Θεωρία Στοιχήματος: Πως να υπολογίζεις την προμήθεια των στοιχηματικών

Ανανεώθηκε:
Θεωρία Στοιχήματος

Έχει πολλά ονόματα: γκανιότα, προμήθεια, βιδάνιο, μερίδιο, ποσοστό. Όπως και να το ονομάσεις, είναι το κέρδος της κάθε στοιχηματικής σε ένα παιχνίδι και από το οποίο συντηρείται.

Η γκανιότα στο στοίχημα φυσικά ποικίλει από στοιχηματική σε στοιχηματική και ακόμη από παιχνίδι σε παιχνίδι η γκανιότα είναι διαφορετική. Σε πολλές περιπτώσεις βρίσκουμε προσφορές με αγώνες είτε με μειωμένη είτε με μηδενική γκανιότα, σε συγκεκριμένα γεγονότα ή τουρνουά. Με αυτό τον τρόπο, προσφέροντας μεγαλύτερες αποδόσεις δηλαδή και κατά συνέπεια μεγαλύτερη κέρδη οι στοιχηματικές προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους πελάτες.

Αλλά, ποια είναι πραγματική η γκανιότα μίας στοιχηματικής; Πως μπορούμε να την υπολογίσουμε; Πόση γκανιότα πληρώνουμε με κάθε ποντάρισμα και τις επιπτώσεις έχει στα στοιχηματικά μας κέρδη;

Η κορυφαία εταιρία στοιχημάτων στον πλανήτη
bet365-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210‍9237777, Παίξτε Υπεύθυνα

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι bookmakers παίρνουν ρίσκα, δηλαδή ότι οι αποδόσεις που προσφέρουν είναι περισσότερο μία αποτύπωση του bookmaker στο ποιος πιστεύει ότι θα κερδίσει ένα συγκεκριμένο παιχνίδι. Δηλαδή ότι οι στοιχηματικές έχουν ένα προτιμώμενο νικητή σε κάθε γεγονός. Αυτό είναι η μισή αλήθεια.

Τι ισχύει πραγματικά

Ναι, οι στοιχηματικές μπορεί να έχουν προτίμηση στην έκβαση ενός αγώνα, αλλά δεν επηρεάζει το πως προσφέρουν τις αποδόσεις τους. Οι στοιχηματικές σε καμία περίπτωση δεν παίρνουν ρίσκα. 

Όταν προσφέρουν αποδόσεις για έναν συγκεκριμένο αγώνα, οι στοιχηματικές προσπαθούν να θέσουν τις αποδόσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύσουν στοιχηματική δράση σε όλες τις επιλογές μίας αγοράς. Συνεπώς, ισορροπούν τις αποδόσεις με στόχο να μην έχουν απώλειες με κάθε πιθανό αποτέλεσμα.

Αλλά αν οι αποδόσεις είναι τόσο ισορροπημένες, πως μία στοιχηματική βγάζει κέρδος; Η απάντηση είναι η γκανιότα.

Οι bookmakers παίρνουν έναν μικρό κομμάτι των αποδόσεων που προσφέρουν, το οποίο αποτελεί το κέρδος τους. Η γκανιότα είναι το ποσοστό κέρδους των στοιχηματικών από τα πονταρίσματα των παικτών σε οποιοδήποτε πιθανό αποτέλεσμα σε έναν αγώνα. Βέβαια οι στοιχηματικές δεν βγάζουν κέρδος από κάθε αγώνα καθώς τα αποτελέσματα ποικίλουν και τα πονταρίσματα των παικτών συχνά ανισορροπούν την κατάσταση. Προσφέροντας όμως εκατοντάδες αγορές κάθε μέρα σε μία ευρεία γκάμα αθλημάτων και πρωταθλημάτων έχουν την αυτοπεποίθηση ότι το συνολικό τους ταμείο θα είναι θετικό.

Η κορυφαία εταιρία στοιχημάτων στον πλανήτη
bet365-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210‍9237777, Παίξτε Υπεύθυνα

Η γκανιότα με παράδειγμα

Ας δούμε ένα παράδειγμα μίας αγοράς δίχως γκανιότα. Ένα πολύ εύκολο παράδειγμα είναι τα “even money” γεγονότα. Είναι οι αγώνες που οι δύο ομάδες έχουν θεωρητικά τις ίδιες πιθανότητες νίκης και προσελκύουν τα ίδια πονταρίσματα από το στοιχηματικό κοινό, έτσι το αποτέλεσμα θεωρείται 50-50.

Για παράδειγμα αν στρίψουμε ένα νόμισμα 1,000 φορές θα δούμε ότι πολύ κοντά στο 50% θα προσγειωθεί γράμματα και 50% κορώνα. Τώρα αν οι στοιχηματικές προσφέρουν ένα γεγονός με παρόμοιες πιθανότητες οι αποδόσεις στις δύο ομάδες θα πρέπει να είναι 2.00 και 2.00. Με αυτές τις τιμές η γκανιότα είναι μηδενική. Σε αγώνα δίχως προσφορά δεν υπάρχει περίπτωση θα βρούμε τέτοιες αποδόσεις. Για παράδειγμα σε μία κλασική αγορά Over/Under οι αποδόσεις κυμαίνονται από το 1.83 ως το 1.95, με το ποσοστό απόκλισης από την απόδοση 2.00 να αντικατοπτρίζει τη γκανιότα.

Και για να το δούμε πιο απτά ας κάνουμε τις πράξεις για να δούμε πως ακριβώς υπολογίζεται η γκανιότα των στοιχηματικών σε έναν αγώνα. 

  • Ομάδα 1: Απόδοση 2.00
  • Ομάδα 2: Απόδοση 3.90
  • Ισοπαλία: Απόδοση 3.50

Ας δούμε τις πιθανότητες:

  • Ομάδα 1: Πιθανότητα επιβεβαίωσης διά την απόδοση –> 1 / 2.00 = 0.5
  • Ομάδα 2: Πιθανότητα επιβεβαίωσης διά την απόδοση –> 1 /3.90 = 0.256
  • Ισοπαλία: Πιθανότητα επιβεβαίωσης διά την απόδοση –> 1/3.50 = 0.286
  • Σύνολο: 1.042
  • Market Margin = 104.2%

Τώρα για να υπολογίσουμε τη γκανιότα που πληρώνουμε σε κάθε στοίχημα υπάρχει η παρακάτω μαθηματική πράξη:

Γκανιότα = (1 – (1 / Market Margin)) * 100%

(1 – (1 / 1.042) *100%

(1 – 0.96) * 100%

Γκανιότα = 4%

Bet365 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κορυφαία στοιχηματική