Poker Pro (Άρθρο 63ο): Continuation Bet

Ανανεώθηκε:

Το continuation bet (ή “C bet”) αναλύει σήμερα ο Poker Pro παραθέτοντας απόψεις για το πόσο συχνά πρέπει να γίνεται με πιο ιδανική όμως την ισορροπία, ώστε συγχρόνως να μπερδεύετε τους αντιπάλους σας και να μην μπορούν να σας «διαβάζουν».

Το continuation bet (ή “C bet”) είναι το ποντάρισμα που κάνουμε στο φλοπ, όταν έχουμε κάνει raise pre-flop. Υπάρχουν αρκετές απόψεις για το πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε c-betting. Οι περισσότεροι συμφωνούν, ότι πρέπει να ποντάρουμε στο φλοπ μετά απο pre-flop raise, πιο πολλές φορές απ’ ότι να μην ποντάρουμε.

Όσοι παίζουν επιθετικά, μιλάνε για c-betting στο 80% των pre-flop raises. Κι αυτό ισχύει, γιατί με το c-betting, οι αντίπαλοί μας αντιμετωπίζουν ένα ποντάρισμα και άρα έχουν μία σημαντική απόφαση να πάρουν που ενδεχομένως να τους κοστίσει. Όσο πιο συχνά βάζουμε τους αντιπάλους μας σε σημείο όπου πρέπει να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, τόσο πιο συχνά θα είναι και τα λάθη που θα κάνουν. Όταν δε, είναι μόνο ένας ο αντίπαλος στην παρτίδα, 6 στις 10 φορές, το φλοπ δεν θα τον έχει βοηθήσει. Κατά την γνώμη μου λοιπόν, το c-bet θα πρέπει να γίνεται στα περισσότερα flops.

Αυτό που θα ήθελα όμως να αναλύσω λίγο περισσότερο, είναι οι περιπτώσεις όπου το c-bet δεν ενδείκνυται.

• Κατ’ αρχήν, υπάρχουν παίκτες που απλά δεν πάνε πάσο. Όταν βλέπουμε τέτοιον τύπο παίκτη στο τραπέζι μας, καλό είναι να ξεχάσουμε το c-betting και να ποντάρουμε μόνο όταν το φλοπ μας βοηθάει.

• Μία κάπως πιο περίπλοκη κατάσταση όπου το c-betting δεν είναι και πολύ καλό, είναι όταν το φλοπ μας δίνει κάποιο μέτριο φύλλο, όπως middle pair και αντιμετωπίζουμε πολύ επιθετικό αντίπαλο. Ας πούμε για παράδειγμα ότι κάνουμε raise pre-flop από το button με Α μπαστούνι – 10 σπαθί, ο πιο επιθετικός παίκτης του τραπεζιού είναι στο big blind και κάνει call και το φλοπ ανοίγει με 5 σπαθί – 10 καρό – J καρό. Σκεφτόμενοι το range των φύλλων* του αντιπάλου μας, είναι αρκετά πιθανό να έχουμε το καλύτερο φύλλο. Αλλά από τη στιγμή που ο αντίπαλός μας είναι επιθετικός και η δύναμη του φύλλου μας δεν αξίζει και πολλά ρίσκα, καλό είναι να κρατήσουμε το ποτ σε χαμηλά επίπεδα και να προσπαθήσουμε να φτάσουμε «φτηνά» ως το showdown. Έτσι, ίσως εδώ είναι ένα καλό σημείο για check με position στο φλοπ, και κατόπιν call στο turn, αφού το ποντάρισμά του αντιπάλου θα είναι συγκριτικά χαμηλό (δεδομένου ότι έχουμε κάνει check στο φλοπ και άρα έχουμε κρατήσει μικρό το ποτ). Με το check στο φλοπ, είναι αρκετά πιθανό να προκαλέσουμε και ποντάρισμα μπλόφα από τον αντίπαλό μας στο turn. Εάν ο αντίπαλός μας ποντάρει και στο river χωρίς να έχει βελτιωθεί το φύλλο μας, τότε έχουμε μια δύσκολη απόφαση, αλλά το σοφότερο θα ήταν μάλλον να πάμε πάσο (εξαρτάται πάντα από τον αντίπαλό μας). Εάν στο φλοπ επιλέγαμε να κάνουμε c-bet, θα κινδυνεύαμε να δεχτούμε check-raise με ένα πολύ μεγάλο range φύλλων, τα περισσότερα από τα οποία τα κερδίζουμε. Θα μπορούσε να κάνει check-raise με straight draw ή flush draw ή με 2 ζεύγη, ή ακόμα και μπλοφάροντας. Εάν σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγουμε να κάνουμε c-bet στο φλοπ και δεχόμαστε check-raise, θα καταλήγουμε να πηγαίνουμε πάσο πολύ συχνά το καλύτερο φύλλο, ή να κάνουμε call και να «μπλέκουμε» σε μεγάλο ποτ χωρίς να μπορούμε να περιορίσουμε και πολύ το range των φύλλων του αντιπάλου μας.

• Μία ακόμα περίπτωση στην οποία δεν ενδείκνυται το c-betting, είναι όταν «μιλάμε» πρώτοι (out of position). Κάνουμε για παράδειγμα raise pre-flop με Α-Κ, βλέπουμε τον παίκτη στο button να κάνει call και το φλοπ ανοίγει με 7-8-9 με flush draw. Αυτό το φλοπ, μοιάζει να βοηθάει πολλά πιθανά φύλλα που θα μπορούσαν να έχουν κάνει call από το button στο pre-flop raise μας. Τέτοια φύλλα είναι πιθανώς μικρά-μεσαία ζεύγη, και suited connectors, πράγμα που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να πάει πάσο ο αντίπαλός μας σε c-bet. Αυτό καθιστά το c-betting μία ζημιογόνο κίνηση στις συγκεκριμένες συνθήκες. Επιπλέον, κάποιος καλός παίκτης που έχει κάνει call pre-flop με Q-J suited, ακόμα και αν το flush draw δεν είναι το δικό του χρώμα, μπορεί να ακολουθήσει στο c-bet μας, με σκοπό να μας μπλοφάρει στο turn, αφού γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανό να ανοίξει κάποιο scary card* για εμάς (όπως το χρώμα, ή η κέντα). Οι συγκεκριμένοι αντίπαλοι, δεν θα πάνε σχεδόν ποτέ πάσο σε c-bet με τέτοιο φλοπ και position στον παίκτη που έκανε το raise. Γι αυτό καλύτερη επιλογή σε αυτήν την περίπτωση, μοιάζει να είναι το check/fold στο φλοπ.

• Ας δούμε κι ένα ακόμα σενάριο. Είμαστε στο big blind με 88 και ένας tight-aggressive παίκτης από το button, μας κάνει raise που μοιάζει με απόπειρα «κλοπής» των blinds. Κάνουμε re-raise και ο αντίπαλός μας κάνει call. Το φλοπ ανοίγει με J-10-7 με flush draw. Αυτή είναι μια κατάσταση, στην οποία είναι αποδεκτό το check/fold γιατί αυτό το φλοπ, έχει πάρα πολλούς τρόπους να έχει βοηθήσει το range των φύλλων του αντιπάλου μας.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι παίκτες κάνουν c-bet στο 100% των περιπτώσεων που έχουν κάνει raise pre-flop. Αυτό όμως δεν είναι καλό, γιατί όταν οι αντίπαλοί μας καταλάβουν ότι κάνουμε πάντα c-bet, θα αποκτήσουν μεγάλα implied odds προς εμάς. (reverse implied odds).
Το c-betting είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του No Limit Hold’em. Εάν δεν το κάνετε συχνά, οι αντίπαλοί σας θα ξέρουν ότι όποτε το κάνετε, έχετε μάλλον κάτι καλό. Εάν το κάνετε υπερβολικά συχνά, θα γίνετε εύκολος στόχος και θα αναγκάζεστε να παίζετε συχνά μεγάλα pots με μέτρια φύλλα. Το καλύτερο είναι να βρείτε μια ισορροπία, καταφέρνοντας συγχρόνως να μπερδεύετε τους αντιπάλους σας, ώστε να μην μπορούν να σας «διαβάζουν».

* Range φύλλων: τα πιθανά φύλλα που μπορεί να κρατάει ένας παίκτης
* Scary card: φύλλο που ανοίγει ανάμεσα στα κοινά και «φοβίζει», αφού μπορεί να ολοκληρώνει κάποιο draw ή να είναι μεγαλύτερο από το ζεύγος που κρατάει ο παίκτης.