Poker Pro (Άρθρο 69ο): Sit and go – οδηγός επιβίωσης

Ανανεώθηκε:
πόκερ χαρτιά

Αν τα προγραμματισμένα τουρνουά πολλαπλών τραπεζιών (Multi Table Tournaments) χαρακτηρίζονται μαραθώνιοι, τα Sit and Go είναι τα 100 μέτρα στον στίβο. Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές από τον Poker Pro για το πώς θα επιβιώσετε:
Tα sit and go είναι σχετικά σύντομα σε διάρκεια τουρνουά και γι αυτό τα προτιμούν πολλοί παίκτες που δεν θέλουν να αφιερώσουν πολύ χρόνο για να παίξουν κάποιο tour πολλών ατόμων. Είναι όμως και μία μορφή του παιχνιδιού, που προσφέρει ευκαιρίες για κέρδος, αρκεί να προσέξουμε την στρατηγική μας στα διαφορετικά στάδια του τουρνουά, την διαχείριση των διαθέσιμων χρημάτων μας και την, όσο γίνεται καλύτερη επιλογή των τραπεζιών που θα παίξουμε. Αν τα προγραμματισμένα τουρνουά πολλαπλών τραπεζιών (Multi Table Tournaments) χαρακτηρίζονται μαραθώνιοι, τα sit and go είναι τα 100 μέτρα στον στίβο.
Η στρατηγική στα τουρνουά sit and go (SNG) χωρίζεται σε στάδια:
– Αρχικά στάδια:
Εδώ πρέπει να παίζεις tight, που σημαίνει μόνο τα κορυφαία αρχικά φύλλα από τις πρώτες θέσεις στη σειρά πονταρίσματος (early position) και λίγο περισσότερα φύλλα από τις τελευταίες θέσεις (late position). Ακόμα και μετά το flop (post flop), θα πρέπει να παίζεις πολύ προσεκτικά. Δεν αξίζει να χάσεις όλες σου τις μάρκες στα πρώτα blind levels με top pair («επαφή» στο μεγαλύτερο φύλλο από τα κοινά). Σε αυτό το στάδιο πρέπει να εντοπίσεις τους κακούς παίκτες και να προσπαθείς να μπαίνεις μαζί τους σε παρτίδες όπου έχεις πλεονέκτημα θέσης (position/να «μιλάς» τελευταίος).
– Μεσαία στάδια:
Σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να αλλάζει πολύ το παιχνίδι σου. Τα blinds έχουν μεγαλώσει, αλλά δεν χρειάζεται να βιαστείς. Κάποιοι παίκτες έχουν αρχίσει να αποκλείονται και αν έχεις μαζέψει μερικές παραπάνω μάρκες στην διαδικασία, καλό είναι να τις προστατεύσεις, επιλέγοντας προσεκτικά τα σημεία που θα ποντάρεις και θα μπαίνεις στις παρτίδες. Ειναι πολύ σημαντικό να έχεις το πλεονέκτημα θέσης όποτε έχεις εμπλακεί σε κάποιο pot. Μην ρισκάρεις όλες σου τις μάρκες σε οριακές καταστάσεις, ή απλά επειδή έχεις την αίσθηση ότι σου κάνουν μπλόφα.
– Στο bubble (όταν μένει ένας να αποκλειστεί για να φτάσουμε στα χρηματικά έπαθλα):
Λέγεται ότι το κέρδος από τα τουρνουά sit and go, προέρχεται κατά 70% από τις αποφάσεις που θα πάρεις όταν μένει ένας παίκτης να αποκλειστεί πριν τα χρηματικά έπαθλα.
Αν έχεις φτιάξει καλό stack, πρέπει να πιέζεις τους αντιπάλους με τα μεσαία stacks και όχι αυτούς με τα μικρά, αφού τα short stacks ψάχνουν σημείο να διπλασιάσουν. Προσπάθησε να καταλάβεις την δυναμική του τραπεζιού, ποιος είναι ο πιο tight και θέλει πάση θυσία να «μπει στα χρήματα», ποιος είναι ο πιο «μανιακός» που έχει μεγάλο εύρος φύλλων (range) με τα οποία κάνει raises ή μεγάλα calls, ποιος είναι ο καλός παίκτης που ξέρει να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων.
Αν έχεις μικρό stack, θα πρέπει να ψάχνεις σημεία να παίζεις εσύ all in και όχι να κάνεις call all in σε ποντάρισμα άλλου με μέτριο φύλλο. Όταν κάνεις εσύ το all in πρώτος και ο αντίπαλος δεν έχει αναλογία 2 προς 1 (pot προς ποντάρισμα που πρέπει να κάνει call) λέμε ότι έχεις “fold equity”, έχεις δηλαδή πιθανότητα να οδηγήσεις τους αντιπάλους σου σε πάσο. Σ’ αυτή τη φάση, ψάχνεις περισσότερο να «κλέβεις» τα blinds παρά να παίξεις flop.
– Στα χρηματικά έπαθλα (“In the money” ή ITM):
Εδώ ο στόχος σου είναι η πρώτη θέση. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη, είναι η χαλάρωση από την ικανοποίηση του επάθλου που έχει εξασφαλιστεί και η διάθεση για τζογάρισμα. Εδώ όμως είναι που κρίνονται τα περισσότερα χρήματα και η μεγάλη διαφορά είναι από την δεύτερη θέση μέχρι την πρώτη. Όταν «σκάει» το bubble και οι παίκτες που συνεχίζουν έχουν εξασφαλίσει κάποιο έπαθλο, πρέπει να κρατήσεις για πολύ λίγο στάση αναμονής, να δεις μήπως και κάποιος από τους αντιπάλους έχει υποπέσει στο λάθος της υπερβολικής χαλάρωσης και να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου. Ποιον αντίπαλο θεωρείς τον ποιο αδύναμο; Είναι κάποιος από τους δύο υπερβολικά tight ή υπερβολικά loose; Ποια είναι περίπου τα range (ευρος αρχικών φύλλων) που έχουν για raise με position και ποια για raise ή reraise out of position; Απέναντι σε ποιον θα δοκιμάσεις ένα resteal (reraise στο raise άλλου παίκτη, γιατί πιστεύεις ότι έχει κάτι μέτριο και θα πάει πάσο, άσχετα με τα φύλλα που κρατάς).
Διαχείριση χρημάτων (bankroll management)
Στα sit and go τουρνουά, ένας ασφαλής κανόνας διαχείρισης χρημάτων για έναν παίκτη που κερδίζει, είναι 50 φορές το buy in (συνυπολογίζοντας φυσικά και το rake, την «γκανιότα» δηλαδή που κρατάει η διοργανώτρια εταιρεία). Για έναν παίκτη δηλαδή που παίζει και έχει θετικά αποτελέσματα σε sit and go με buy in $10+1, για να μην χάσει όλα του τα χρήματα από την διακύμανση των αποτελεσμάτων (variance) και συνεχόμενες ατυχίες, θα πρέπει να έχει διαθέσιμα χρήματα (bankroll) τουλάχιστον 550 δολάρια.
Επιλογή τραπεζιών (table selection)
Είναι σημαντικό να μάθεις τους αντιπάλους που «συχνάζουν» στα τραπέζια που παίζεις, να γνωρίζεις ποιοι είναι οι καλοί παίκτες από αυτούς και να προσπαθείς να αποφεύγεις να παίζεις σε sit and go που έχουν ήδη κάνει register αρκετοί καλοί παίκτες. Οι αντίπαλοι που κερδίζουν, μειώνουν τα δικά σου κέρδη. Αυτό λέγεται table selection και είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία των σταθερά κερδισμένων παικτών. Φυσικά και κάποιοι παίκτες θα κάνουν register μετά από σένα και δεν θα μπορείς να το προβλέψεις, αλλά σε κάποιο βαθμό, το table selection στα sit and go, είναι εφικτό.
Poker Pro