Poker Strategy: Πως να διαφοροποιήσετε το raise size σας

Ανανεώθηκε:

Ο Ντάστι Σμιντ γράφει στο blog του στο CardPlayer για το μέγεθος των raises σε preflop παιχνίδι στα cash games.

“Μια κοινή συμβουλή είναι να κάνεις όλα σου τα raises preflop στο ίδιο μέγεθος. Η θεωρία είναι ότι κάνοντας raise συνέχεια με το ίδιο ποσό, αποφεύγεις να δώσεις πληροφορίες για την ποιότητα των φύλλων σου. Αυτό είναι μια απλή και ασφαλής λύση στο raise sizing. Έχει μια ελκυστική λογική και όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτή. Επίσης, είναι πολύ εύκολη να την ακολουθήσεις.

Υπάρχουν παίκτες, που κάνουν raise σε τρία blinds στις περισσότερες παρτίδες τους, αλλά τέσσερα ή πέντε blinds μόνο με τα δυνατότερα φύλλα τους. Αυτή είναι μια άθλια στρατηγική και δεν θα πρέπει να την ακολουθείτε. Αυτοί οι τύποι θα τα πήγαιναν καλά στο να έκαναν συνεχώς το ίδιο raise, από τη στιγμή, που η αυτή η στρατηγική τους δείχνει τη δύναμη των φύλλων τους. Αλλά μπορούμε και καλύτερα.

Πολλοί παράγοντες έρχονται στο προσκήνιο όταν αποφασίζουμε τι μέγεθος θα έχει το raise μας:

Υπάρχουν short stacks πίσω σας;

Μερικοί παίκτες αρέσκονται απλώς να απλοποιούν το παιχνίδι, παίζοντας με το minimum buy-in, το οποίο φτάνει μέχρι και τα 20 blinds σε πολλά online παιχνίδια. Βασίζονται στο γεγονός ότι μπορούν να ποντάρουν όλες τους τις μάρκες κόντρα σε ένα raise και να αποφύγουν να παίξουν post-flop πόκερ. Αν ένας από αυτούς τους παίκτες παίζει πίσω από εσάς, το να ποντάρεις σε τρία ή περισσότερα blinds είναι συνήθως λάθος. Ένα φυσιολογικό προς μεγάλο raise τους δίνει καλές πιθανότητες να παίξουν all-in. Αντίθετα, κάντε τα raise σας μικρότερα, αναγκάζοντάς τους να παίξουν deeper εναντίον σας. Αυτό κάνει τη στρατηγική τους του short-stacking λιγότερο επικερδή. Επίσης κοστίζει λιγότερο όταν ποντάρετε και μετά πάτε πάσο στο reraise τους.

Υπάρχουν μεγάλα calling stations στα blinds;

Αν ναι, θα πρέπει να κάνετε τα open raise σας λίγο μεγαλύτερα. Θα κάνουν call με πιο αδύναμο range τόσο πριν όσο και μετά το flop. Κάνοντας παραπάνω raise, φουσκώνετε το pot και επιτρέπετε στον εαυτό σας να πάρει περισσότερο value. Θα αστοχήσουν σε πολλά flops – όλοι το κάνουν – οπότε θα πάρετε μεγαλύτερα pots με τα c-bets σας. Επίσης θα κάνουν call πολύ συχνά στο turn και το river σε περίπτωση που θα πετύχουν κάτι καλό στο flop. Το μεγαλύτερο preflop pot θα σας επιτρέψει να ποντάρετε περισσότερες μάρκες με τα δυνατά σας φύλλα στο turn και το river. Θα έχετε καλές πιθανότητες να πάρετε το stack του.

Υπάρχουν πολύ επιθετικοί παίκτες στα blinds;

Όταν τα blinds αρέσκονται στο να κάνουν μεγάλα raise, το min-raising είναι καλή επιλογή. Οι αντίπαλοί σας μπορεί να κάνουν πιο συχνά call, αλλά αυτό είναι καλό, καθώς θα πάρετε καλύτερες πιθανότητες στο κλέψιμό σας (4/3 αντί για το συνηθισμένο 2/1). Μερικές φορές ίσως κάνουν και reraise, από τη στιγμή, που έχουν χειρότερες πιθανότητες για resteal με λιγότερα χρήματα στο pot. Η εμπειρία, πάντως, διδάσκει ότι πολλοί επιθετικοί παίκτες θα κάνουν στα “στάνταρ” raise τους σε 10 ή 11 blinds. Το μικρότερό σας raise size σημαίνει ότι χάνετε λιγότερα όταν πηγαίνετε πάσο σε αυτά τα raises. Επίσης έχετε καλές πιθανότητες σε μια μικρή μπλόφα four-bet όταν έχουν wide range. Δεν υπάρχει λόγος να κάνετε μεγάλο four-bet, από τη στιγμή, που σχεδόν πάντα ή θα πάνε πάσο ή all-in.

Έχετε edge στα blinds;

Όταν είστε στο button και τα blinds παίζουν τουλάχιστον τόσο καλά όσο εσείς, αυτό είναι ακόμα ένα καλό spot για min-raise. Ουσιαστικά κόβετε τα stakes ενάντια στους καλούς παίκτες. (Ένα βοηθητικό κέρδος σε small προς medium stakes είναι ότι πληρώνετε λιγότερο rake τις φορές, που τα blinds κάνουν call και πηγαίνετε σε flop). Με κακούς παίκτες στα blinds, θα κάνετε μεγαλύτερα raises και θα παίζετε μεγαλύτερα pots. Όπως προτιμάτε να παίζετε μεγάλα pots με μεγάλα φύλλα, έτσι θα προτιμούσατε να παίξετε μεγάλα pots κόντρα σε κακούς παίκτες.

Μήπως τα blinds κάνουν πολλά calls preflop και πηγαίνουν πολύ πάσο postflop;

Αυτός είναι ένας συγκεκριμένος τρόπος κακού παιχνιδιού, και σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε μερικά λίγο μεγαλύτερα raises. Μην κάνετε τόσο μεγάλα, και τα blinds αρχίσουν να πηγαίνουν πάσο. Θέλετε να κάνουν call, ώστε να έχετε πιο επικερδές spots μετά το flop.

Υπάρχουν limpers μπροστά σας;

Μια κοινή πρακτική είναι να προσθέτετε ένα blind στο raise size σας για κάθε limper. Αυτό είναι καλό, αλλά όταν ο limper είναι μεγάλο calling station, μπορείτε συχνά να βγάλετε περισσότερο value μετά το flop, κάνοντας raise λίγο παραπάνω πριν το flop. Κάνοντας call επτά επιπλέον blinds ίσως να μην τους μοιάζει πολύ διαφορετικό από το να κάνουν call πέντε επιπλέον blinds, αλλά είναι σα χιονοστιβάδα. Τα post-flop bets σας μπορούν να είναι προοδευτικά μεγαλύτερα σε κάθε street με το μεγαλύτερο preflop raise. Δύο επιπλέον blinds τώρα μπορεί να σημαίνουν τέσσερα επιπλέον blinds στο flop, ακόμα οκτώ στο turn και επιπλέον 16 blinds στο river. Εκείνα τα δύο blinds έγιναν γρήγορα τριάντα blinds. Με φύλλα όπως ένα μεγάλο ζεύγος ή suited μεγάλα φύλλα, θα πρέπει επιλέγετε το μεγαλύτερο raise αν νομίζετε ότι ο limper θα κάνει το call.

Θα βρείτε πολλές ευκαιρίες να διαφοροποιήσετε το raise size σας, αν ψάξετε. Είναι καλό να έχετε ένα βασικό open-raise size (τρία blinds είναι καλά για τα περισσότερα παιχνίδια). Αλλά μην κολλάτε και κάνετε συνεχώς το ίδιο raise. To υπερβολικά στατικό παιχνίδι preflop μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικά στατικό post-flop παιχνίδι. Πριν το καταλάβετε, μπορεί να παίζετε ABC πόκερ και στα τέσσερα streets. Τo να αφήσετε τη φαντασία σας και να δώσετε προσοχή preflop είναι σα να τρώτε καλό πρωινό. Σας βάζει στο σωστό δρόμο.

Μην σπαταλάτε μάρκες κάνοντας raise περισσότερο από όσο πρέπει, και μην αποτυγχάνετε να παίρνετε όσο περισσότερα μπορείτε από τους πιο αδύναμους παίκτες.”

Σε συνεργασία με το