Τι είναι το “straddle”;

Ανανεώθηκε:

www.poker.gr

“Straddle” ή “blind straddle” είναι ποντάρισμα που έχει δικαίωμα να το κάνει ο παίκτης στην θέση under the gun (η θέση μετά το big blind), ΠΡΙΝ δει τα κρυφά του φύλλα και είναι όσο δύο big blinds. Λειτουργεί σαν τρίτο blind και δίνει το δικαίωμα στον παίκτη που το βάζει, να “μιλήσει” τελευταίος preflop (πριν ανοίξουν τα κοινά φύλλα).

Αυτό γίνεται μόνο στα cash games και εξαρτάται από το αν ο διοργανωτής του παιχνιδιού το επιτρέπει η όχι (σσ. μέχρι σήμερα, δεν έχει κάνει την εμφάνισή του στο online πόκερ). Ο παίκτης που το κάνει, θέλει ουσιαστικά να μπορεί να δράσει τελευταίος preflop, ώστε στην περίπτωση που έχει κάποιο πολύ καλό φύλλο, να μην κάνει raise under the gun και “προδώσει” την δύναμη του φίλου του, αφού το raise από αυτή τη θέση, εκλαμβάνεται γενικά σαν μεγάλη δύναμη, ειδικά σε full table (10 παικτών).

Έχοντας κάνει straddle πριν δει τα φύλλα του, πολλοί παίκτες θα δουν ότι το pot έχει ήδη “φουσκώσει” και θα κάνουν call preflop με πιο χαλαρά κριτήρια στην επιλογή των αρχικών τους φύλλων. Έτσι, όταν έρχεται η σειρά του παίκτη που έχει κάνει το straddle, έχει ήδη ένα αρκετά μεγάλο pot φτιαγμένο και αν έχει την τύχη να έχει κάποιο πολύ καλό φύλλο, μπορεί να κάνει πολύ μεγάλο raise, στην προσπάθεια να το “πληρωθεί” στο μέγιστο, οδηγώντας μάλιστα πολλούς από τους αντιπάλους του σε πάσο και αφήνοντας έτσι αρκετά dead money στο pot.

Εκτός από το straddle, σε μερικά τραπέζια επιτρέπεται και το re-straddle. Για να γίνει re-straddle, θα πρέπει να έχει επιλέξει πρώτα ο παίκτης στην θέση under the gun να κάνει straddle και μετά, ο παίκτης ακριβώς αριστερά του θα έχει δικαίωμα για re-straddle, να βάλει δηλαδή 4 blinds ΠΡΙΝ δει κι αυτός τα κρυφά του φύλλα, αποκτώντας έτσι αυτός το δικαίωμα να δράσει τελευταίος preflop.

Η όλη έννοια του straddle έχει μία δόση τζόγου μέσα της, γιατί είναι ποντάρισμα χωρίς να έχεις δει τα αρχικά σου φύλλα. Αρκετοί όμως είναι οι παίκτες που το χρησιμοποιούν συχνά, όπου αυτό επιτρέπεται. Η πραγματική έννοια του straddle πάντως, είναι το κάθισμα ή η στάση με τα πόδια ανοιγμένα, ή το ένα πόδι δεξιά και το άλλο αριστερά από κάτι συγκεκριμένο. Ο όρος χρησιμοποιείται και στην οικονομία και περιγράφει την επενδυτική στρατηγική, που εμπλέκει την αγορά ή πώληση συγκεκριμένων τίτλων, που επιτρέπουν στον κάτοχό τους να κερδίσει χρήματα ανάλογα με το πόσο κινείται η τιμή του τίτλου, άσχετα αν είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Σε συνεργασία με το