+48

#betarades #στοιχημα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ 07 / 07 / 2022

5 Επιστημονικές Θεωρίες που βοηθούν να γίνεις καλύτερος παίκτης στοιχήματος

Θεωρία Στοιχήματος

Με πάνω από το 90% των παικτών να χάνουν στο στοίχημα σε μακροχρόνιο ορίζοντα και τις  στοιχηματικές να έχουν συνεχώς αυξανόμενα κέρδη, είναι πολύ σημαντικό για τους παίκτες να καταλάβουν ότι έχει γίνει μεγάλη έρευνα στην ψυχολογία, τις στατιστικές και την οικονομία. Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τους παίκτες στοιχήματος να πάρουν καλύτερες αποφάσεις και να ενισχύσουν το bankroll τους. Δείτε παρακάτω τις πιο επιφανείς θεωρίες που μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες:

Ο Νόμος των μεγάλων αριθμών

Η θεωρία των μεγάλων αριθμών προτείνει ότι με έναν μεγάλο αριθμό από επαναλαμβανόμενα γεγονότα, το μέσο αποτέλεσμα θα είναι πιο κοντά στο σκοπό. Έτσι επωφελούνται οι στοιχηματικές. Αν πρόσφεραν μόνο έναν αγώνα, για παράδειγμα Άστον Βίλα – Γουίγκαν, θα μπορούσαν να προσφέρουν αποδόσεις 1.95 στον άσο και 1.95 στο Χ2. Έτσι το 0.05 για καθεμία από τις δύο επιλογές είναι το κέρδος της στοιχηματικής. Ωστόσο οι στοιχηματικές διακινδυνεύουν σε περιπτώσεις που οι παίκτες ποντάρουν μαζικά σε μία επιλογή, γι αυτό και βλέπουμε τις αλλαγές στις αποδόσεις.

Γι αυτό οι στοιχηματικές δεν περιορίζονται σε λίγες επιλογές. Καθημερινά προσφέρουν πλήθος γεγονότων και αγορών στους παίκτες, οι οποίοι μπορούν να ποντάρουν ακόμη και στις Εκλογές ή στη Eurovision. Οι στοιχηματικές έτσι καταφέρνουν να κερδίζουν από τη γκανιότα των αγώνων χάρη στο νόμο των μεγάλων αριθμών. Από την άλλη, οι παίκτες θα πρέπει να είναι προσεχτικοί και επιλεκτικοί στα πονταρίσματά τους. Το καλύτερο είναι να ψάχνουν τις επιλογές με την όσο το δυνατόν χαμηλότερη γκανιότα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, αφού συχνά παρασυρόμαστε. Για να δημιουργήσει ο παίκτης ένα καλά ισορροπημένο portfolio χρειάζεται γνώσεις, επιμονή, πειθαρχία και υπομονή.

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε το νόμο των μεγάλων αριθμών. Ας πούμε ότι η Ατλέτικο παίζει 1000 παιχνίδια στη σειρά με απόδοση 2.00 για να κερδίσει το καθένα από αυτά. Ο παίκτης θα περιμένει να κερδίσει τουλάχιστον το 50% αυτών των παιχνιδιών. Οι πιθανότητες της Ατλέτικο να κερδίσει και τα 1000 παιχνίδια είναι μηδαμινές. Αυτό συμβαίνει λόγω του νόμου των μεγάλων αριθμών. Ωστόσο αν η Ατλέτικο παίξει 4 παιχνίδια με απόδοση 2.00 στο καθένα, δεν μπορεί να δουλέψει ο νόμος των μεγάλων αριθμών. Έχουμε μόνο 4 γεγονότα να παρατηρήσουμε και παρόλο που το να κερδίσει τα 2 από αυτά τα παιχνίδια η Ατλέτικο είναι το πιο πιθανό σενάριο, η πιθανή παρέκκλιση από το σενάριο είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχει πιθανότητα 1/16 να κερδίσει η Ατλέτικο και τα 4 παιχνίδια.

Συχνά οι παίκτες γενικά περιμένουν όταν μία ομάδα έχει ένα σερί άτυχων αποτελεσμάτων να ανατρέψει την κατάσταση. Για παράδειγμα αν η Ατλέτικο χάσει τα δύο πρώτα παιχνίδια οι παίκτες θα ορμήσουν να ποντάρουν ότι θα κερδίσει το επόμενο. Έτσι, οι παίκτες που δεν καταλαβαίνουν το concept του νόμου των μεγάλων αριθμών κάνουν πονταρίσματα δίχως καλή πληροφόρηση. Επομένως, συνιστούμε προσοχή σε τέτοιου είδους τυφλά πονταρίσματα.

Αποδοτική υπόθεση της αγοράς

Αυτή η θεωρία είναι ένας από τους κύριους λόγους που τα οικονομικά είναι από τις πλέον επιφανείς σπουδές σήμερα. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι τιμές της αγοράς συμπεριλαμβάνουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θεωρούνται δίκαιες. Οι επενδυτές που μπορούν να νικήσουν την αγορά σε μακροχρόνιο ορίζονται χαίρουν εκτίμησης και είναι στόχοι των επενδυτικών ομίλων. Εφόσον μιλάμε για στοίχημα ας προσφέρουμε ένα παράδειγμα για τη βιομηχανία του στοιχήματος. και πως λειτουργούν οι δίκαιες αποδόσεις. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι η αποδόση για τη νίκη της Άρσεναλ επί της Τότεναμ είναι στο 2.50 και όλες οι πληροφορίες έχουν λογαριαστεί. Τώρα ας φανταστούμε ότι ο Κέιν τραυματίζεται μία ημέρα πριν τον αγώνα και η απόδοση της Άρσεναλ πέφτει στο 2.30. Σύμφωνα με τη θεωρια, θα υπάρξει τόσο μεγάλος αριθμός παικτών που θα θελήσει να ποντάρει στους “κανονιέρηδες”, που η απόδοση πέφτει δίχως να έχουν γίνει ακόμη πονταρίσματα.

Στην πραγματικότητα. υπάρχουν πολλά παραδείγματα από έξυπνες χειραγωγήσεις της αγοράς και στις χαμηλότερες κατηγορίες οι αγορές δεν είναι καθόλου αποδοτικές. Μία μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αθλητισμό και τις οικονομικές αγορές είναι η ύπαρξη των bookmakers που μπορούν να αναπροσαρμόσουν τις τιμές όποτε το θελήσουν και συχνά έχουν καλύτερη πληροφόρηση από τον μέσο παίκτη.

Οι αγορές είναι όντως πολύ έξυπνες και αποδοτικές και περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες απ’ ότι συνειδητοποιούν οι παίκτες. Επομένως, οι παίκτες θα πρέπει να κατανοούν τις στατιστικές, να αναλύουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία για μελέτη, ώστε να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους για μακροχρόνιο κέρδος.

Ο Νομος των μικρών αριθμών

Αυτή είναι μία ακόμη ψυχολογική τάση των παικτών, που πιστεύουν ότι ένας μικρός αριθμός παρατηρήσεων θα είναι αντιπροσωπευτικός. Ένας τρόπος στον οποίο εφαρμόζεται αυτό στο αθλητικό στοίχημα είναι όταν κοιτάς τα ρεκόρ των tipsters. Σε πολλές ιστοσελίδες θα δει κανείς αναλυτές που γράφουν ότι πέτυχαν 3/4 σημεία και αυτομάτως προσελκύουν περισσότερους αναγνώστες, οι οποίοι περιμένουν τα “μαγικά” τους να δουλέψουν και πάλι. Συχνά δυστυχώς αυτοί οι tipsters θα χάσουν στη συνέχεια και αρκετοί από αυτούς νιώθουν πια την πίεση από την αυξημένη  προσοχή.

Η πλάνη της πληροφόρησης

Μία από τις σημαντικότερες πλάνες των παικτών είναι όταν πιστεύουν ότι έχουν κάποια πολύ χρήσιμη πληροφορία. Κάποιες επενδυτικές τράπεζες προσλαμβάνουν ανθρώπους για να τους φτιάξουν μαθηματικά μοντέλα, αυτοί οι έξυπνοι άνρθωποι δεν έχουν ιδέα που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα μοντέρα. Ωστόσο αυτά τα μοντέλα αποδεικνύονται πολύ επικερδή. Η συνάρτηση έχει να κάνει ότι δεν χρειάζεται να παρακολουθείς ποδόσφαιρο νυχθημερόν για να έχεις καλύτερες πιθανότητες κέρδους.

Η πραγματικότητα είναι ότι μία μεγάλη βάση δεδομένων με στατιστικά και μαθηματικά μοντέλα και πληροφορίες για την κίνηση της στοιχηματικής αγοράς είναι πιο χρήσιμα από το να ξέρεις πολύ καλά το άθλημα. Πολλές φορές οι παίκτες που παρακολουθούν στενά ένα άθλημα ή ένα πρωτάθλημα τείνουν να υπεραναλύουν στο μυαλό τους τους αγώνες και δεν οδηγούνται στις καλύτερες επιλογές.

Η τάση της οικειότητας

Στην οικονομία έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που παίζουν στο χρηματιστήριο επενδύουν σε μετοχές με τις οποίες νιώθουν οικεία. Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος εργάζεται στη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει μετοχές από μία ανάλογη εταιρεία, καθώς “γνωρίζει τον τομέα”.

Έτσι συμβαίνει και στο στοίχημα, οι παίκτες συνηθίζουν να ποντάρουν στα μεγάλα ονόματα, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Λίβερπουλ κτλ ή στην τοπική τους ομάδα. Για παράδειγμα ένας κάτοικος της Λάρισας, θα έχει την τάση να ποντάρει συχνά, σε πολλές περιπτώσεις αυτόματα, στους αγώνες της ΑΕΛ. Τέτοια πονταρίσματα γίνονται αυθόρμητα και σπάνια έχουν αναλυτική βάση πίσω τους. Όλα έχουν να κάνουν με το ότι νιώθουν οικεία με την ομάδα.

Το να βλέπεις όμως την ομάδα και να γνωρίζεις τους παίκτες δεν είναι ο τρόπος για να κερδίσεις τις στοιχηματικές εταιρείες. Οι αγώνες από πιο άσημα πρωταθλήματα μπορούν να αποδειχθούν πιο επικερδή.

Bet365 – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κορυφαία στοιχηματική

Διάβασε επίσης

Θεωρία στοιχήματος

Πώς παίζω στοίχημα στο ίντερνετ

Ολοένα και πιο δημοφιλές γίνεται το στοίχημα στο ίντερνετ παγκοσμίως, όπως φυσικά και στην Ελλάδα. Όμως, αρκετοί είναι εκείνοι...