VAR και Στοίχημα: Τι αλλάζει στη στοιχηματική εμπειρία

Θεωρία στοιχήματος

Ήταν καλοκαίρι του 2018, όταν όλος ο πλανήτης είχε αφοσιωθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Εκείνο το Μουντιάλ όμως, έμεινε στην ιστορία και για έναν επιπλέον λόγο. Ήταν η πρώτη διοργάνωση, στην οποία ο κόσμος ήρθε… για τα καλά σε επαφή με το VAR. Το Video Assistant Referee, πλέον, είναι μέρος της καθημερινότητας του ποδοσφαίρου. Δεν θα μπορούσε φυσικά, να μην επηρεάσει και το στοίχημα.

Αρχικά όμως, αξίζει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του VAR. Το σύστημα σχεδιάστηκε το 2010 και δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία, τη σεζόν 2012-2013. Σε κορυφαία επαγγελματική διοργάνωση, χρησιμοποιήθηκε πρώτα στο πρωτάθλημα Αυστραλίας το 2017. Τη σεζόν 2017-2018, ήταν η Bundesliga και η Serie A που έβαλα στη ζωή τους το σύστημα. Φυσικά, ακολούθησε το Μουντιάλ του 2018. Από το 2018/2019, το VAR χρησιμοποιείται και στη La Liga.

Όσον αφορά το Champions League, το VAR έκανε την εμφάνισή του στα νοκ-άουτ παιχνίδια της αγωνιστικής περιόδου 2018/2019. Φυσικά, θα συνεχίσει να αξιοποιείται κανονικά σε όλες τις φάσεις της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η κορυφαία εταιρία στοιχημάτων στον πλανήτη
bet365-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210‍9237777, Παίξτε Υπεύθυνα

Πότε χρησιμοποιείται το VAR

Παρακάτω, θα δούμε σε ποιές περιπτώσεις χρησιμοποιείται το VAR κατά τη διάρκεια των αγώνων:

  • Για γκολ που πιθανώς έπρεπε να ακυρωθεί λόγω παράβασης (οφσάιντ, φάουλ)
  • Για να εξετάσει ο διαιτητής φάσεις πέναλτι (είτε που έχει δοθεί, είτε πιθανού που δεν δόθηκε)
  • Για απευθείας κόκκινες κάρτες
  • Για να διαπιστωθεί αν έχει υποδειχθεί κάρτα (κίτρινη/κόκκινη) σε λάθος παίκτη

Στοίχημα VAR: Οι αγορές

Όπως ήταν λογικό, το VAR έχει επηρεάσει άμεσα και τη στοιχηματική εμπειρία. Πρώτα από όλα, έχουν προστεθεί νέες αγορές στις πλατφόρμες των bookmakers. Ειδικότερα, σε αγώνες που υπάρχει το Video Assistant Referee, οι Στοιχηματικές Εταιρίες προσφέρουν αγορές Over/Under που αφορούν τη χρήση του κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι επιλογές αυτές παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εντοπίζονται σε ελκυστικές αποδόσεις. Άλλωστε, και οι bookmakers ακόμα… μαθαίνουν τι συμβαίνει με το VAR στους αγώνες ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, κάποιες λεπτομέρειες χρειάζονται προσοχή. Πρέπει να τονιστεί ότι κάποιες στοιχηματικές δέχονται ως χρήση VAR μόνο όταν ο διαιτητής κάνει το σχετικό σχήμα με τα χέρια του. Αν απλά τον συμβουλεύσουν από την ομάδα του VAR, κάποιοι bookmakers δεν το δέχονται ως χρήση του συστήματος. Υπάρχουν βέβαια και αυτές οι Στοιχηματικές Εταιρίες, που καταχωρούν ως χρήση του VAR και τη χειρονομία, και την υπόδειξη στον διαιτητή από τους υπευθύνους του βίντεο.

VAR: Τι σημαίνει για άλλες στοιχηματικές επιλογές

Το VAR, εκτός από τις νέες αγορές που δημιούργησε, έχει προκαλέσει και αλλαγές στις ήδη υπάρχουσες. Εξάλλου, είναι πολλά τα αγωνιστικά δεδομένα που επηρεάζονται από το Video Assistant Referee. Έτσι, το ζήτημα εκτείνεται και στις αντίστοιχες στοιχηματικές επιλογές. Πάμε να δούμε ποιές είναι αυτές.

Στοίχημα στα γκολ

Γίνεται όλο και πιο συχνό το φαινόμενο ένα γκολ να ακυρώνεται, μέσω της χρήσης VAR. Υπάρχει η πιθανότητα ο επόπτης να «έχασε» μια οριακή φάση και να μέτρησε ένα γκολ, που ήταν οφσάιντ. Πλέον, αυτό το τέρμα ακυρώνεται, αφού ο διαιτητής το βλέπει στο βίντεο και διορθώνει το λάθος. Από την άλλη, μπορεί και να μετρήσει ένα γκολ που αρχικά είχε ακυρωθεί. Έτσι, οι αποδόσεις στο Επόμενο Γκολ, ή στο Late Goal, πέφτουν, καθώς είναι έγκυρα τέρματα που στο παρελθόν δεν θα μετρούσαν.

Τα πέναλτι

Η πιο μεγάλη αλλαγή που έφερε το VAR αφορά τα πέναλτι. Οι διαιτητές καταλογίζουν πολύ περισσότερες φορές την εσχάτη των ποινών, αφού επανεξετάζουν φάσεις που δεν έδωσαν στην κανονική ροή του ματς. Τα στατιστικά αποδεικνύουν ότι τα πέναλτι αυξάνονται κατά πολύ. Επομένως, είναι λογικό οι bookmakers να προσφέρουν σε πιο χαμηλές τιμές την αγορά για Καταλογισμό Πέναλτι.

Οι Κάρτες

Φυσικά, το VAR χρησιμοποιείται και για να δει ο διαιτητής αν έπρεπε να βγάλει κόκκινη κάρτα σε ένα σκληρό μαρκάρισμα. Αυξάνονται λοιπόν οι πιθανότητες να δοθεί κάποια κόκκινη κάρτα στο παιχνίδι, όταν υπάρχει και η… δεύτερη ματιά. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών όσον αφορά τις κόκκινες κάρτες.

Το Cash Out

Στην αρχή, οι στοιχηματικές πλατφόρμες έδιναν άμεσα την ευκαιρία στον παίκτη να κλείσει το στοίχημά του, μετά την επίτευξη ενός γκολ και πριν από τη χρήση VAR. Μετά όμως, εφόσον το γκολ ακυρωνόταν, αναγκάζονταν να πάρουν πίσω τα χρήματα από το λογαριασμό του παίκτη. Αυτό φυσικά, δεν μπορούσε να συνεχιστεί. Έτσι, πλέον, οι αγορές κλειδώνουν για περισσότερη ώρα, όταν μπαίνει ένα γκολ, καθώς…ελλοχεύει ο «κίνδυνος» του VAR.

Η κορυφαία εταιρία στοιχημάτων στον πλανήτη
bet365-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210‍9237777, Παίξτε Υπεύθυνα

Γενικά, τουλάχιστον για την ώρα, οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να βρουν καλές στοιχηματικές ευκαιρίες που επηρεάζονται από τη χρήση του VAR. Είναι λογικό οι Στοιχηματικές Εταιρίες να μην έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα νέα δεδομένα, και να κάνουν «λάθη» στις αποδόσεις, σε συγκεκριμένες αγορές. Το σίγουρο είναι, ότι το Video Assistant Referee έχει επηρεάσει τόσο το αγωνιστικό, όσο και το στοιχηματικό κομμάτι του ποδοσφαίρου.