Poker Strategy: Η σημασία της θέσης και των stacks

Ανανεώθηκε:

Σε παλαιότερο άρθρο του, ο Αμερικανός αθρογράφος του Pocketfives.com, Τζον “cracker9ball” Ρέινολντς, έγραψε για τις βασικές αρχές στο πόκερ, αλλά και την πτώση του επιπέδου στις Η.Π.Α. μετά την Black Friday.

Σε νέο άρθρο του επανέρχεται με τη σημασία των… βασικών του παιχνιδιού, την απαιτούμενη προσοχή στα stack sizes και τη θέση στο τραπέζι, αλλά και το σύνολο των διεργασιών από το οποίο θα έπρεπε να προέρχονται οι αποφάσεις στο τραπέζι και όχι μόνο από τα φύλλα που έχουμε στην κατοχή μας.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:

“Έχω ξοδέψει την πλειοψηφία του χρόνου μου παίζοντας live πρόσφατα και θα ήθελα να σημειώσω μερικά πράγματα που βλέπω συνεχώς. Αυτό μπορεί να φαίνετα απλό για κάποιους, αλλά θέλω να τονίσω τη σημαντικότητα του να έχεις ισχυρές βάσεις και να μην θεωρείς δεδομένα βασικά σημεία του παιχνιδιού. Προσπαθώ να απευθυνθώ σε όσους παίζουν ερασιτεχνικά για πολύ καιρό και νιώθουν ότι δεν πρέπει να βελτιωθούν ή δεν ξέρουν το πως θα βελτιωθούν, αλλά και σε νέους παίκτες που δεν έχουν μάθει ακόμη το παιχνίδι.

Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν αρκετοί παίκτες οι οποίοι δεν κατανοούν τη σημασία του μεγέθους του stack αλλά και αυτή της θέσης όταν παίρνουν τις αποφάσεις τους. Προφανώς, οι περισσότεροι παίκτες θα προτιμούσαν να έχουν ένα καλό φύλλο και μπορεί να χρειαστεί να πάνε αρκετές φορές πάσο μέχρι να το βρουν, αλλά όταν το βρουν, πόσο επηρεάζονται οι αποφάσεις τους από το stacks και τη θέση όσων βρίσκονται στην παρτίδα; Πόσο συχνά μπορούν να κερδίσουν μία παρτίδα χωρίς showdown;

Θα έλεγα ότι σε πολλά σημεία, θα έπρεπε να μπορούν να παίξουν την παρτίδα χωρίς να χρειαστεί να κρατούν κάτι καλό. Αν συγκεντρωθούν στο παιχνίδι, θα έπρεπε να είναι ικανοί να βρουν καλά σημεία για να παίξουν επιθετικά, χωρίς να χρειαστούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό φύλλων.

Στο πόκερ, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη το μέγεθος του stack σας και του αντιπάλου, την θέση και των δύο στο τραπέζι, αλλά και το τι σας επιτρέπουν να κάνετε, τα stacks και οι θέσεις.

Η σημασία της θέσης – Παραδείγματα

Για να δώσω ένα παράδειγμα, σε περίπτωση που οι περισσότεροι παίκτες έχουν λιγότερα από 15 big blinds, οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν all-in. Mε λιγότερα από 20 big blinds, oι περισσότεροι πολύ σπάνια κάνουν 3bet/fold. Για παράδειγμα, σε προχωρημένο στάδιο ενός MTT, ένα μεγάλο stack μπορεί να βασανίσει τα μεσαία stacks με raises γιατί δεν θέλουν ποτέ να βάλουν όλες τις μάρκες τους στο κέντρο με μέτρια φύλλα, όταν υπάρχουν και μικρότερα stacks στο παιχνίδι. Τα παραπάνω, είναι απλά μερικά από τα πράγματα στα οποία αναφέρομαι όταν εξετάζω τη σημασία των stacks και της θέσης.

Ας δώσω ένα ασαφές παράδειγμα. Ας πούμε ότι παίζουμε σε ένα MTT $300 (300/600/75) και o hero έχει 40 big blinds και κάθεται στα αριστερά ενός επιθετικού παίκτη που έχει επίσης 40 big blinds και έχει “ανοίξει” αρκετά pots με raise. Παίζει επιθετικά, αλλά έχει δείξει ότι κάνει fold σε 3bets συχνά όταν βρίσκεται εκτός θέσης.

Αυτό που βγάζει νόημα στο παραπάνω σενάριο, είναι ότι ο hero θα πρέπει να βρει μερικά σημεία για να κάνει light 3bets στον αντίπαλό του. Και οι δύο παίκτες έχουν καλά stacks, αν κάνει raise light, ένα stack 40 big blinds δεν θέλει να κάνει call σε τόσα πολλά 3bets light. Το τι κρατάει ο hero δεν έχει σχεδόν καθόλου σημασία, αν νομίζει ότι το 3bet θα δουλέψει ένα μεγάλο ποσοστό των φορών.

Αν το read του hero είναι σωστό, ο αντίπαλος θα πάει πολλές φορές πάσο στο 3bet. Επίσης, τις φορές που ο αντίπαλος κάνει raise, δίνει πληροφορίες στον hero και περιορίζει το πιθανό range του. Το να περιορίσουμε το range κάποιου, βοηθά σε περιτπώσεις που αποφασίζουμε να κάνουμε 3bet με φύλλα όπως το A-Jo απέναντι σε αντίπαλο που παίζει αρκετά συντηρητικά και πηγαίνει πάσο το χειρότερο μέρος του range του, αλλά κάνει 4bet με τα κορυφαία φύλλα του (Α-Q+). Mας γλιτώνει από το να πληρώσουμε ένα καλύτερο φύλλο σε A high flops.

Από τη στιγμή που το read είναι ότι ο αντίπαλος πηγαίνει πάσο αδύναμα φύλλα σε 3bets όταν βρίσκεται εκτός θέσης, ο hero μπορεί να ξεφύγει από το χέρι του, όσο το σχέδιο είναι 3bet/fold. Άλλο ένα bonus είναι ότι τις περισσότερες φορές που ο αντίπαλος δεν θα πάει πάσο, θα κάνει call και ένα απλό c-bet από τον hero θα κερδίσει το pot. Η επιθετικότητα γενικά, είναι ο δρόμος προς την επιτυχία.

Το πρόβλημα που βλέπω πολύ συχνά, είναι παίκτες να αγανακτούν με έναν επιθετικό αντίπαλο και η αντίδρασή τους είναι να κάνουν flat call και να προσπαθήσουν να “πετύχουν” μερικά flops. Προφανώς, αυτό δεν είναι ιδανικό γιατί αν ο αντίπαλος είναι επιθετικός, ο hero θα καταλήξει να πηγαίνει πάσο στο cbet τις περισσότερες φορές, καθώς δεν θα έχει πετύχει το flop. Μερικές ακόμη επιλογές είναι να κάνει float και να επανεκτιμήσει την κατάσταση στο turn ή να κάνει raise/fold στο flop, αλλά καμια από τις δύο επιλογές δεν είναι καλή.

Η σημασία των stack sizes – Παραδείγματα

Τώρα, θα ήθελα να δώσω ένα παράδειγμα από μία παρτίδα όπου οι αποφάσεις μου βασίστηκαν στο μέγεθος των stacks. Σε αυτό το παράδειγμα, παίζω ένα τουρνουά με buy-in $350 και gtd έπαθλα $50.000. Τα blinds είναι 100/200 και έχω ένα stack με 8.000 μάρκες. 8.000 στο level 100/200 είναι ένα καλό stack, αφού είναι 40 big blinds και έχουμε αρκετές μάρκες για να παίξουμε. Ωστόσο, να μια ενδιαφέρουσα κατάσταση για να σκεφτούμε: είμαστε στο cut-off και το highjack που παίζει σύμφωνα με τον μέσο όρο (αλλά δεν έχουμε δει μεγάλα pots για να κρίνουμε) κάνει raise στις 600 μάρκες με stack 9.000.

Η δράση φτάνει σε μένα και κρατάω 4-4. Θέλω να κάνω call και set-mine, αλλά ξέρω ότι σε αυτή την περίπτωση είναι -EV να πληρώσω περισσότερο από το 5% του effective stack για να κυνηγήσω το set. 600 είναι το 7,5% του stack μου. Επιπλέον, δεν υπάρχουν antes οπότε το pot δεν έχει αυξηθεί καθόλου. Έχουμε το πλεονέκτημα της θέσης, αλλά θα πρέπει να ξέρουμ ότι θα κάνουμε πάσο στο c-bet του αντίπαλου σχεδόν κάθε φορά αν δεν βρούμε ένα 4 στο flop. Σε αυτό το σενάριο, πιστεύω ότι αρκετοί παίκτες θα ξεχάσουν να προσέξουν και να εκτιμήσουν την όλη κατάσταση και θα κάνουν ένα μικρό λάθος, κάνοντας call για να πετύχουν set, με κακή τιμή. Aν έχουμε γνώση των stacks αλλά και του τι πρέπει να κάνουμε, μπορούμε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις.

Στο επόμενο παράδειγμα, παίζω ένα $1/$2 live cash game και κάθομαι με $300. Είμαι στο big blind με 6h-7h. Ένας παίκτης από ΕP κάνει call με $200 stack. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα fold και ένας παίκτης από MP κάνει raise στα $12 με $87 πίσω του. Όλοι κάνουν πάσο και έρχεται η σειρά μου, με δύο πάικτες στα αριστερά μου να βρίσκονται στην παρτίδα.

Βλέπω πολλούς παίκτες να προσπαθούν να δουν αυτό το flop, αλλά πληρώνοντας το 12% του effective stack για το call σε αυτό το σενάριο δεν μπορεί να είναι επικερδές μακροπρόθεσμα. Πιστεύω ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός παικτών βλέπει σε αυτό το σημείο το 6h-7h και το ότι πρέπει να βάλει στο pot μόνο $10 ακόμη συγκριτικά με το stack των $300 που έχει πίσω του. Αλλά, αν αυτοί οι παίκτες αδυνατούν να κατανοήσουν το λάθος που κάνουν βάζοντας αυτά τα χρήματα στο pot, όταν ο hero θα κάνει check/fold στο flop τις περισσότερες φορές. Τώρα, αν μπορέσουμε να αποφασίσουμε ότι ο limper θα κάνει και αυτός με τη σειρά του call ένα μεγάλο ποσοστό των φορών, τότε μπορεί να φτάσουμε πιο κοντά σε μία +ΕV κατάσταση, αλλά πιστεύω ότι ακόμη δεν παίρνουμε μία καλή τιμή.

Προφανώς, στο πρώτο σενάριο κάποιοι μπορεί να βρουν έναν λόγο για να κάνουν call, καθώς κάποιο πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν set-mine μέχρι το 10% του effective stack. Και στο δεύτερο σενάριο, κάποιοι μπορεί να βρουν equity για να κάνουν call αν πιστεύουν ότι ο limper θα ακολουθήσει. Aυτό που θέλω να πω δεν έχει να κάνει τόσο με τα σενάρια αυτά καθεαυτά αλλά πολύ περισσότερο με τη σκέψη και την επιβεβαίωση ότι οι αποφάσεις σας προκύπτουν από πολλές διεργασίες και όχι μόνο από τα φύλλα που κρατάτε”.

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το