Poker Pro (Άρθρο 10ο): Τακτικές Limit Hold’em

Ανανεώθηκε:

O Poker Pro συνεχίζοντας τις “συμβουλές” του, δίνει στο σημερινό άρθρο του μερικά χρήσιμα tips για στρατηγική πονταρίσματος στο Limit Texas Hold’em.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το Fixed Limit είναι ένα μεγάλο σχολείο για το πόκερ και είναι το παιχνίδι που θα βοηθήσει τον παίκτη να αποκτήσει πειθαρχία. Η εμπειρία μου έχει δείξει ότι ένας νέος παίκτης πρέπει να μάθει πρώτα από όλα Fixed Limit και μετά να προχωρήσει (αν το επιθυμεί φυσικά) σε τραπέζια Pot Limit ή No Limit.

Οι περισσότεροι Poker Pros που γνωρίζω, “εργάζονται” σε τραπέζια Fixed Limit με μεγάλα stakes και αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, ικανά να τους καθιστούν “επαγγελματίες παίκτες”. Σήμερα θα αναλύσουμε τις βασικές περιπτώσεις πονταρίσματος σε παιχνίδι Fixed Limit.

Οι περιπτώσεις που θα αντιμετωπίσετε σε μια παρτίδα πόκερ γενικά είναι:

Α) “έχω το καλύτερο φύλλο και το ποντάρω”

Β) “έχω ένα μέτριο ή κακό φύλλο και θα πάω πάσο εάν κάποιος με ωθήσει να ποντάρω πολλά”

Το φυσιολογικό είναι, όταν κάποιος έχει ένα πολύ καλό φύλλο να ποντάρει. Αντιθέτως, όταν κάποιος δεν έχει καλό φύλλο ‘πρέπει’ να πάει πάσο. Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Οι περισσότεροι παίκτες παίζουν ενάντια σε αυτή την λογική, στην προσπάθεια τους να παραπλανήσουν τους άλλους παίκτες. Το σημαντικό για έναν αρχάριο είναι να αποφύγει να πέσει σε αυτή την παγίδα στο ξεκίνημα του.

Πότε ποντάρουμε στο limit holdem

Παράδειγμα πρώτο : ‘κλέβοντας τα blinds

Όταν κάθεστε στο θέση dealer button και όλοι έχουν αποχωρήσει εκτός από εσάς και τους παίκτες στα blinds, η αύξηση του πονταρίσματος από εσάς λέγεται ‘κλέβοντας blinds’. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παίκτες που βρίσκονται στα blinds μπορεί να πάνε πάσο εάν εσείς αυξήσετε το ποντάρισμα, καθώς θα έχουν και χειρότερη θέση στο ποντάρισμα σε σχέση με εσάς αφού ανοίξουντα φύλλα. Εάν όμως δεν αυξήσετε το ποντάρισμα, τότε οι παίκτες που βρίσκονται στα blinds θα παραμείνουν στο παιχνίδι με ελάχιστο κόστος. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος να κερδίσετε μερικά χρήματα, χωρίς βέβαια να σας αποφέρει και πλούτη.

Παράδειγμα δεύτερο : ‘steal-raise

Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος ποντάρει με σκοπό να μειώσει τον αριθμό των παικτών ή και ακόμα να ‘κλέψει’ την παρτίδα. Μην χρησιμοποιείτε αυτή την τακτική συνέχεια διότι κάποιοι παίκτες είναι πιθανόν να το καταλάβουν και να σας κάνουν re-raise γνωρίζοντας ότι (πιθανόν) έχετε χειρότερο φύλλο απ’ αυτούς. Η κίνηση αυτή ενδείκνυται όταν έχετε ένα φύλλο που με λίγη τύχη γίνεται το καλύτερο στην παρτίδα. Συνήθως οι παίκτες στο Fixed Limit, τείνουν να αποδέχονται τις αυξήσεις πονταρισμάτων, άρα εάν σταθείτε τυχεροί και πραγματοποιήσετε τον καλύτερο συνδυασμό, το ποτ θα έχει γίνει πολύ μεγάλο.

Παράδειγμα τρίτο : ‘The check-raise’

Το check-raise (κάνετε πρώτα check, στη συνέχεια ποντάρει κάποιος αντίπαλος κι εσείς στη σειρά σας κάνετε raise) είναι μια τακτική στην οποία ο παίκτης δεν αυξάνει αρχικά το ποντάρισμα, δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι δεν έχει καλό φύλλο. Ο σκοπός είναι να νομίζουν ότι μπορεί να σας κερδίσουν και να ποντάρουν πρώτοι, μεγαλώνοντας έτσι το ποτ. Εσείς με τη σειρά σας θα αυξήσετε εκ νέου το ποντάρισμα έχοντας καταφέρει να παραπλανήσετε τους υπόλοιπους παίχτες. Μην ξεχνάτε ότι όταν κάποιος έχει ήδη βάλει ένα ποντάρισμα, το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει στο δικό σας raise.

Παράδειγμα τέταρτο : The opener

Μια ριψοκίνδυνη κίνηση που πραγματοποιείται από παίχτες που μπλοφάρουν. Συμβαίνει όταν ο παίκτης που παίζει πρώτος ποντάρει με σκοπό να μειώσει τον αριθμό των παικτών πιέζοντας τους. Οι πιο πολλοί παίχτες θα πάνε πάσο και αυτοί που θα μείνουν είναι αυτοί που παίζουν επιθετικά ή έχουν πολύ καλό φύλλο. Αυτό είναι το αποκαλούμενο ‘ποντάρισμα για πληροφορίες’ και συνήθως χρησιμοποιείται με λίγα άτομα στην παρτίδα.

Παράδειγμα πέμπτο : Πίεση

Η ‘Πίεση’ γίνεται σε παρτίδα με λίγους παίκτες. Είναι το ποντάρισμα που κάνετε όταν έχετε το πιθανότατα το καλύτερο φύλλο, αλλά υποπτεύεστε ότι απομένουν παίκτες που κυνηγούν κάτι καλύτερο από εσάς. Με άλλα λόγια όταν έχετε το μεγαλύτερο ζεύγος από το flop, αλλά κάποιος “κυνηγάει” την κέντα (το πιο πιθανό είναι να μην την πραγματοποιήσει) θα πρέπει το ποντάρισμα σας να μειώνει τα pot odds για το άλλο παίκτη. Θα πρέπει να πιέσετε τους αντιπάλους σας κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την απόφαση τους, υπερασπίζοντας έτσι την υπεροχή σας.

Τα παραπάνω είναι απλά παραδείγματα πονταρισμάτων. Εάν παίζετε No-Limit τότε όλο το σκεπτικό αλλά και η τακτική αλλάζει, καθώς εκεί οι επιλογές στο ποντάρισμα είναι πάρα πολλές.

®Poker pro