Poker Strategy: O απόλυτος οδηγός Heads Up SNG

Ανανεώθηκε:

Tο heads up είναι μια ξεχωριστή, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα μορφή πόκερ. Αποτελεί δε, πολύ καλό τρόπο εξάσκησης των post flop ικανοτήτων μας, ενώ με την κατάλληλη πειθαρχία και το σωστό τρόπο παιχνιδιού, μπορεί να αποτελέσει μια ιδιαίτερα επικερδής ενασχόληση.

Στα heads up παιχνίδια, ο παίκτης στο button βάζει το small blind και δρα πρώτος preflop και τελευταίος μετά το flop. O αντίπαλος “μιλά” τελευταίος preflop, αλλά πάντα πρώτος postflop. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα ασχοληθούμε με τα heads up sit and go, μια μορφή πόκερ, στην οποία η ικανότητα του παίκτη παίζει σημαντικότερο ρόλο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.

Στα πρώτα levels των heads up SNG, όταν ακόμα τα blinds είναι μικρά, είναι σημαντικό να μπορέσεις να καταλάβεις κάποια πράγματα για τον αντίπαλό σου. Πως παίζει preflop και postflop, πόσο επιθετικός είναι, τι στρατηγική ακολουθεί και άλλες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν αργότερα. Επιπλέον, αν παίζεις heads up sit and go σταθερά, οι πληροφορίες και οι σημειώσεις που θα κρατήσεις για τον αντίπαλο, θα αποδειχθούν πολύτιμες στο μέλλον. Αργότερα και όταν τα blinds έχουν αυξηθεί αρκετά, σε σημείο που το stack σου είναι λιγότερο από 10 φορές το big blind, θα πρέπει να εφαρμόζεις μια push/fold στρατηγική, στην οποία θα αναφερθούμε αργότερα.

Aκολουθούν μερικές παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, εφόσον θέλουμε να ασχοληθούμε με τα heads up sit and go.

Επιλογή αντιπάλων

Πάντα πρέπει να στοχεύεις τους πιο αδύναμους παίκτες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντιμετωπίζεις έναν regular παίκτη, με τη λογική “είμαι καλύτερος, τον έχω”. Στόχος μας στο πόκερ είναι το κέρδος κι όχι οι “αγώνες επίδειξης”. Όταν αντιληφθείς ότι έχεις να κάνεις με κάποιον regular, απλά σημείωσε το και προσπάθησε να τον αποφύγεις την επόμενη φορά. Αν σε κυνηγάει αυτός, τότε κάτι δεν πάει καλά…

Προσαρμογή
Το να μπορείς να αντιληφθείς αν ο αντίπαλος σου είναι passive ή aggressive, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο δρόμο για τη νίκη. Αν ο αντίπαλος δείχνει επιθετικός, πρέπει να είσαι περισσότερο υπομονετικός όσο αφορά την επιλογή των αρχικών φύλλων, αλλά και των σημείων στα οποία πρέπει να ανταποδώσεις τα συνεχή χτυπήματα του αντιπάλου. Απέναντι σε ένα passive αντίπαλο, πρέπει να επιδεικνύεις περισσότερη επιθετικότητα. Να κάνεις περισσότερα raises preflop και να αυξήσεις τα c-bets, όντας όμως πάντα έτοιμος να πετάξεις τα φύλλα σου, όταν ο αντίπαλος απαντήσει δυναμικά.

Position
Position is Power. Η θέση πονταρίσματος, είναι πολύ κρίσιμη στα heads up παιχνίδια και το να μιλάς τελευταίος σου δίνει μεγάλο πλεονέκτημα. Κάποια στιγμή ο Νταν Χάρινγκτον είχε σχολιάσει μια παρτίδα του Φιλ Άιβι απέναντι στον Τζον Ντ’αγκοστίνο όταν και οι δύο κρατούσαν 9-8o. O Xάρινγκτον είχε πει ότι ο Άιβι έχει περίπου 65% να κερδίσει το pot, παρά τα ίδια αρχικά φύλλα κι αυτό γιατί είχε το πλεονέκτημα θέσης. Πραγματικά, στο flop οι δύο παίκτες δεν βρήκαν επαφή και ο Άιβι με ένα c-bet πήρε το ποτ.

Επιλογή αρχικών φύλλων
Στο heads up, η αξία των φύλλων ανεβαίνει δραματικά σε σχέση με ένα 5-max ή 9-max τραπέζι. Κάθε Α-x, K-x, suited connector, είναι ισχυρά φύλλα στο ένας εναντίον ενός, με το range σου φυσικά να πρέπει να προσαρμόζεται στις αντιδράσεις του αντιπάλου. Αν ο αντίπαλος πηγαίνει πάσο πιο συχνά, θα πρέπει να “ανοίξεις” περισσότερο το range σου, ενώ αν είναι κάποιος maniac, να γίνεις περισσότερο tight, περιμένοντας το κατάλληλο spot, κάνοντας 3-bet τα καλά σου φύλλα συχνότερα.

Board Texture
Τις περισσότερες φορές, εσύ ή ο αντίπαλός σου, δεν θα έχετε κάποιο δυνατό συνδυασμό στο flop, εφ’όσον δεν κρατάτε κάποιο ζευγάρι. Οι πιθανότητες να “χτυπήσεις” το flop και να έχεις έστω ένα ζεύγος στο Texas Hold’em, είναι μόλις 33%. Επομένως σε flop όπως το 994 ή το JJ5, είναι ακόμα μικρότερες οι πιθανότητες, ο αντίπαλος να έχει πιάσει επαφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις – και πάντα ανάλογα με τον αντίπαλό σου – μπορείς να ποντάρεις, με οποιαδήποτε δύο φύλλα, ειδικά όταν ο αντίπαλος έχει δείξει αδυναμία.

Παρόμοια κατάσταση δημιουργούν και τα uncoordinated flop. Για παράδειγμα, αν στο flop εμφανιστεί ΚJ9 με 2 μπαστούνια, ακόμα και αν ο αντίπαλος δεν έχει επαφή είναι αρκετά πιθανό να έχει κάποιο draw και τις περισσότερες φορές δεν θα είναι επικερδής η προσπάθεια να κλέψετε το pot. Aντίθετα, όταν ποντάρετε σε flop Q-7-2 rainbow, ο αντίπαλος που δεν έχει κάποια επαφή με το board, δύσκολα θα μπορεί να ακολουθήσει το ποντάρισμά σας, καθώς το φύλλο του δεν μπορεί να βοηθηθεί αρκετά από το board.

Απέφυγε το tilt!
To tilt είναι πολύ κοινό στο heads up. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγεις το “τιλτάρισμα” και αν το καταφέρεις, αποκτάς μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι στον αντίπαλό σου. Όταν παίζεις για να “ρεφάρεις” από ένα χαμένο pot ή από δύο χαμένα sit and go απέναντι σε κακό αντίπαλο, καταλήγεις να παίζεις άθλιο πόκερ. Το tilt είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στα heads up sit and go, στα οποία, πάντα όμως έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ένα σύντομο διάλειμμα για να ξεπεράσεις το 2-outer στο river…

Push/Fold Στρατηγική
Όταν πλέον το stack σου είναι μικρότερο από 10 φορές το big blind, θα πρέπει να εγκαταλείψεις τα raise και τα call και να εφαρμόσεις μια “push/fold” στρατηγική, προκειμένου να ανακάμψεις. Στον παρακάτω πίνακα, βλέπουμε ενδεικτικά τα φύλλα με τα οποία θα πρέπει να πηγαίνουμε all in σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς και τα φύλλα με τα οποία πρέπει να κάνουμε call, όταν ο short stacked αντίπαλος ανακοινώνει ρέστα.

To R είναι o λόγος του μικρότερου stack σε σχέση με το big blind. Για παράδειγμα αν το short stack είναι 15.000 μάρκες και το BB 3.000, τότε το R είναι 5. ΤΟ SB Top% είναι το ποσοστό των φύλλων τα οποία θα πρέπει να πηγαίνεις all in, ενώ το SB Cutoff Hand, τo χειρότερο φύλλο που πληρεί αυτό το κριτήριο.

Το ΒΒ Top% είναι το ποσοστό των φύλλων με τα οποία θα πρέπει να κάνουμε call εφόσον το SB πάει ρέστα και αντίστοιχα το BB Cutoff hand, είναι το χειρότερο φύλλο με το οποίο πρέπει να κάνουμε το call.

Τέλος, το SB Edge, είναι το ποσό το οποίο ο παίκτης στο SB αναμένεται να κερδίσει σε μονάδες “big blind”, αν και οι δύο παίκτες ακολουθήσουν τον παραπάνω πίνακα.

Winrate

Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσετε το ποσοστό των Heads up sit and go τα οποία κερδίζετε, είναι ο παρακάτω τύπος (υπολογισμένος για tables με rake 5%, χωρίς rakeback/cashback):

Όπου r, είναι το ROI. Για παράδειγμα, για ROI=3% στα heads up SNG, έχουμε 54% winning rate. To break even point, σε περίπτωση που δεν υπάρχει rake back, για heads up sit and go με rake 5%, είναι το 52,5%. Δηλαδή αν κερδίζεις το 52,5% βρίσκεσαι στο αρχικό σου κεφάλαιο.

Και λίγα λόγια για τα confidence intervals
Πόσα παιχνίδια χρειάζονται για να συμπεράνεις, αν όντως είσαι winning player; To ROI σου είναι αξιόπιστο ή υπάρχει περίπτωση να μεταβληθεί σημαντικά; Tα διαστήματα εμπιστοσύνης (confidence intervals), γνωστός όρος της στατιστικής, δίνουν την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.

Για να διαβάσουμε τον παραπάνω πίνακα, αρχικά βρίσκουμε πόσα παιχνίδια έχουμε παίξει καθώς και το winrate μας. Για παράδειγμα, έστω ότι έχεις παίξει 500 παιχνίδια και έχεις κερδίσει 55% από αυτά. Κοιτώντας τον πίνακα, παρατηρούμε ότι υπάρχει 95% πιθανότητα, το πραγματικό winrate σου να βρίσκεται στο διάστημα 55%, +/- 4,4%. Δηλαδή στο διάστημα 50,6% και 59,4%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα γνωρίζαμε αν είμαστε όντως winning players, καθώς για να συμβαίνει αυτό θα πρέπει να κερδίζουμε τουλάχιστον το 52,5% των SNG που παίζουμε. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, όσο αυξάνεται το δείγμα τόσο πιο ακριβή συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε, για το πραγματικό μας winrate.

Γενικά
Σε γενικές γραμμές, τα heads up sit and go, υπερέχουν από τα αντίστοιχα cash, καθώς το rake που πληρώνει ο παίκτης, είναι αναλογικά μικρότερο. Επιπλέον, αποτελεί πολύ καλό τρόπο εξάσκησης των post flop ικανοτήτων μας. Είναι τέλος ένας αρκετά καλός τρόπος αύξησης του bankroll μας και σχετικά σταθερή πηγή εσόδων (εφόσον φυσικά είσαι winnning player στα όρια που αγωνίζεσαι), καθώς το variance είναι αρκετά μικρότερο από sng πολλών ατόμων και φυσικά απο τα multitable tournaments.

Σε συνεργασία με το