Poker Pro (Άρθρο 60ο): ”Aτυχίες” & Πόκερ

Ανανεώθηκε:

Ζητήσαμε από τον Poker Pro, να απαντήσει σε mail που λάβαμε από παίκτη που είχε μερικές ατυχίες στα virtual τραπέζια του πόκερ. Πολλοί θα βρουν σε αυτήν εξηγήσεις για μερικά θέματα που τους βασανίζουν, κυρίως όμως τους νέους παίκτες:
Ειλικρινά λυπάμαι που μαθαίνω ότι έχεις πολλές άτυχες παρτίδες τον τελευταίο καιρό. Όταν ένας παίκτης χάνει χρήματα, αυτός που επωφελείται είναι ο αντίπαλος του και όχι η εταιρεία στην οποια πραγματοποιείται το παιχνίδι. Η εταιρεία επωφελείται όσο “παίζεται” πόκερ και όσο οι παίκτες της κερδίζουν και συνεχίζουν και παίζουν. Δεν επωφελείται όταν οι παίκτες χάνουν γρήγορα τα χρήματά τους, αφού έτσι μπορεί να χάσουν τεράστια ποσά αφήνοντας ελάχιστο rake. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν, ότι η εταιρεία στην οποια παίζεις πόκερ με άλλους αντιπαλους, είναι στο πλευρό σου όσον αφορά στην προσπάθεια σου να βελτιωθείς σαν παίκτης και να κερδίζεις χρήματα παίζοντας το αγαπημένο σου παιχνίδι.
Η τύχη στο πόκερ παίζει σημαντικό ρολο όταν μιλάμε για συγκεκριμένες παρτίδες. Ένα ποσοστό της τάξης του 8% είναι τόσο γιατί βγαίνει 1 κάθε 12 με 13 φορες που θα παρουσιαστεί αυτή η πιθανότητα.
Μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 2, 3 ή και 5 παρτίδες συνεχόμενες! Σε βάθος χρόνου όμως, η στατιστική πιθανότητα θα εξομαλυνθεί και όταν το δείγμα θα είναι 1.000 η 5.000 η 10.000 παρτίδες, το 8% θα επιβεβαιωθεί.
Έτσι είναι η στατιστική. Δεν μπορεί κανεις να εξασφαλίσει την ομαλή κατανομή των αποτελεσμάτων. Ότι δηλαδή, κάθε 13 παρτίδες, θα βγαίνει μία και μόνο μία φορά νικητής ο παίκτης με το 8%.
Πολλοί λένε ότι “στην πραγματικότητα” δεν συμβαίνει αυτό. Προφανώς εννοούν ότι όταν παίζουν με τους φίλους τους, δεν βλέπουν τόσες πολλές ατυχίες μαζεμένες. Εδώ έχω να αντιπαραθέσω, ότι όταν παίζεις “ζωντανά” σε κάποιο τραπέζι, παίζεις περίπου 15 ή το πολύ πολύ 20 παρτίδες την ώρα. Όταν παίζεις online, παίζεις από 60 έως 100+ παρτίδες την ώρα! Το δείγμα έχει τεράστια διαφορα. Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο σε ένα live παιχνίδι, να δεις τα ίδια πράγματα που θα δεις σε ένα πολλαπλάσιο δείγμα. Online οι παρτίδες είναι πολύ περισσότερες και λογικά θα δεις πιο συχνά όλα τα παράξενα τα οποια μπορεί να εμφανιστούν σε αυτό το παιχνίδι.
Έχουμε ακούσει κατά καιρούς, πραγματικά απίστευτες ιστορίες για bad beats, με αποκορύφωμα την πιθανότητα 0,1% σε live παιχνίδι! Μιλάμε για μόλις 0,1% και όμως, αυτό το ελάχιστο φαινομενικά ποσοστό υπάρχει και από τη στιγμή που υπάρχει θα εμφανίζεται μια φορά κάθε 1000 παρόμοιες παρτίδες.
Σίγουρα όλοι έχουμε παίξει παρτίδες στις οποιες μπήκαμε σαν αουτσάιντερ και τελικά κερδίσαμε. Αυτές τις παρτίδες τείνουμε να τις ξεχνάμε πιο εύκολα σε σχέση με αυτές που χάνουμε όντας το φαβορί. Η ανθρώπινη μνήμη λειτουργεί έτσι και μας βασανίζουν όλα όσα μπορεί το μυαλό μας να θεωρήσει άδικα. Εκνευριζόμαστε και ψάχνουμε κάτι να φταίει. Το πόκερ όμως είναι ένα παιχνίδι που εμπλέκει πολλών ειδών ικανότητες, όπως παραπλάνηση του αντιπαλου, μαθηματικές γνώσεις, αίσθηση ψυχολογίας του ανταγωνισμού, ικανότητες προσαρμογής σε διαφορετικές συνθήκες και φυσικά και την τύχη. Αν ρίχνουμε την ευθύνη μονο στην τύχη, αποφεύγουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στις ελλείψεις που μπορεί να έχουμε στον τρόπο παιχνιδιού μας.
Ακόμα και οι μεγαλύτεροι παίκτες του κόσμου, παραδέχονται ότι μονίμως βελτιώνονται και ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Το γεγονός και μονο ότι αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν, παίζουν πόκερ, κερδίζουν τα προς το ζην (και με το παραπάνω) από αυτό και ασκούν το επάγγελμα τους και σε sites του διαδικτύου, είναι μια ατράνταχτη απόδειξη, ότι οι ικανότητες τελικά υπερισχύουν της τύχης στο πόκερ.
Οι ίδιοι επαγγελματίες, γνωρίζουν ότι θα έχουν περιόδους με άσχημα αποτελέσματα. Κι αυτό συμβαίνει για τον λόγο που ανέφερα και πιο πάνω: κανεις δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή κατανομή των αποτελεσμάτων. Οι παίκτες του πόκερ λοιπόν, πρέπει να είναι οπλισμένοι με την υπομονή, την γνώση και την σοφια, ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις δύσκολες περιόδους που το μονο σίγουρο είναι ότι θα έρθουν. Πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τους ανάλογους οικονομικούς πόρους (bankroll), ώστε να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες περιόδους.
Πρέπει όμως πρώτα απ όλα, να εξασφαλίσουν ότι αυτοί από την πλευρά τους, θα κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να γίνουν καλύτεροι σε αυτό που κάνουν. Και για να το καταφέρουν αυτό, μελετάνε συνεχώς! Ακούν και διαβάζουν ότι έχει να πει κάποιος που παίζει και είναι αποδεδειγμένα καλός παίκτης. Συζητάνε αναλυτικά τις παρτίδες τους με ανθρώπους που εκτιμούν την γνώμη τους και ψάχνουν που μπορεί να έχουν κάνει κάποιο λάθος. Δεν ψάχνουν που έκανε το λάθος ο αντίπαλός τους μόνο, αλλά και που μπορεί να το έκαναν οι ίδιοι. Μετά από κάθε παιχνίδι, κάθονται και μελετάνε μια μια τις σημαντικές παρτίδες που έπαιξαν, και ψάχνουν για λάθη. Οι περισσότεροι νέοι παίκτες, κατηγορούν τους αντιπάλους τους για λάθη που κάνουν και δεν σκέφτονται ότι εφόσον οι αντίπαλοι παίζουν έτσι, πρέπει απλά να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους στον ανταγωνισμό.
Κανείς δεν είπε ότι το πόκερ είναι ένα εύκολο παιχνίδι. Κανεις δεν είπε ότι το πόκερ είναι παιχνίδι, από το οποίο θα βγάλουν όλοι εύκολο κέρδος. Κερδισμένοι από το πόκερ είναι λίγοι. Αν θες να είσαι κι εσύ μέσα σ’ αυτούς, ακολούθησε τον δρόμο που έχουν ήδη χαράξει οι καλύτεροι του χώρου και αναισθητοποιήσου (όσο είναι δυνατόν) απέναντι στα bad beats. Πάντα θα υπάρχουν. Αν δεν μάθεις να τα αντιμετωπίζεις με ηρεμία και σύνεση τόσο θα βασανίζεις τον εαυτό σου κάθε φορα που σου συμβαίνουν. Το να τσαντίζεσαι όταν συμβαίνουν, είναι φυσιολογικό. Να χτυπήσεις τη γροθιά σου στο τραπέζι, να πεις και καμια βαριά κουβέντα, αλλα μέχρι εκεί.
Πρέπει να μάθεις να βάζεις γρήγορα τα άσχημα συναισθήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και να κοιτάς μπροστά.

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο