Poker Strategy: To Τίλτ και πως να το αντιμετωπίζεις

Ανανεώθηκε:

Φαντάσου την εξής σκηνή: είσαι σε μεσαια θέση και έχεις ζευγάρι ρηγάδες. Κάνεις ένα στάνταρ raise, παίρνεις call μόνο από το button και αρχίζεις να γελάς όταν το flop ανοίγει K-8-3 rainbow. Έχεις top set και αποφασίζεις να παγιδεύσεις τον αντίπαλό σου, πηγαίνοντας για check/raise. Ο αντίπαλός σου “τσιμπάει” και ποντάρει. Εσύ με τα nuts στο χέρι απαντάς με raise all in, ελπίζοντας να έχει Α-Κ ή κάποιο μικρότερο set για να είσαι πολύ μπροστά. Ο αντίπαλος κάνει call και δείχνει Qh-8h

Όχι μόνο έκανε call preflop με σκουπίδια, αλλά έκανε και hero-call το all in σου με middle pair. Χάρη στο άθλιο παίξιμο του αντιπάλου σου βρίσκεσαι με 95% πιθανότητες να πάρεις το pot και μαζί το chip lead. Μέχρι να ανοίξουν στο τραπέζι δύο κούπες σε turn και river και να δώσουν στον αντίπαλό σου το backdoor χρώμα και σε σένα ένα σίγουρο Tilt.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε τέτοιες καταστάσεις. Χάνεις ένα σωρό μάρκες και το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι ότι αυτό το pot έπρεπε να καταλήξει σε σένα. Θέλεις να ουρλιάξεις μέχρι να σκάσουν τα πνευμόνια σου και αν παίζεις online, ενδεχομένως να το κάνεις. Αυτό όμως που θα καθορίσει αν θα είσαι συνολικά νικητής στο πόκερ είναι αυτό που κάνεις αμέσως μετά. Μπορείς να επιστρέψεις από την κόλαση του tilt και να συνεχίσεις να παίζεις το καλύτερό σου παιχνίδι, ή θα αρχίσεις να σκορπάς μάρκες δεξιά κι αριστερά σα δαιμονισμένος;

Για κάποιον που δεν παίζει τέτοια παιχνίδια, είναι δύσκολο να κατανοήσει πως γίνεται ένας άνθρωπος να μετατρέπεται σε μανιακό χάνοντας κάθε έλεγχο, παίζοντας ένα παιχνίδι με χαρτιά. Τι μπορεί να είναι αυτό το τόσο εκνευριστικό, που κάνει αυτόν τον άνθρωπο να χάσει τον έλεγχο και την αυτοσυγκράτησή του και να παίζει τόσο γελοία; Στο κάτω-κάτω, είναι απλά ένα παιχνίδι.

Αλλά όπως γνωρίζουν καλά όλοι οι παίκτες πόκερ, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να σε εκνευρίσουν πολύ. Δεν είναι απλά μία πιθανότητα ότι θα βρεθείς σε τέτοια κατάσταση προσωρινής τρέλας κάποια στιγμή στην πορεία σου στο πόκερ. Είναι σίγουρο ότι θα το πάθεις. Οι παίκτες πόκερ ονομάζουν αυτήν την κατάσταση, όπου η καθαρή σκέψη λείπει και την θέση της παίρνει το ωμό συναίσθημα, ως “Τilt”.

Κάθε παίκτης που παίζει πόκερ μπορεί να “τιλτάρει” αλλά αυτό που ξεχωρίζει τους επαγγελματίες από τους υπόλοιπους, είναι ότι οι επαγγελματίες δεν αρνούνται την δύναμη του tilt. Αντίθετα, προσπαθούν να την ελέγξουν και να περιορίσουν τα συμπτώματά του. Είναι σχεδόν αδύνατο να μην εκνευριστείς όταν χάνεις τέσσερις σερί παρτίδες, όταν είσαι μεγάλο φαβορί να κερδίσεις.

Είναι αναπόφευκτο και δεν υπάρχουν πολλά να κάνεις για αυτό, αλλά αν θες να αποφύγεις επιπλέον απώλειες, πρέπει να μάθεις πως να μην παραδίνεσαι στο tilt. Το σημαντικότερο πράγμα για να θυμάσαι όταν παίζεις πόκερ, είναι ότι ενώ απαιτεί ικανότητα και γνώση, είναι ταυτόχρονα παιχνίδι που έχει τον παράγοντα τύχη, με περιουσίες για παράδειγμα να εξαρτώνται από το φύλλο στο turn.

Kάποιες φορές οι αντίπαλοι θα χτυπήσουν το οne outer και θα κερδίσουν όλες τις μάρκες σου. Δεν πρόκειται να κερδίζεις κάθε φορά που κρατάς άσσους. Σκέψου ότι μπαίνεις all in με A-A απέναντι σε 7-2 offsuit (το χειρότερο αρχικό φύλλο). Οι ΑΑ σου είναι 90% φαβορί, αλλά αυτό σημαίνει ότι μία φορά στις 10, θα χάνεις. Αυτό δεν είναι κακή τύχη, είναι απλά πιθανότητες.

Ακόμη κι αν παίζεις πόκερ τέλεια και κάθε απόφασή σου, είναι ώς επί το πλείστον σωστή, τα bad beats θα υπάρχουν ενίοτε. Αλλά αν αντιληφθείς ότι είναι μέρος του παιχνιδιού και αποδεχθείς ότι είναι αναπόφευκτα, είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν το παιχνίδι σου.

Θα παρατηρήσεις ότι τα χειρότερα sessions που κάνεις δεν σχετίζονται απλά με κακή τύχη ή το ότι δεν πιάνεις καλά φύλλα, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι επηρεάζεσαι συναισθηματικά. Μπορεί να πιστεύεις ότι το παίξιμο σου είναι σχεδόν τέλειο – στο βαθμό που αυτό μπορεί να συμβαίνει – αλλά ένα bad beat μπορεί να καταστρέψει τον τρόπο παιχνιδιού σου. Η συναισθηματική πειθαρχία, είναι το ίδιο σημαντική με τις τεχνικές ικανότητες στο παιχνίδι.

Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα όταν βλέπεις για παράδειγμα ότι έχασες όλο το stack σου, κυνηγώντας μια κέντα σε flop που έχει για παράδειγμα 3 κούπες. Κι αν το κάνεις επειδή κάποιος αντίπαλος σε έχει εκνευρίσει και θες να τον εκδικηθείς, απέφυγε το ή κλείσε για παράδειγμα το chat. Αν δεν μπορείς να δεχθείς τα συνεχόμενα bad beats, δεν μπορείς να είσαι ένα σταθερά νικηφόρος παίκτης, είτε σε cash games, είτε σε τουρνουά.

Αν είσαι γενικά οξύθυμος τύπος, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σηκωθείς από τον υπολογιστή σου, ώστε να επανακτήσεις την ψυχραιμία σου. Όταν αφήνεις τα συναισθήματά σου να σε καταλάβουν, σχεδόν πάντα δεν θα κάνεις τίποτα άλλο, από το να χάνεις χρήματα. Κάνε ένα διάλειμμα, ώστε όταν επιστρέψεις στον υπολογίστή σου, να έχεις καθαρό μυαλό. Όποιος κι αν είναι αυτός ο χρόνος που χρειάζεσαι διάλειμμα, φρόντισε να είσαι συγκεντρωμένος, όταν επιστρέψεις στο παιχνίδι.

Πολλές φορές θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι η τύχη σου “χρωστάει” κάτι και ίσως κυνηγάς gutshots και runner runner χρώματα. Αυτό φυσικά είναι κακή κίνηση. Εκτός από το προφανές λαθός, οι αντίπαλοί σου θα καταλάβουν ότι έχεις “τιλτάρει” κι επομένως θα σε “στοχοποιήσουν”.

Το tilt μπορεί να έχει όμως κι άλλες επιδράσεις στο παιχνίδι σου. Για παράδειγμα όταν για πολλές φορές χάσεις από χειρότερο φύλλο, αρχίζεις και σκέφτεσαι ότι κάθε φορά οι ΑΑ σου θα σπάνε και φοβάσαι να παίξεις τα φύλλα σου, έχοντας στο μυαλό σου στα bad beats που πιθανόν να δεχτείς. Όταν αυτό συμβαίνει προσπάθησε να επιστρέψεις στο καλό σου παιχνίδι, όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι πολύ πιο εύκολο να το λες από ότι να το κάνεις, αλλά θα πρέπει να αποδεχθείς τα bad beats στο πόκερ.

Κάτι ακόμη που πρέπει να λάβεις ύποψη σου, είναι ότι όσο άτυχος κι αν έχεις σταθεί, για παράδειγμα σε ένα τουρνουά. Αυτή η ατυχία δεν γίνεται να κρατά για πάντα. Επομένως μην εξαντλήσεις τις πιθανότητές σου για δυναμική επιστροφή στο παιχνίδι, επειδή έχεις “τιλτάρει”. Προσπάθησε να είσαι και να δείχνεις ήρεμος, καθώς οι καλοί αντίπαλοί σου μπορούν να καταλάβουν πότε ένας παίκτης, βρίσκεσαι σε “tilt mode” και σίγουρα μπορούν να το εκμεταλλευτούν.

Συμπέρασμα

Το τιλτ δεν μπορεί να αγνοηθεί, αλλά μπορεί να ελεγχθεί σε σημαντικό βαθμό. Κατανόησε το, μείνε δυνατός και μην το αφήνεις να σε καταλάβει. Υπάρχει ένα πράγμα χειρότερο από το να χάνεις από τους αντιπάλους σου. Να χάνεις από τον εαυτό σου.

Σε συνεργασία με το