Σαουδική Αραβία 2025-26: Στοιχηματικό Αφιέρωμα, Φαβορί & Αποδόσεις
Αυτή την Πέμπτη, στις 28 Αυγούστου, ξεκινάει το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο ολοκληρώνεται στις 21 Μαϊου, ενώ υπάρχει και μία διακοπή από τις αρχές Δεκέμβρη ως τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο.
Ένα πρωτάθλημα που ουσιαστικά μπήκε στη ζωή μας και γενικά στον ποδοσφαιρικό “χάρτη” με την απόφαση του Κριστιάνο Ρονάλντο να πάει σε αυτό. Σιγά – σιγά δελεάστηκαν και άλλοι γνωστοί ποδοσφαιριστές και πήγαν σε αυτό, πολλές φορές και σε ηλικίες που θα μπορούσαν να “μεσουρανούν” σε ευρωπαϊκά γήπεδα.
Βέβαια ο πρωτεργάτης αυτών των κινήσεων, ο Ρονάλντο, ανανέωσε για δύο ακόμη χρόνια με την Αλ Νασρ, στην προσπάθεια του να πάρει επιτέλους τον τίτλο, τον οποίο κυνηγάει χωρίς επιτυχία τα τελευταία χρόνια.
Φέτος η διοίκηση του έφερε προπονητή τον Ζορζέ Ζεσούς, που έκανε ρεκόρ πρόπερσι με την Αλ Χιλάλ, αλλά και νέους παίκτες από την Ευρώπη (Κομάν, Μαρτίνες, Ζοάο Φέλιξ).
Αλλά και η Αλ Χιλάλ, που άφησε καλές εντυπώσεις στο παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων, με τον Σιμεόνε Ιντζάγκι πλέον στον πάγκο, πήρε τον Νούνιες από την Λίβερπουλ.
Επίσης μην λησμονούμε την τρέχουσα πρωταθλήτρια, Αλ Ιτιχάντ, που συνεχίζει με Λοράν Μπλαν στον πάγκο, αν και μεταγραφικά δεν κινήθηκε έντονα!
Νέες ομάδες στην κατηγορία, οι ΝΕΟΜ, Αλ Νάιμα, Αλ Χαζέμ, αν και η τελευταία επιστρέφει μετά τον περσινό υποβιβασμό της. Όμως η ΝΕΟΜ είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία.
Και φυσικά, έχουμε και τη δική μας ελληνική “γωνιά”, στην Αλ Καλίτζ, με προπονητή τον Γιώργο Δώνη και στο ρόστερ τους Φορτούνη, Κουρμπέλη και Μασούρα!
Υπενθυμίζεται πώς υπάρχει και τηλεοπτική κάλυψη του πρωταθλήματος στη χώρα μας από την COSMOTE TV.
Σύστημα διεξαγωγής
Το πρωτάθλημα αποτελείται από 18 ομάδες οι οποίες θα δώσουν μεταξύ τους από δύο αναμετρήσεις (εντός και εκτός έδρας) σε ένα σύνολο 34 αγωνιστικών. Οι τρεις πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα συμμετέχουν στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ της Ασίας, ενώ οι τρεις ουραγοί υποβιβάζονται.
Σε περιπτώσεις ισοβαθμιών τα κατά σειρά κριτήρια είναι τα εξής: 1) τα μεταξύ τους αποτελέσματα 2) η συνολική διαφορά τερμάτων, 3) καλύτερη επίθεση
| Ομάδα | Γήπεδα | Θέση 2025-26 |
| Αλ Ιτιχάντ* | Prince Abdullah Al-Faisal Sports City (27.000) | 1η |
| Αλ Χιλάλ | Kingdom Arena (26.000) | 2η |
| Αλ Νασρ | Al-Awwal Park (25.000) | 3η |
| Αλ Κάντσια | Prince Saud bin Jalawi Stadium (15.000) | 4η |
| Αλ Αχλί* | Prince Abdullah Al-Faisal Sports City (27.000) | 5η |
| Αλ Σαμπάμπ | Al-Shabab Club Stadium (15.000) | 6η |
| Αλ Ετιφάκ | E’ GO Stadium (15.000) | 7η |
| Αλ Τααβόν | King Abdullah Sports City Stadium (25.000) | 8η |
| Αλ Κολούντ | Al-Hazem Club Stadium (7.000) | 9η |
| Αλ Φατέχ | Al-Fateh Stadium (15.000) | 10η |
| Αλ Ριάντ | Prince Turki bin Abdul Aziz Stadium (15.000) | 11η |
| Αλ Καλίγ | Prince Mohamed bin Fahd Stadium (Dammam) (26.000) | 12η |
| Αλ Φάιχα | Al Majma’ah Sports City (7.000) | 13η |
| Νταμάκ | Damac Club Stadium (5.000) | 14η |
| Αλ Οκχντούντ | Prince Hathloul bin Abdul Aziz Sports City (12,000) | 15η |
| ΝΕΟΜ | King Khalid Sport City Stadium (12.000) | 1η (2η κατηγορία) |
| Αλ Νάιμα | Department of Education Stadium (10.000) | 2η (2η κατηγορία) |
| Αλ Χαζέμ | Al-Hazem Club Stadium (8.000) | 3η (2η κατηγορία) |
*Οι δύο ομάδες της Τζέντα, χρησιμοποιούν κατά διαστήματα και ως έδρα το μεγάλο στάδιο της πόλης, το King Abdullah Sports City (62.345).
Αποδόσεις – Νικητής Διοργάνωσης
Αν και πέρυσι τερμάτισε δεύτερη, η Αλ Χιλάλ εξακολουθεί να θεωρείται το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσει τον φετινό τίτλο, με την περσινή πρωταθλήτρια Αλ Ιτιχάντ να ακολουθεί, όχι πολύ μακριά, μία μονάδα πίσω. Στην τρίτη θέση, σταθερά, η Αλ Νασρ του Ρονάλντο, και αυτή πολύ κοντά σχετικά, με την κάτοχο του Σούπερ Καπ, Αλ Αχλί, όχι απλά να είναι στην τέταρτη θέση, είναι η πρώτη ομάδα που προσφέρεται σε διψήφιο αριθμό απόδοσης! Οποιαδήποτε άλλη ομάδα, πλην αυτών των τεσσάρων, πάρει το πρωτάθλημα, θα πρόκειται για μεγάλη έκπληξη.
| Αλ Χιλάλ ➡2,75 | Αλ Ιτιχάντ ➡3,75 |
| Αλ Νασρ ➡4,00 | Αλ Αχλί ➡11,00 |
| Αλ Κάντσια ➡11,00 | Αλ Σαμπάμπ ➡29,00 |
| Αλ Ετιφάκ ➡41,00 | Αλ Φατέχ ➡51,00 |
| Αλ Τααβόν ➡67,00 | Αλ Κολούντ ➡81,00 |
| Αλ Οκχντούντ ➡81,00 | ΝΕΟΜ ➡101,00 |
| Νταμάκ ➡251,00 | Αλ Ριάντ ➡501,00 |
| Αλ Καλίτζ ➡501,00 | Αλ Φάιχα ➡501,00 |
| Αλ Νάζμα ➡501,00 | Αλ Χαζέμ ➡501,00 |
*Οι αποδόσεις ίσχυαν στις 25/8