Poker Pro (Άρθρο 26ο): NL Texas-Βασική στρατηγική (Β)

Ανανεώθηκε:

 

Ο Poker Pro συνεχίζει το άρθρο για τη βασική στρατηγική στο NL Texas, αναλύοντας τα καλύτερα αρχικά φύλλα και την πειθαρχία με την οποία πρέπει να ποντάρετε ή όχι μόνο σε αυτά!

Όταν ξεκινάτε το No Limit καλό είναι να αποφεύγετε τα μέτρια και τα οριακά φύλλα, καθώς δεν έχετε ακόμα αναπτύξει «μαντικές» ικανότητες για να γνωρίζετε πότε αξίζει να μπείτε στις παρτίδες και πότε όχι. Εάν δεν έχετε παίξει ποτέ ξανά No Limit, καλό είναι να παίζετε μόνο ζεύγη και ΑΚ AQ. Με αυτά τα φύλλα δεν θα βρεθείτε σε πολλές δύσκολες καταστάσεις και θα έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε και μεγάλα ποτ. Το να παίζετε όμως αυστηρά και μόνο αυτά τα φύλλα, απαιτεί και τεράστια πειθαρχία καθώς δεν θα …παίζετε και πολύ και ίσως το βρείτε και βαρετό. Παίζοντας όμως με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε πολύ χρόνο να μελετήσετε το παιχνίδι και τους αντιπάλους κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα χειρότερα δυνατά αρχικά φύλλα (starting hands) που προτείνω να παίζετε από κάθε θέση. (με λίγα λόγια, μην παίζετε χειρότερα από αυτά). Ο πίνακας αφορά ένα τραπέζι 10 παικτών, μέσο σε επιθετικότητα.

# Παίκτες μετά από εσάς Μη ζεύγη Ζεύγη
9 (under the gun) AK 99
8 AQ 88
7 AQ 77
6 AJs 66
5 ATs 55
4 A9s, KQs 44
3 (cut off) Axs, KJs 33
2 (button) Axs, KTs, QJs, JTs 22
1 (SB) Axs, K9s, QTs, J9s 22
0 (BB)

(Ax = Άσσος με οποιοδήποτε kicker.
Όπου “s” σημαίνει “suited” δηλαδή ομόχρωμα.)

Αυτός ο πίνακας δεν έχει σκοπό να σας απαγορεύσει να παίζετε π.χ. 7-7 από θέση under the gun. Στόχος του είναι να σας δώσει μια γενική κατεύθυνση και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε την διαφορά δύναμης των φύλλων.

Βασική Στρατηγική PreFlop

Τις περισσότερες φορές πρέπει να κάνετε raise και re-raise με τα πολύ καλά φύλλα πριν το φλοπ (μεγάλα ζεύγη από ΑΑ ως QQ και με ΑΚ, AQ). Έτσι υποχρεώνετε τα μικρά ζεύγη και τα μικρά φύλλα να «πληρώσουν» για να δουν το φλοπ. Να θυμάστε όμως ότι κάποια χειρότερα starting hands από το δικό σας, συχνά θα έχουν την ευκαιρία να βελτιωθούν σημαντικά στο φλοπ και τελικά να σας κερδίσουν. Εάν η στατιστική πιθανότητα να χάσετε από ένα χειρότερο starting hand είναι ακόμα και στο 20% (πιο κάτω δεν πάει), όταν σε μια παρτίδα που εσείς έχετε π.χ. ΑΑ, δουν το φλοπ 3 αντίπαλοί σας, η πιθανότητα να χάσετε είναι πλέον πάνω από 50%! Αν μπλέκεστε σε τέτοιες καταστάσεις ενώ έχετε ΑΑ, πιο συχνά θα χάνετε παρά θα κερδίζετε!

Όλα τα υπόλοιπα φύλλα είναι για απλό call εκτός εάν κάθεστε στις τελευταίες θέσεις και δεν έχει μπει κανείς πριν από εσάς. Τότε μπορείτε και με κάποια πιο αδύναμα starting hands να κάνετε επίσης raise.

Παίζετε μόνο τα πολύ καλά φύλλα. Στο No Limit χρειάζεται να πληρώσετε πολλά για να «κυνηγήσετε» να βελτιώσετε το φύλλο σας στο turn ή στο river και αν οι αντίπαλοί σας είναι αρκούντως καλοί, δεν θα σας δώσουν τα pot odds που χρειάζεστε, καθιστώντας το «κυνήγι» σας (σε βάθος χρόνου) ζημιογόνο.

Τα περισσότερα pre-flop raises πρέπει να είναι μεταξύ 70% και 100% του ποτ. Το pre flop raise στις 3 φορές το Big blind, θεωρητικά αντιστοιχεί στο 80% του ποτ.

(παράδειγμα: blinds $50/$100, raise στα $300 σημαίνει ότι το raise είναι κατά $200 σε ένα ποτ που έχει $150 από τα Blinds και $100 από το minimum δικό μας ποντάρισμά = $250. Άρα raise κατά $200 σε ποτ των $250 ισοδυναμεί με raise στο 80% του ποτ. Για να εξοικειωθείτε με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να ασχοληθείτε με το pot limit όπου το όριο του ποτ υπολογίζεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Συμπεριλαμβάνεται δηλαδή στον υπολογισμό του ποτ και το minimum ποντάρισμα του παίκτη που επιθυμεί να κάνει raise).

Όταν κάνετε raise πριν το φλοπ, σε ένα τραπέζι με αντιπάλους μέσης επιθετικότητας, το raise δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 4 φορές το big blind. Εάν υπάρχουν κάποια call πριν από εσάς, τότε τα pre flop raise πρέπει να είναι μέχρι και 6 φορές το big blind.

Να «σέβεστε» ως και να φοβάστε τους πολύ συντηρητικούς (tight) αντιπάλους. Για παράδειγμα, θα πρέπει να πάτε πάσο το AQ εάν ένας πολύ καλός tight παίκτης κάνει raise από θέση under the gun. Δεν κοστίζει τίποτα στην τσέπη μας να πάμε πάσο ένα φύλλο που ίσως τελικά να κέρδιζε την παρτίδα, μόνο στον εγωισμό μας κοστίζει. Από την άλλη όμως κοστίζει πολλά και στην τσέπη μας και στον εγωισμό μας αν χάσουμε ένα μεγάλο ποτ απλά επειδή δεν «πιστέψαμε» το raise ενός καλού αντιπάλου μας.

Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος αντίπαλός σας είναι αδύναμος παίκτης και ποντάρει με μέτρια φύλλα, να προσπαθείτε να μπαίνετε στις παρτίδες που τον βλέπετε μέσα, ακόμα και χωρίς κορυφαίο φύλλο. Με αυτούς τους παίκτες τα implied odds ανεβαίνουν κατακόρυφα.

Τέλος καλό είναι να μην έχετε ένα στάνταρ τρόπο παιχνιδιού για όλα τα φύλλα. Θα πρέπει να αναμιγνύετε το παιχνίδι σας και μερικές φορές να παίζετε και κάποια φύλλα που κανονικά δεν θα παίζατε, με σκοπό να δώσετε την λάθος εικόνα στους αντιπάλους σας. Αυτό όμως να το κάνετε πραγματικά σπάνια και να φροντίζετε να φανεί στο τέλος της παρτίδας το φύλλο σας.

Το No Limit είναι το πλέον δύσκολο και επικίνδυνο παιχνίδι πόκερ. Καλώς η κακώς, από τότε που εμφανίστηκε λατρεύτηκε από πολλούς και πλέον είναι η καρδιά του online πόκερ. Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνει και τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, όπου σαν τις μέλισσες μαζεύονται όπου έχει μέλι. Και στο No Limit, πιστέψτε με, έχει πάρα πολύ μέλι…

Poker Pro