Πώς θα είναι η νέα Euroleague με salary cap;

Ανανεώθηκε:
euroleague νεο φορματ salary cup ευρωλιγκα 2024-2025

Η Euroleague φαίνεται ότι αλλάζει! Και όχι τόσο αργά όσο πιθανώς να πιστεύεις… Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Μελάγιες για το gazzetta.gr, από τη σεζόν 2025-2026 έρχονται πολλές και σημαντικές αλλαγές σε όλους τους τομείς. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το salay cap που θα οριστεί. Γενικά, φαίνεται ότι τα προγνωστικά Ευρωλίγκα θα επηρεαστούν πολύ από το νέο σύστημα! Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά.

Προσφορά*
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 🎁 Κωδικός* BETARADES10 Εγγραφή
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Το Salary Cap στη Euroleague

Αρχικά, να αναφέρουμε τι είναι το salary cap. Πρόκειται για το σύστημα που εμφαρμόζεται στο NBA. Είναι το όριο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται το σύνολο των ετησίων μισθών των παικτών και των προπονητών, σε μια ομάδα.

Οι πληροφορίες για το salary cup στη Euroleague λένε τα εξής:

  • Το κατώτατο όριο μισθών παικτών και προπονητών, θα είναι 7.000.000 ευρώ.
  • Το ανώτατο όριο μισθών παικτών και προπονητών, θα είναι 12.000.000 ευρώ.

⚠️ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τα παραπάνω ποσά, είναι ΚΑΘΑΡΑ! Δηλαδή, όχι μεικτά. Διότι, η φορολογία σε κάθε χώρα διαφέρει, και αν ήταν μεικτά τα ποσά, θα επηρεαζόταν άμεσα το ποσό που θα μπορούσε να προσφέρει κάθε ομάδα σε παίκτες και προπονητές. Εφόσον το salary cap θα αφορά καθαρά ποσά (net), υπάρχει και ισοτιμία στο τι μπορεί να προσφέρει κάθε σύλλογος.

Στο salary cap φαίνεται ότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις που θα αφορούν την ηλικία των παικτών, τα χρόνια που αγωνίζεται στην ομάδα και άλλα. Στόχος είναι το salary cap να δουλευτεί για περίπου 3 χρόνια μέχρι να πάρει την οριστική του μορφή.

Προσφορά*
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 🎁 Κωδικός* BETARADES10 Εγγραφή
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Πόσες ομάδες θα έχει η νέα Ευρωλίγκα;

Αυτήν τη στιγμή, η Euroleague διεξάγεται με 18 ομάδες. Στόχος είναι, από τη σεζόν 2025-2026 οι ομάδες να γίνουν 20. Αυτό προκύπτει από τη γενική συνέλευση που έγινε πριν από λίγο καιρό στη Βαρκελώνη.

Επίσης, θα αυξηθούν και οι ομάδες που έχουν συμβόλαιο. Τώρα είναι 13, και θα αυξηθούν σε 15-16. Η Μονακό, η Παρτιζάν, ο Ερυθρός Αστέρας, η Βίρτους Μπολόνια, διεκδικούν με μεγάλες αξιώσεις συμβόλαια, ενώ τώρα δεν έχουν.

Στη σελίδα Euroleague Μεταγραφές βλέπεις live τα πάρε-δώσε όλων των ομάδων της Ευρωλίγκας το φετινό καλοκαίρι.


Νέο Σύστημα Διεξαγωγής Euroleague

Όσον αφορά το νέο φορμάτ της Ευρωλίγκας, με τις 20 ομάδες πλέον, υπάρχουν δύο σενάρια:

  1. Κάθε ομάδα θα παίζει 4 παραπάνω ματς στη regular season. Δύο εντός, και δύο εκτός.
  2. Οι 20 ομάδες θα μοιραστούν σε περιφέρειες, όπως στο NBA. Φυσικά, ακόμα δεν υπάρχει σκέψη για το πόσες περιφέρειες θα υπάρχουν και πώς θα καθοριστούν (με βάση τη γεωγραφία ή άλλα κριτήρια).

Κοινό σημείο των δύο σεναρίων είναι ότι ο αριθμός των αγώνων θα αυξηθεί. Συνεπώς, θα μεγαλώσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων, άρα και τα έσοδα της διοργάνωσης. Άλλωστε, αυτός είναι γενικά ο απώτερος στόχος και το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των μετόχων τα τελευταία χρόνια.

Η Euroleague παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, με συγκλονιστικά ματς. Παρόλα αυτά, οι ομάδες δεν αποκομίζουν μεγάλα έσοδα γεγονός που κάνει ιδιαίτερα ζημιογόνες τις επενδύσεις για τους ιδιοκτήτες.

Εκτός του οικονομικού, η διοργανώτρια αρχή θέλει να προσφέρει και σε άλλες ομάδες τη δυνατότητα να παίξουν στην Ευρωλίγκα.

Όπως και να έχει, στο νέο φορμάτ το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στις διαθέσιμες ημερομηνίες και την επιβάρυνση των παικτών. Ήδη τώρα πραγματοποιούνται 7 διαβολοβδομάδες. Αυτές θα αυξηθούν σίγουρα σε 8-9 με τις 20 ομάδες. Βέβαια, δεν έχει αποφασιστεί κάτι για το νέο σύστημα και όλα θα συζητηθούν λεπτομερώς, μέχρι να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, εδώ θα βλέπεις ανά πάσα στιγμή το Πρόγραμμα Euroleague με όλους τους αγώνες!

Προσφορά*
ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ 🎁 Κωδικός* BETARADES10 Εγγραφή
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ