Poker Pro (Άρθρο 8ο): Στρατηγική σε τουρνουά

Ανανεώθηκε:

 

Οι συμβουλές του Poker Pro για όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος σε κάποιο από το Multi Table τουρνουά του Poker.gr, όπου υπάρχουν μεγάλα έπαθλα αλλά και μεγάλος ανταγωνισμός.

Στρατηγική σε τουρνουά Multi Table No Limit
(Multi Table Tournaments ή MTT, στο Poker.gr θα τα βρείτε κάτω από το tab “Προγραμματισμένα ή Scheduled αν παίζετε στα αγγλικά” ).

Πολλοί παίκτες δελεάζονται από τα μεγάλα τουρνουά, με την ελπίδα να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη σε λίγο χρόνο. Σήμερα θα σας προτείνουμε κάποιους γενικούς κανόνες στρατηγικής για τα τουρνουά με πολλές συμμετοχές και θα αναφερθούμε ξεχωριστά στα διάφορα στάδια του τουρνουά.

1. ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ
Μην μπλοφάρετε! Με την μπλόφα στην αρχή, ρισκάρετε πολλά σε σύγκριση με το πιθανό κέρδος. Τα τουρνουά είναι αγώνες εξόντωσης. Είναι λοιπόν πιο σημαντικό να «γλιτώσεις» την απώλεια μαρκών, παρά να κερδίσεις μερικές ακόμα. Για παράδειγμα, αν έχεις μια καλή πιθανότητα να κερδίσεις 500 μάρκες, αλλά και πιθανόν να χάσεις 500, ίσως φαίνεται να αξίζει το ρίσκο. Αν όμως έχεις απομείνει με 1000 μάρκες, δεν αξίζει το ρίσκο να πέσεις στις 500 για μια πιθανότητα να πας στις 1500. Κι αυτό γιατί στα τουρνουά κερδίζεις χρήματα μόνο αν τερματίσεις στις πρώτες θέσεις. Το σημαντικότερο λοιπόν είναι να μείνεις μέσα στο τουρνουά.

Παρ’όλα αυτά, δεν μπορείτε να πηγαίνετε συνέχεια πάσο, με την ελπίδα να μπείτε στις θέσεις που κερδίζουν χρήματα, γιατί τα blinds μεγαλώνουν όσο περνάει η ώρα και θα σας «ροκανίσουν» τις μάρκες ανεπανόρθωτα. Πρέπει να κερδίσετε κάποιες παρτίδες για να παραμείνετε στο παιχνίδι, αλλά είναι καλύτερα να περιμένετε την καλή παρτίδα, παρά να ρισκάρετε πολλές μάρκες για ένα μικρό ή/και αβέβαιο κέρδος. Μέχρι τα τελευταία στάδια του τουρνουά, θα πρέπει να σκέπτεστε περισσότερο το πως θα παραμείνετε στο τουρνουά και λιγότερο το πως θα κερδίσετε μάρκες.

Στα πρώτα στάδια του τουρνουά να παίζετε συντηρητικά, αποφεύγοντας τα μεγάλα ρίσκα, στοχεύοντας στο κέρδος από τους πιο αδύναμους παίκτες που θα ακολουθήσουν στο ποντάρισμα σας όταν θα έχετε πολύ καλό φύλλο.

2. ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΣΤΑΔΙΑ
Όταν το τουρνουά προχωρήσει χρονικά, και τα blinds αρχίσουν να μεγαλώνουν σημαντικά, πρέπει το παιχνίδι σας να γίνει πιο επιθετικό, κλέβοντας και τα blinds κάποιες φορές για να μπορέσετε να επιβιώσετε. Εδώ η επιβίωση γίνεται πιο δύσκολη, καθώς οι αυξήσεις στο ποντάρισμα μπορεί να γίνονται με μέτρια φύλλα, ενώ για να «δει» κάποιος ένα δυνατό ποντάρισμα θα χρειάζεται πιο δυνατό φύλλο απ’ότι στην αρχή, εξ αιτίας του φόβου της εξόντωσης.

Εάν επιβιώσετε από αυτό το στάδιο, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητές σας να «μπείτε» στα χρηματικά έπαθλα. Αποφύγετε τις μεγάλες συγκρούσεις που μπορεί να κοστίσουν σημαντικά και προσπαθείτε να «κλέψετε» μερικές παρτίδες όταν αισθάνεστε αδυναμία των αντιπάλων και έλλειψη σιγουριάς.

Σε περίπτωση όμως, που οι μάρκες που έχετε κερδίσει, σας φέρουν στις πρώτες θέσεις τις κατάταξης και έχετε μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους παίκτες του τραπεζιού, μπορείτε να γίνετε ακόμα πιο επιθετικοί, πιέζοντας τους αντιπάλους, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο εξόντωσης. Προσοχή! Μην το παρακάνετε! Μην ρισκάρετε σημαντικό ποσοστό των κεκτημένων σας! Οι μάρκες είναι τα όπλα σας. Αν καταλάβουν οι αντίπαλοί σας ότι «κλέβετε» τα πονταρισμένα, μπλοφάροντας με μέτρια φύλλα, θα «βλέπουν» τα πονταρίσματά σας επίσης με μέτρια φύλλα, απειλώντας την καλή σας θέση στην κατάταξη.

3. ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ
Σε αυτό το σημείο, όπου τα blinds έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και πλέον αποτελούν σημαντικό ποσοστό των μαρκών των περισσότερων παικτών, όσοι έχουν λίγες μάρκες αρχίζουν να παίζουν συχνότερα ρέστα pre-flop (πριν ανοίξουν τα κοινά φύλλα) με την ελπίδα του διπλασιασμού, ενώ συγχρόνως δέχονται μεγάλη πίεση από του παίκτες με πολλές μάρκες. Εδώ η τύχη αποκτά μεγαλύτερη σημασία, καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί κι εσείς να παίξετε ρέστα pre-flop για να επιβιώσετε. Όταν το κάνετε, φροντίστε να έχετε κάποιο καλό ζευγάρι ή ΑΚ, ώστε σε περίπτωση που «δει» κάποιος τα ρέστα σας, να ελπίζετε σε 50% η και ακόμα καλύτερες πιθανότητες. Σε δύσκολες καταστάσεις, μπορείτε να κάνετε την ίδια κίνηση κρατώντας A με κάποιο, όσο δυνατόν μεγαλύτερο συνοδευτικό φύλλο (το λεγόμενο “kicker”). Όταν τα blinds μεγαλώσουν επικίνδυνα σε σχέση με τις μάρκες σας, πρέπει να κάνετε μερικές τέτοιες κινήσεις. Αν μείνετε «ζωντανοί» μέχρι εδώ που είναι και το πιο σημαντικό, με λίγη τύχη μπορεί ακόμα και να κερδίσετε το τουρνουά!

4. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Εδώ που φτάσατε, ο στόχος πρέπει να είναι να κερδίσετε το τουρνουά. Εάν έχετε μείνει με λίγες μάρκες, τα πράγματα είναι δύσκολα και θα πρέπει να ψάξετε ένα καλό σημείο για ρέστα με την ελπίδα του διπλασιασμού. Να θυμάστε όμως πάντα, ότι κάθε θέση προς τα πάνω στην κατάταξη σημαίνει και μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο. Για αυτό πρέπει να ζυγίζετε τις καταστάσεις πολύ προσεκτικά υπολογίζοντας πόσα ακριβώς είναι τα επιπλέον χρήματα που θα κερδίσετε αν ανέβετε μία θέση ακόμα. Έτσι, ακόμα και όταν έχετε για παράδειγμα QQ και βλέπετε πριν από εσάς δύο μεγάλα stacks να μπαίνουν με raise και re-raise, εσείς με τις λίγες μάρκες που για να μπείτε στην παρτίδα θα πρέπει να παίξετε ρέστα υποχρεωτικά, θα πρέπει να δείτε μία ευκαιρία να ανεβείτε μία θέση και να πάτε πάσο και όχι μία ευκαιρία για να διπλασιάσετε ή ακόμα και να τριπλασιάσετε. Ναι μεν η πιθανότητα να κερδίσετε υπάρχει, αλλά είναι επίσης και πολύ πιθανό στην συγκεκριμένη παρτίδα να αποκλειστεί ένας ακόμα παίκτης και εσείς να επωφεληθείτε οικονομικά χωρίς καν να παίξετε. Ενώ μπαίνοντας στην παρτίδα με δύο αντιπάλους μέσα, οι πιθανότητες να κερδίσετε πιθανότατα θα είναι κάτω από 50% (παράδειγμα: Q-Q vs A-K χρώμα vs J-J οι πιθανότητες είναι: Q-Q=43,89%, A-K=38,79%, J-J=16,91%, ισοπαλία=0,42%). Και ρωτώ: Θα ρισκάρετε την συμμετοχή σας στο τουρνουά, μετά από τόσο κόπο σε μία κατάσταση όπου θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να χάσετε παρά να κερδίσετε; Εάν ο αντίπαλος ήταν σίγουρα ένας, τότε η κατάσταση βέβαια είναι εντελώς διαφορετική και θα πρέπει σκεφτείτε σοβαρά μήπως πρέπει να αρπάξετε την ευκαιρία να παίξετε και να ελπίζετε να μην έχει ο αντίπαλος άσους ή ρηγάδες. Αυτά όλα, εξαρτώνται άμεσα και από την ικανότητά σας να «διαβάζετε» το τραπέζι και να παίρνετε μία καλή αίσθηση των φύλλων των αντιπάλων σας από τα πονταρίσματά τους.

Εάν καταφέρετε να μπείτε στο τελευταίο τραπέζι όντας πρώτοι στην κατάταξη σε μάρκες, όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσετε, δεν θα είναι λάθος. Μπορείτε να παίξετε αμυντικά και σφιχτά (tight play) περιμένοντας λίγες ευκαιρίες και αφήνοντας τους αντιπάλους να αλληλοεξοντώνονται, ή μπορείτε να παίξετε επιθετικά πιέζοντας τους αντιπάλους σας (loose-aggressive play), εκμεταλλευόμενοι την θέληση τους για άνοδο στην τελική κατάταξη.

Προσοχή όμως γιατί αρκούν ένα ή το πολύ δύο μεγάλα λάθη για να σας ρίξουν από την κορυφή και να χάσετε το σημαντικό αυτό πλεονέκτημα, ή ακόμα και να σας οδηγήσουν στον αποκλεισμό.

Καλή σας τύχη λοιπόν και να θυμάστε πάντα ότι παίζετε για να κερδίσετε.

®Poker pro