Τι ακριβώς κάνει ένας μπουκμέικερ

Ανανεώθηκε:
μπουκμεικερ

Εκφράσεις όπως «έβαλε φυλακή τον μπουκ» ή «ο μπουκ κοιμήθηκε», ακούγονται διαρκώς από παίκτες του στοιχήματος. Τι είναι όμως ο bookmaker, ποια είναι η ακριβής ενασχόληση του και γιατί πρέπει να τον έχουμε στις ζωές μας;

Ο μπουκ δεν είναι τίποτα περισσότερο απ’ τον άνθρωπο (ή τον αλγόριθμο;) που εκτιμά τα αθλητικά γεγονότα και αποφασίζει για τις αποδόσεις που προσφέρει μια στοιχηματική εταιρία που σέβεται τον εαυτό της. Δεν είναι προνόμιο όλων των εταιριών. Μόνο οι πραγματικά μεγάλες και διαδεδομένες ιστοσελίδες έχουν από πίσω τους ομάδες ανθρώπων που προχωρούν σε εκτιμήσεις και αποφασίζουν για τις αποδόσεις. Tην ίδια στιγμή που αρκετές, πιο μικρές, Στοιχηματικές Εταιρίες έχουν αναθέσει την εν λόγω δουλειά σε ομάδες στατιστικής ανάλυσης.

Η μεταβολή στις αποδόσεις

Όπως είναι γνωστό, οι αποδόσεις βγαίνουν μέσω μαθηματικών, στατιστικών, γνώσης των αθλητικών γεγονότων. Αλλά και εκτίμησης των συνθηκών, πρόσφατης φόρμας και πολλών άλλων παραμέτρων. Για τις μεγάλες εταιρίες, υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη που είναι επιφορτισμένα μ’ αυτή την εργασία. Eνώ άλλες ιστοσελίδες προμηθεύονται τις αποδόσεις από ιστοσελίδες στατιστικής ανάλυσης. Και ανάλογα με τη «γραμμή» τους, τις προσαρμόζουν στις απαιτήσεις τους.

Επίσης γνωστό είναι ότι οι αποδόσεις δεν είναι σταθερές. Αλλάζουν για πολλούς λόγους, όπως μια λανθασμένη πληροφορία, τραυματισμοί, αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα. Όταν ο μπουκ εκτιμά ότι συντρέχει λόγος, μεταβάλλει την απόδοση, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της εταιρίας και να μην την εκθέσει.

Βέβαια, υπάρχουν και οι εταιρίες που επιλέγουν να μη διαφοροποιήσουν τις αποδόσεις. Εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί το μαζικό ποντάρισμα και προσελκύοντας περισσότερο κόσμο. Μ’ αυτήν την τακτική όμως, κινδυνεύουν να χάσουν… πολλά. Όπως αναφέραμε παραπάνω, λίγες ιστοσελίδες έχουν δικές τους ομάδες και καθορίζουν μόνες τους τις αποδόσεις. Οι περισσότερες απλά ακολουθούν την εναλλαγή των αποδόσεων. Και γι’ αυτό άλλωστε, παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί μπουκμέικερς να προσφέρουν τις ίδιες αποδόσεις.

Το κομμάτι του live betting

Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του μπουκμέικερ είναι το live ποντάρισμα, το οποίο έχει μπει για τα καλά στη ζωή του στοιχήματος τα τελευταία χρόνια. Ο ρόλος του μπουκ είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις και είτε να μεταβάλλει τις αποδόσεις, είτε να «κλειδώνει» τα αθλητικά γεγονότα. Η εύλογη απορία είναι πώς γίνεται να υπάρχει γνώση για σχεδόν όλα τα παιχνίδια που διεξάγονται την ίδια ώρα.

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Οι σοβαρές εταιρίες έχουν υπό τη δούλεψη τους στελέχη που βρίσκονται στα γήπεδα και μέσω κινητού τηλεφώνου τους ενημερώνουν για την εξέλιξη του αγώνα. Έτσι ώστε να προλάβουν είτε να «κλειδώσουν» το ποντάρισμα, είτε να μεταβάλλουν την απόδοση (σε περίπτωση κάποιου επικίνδυνου φάουλ, πέναλτι, γκολ).

Η κορυφαία εταιρία στοιχημάτων στον πλανήτη
bet365
ΕΓΓΡΑΦΗ
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210‍9237777, Παίξτε Υπεύθυνα

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις