Poker Pro (Άρθρο 22ο): Call ή fold;

Ανανεώθηκε:

 

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί στο δίλημμα: call ή fold; Ο Poker Pro αναλύει το πόσο σημαντικό είναι για τον παίκτη να ξέρει πότε πρέπει να παραμείνει στην παρτίδα και πότε πρέπει να πάει πάσο.

Όπως στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και στο πόκερ, χρειάζεται υπομονή και πάνω απ’όλα εξάσκηση για να τα καταφέρεις. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ή «χρυσές» συμβουλές που θα σε κάνουν ειδήμονα μέσα σε λίγα λεπτά. Οι αποφάσεις σε κάθε τομέα της ζωής μας είναι αυτές που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα και βάσει αποτελέσματος κρινόμαστε για τις πράξεις μας. Η σωστή απόφαση στο πόκερ είναι αυτή που μπορεί να μας κάνει νικητές και η λάθος απόφαση… «ψάρια»!

Είναι πολύ σημαντική ικανότητα να ξέρει ο παίκτης πότε πρέπει να παραμείνει στην παρτίδα και πότε πρέπει να πάει πάσο. Είναι γνωστό ότι, οι ‘κακοί’ παίκτες παίζουν πολλά φύλλα, αλλά το ίδιο ακριβώς είναι γνωστό και για τους ‘καλούς’ παίκτες. Το ερώτημα λοιπόν είναι, ποιά ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στο παιχνίδι ενός ‘καλού’ και ενός ‘κακού’ παίκτη.

Ο ‘καλός’ παίκτης θα ποντάρει και θα αυξάνει το ποντάρισμα πιο συχνά, ενώ ο ‘κακός’ παίκτης, θα πηγαίνει πιο συχνά «ντούκου» ή θα «βλέπει» απλά το ποντάρισμα (“call”). Έτσι ο έμπειρος παίκτης, παίρνει αυτό που λέμε ‘έλεγχο’ του τραπεζιού, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο την θέση του στο ποντάρισμα. Επίσης ο ‘καλός’ παίκτης θα ξέρει πότε έχει ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες νίκης, και θα πάει εύκολα πάσο, χωρίς να προσπαθήσει μία άσκοπη μπλόφα. Παραφράζοντας μία γνωστή λαϊκή ρήση θα μπορούσαμε να πούμε χαριτολογώντας «του …πάσου η μάνα, δεν έκλαψε ποτέ».

Δεν είναι θέμα λοιπόν δυνατού φύλλου γενικά, το θέμα είναι να αναγνωρίζει κανείς, πότε έχει το καλύτερο φύλλο στην κάθε παρτίδα σε σχέση με τους αντιπάλους και πότε όχι. Η φράση «να τιμήσω το φύλλο μου», είναι κακός σύμβουλος. Συχνά μπορεί να χρειαστεί για παράδειγμα, να πάτε πάσο την κέντα σας, όταν όλα τα δεδομένα ‘φωνάζουν’ ότι ο αντίπαλός σας έχει βγάλει χρώμα.

Ένα ακόμα ‘συνηθισμένο’ λάθος, είναι αυτό που λέμε «κυνήγι». Το να κυνηγάει κανείς στη μέση της παρτίδας να βγάλει ένα φύλλο, και να ελπίζει να πληρωθεί εάν το βγάλει, είναι από τις πλέον ‘βλαβερές’ τακτικές για την τσέπη του παίκτη. Για να είναι σωστό το ‘κυνήγι’ για καλύτερο φύλλο, θα πρέπει οι πιθανότητες να βγει το φύλλο να «δίνουν» αξία στο ποντάρισμα. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, να ποντάρουμε 100 ευρώ σε κορώνα γράμματα και όταν «βγαίνει» η επιλογή μας να παίρνουμε καθαρό κέρδος 150 ευρώ. Μόνο έτσι θα βγούμε κερδισμένοι σε βάθος χρόνου.

Παράδειγμα:

Στο χέρι: 6 καρό – 8 μπαστούνι

Φλοπ: 7 κούπα – 9 κούπα – Βαλές σπαθί

Οι περισσότεροι αρχάριοι παίκτες, θα «κυνηγούσαν» σε αυτήν την περίπτωση και θα ήλπιζαν να βγει ένα 5άρι ή ένα δεκάρι για να βγάλουν την κέντα τους, ενώ κάποιος έμπειρος παίκτης σχεδόν ποτέ δεν θα συνέχιζε το ποντάρισμα σε αυτήν την παρτίδα. Για να κερδίσει ο παίκτης με το 6 – 8 και να είναι σίγουρος ότι κερδίζει, θα πρέπει να βγει μόνο 5άρι και όχι κούπα. Αν βγει δεκάρι, θα αρκεί ένα 8άρι σε χέρι αντιπάλου, που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα οδηγήσει σε μοίρασμα του ποτ. Αν πάλι ανοίξει φύλλο κούπα στα εναπομείναντα ‘turn’ και ‘river’, υπάρχει πιθανότητα κάποιος αντίπαλος να έχει χρώμα, καθιστώντας το ποντάρισμά μας πολύ προσεκτικό, με κίνδυνο να χάσουμε πολλά, ή ακόμα και να μας «διώξει» κάποιος αντίπαλος με μια δυνατή μπλόφα. Είναι μια κατάσταση που πολύ δύσκολα θα μας δώσει καλό κέρδος, ενώ πολύ συχνά θα μας κοστίσει πολύ. Είναι μια κατάσταση στην οποία κανένας ‘καλός’ παίκτης δεν θέλει να βρεθεί.

Για να είμαστε σε θέση να παίρνουμε σωστές αποφάσεις θα πρέπει να μπορούμε να αναλύουμε σωστά τα δεδομένα που έχουμε στην διάθεση μας. Γνώση των πιθανοτήτων να «βγει» το επιθυμητό φύλλο, μελέτη της συμπεριφοράς του αντιπάλου, σωστή εκτίμηση για τα εναπομείναντα πονταρίσματα είναι μερικά από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μιας «σωστής» και κερδοφόρας στρατηγικής. Αυτά είναι που θα μας δίνουν κάθε φορά και την απάντηση στο ερώτημα «μέσα ή πάσο;».

Καλή τύχη και κυρίως καλές αποφάσεις στα τραπέζια του Poker.gr

®Poker pro