Poker Pro (Άρθρο 64ο): Το μεγαλύτερο μυστικό!

Ανανεώθηκε:

Έχοντας παίξει online πόκερ για πάνω από 7 χρόνια, τα 5 επαγγελματικά, μπορώ να πω ότι υπάρχουν μερικές συμβουλές-μυστικά που είναι πιο πολύτιμα από άλλα. Το μεγαλύτερο «μυστικό» κάθε επιτυχημένου παίκτη πόκερ, είναι ένα: η υπομονή!

Έχοντας παίξει online πόκερ για πάνω από 7 χρόνια, τα 5 επαγγελματικά, μπορώ να πω ότι υπάρχουν μερικές συμβουλές και μυστικά που είναι πιο πολύτιμα από άλλα. Το μεγαλύτερο «μυστικό» κάθε επιτυχημένου παίκτη πόκερ, είναι ένα: η Υπομονή! Η υπομονή από μόνη της μπορεί να κάνει κερδισμένο, έναν παίκτη που όσο έπαιζε ανυπόμονα, έχανε.

Παίζοντας online πόκερ, θα περάσετε από περιόδους που όλα θα μοιάζουν μάταια. Θα χάνετε όλα σας τα φύλλα, δεν θα σας βγαίνει κανένα draw, η τύχη θα έχει πάρει αγκαλιά όλους τους αντιπάλους σας εκτός από εσάς. Αυτό δεν είναι καθόλου σπάνιο στο πόκερ και όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσετε, τόσο καλύτερα για εσάς. Αυτή η ατυχία μπορεί να κρατήσει και μήνες, ενώ αν συνοδευτεί και από κάθετη πτώση της ποιότητας του παιχνιδιού σας… δεν σας σώζει ούτε αν πάτε να κάνετε τάμα στην παναγιά της Τήνου μπουσουλώντας!

Η υπομονή στο πόκερ έχει πολλές πλευρές. Ας δούμε μερικά από τα κοινά λάθη που κάνουν οι «ανυπόμονοι»:

1. Παίζουν πολλά φύλλα που δεν θα έπρεπε.
Πολλές φορές το online πόκερ μπορεί να γίνει και βαρετό, ειδικά όταν κοιτάς μια οθόνη επί 8 ώρες, με βασικό σκοπό το οικονομικό κέρδος (και όχι την διασκέδαση). Κουράζεσαι, τα μάτια σου κάνουν πουλάκια, και αρχίζεις να παίζεις πολλά φύλλα που δεν θα έπρεπε, απλά γιατί το να κάνεις click στο call, είναι πάρα πολύ απλό. Όσο περνάει η ώρα, και όσο τα καλά φύλλα δεν έρχονται, τα draws μοιάζουν πολύ πιο ελκυστικά, η επιλογή “add more chips” γίνεται περισσότερο συνήθειο παρά συνειδητή επιλογή και γενικά το πόκερ που παίζεις απέχει χιλιόμετρα από το καλό σου παιχνίδι.
Το πόκερ είναι διασκεδαστικό και οι περισσότεροι παίκτες προσπαθούν απλά να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Θέλουν να παίζουν παρτίδες όσο πιο συχνά γίνεται. Όταν διασκεδάζει κάποιος παίζοντας πόκερ, σίγουρα δεν θα περάσει καλά αν του πούνε να πηγαίνει πάσο συνέχεια και να παίζει ελάχιστα φύλλα. Αν όμως ο στόχος σας είναι το κέρδος, δεν μπορείτε να περιμένετε ότι θα διασκεδάζετε και συνέχεια παίζοντας πόκερ. Τουλάχιστον όχι μέχρι να κάνετε ανάληψη. Όταν είστε κουρασμένοι, απλά σταματήστε να παίζετε, εκτός αν σκοπός σας είναι να κάνετε δωρεές στους αντιπάλους σας.

2. Κάνουν calls και bets, σε λάθος σημεία.
Το πόκερ μοιάζει λίγο με την γραμματική της ελληνικής γλώσσας: είναι πολύπλοκο και με πολλές εξαιρέσεις. Ακόμα κι αν παίζεις μόνο με τα καλά φύλλα, μπορεί να παίζεις λάθος και ανυπόμονα. Για παράδειγμα, έχετε ένα ζεύγος ρηγάδες στο χέρι, κάνετε raise preflop και δύο αντίπαλοί σας κάνουν call. Στο flop ανοίγει ένας άσσος, αλλά αποφασίζετε να προσποιηθείτε ότι έχετε τον άσσο ποντάροντας. Ένας αντίπαλος σας κάνει raise και γνωρίζετε ότι χάνετε. Οι καλοί παίκτες έχουν εδώ ένα πανεύκολο πάσο που δεν χρειάζεται ούτε ένα εκατομυριοστό του γραμμαρίου φαιάς ουσίας για να το αποφασίσουν. Οι ανυπόμονοι δεν μπορούν να δεχτούν ότι χάνουν και κάνουν call. Όχι μόνο γιατί δεν μπορούν να πάνε πάσο ένα φαινομενικά καλό φύλλο, αλλά και για λόγους αυτοβασανισμού! Για να φτάσουν ως το showdown, και να δείξουν πόσο άτυχοι ήταν που έχασαν με ρηγάδες στο χέρι, από Α4! Και τελικά το μόνο που θα δείξουν, είναι η βλακεία τους να ακολουθήσουν ως το river με ένα hand που είναι εμφανώς dominated.
Ενώ λοιπόν, πρέπει να παίζετε και να ποντάρετε δυνατά με τα καλά σας φύλλα, δεν πρέπει ποτέ να ποντάρετε τις μάρκες σας όταν είστε εμφανώς πολύ πίσω σε πιθανότητες. Αν δεν σας βοηθήσει το φλοπ όταν έχετε κάνει preflop raise με Α-Κ, δεν σας έχει βάλει κανείς το πιστόλι στον κρόταφο για να κάνετε continuation bet. Υπάρχει και η επιλογή check-fold. Ίσως σας ακούγεται ειρωνικό, αλλά παρατηρώντας τους περισσότερους Έλληνες παίκτες, (ναι, κι εσένα που διαβάζεις αυτό το άρθρο) τίποτα δεν είναι δεδομένο.

3. Η υπομονή στην διαχείριση των διαθέσιμων χρημάτων (bankroll management).
Παίζεις cash games, χάνεις δυο-τρεις κάβες στο limit που παίζεις και σε πιάνει «πρεμούρα» να τις πάρεις πίσω γρήγορα. Σιγά μη χάσεις το γάλα των παιδιών σου! (Γιατί αν όντος είναι το γάλα των παιδιών σου, καλύτερα πέτα τον υπολογιστή από το παράθυρο και ψάξε ψυχίατρο!). Ανεβαίνεις limit λοιπόν και φυσικά χάνεις άλλες δυο τρεις κάβες που στο προηγούμενο limit ήταν 5-6 κάβες. Όταν παίζετε πόκερ σε limit που δεν ταιριάζει στο bankroll σας, το σίγουρο είναι ότι θα χάσετε γρήγορα τα χρήματά σας. Αν δε, παίζετε και ανυπόμονα, θα τα χάσετε ακόμα πιο γρήγορα. Απλοί κανόνες του πόκερ είναι αυτοί. Μπορεί η τύχη να λειτουργήσει υπέρ σας μία φορά, άντε δύο. Δεν είναι όμως κάθε μέρα του Άι Γιαννιού… αφού σύντομα θα βρεθείτε να εύχεστε να γυρίσει ο χρόνος πίσω και να πάρετε πίσω τα χαμένα. Και όλα αυτά για ποιο λόγο ακριβώς; Γιατί θέλατε να διεκδικήσετε κάποια pots που συνολικά δεν ήταν ούτε το ένα πέμπτο των όσων τελικά χάσατε.

Ο κανόνας είναι απλός: αν θέλετε να κερδίσετε στο πόκερ, πρέπει να είστε υπομονετικοί. Όλοι οι επαγγελματίες παίκτες στον κόσμο, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την αστείρευτη υπομονή.

Κατά καιρούς θα σας φαίνεται ότι η τύχη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πόκερ. Θα χάνετε με τα πάντα παρότι παίζετε τέλεια, δεν βγαίνετε σε tilt, και είστε ξεκούραστοι. Η τύχη όμως είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί αυτή είναι που θα φέρει πίσω στο τραπέζι του πόκερ τους κακούς παίκτες. Η τύχη μπορεί επίσης να ξεγελάσει και εσάς τους ίδιους, αφού μπορεί να νομίζετε ότι παίζετε καλά, ενώ στην πραγματικότητα παίζετε άθλια και κερδίσατε κάποια ποσά καθαρά από τύχη. Θα σας κάνει να νιώθετε ανίκητοι παίκτες και θα περιμένετε να βγάλετε κέρδος κάθε φορά που κάθεσετε να παίξετε.

Πρέπει να κοιτάτε τα αποτελέσματά σας μήνα με το μήνα και αν βλέπετε πολλά αρνητικά πρόσημα σε αρκετούς μήνες, πρέπει απλά να αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που κάνετε λάθος. Δεν φταίει η πλατφόρμα που παίζετε, δεν φταίει η ατυχία σας, δεν φταίει ο Ερμής που είναι ανάδρομος. Εσείς φταίτε και το ξερό σας το κεφάλι που νομίζετε ότι δεν χρειάζεται να μελετήσετε για να παίξετε καλό πόκερ.

Θα το πω για μία ακόμα φορά: οι περισσότεροι Έλληνες παίκτες που βλέπω στο poker.gr έχουν λίγες γνώσεις γύρω από το πόκερ. Δεν γνωρίζουν μερικά βασικά πράγματα και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην τύχη. Πολλοί βγαίνουν και παραπονιούνται για ατυχίες στο chat του lobby, περιγράφοντας παρτίδες που για όποιον έχει εμπειρία, είναι βαρετές διηγήσεις που δεν εντυπωσιάζουν.

Όλες αυτές οι γνώσεις υπάρχουν, κάθονται, είναι εκεί και σας περιμένουν. Αλλά οι περισσότεροι προτιμούν να χάνουν, από απλή βαρεμάρα να μελετήσουν και από απλή ανυπομονεσία να παίξουν. Σκοπός μου δεν είναι να σας προσβάλω, αλλά να σας ταρακουνήσω από αυτά που πιστεύετε και να σας κάνω να ξυπνήσετε κατά κάποιο τρόπο, απ΄τον λήθαργο της άγνοιας.

Υπομονή και μελέτη. Τίποτ’ άλλο.