+43

#betarades #στοιχημα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ 17 / 09 / 2021

Fantasy Sports Στοίχημα: Αναλυτικός Οδηγός, Πως να παίξετε

στοίχημα fantasy

Τα fantasy sports είναι ένας τύπος παιχνιδιού, που συχνά παίζεται online και οι συμμετέχοντες δημιουργούν φανταστικές ή virtual ομάδες από πραγματικούς παίκτες ενός συγκεκριμένου αθλήματος. Στην Ελλάδα μπορείτε να βρείτε Fantasy Sports στον Stoiximan.

Αυτές οι ομάδες ανταγωνίζονται μεταξύ τους με βάση τις πραγματικές επιδόσεις των παικτών στα πραγματικά παιχνίδια που παίζουν. Η απόδοση του παίκτη μετατρέπεται σε πόντους, ανάλογα με τη βαθμολόγηση που έχει οριστεί από τον παράγοντα που έχει δημιουργήσει το παιχνίδι και το σύνολο των πόντων όλων των παικτών συγκεντρώνεται και ανταγωνίζεται τις επιδόσεις των παικτών των αντίπαλων fantasy ομάδων. Στα fantasy sports, οι παίκτες είναι οι ιδιοκτήτες των fantasy ομάδων και επιλέγουν με μορφή draft ή auction (όταν υπάρχει περιορισμός σε budget), ενώ συνήθως υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις στην επιλογή των παικτών (πχ. μέχρι τρεις παίκτες από την ίδια πραγματική ομάδα).

Τα fantasy sports ξεκίνησαν φυσικά από τις ΗΠΑ και μάλιστα λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο επιχειρηματίας Μπιλ Γουίκενμπαχ από το Όκλαντ ξεκίνησε το fantasy golf! Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950 είχε δημιουργήσει μία λίγκα με fantasy golf και το 1962 δημιούργησε την πρώτη fantasy λίγκα για αμερικάνικο ποδόσφαιρο (NFL).

Πλέον, το 2020 και με την τεχνολογία να έχει κάνει αλματώδη βήματα, τα fantasy sports και οι fantasy λίγκες έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και στην ελληνική αγορά υπάρχουν επιλογές για fantasy ομάδες στη Σούπερ Λιγκ, στην Πρέμιερ Λιγκ, στο Champions League και σε άλλα μεγάλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, αλλά δεν περιορίζονται μόνο στο ποδόσφαιρο. Σε στοιχηματικές πλατφόρμες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, οι παίκτες μπορούν να παίξουν fantasy sports και για μπάσκετ (NBA, Euroleague) και για τένις και για NFL!

Πως παίζω fantasy sports;

Πρωτίστως, όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα fantasy sports θα πρέπει να έχει καλή γνώση του συγκεκριμένου αθλήματος και πιο συγκεκριμένα του πρωταθλήματος για το οποίο θα ανταγωνιστεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις, τραυματισμούς, τιμωρίες, φόρμα κτλ. των παικτών από τους οποίους θα κληθεί να διαλέξει για την ομάδα του.

Αρχικά ο παίκτης διαλέγει το άθλημα και το πρωτάθλημα για το οποίο θέλει να διαγωνιστεί και στη συνέχεια το ποντάρισμα που θέλει να κάνει, καθώς υπάρχουν fantasy λίγκες με διαφορετικά αντίτιμα/εισιτήρια. Το κόστος των εισιτηρίων που μαζεύεται από όλες τις συμμετοχές στη συνέχεια διανέμεται στους νικητές, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι ένας και ποικίλουν ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών. Ένα σύνηθες prize bubble, δηλαδή οι παίκτες που κερδίζουν σε μία fantasy λίγκα είναι το πρώτο 20%, με τα ποσά φυσικά να ανεβαίνουν όσο πιο ψηλά τερματίσει ο παίκτης. Επίσης fantasy λίγκα από fantasy λίγκα διαφέρει στο χρονικό ορίζοντά της. Υπάρχουν δηλαδή fantasy λίγκες ημερήσιες, εβδομαδιαίες, τριημέρου ή ακόμη και για μία ολόκληρη σεζόν.

Στη συνέχεια πάμε στη σύνθεση της ομάδας. Ο commisioner, δηλαδή ο διοργανωτής της fantasy λίγκας ορίζει το πως θα δημιουργηθούν οι ομάδες. Για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο ορίζεται αν θα πρέπει να επιλεχθεί μία 11αδα, αν θα πρέπει να επιλεχθούν και αλλαγές (και πότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές), πως πρέπει να είναι τα σχήματα των ομάδων (π.χ. 4-4-2, 4-3-3, 3-5-2 κτλ). Αφού υπάρχει ξεκάθαρη αποψη για το πως πρέπει να δημιουργηθεί η ομάδα, οι συμμετέχοντες διαλέγουν τους παίκτες είτε με σειρά draft (αλά NBA) είτε με ένα συγκεκριμένο budget, μέσα στο οποίο πρέπει να χωρέσουν όλο τους το ρόστερ.

Πως κερδίζω στα fantasy sports;

Αφού ο παίκτης δημιουργήσει την ομάδα του σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, την ενημέρωσή του και σε κάποιες περιπτώσεις τα ματσαρίσματα των πραγματικών ομάδων ξεκινά η δράση. Οι πραγματικοί παίκτες παίζουν τα παιχνίδια και οι επιδόσεις τους βαθμολογούνται ανάλογα με το πως έχει οριστεί από τον δημιουργό της fantasy λίγκας. Τα γκολ, οι ασίστ, τα λεπτά συμμετοχής, το μηδέν παθητικό ή τα γκολ παθητικό (για αμυντικούς και τερματοφύλακες), οι κάρτες, τα χαμένα πέναλτι, οι αποκρούσεις και όλες οι θετικές ή αρνητικές ενέργειες των πραγματικών παικτών βαθμολογούνται. Οι πόντοι αυτοί συγκεντρώνονται στις fantasy ομάδες. Στόχος του κάθε παίκτη είναι να δημιουργήσει μία fantasy ομάδα από πραγματικούς παίκτες που θα συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πόντους, ώστε να κερδίσει τους ανταγωνιστές του.

Διαβάστε ακόμα:

Διάβασε επίσης