Poker Strategy: Η σημασία του raise αντί για call!

Ανανεώθηκε:

Στα παιχνίδια με μετρητά (ring games), είτε πρόκειται για Limit είτε για No Limit, θα δείτε πολύ συχνά ένα αρχικό raise pre-flop και κατόπιν μόνο bet-call χωρίς επιπλέον raise. Συχνά θα θέλετε απλά να «δείτε» μια σειρά από πονταρίσματα, γιατί έχετε κάποια σχετική εμπιστοσύνη στο φύλλο σας, άλλα καλό είναι να μην σας γίνει συνήθεια γιατί τα απλά call δείχνουν αδυναμία και επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο προσφέρετε τον έλεγχο της παρτίδας στον παίκτη που κάνει τα raise.

Εάν έχετε κάποιο καλό φύλλο, πρέπει να μπαίνετε με raise. Διαφορετικά θα γίνεστε εύκολος στόχος και οι αντίπαλοί σας θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα φύλλα σας. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα, όπως για παράδειγμα, δεν μπορείτε να αυξήσετε το ποντάρισμα pre-flop κρατώντας βαλέδες, όταν πριν από εσάς έχουν υπάρξει raise και re-raise.

Ειδικά στο No Limit, όποιος κάνει συνέχεια call και σπανίως raise, απλά φωνάζει «είμαι ψάρι!». Με απλά call, τις πιο πολλές φορές θα βρεθείτε σε δύσκολη κατάσταση που δεν θα έχετε ιδέα για την δύναμη του φύλλου σας. Εάν το φύλλο σας δεν είναι αρκετά καλό για να μπείτε με raise, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ σοβαρά το πάσο.

Κάνοντας απλό call δείχνετε αδυναμία και οι αντίπαλοί σας μπορούν στη συνέχεια της παρτίδας να σας υποχρεώσουν σε πάσο ακόμα και κρατώντας χειρότερα φύλλα από εσάς. Ενώ έχοντας αυξήσει το ποντάρισμα πριν ανοίξουν τα κοινά φύλλα, επιδεικνύετε δύναμη και οι αντίπαλοί σας θα έχουν μεγαλύτερη τάση να πάνε αυτοί πάσο στη συνέχεια.

Αυξάνοντας το ποντάρισμα και δείχνοντας δυνατοί, ουσιαστικά γνωστοποιείτε στους αντιπάλους σας τις επιθετικές προθέσεις σας. Ο παίκτης που κάνει το raise, σχεδόν πάντα, θα ποντάρει και μετά το φλοπ (το λεγόμενο continuation-bet ή απλά c-bet), είτε βελτιώσει το φύλλο του είτε όχι. Αυτή η τακτική ενδείκνυται όταν μέσα στην παρτίδα είναι μέχρι 3 παίκτες. Εάν οι αντίπαλοί δεν βελτιώσουν το φύλλο τους στο φλοπ, το πιθανότερο είναι να πάνε πάσο και να κερδίσετε το ποτ αμαχητί. Προσέξτε όμως, καθώς πολλοί παίκτες γνωρίζουν ότι ο παίκτης που κάνει το raise, θα ποντάρει ούτως ή άλλως μετά το φλοπ και έτσι μπορεί να ρισκάρουν μια νέα αύξηση (raise) να δοκιμάσουν να τον διώξουν από την παρτίδα. Εκεί μετράει η ικανότητα που έχετε να κρίνετε τους αντιπάλους σας και να επεξεργάζεστε σωστά τις πληροφορίες που βρίσκονται στην διάθεσή σας. Θα πρέπει να παίξετε προσεκτικά και υπομονετικά, μένοντας μακριά απο εγωισμούς και πάθη. Δεν είναι κακό ένα πάσο όταν αισθάνεστε ότι παρά τα μεγάλα σας πονταρίσματα ως εδώ, κάποιος αντίπαλος έχει πλέον καλύτερο φύλλο, που δεν θα το πάει πάσο, όσο δυνατά και αν ποντάρετε. Μία κακή μπλόφα σε No Limit μπορεί να σας κοστίσει τους κόπους πολλών ωρών παιχνιδιού.

Αποφύγετε λοιπόν τις απόπειρες για μπλόφα σε μεγάλα ποτ και προσπαθήστε να ασκήσετε πίεση στους αντιπάλους σας όταν έχετε εσείς το καλό φύλλο. Τις περισσότερες φορές, ακόμα και αν οι αντίπαλοι βελτιώσουν το φύλλο τους στο φλοπ, θα το παίξουν πολύ προσεκτικά και πιθανόν να πάνε ακόμα και πάσο (ανάλογα με την εικόνα που έχετε δώσει ως εκείνο το σημείο, συντηρητικού ή επιθετικού παίκτη).

Παραδείγματα χρήσης του raise για τον έλεγχο της παρτίδας.

Παράδειγμα πρώτο: Είστε στο button και δύο παίκτες πριν από εσάς, μπαίνουν με απλό call. Εσείς έχετε ΑΚ και κάνετε raise 4 φορές το big blind. Ένας από τους αντιπάλους σας που κρατάει 6άρια, κάνει call ενώ ο άλλος πάει πάσο. Το φλοπ ανοίγει J-Q-5, που ουσιαστικά δεν σας βοηθάει καθόλου, αλλά εσείς ποντάρετε δυνατά (ποσό που πλησιάζει το μέγεθος του ποτ). Ο αντίπαλός σας θα πάει πάσο αμέσως, παρότι είχε το καλύτερο φύλλο! Λογικό δεν είναι;

Παράδειγμα δεύτερο: Έχετε Q-K στο button και δύο αντίπαλοί σας μπαίνουν με απλό call. Εσείς κάνετε raise 3 φορές το big blind και ‘βλέπουν’ το ποντάρισμά σας και οι δύο. Ανοίγει στο φλοπ Α-3-7, και οι αντίπαλοί σας κάνουν check. Εδώ έχετε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «κλέψετε» το ποτ, ποντάροντας δυνατά, προσποιούμενοι ουσιαστικά τον άσσο, εκμεταλλευόμενοι το pre-flop raise σας.

Όπως καταλαβαίνετε, τεράστια σημασία έχει η θέση στο ποντάρισμα, αφού οι πληροφορίες που θα έχετε είναι περισσότερες από αυτές που είχαν οι αντίπαλοί σας στην δική τους σειρά.

Να είστε αυτός που κάνει τα raises και όχι αυτός που απλά ‘βλέπει’ τα πονταρίσματα των άλλων!

Σε συνεργασία με το