Poker Pro (Άρθρο 47ο): Η συνολική ικανότητα

Ανανεώθηκε:

 

O Poker Pro στο σημερινό του άρθρο μας δίνει μια συνολική εικόνα του επιτυχημένου παίκτη που ξεκινά από το σωστό money management και φτάνει μέχρι τη σωστή επιλογή τραπεζιών-τουρνουά.

Η βάση των ικανοτήτων ενός καλού παίκτη πόκερ είναι η μέγιστη εκμετάλλευση όλων των πλεονεκτημάτων που κατέχει. Πλεονεκτήματα που αφορούν την σωστή επιλογή τραπεζιού ή τουρνουά, τη σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων, το σωστό παιχνίδι στο τραπέζι. Όλα αυτά είναι παραδείγματα ικανοτήτων ενός επιτυχημένου παίκτη πόκερ.

Πολλοί κατανοούν σαν ικανότητα στο πόκερ μόνο το σωστό παιχνίδι στο τραπέζι, ενώ αυτό είναι απλά ένα κομμάτι της αλυσίδας. Το σωστό παιχνίδι είναι ουσιαστικά η καλύτερη δυνατή επιλογή και αντίδραση στις διαφορετικές καταστάσεις και διλήμματα που αντιμετωπίζει ο παίκτης του πόκερ. Αν ο καλύτερος παίκτης Texas Hold’em παίζει κάθε μέρα μόνο 7 card stud μπορεί να χάνει μονίμως. Θα ήταν όμως πολύ πιο επιτυχημένος αν έκανε μια διαφορετική επιλογή παιχνιδιού.

Όλες οι ικανότητες καθίστανται χρήσιμες, όταν και μόνο όταν βρίσκουν εφαρμογή στην πράξη. Κάποιοι παίκτες ίσως να μπορούσαν να γίνουν πολύ επιτυχημένοι αν έκαναν πράξη την γνώση τους για το πόκερ, αλλά δεν μπορούν να μετατρέψουν την θεωρία σε πράξη κι έτσι κάνουν συχνά λάθη και καταλήγουν να χάνουν. Δεν έχει καμία σημασία αν έχουν το ταλέντο ή την δυνατότητα να παίξουν καλό πόκερ, αν στην πράξη δεν μπορούν να το αποδώσουν. Για να κάνω και έναν παραλληλισμό με το δημοφιλέστερο άθλημα, πολλά γνήσια ποδοσφαιρικά «ταλέντα» έμειναν για πάντα τέτοια αφού ποτέ δεν μπόρεσαν να βγάλουν στο γήπεδο τις ικανότητες που όλοι ήξεραν ότι έχουν (ονόματα δε λέμε και υπολήψεις δεν θίγουμε…). Έτσι και στο πόκερ, ένας παίκτης γίνεται καλός όταν βγάζει στο τραπέζι και εφαρμόζει όλες του τις ικανότητες στο μέγιστο. Το κακό παιχνίδι περιλαμβάνει λάθη όπως το να παίζει κανείς στα λάθος παιχνίδια, ή άυπνος ή μεθυσμένος, η με χρήματα που έχει ανάγκη για άλλους τομείς της ζωής του κτλ.

Η συνολική ικανότητα στο πόκερ είναι η εφαρμογή όλων των ικανοτήτων και πλεονεκτημάτων του παίκτη, πάνω σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Το πόκερ είναι κάτι παραπάνω από απλό μοίρασμα των φύλλων και πονταρίσματα. Πολλοί παίζουν τα φύλλα τους πάρα πολύ καλά αλλά παίρνουν λάθος αποφάσεις σε τομείς γύρω από το πόκερ, ενώ κάποιοι άλλοι το αντίθετο. Τα σωστά πονταρίσματα και reads, τα δύσκολα laydowns, οι «επιστημονικές» μπλόφες και όλα αυτά είναι κομμάτια από ένα πολύ σωστό παιχνίδι. Το ίδιο είναι όμως να παίζει κανείς νηφάλιος, ξεκούραστος, στα σωστά παιχνίδια και τουρνουά. Ο καλός παίκτης καταφέρνει πρώτα απ’ όλα να βρει ποια είναι τα πλεονεκτήματά του έναντι του ανταγωνισμού και κατόπιν να τα εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί. Και φυσικά, το να ξέρει κάποιος ποια είναι τα λάθη του, δεν ωφελεί σε τίποτα αν δεν προσπαθεί ή δεν μπορεί να τα διορθώσει.

Όταν το θέμα είναι οι ικανότητες, αυτό που μετράει είναι η εφαρμογή τους στην πράξη. Πολλοί παίζουν πόκερ στοχεύοντας ενδόμυχα να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους. Το σωστό όμως παιχνίδι πρέπει να στοχεύει στην εμπλοκή σε όσο το δυνατόν περισσότερες συμφέρουσες καταστάσεις, όταν υπάρχει το πλεονέκτημα με το μέρος του παίκτη. Ίσως αυτό να περιλαμβάνει και την εμπλοκή σε κάποιες καταστάσεις που φαινομενικά δεν είναι συμφέρουσες, όπως το να κάνει κάποιος μπλόφες σκόπιμα και επιδεικτικά με μοναδικό στόχο να παραπλανήσει τους αντιπάλους του. Ή ακόμα και το παιχνίδι σε κάποιο τραπέζι με σκοπό περισσότερο την μάθηση παρά το κέρδος. Αυτές είναι πράξεις που μπορεί να αποδώσουν στο μέλλον παρότι την ώρα που πραγματοποιούνται μπορεί να κοστίζουν.

Ευτυχώς για όσους παίζουν πόκερ με σκοπό το κέρδος, πάντα υπάρχουν αντίπαλοι που παίζουν με άλλους βασικούς στόχους. Όποιος παίζει για να ικανοποιήσει τον εγωισμό του, όσο ικανός κι αν είναι, θα μείνει με έναν πληγωμένο εγωισμό και άδειες τσέπες.

Poker Pro