Poker Pro (Άρθρο 28ο): Τύποι παικτών (Μέρος Α)

Ανανεώθηκε:

 

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί τι είδους παίκτης είναι αυτός που έχουμε απέναντί μας στο τραπέζι; Ο Poker Pro ασχολείται στο άρθρο του με την πρώτη κατηγορία: τους «σφιχτούς παίκτες» (“tight players”)!

Εάν καταφέρετε να προσδιορίσετε τι τύπος παίκτη είναι κάποιος συγκεκριμένος αντίπαλός σας, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτήν την γνώση είτε για να κερδίσετε περισσότερα, είτε για να προστατευτείτε από κάποια μεγάλη ήττα. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτός ο προσδιορισμός στο online πόκερ είναι ο τρόπος που ποντάρει ο αντίπαλος, στον οποίο θα αναφέρομαι στο εξής με τον αγγλικό όρο “betting pattern” (μετ. πλάνο πονταρίσματος).

Οι παίκτες του πόκερ μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 2 βασικές κατηγορίες, τους «χαλαρούς» (“loose”) και τους «σφιχτούς» (“tight”). Τα κριτήρια αυτής της διάκρισης είναι αρκετά γενικά και είναι βασισμένα στο betting pattern που ακολουθεί ο κάθε παίκτης. Τα παραδείγματα και οι περιγραφές που θα χρησιμοποιήσω είναι κάπως ακραία, ώστε να γίνουν πιο εύκολα κατανοητές οι διακρίσεις ανάμεσα στις κατηγορίες. Με τον καιρό θα παρατηρήσετε παραλλαγές στο καθένα από αυτά τα στυλ, αλλά για την ώρα ας κρατήσουμε τα δεδομένα σε όσο το δυνατόν πιο απλό επίπεδο.

Στο σημερινό άρθρο θα αναλύσουμε τους λεγόμενους «σφιχτούς παίκτες» (“tight players”).

Παίκτης πολύ «σφιχτός» – (Αγγλικός όρος: «tight/too tight»)

Ο λεγόμενος και «βράχος». Προστατεύει τις μάρκες του όπως ο σκύλος το κόκαλό που τρώει. Είναι ο παίκτης που στα cash games, σε τραπέζι 10 παικτών μπαίνει σε κάτω του 18% των παρτίδων και μέχρι 24% των παρτίδων σε τραπέζια 6 παικτών. Κάνει call μόνο με πολύ καλά φύλλα και σε γενικές γραμμές είναι έτοιμος να πάει πάσο όταν αντιμετωπίσει δυνατό ποντάρισμα. Όταν βλέπετε κάποιον τέτοιου είδους παίκτη να ποντάρει δυνατά, αποφύγετε το call, εκτός αν είστε σίγουροι ότι τον κερδίζετε. Εάν ένας παίκτης που χαρακτηρίζεται «tight» δεν ποντάρει επιθετικά, αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να κερδίσει μακροπρόθεσμα. Μπορούμε να διακρίνουμε αυτούς τους παίκτες σε 2 υποκατηγορίες:

Α) «Σφιχτός – Αδύναμος» (Αγγλικός όρος: «weak – tight»)

Κάνει σπάνια raise, και γι αυτό όταν το κάνει οι (καλοί) αντίπαλοί του καταλαβαίνουν ότι έχει δυνατό φύλλο και αποφεύγουν εύκολα τις απώλειες. Τις περισσότερες φορές που «μπαίνει» σε μια παρτίδα, το κάνει με απλό call και έτσι δείχνει με το ποντάρισμά του έλλειψη αυτοπεποίθησης στο φύλλο του. Ειδικά στο no limit, αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί ενός καλού παίκτη που θα καταφέρνει πολλές φορές να υποχρεώνει σε πάσο έναν τέτοιου τύπου παίκτη, ασκώντας του μεγάλη πίεση. Ο σφιχτός-αδύναμος παίκτης στα cash games καταφέρνει να αποκομίσει από λίγα έως και καθόλου κέρδη και στα τουρνουά, 99 στις 100 φορές θα μείνει εκτός των χρηματικών επάθλων. Εκτός των άλλων, είναι και εξαιρετικά βαρετό στυλ παιχνιδιού.

Β) «Σφιχτός – Επιθετικός» (Αγγλικός όρος: «Tight – Aggressive»/TAG)

Θεωρείται από τους περισσότερους σαν το πιο σωστό και επιτυχημένο στυλ παιχνιδιού. Είναι το στυλ που ταιριάζει περισσότερο με τους μαθηματικούς κανόνες του πόκερ. Ο παίκτης που το ακολουθεί, παίζει μόνο πολύ καλά φύλλα (εκτός από τις πιθανές μπλόφες), αλλά όταν τα παίζει το κάνει πολύ επιθετικά. Η επιθετικότητα είναι βασικό στοιχείο που πρέπει να έχει ένας καλός παίκτης πόκερ. Το TAG αντιπροσωπεύει την παλιά αμερικάνικη σχολή. Χαρακτηρίζεται από υπομονή, προσεκτική επιλογή των φύλλων στα οποία γίνεται το ποντάρισμα και πολύ δυνατά πονταρίσματα που ασκούν πίεση στον αντίπαλο. Για να μπορέσει κάποιος να παίζει σωστά και αποτελεσματικά με στυλ TAG, θα πρέπει πρώτα να έχει μάθει πάρα πολύ καλά την μαθηματική πλευρά του παιχνιδιού, να χειρίζεται με μεγάλη προσοχή τους διαθέσιμους πόρους του (bankroll/money management) και να κατέχει τις ικανότητες για κορυφαίες μπλόφες στις κατάλληλες στιγμές. Για να κερδίσετε κάποιον τέτοιον παίκτη θα πρέπει απλά να κάνετε λιγότερα λάθη από αυτόν! Θα πρέπει να παρατηρήσετε το παιχνίδι του και να βρείτε τυχόν αδυναμίες, τις οποίες και θα προσπαθήσετε να χτυπήσετε.

Στο επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε τους λεγόμενους «χαλαρούς» (“loose”) παίκτες, θα εντοπίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και θα κάνουμε μια προσέγγιση του ιδανικού στυλ παιχνιδιού.

Και θυμίζω: υπομονή, παρατηρητικότητα και σύνεση στην διαχείριση των διαθέσιμων πόρων. Καλή σας τύχη.

Poker Pro