Στρατηγική: Διαλύστε τα micro-stakes

Ανανεώθηκε:
Poker News

Το PokerListings.com συνεργάστηκε με τον σπεσιαλίστα των micro-stakes, Νέιθαν “BlackRain79” Ουίλιαμς και μαζί παρουσιάζουν τον απόλυτο οδηγό για να κερδίσετε στα πρώτα και χαμηλότερα επίπεδα του παιχνιδιού.

Συνδυάζοντας τις καλύτερες γενικές στρατηγικές πόκερ, σύνθετα concepts από το βιβλίο του Ουίλιαμς με τίτλο “Crushing the Microstakes” καθώς και ανάλυση παρτίδων που συνοδεύεται από ερωταπαντήσεις αναγνωστών, πρόεκιται για ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να μάθετε να παίζετε καλά σε αυτά τα stakes.

Γράφει ο Πολ Βερχέιζ

Το να κερδίσετε στα microstakes ξεκινά με solid preflop στρατηγική. Η σωστή επιλογή φύλλων πριν το flop θα οδηγήσει σε ευκολότερες αποφάσεις μετά από αυτό. Στο παρακάτω πρώτο μέρος του άρθρου θα αναλύσουμε τον τρόπο για να θεμελιωθεί κατάλληλα αυτή η βάση.

Αφήστε στην άκρη τον εγωϊσμό και τα περίτεχνα plays

Πριν ξεκινήσουμε, καλό θα ήταν να ορίσουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας καθώς και πώς θα τους πετύχουμε.

Τα micro-stakes έχουν να κάνουν ουσιαστικά με το να παίρνετε value από τα καλά σας χέρια και να κάνετε πάσο τα φύλλα με τα οποία μπορείτε είτε να κερδίσετε ένα μικρό pot είτε να χάσετε ένα μεγάλο.

Ακούγεται απλό. Και το ενθαρρυντικό είναι ότι όντως πρόκειται για κάτι απλό εφόσον ακολουθείτε συγκεκριμένες οδηγίες και αφήνετε στην άκρη τον εγωϊσμο σας καθώς και τα περίτεχνα plays σας εκεί που ανήκουν: εκτός παιχνιδιού.

H ουσία στα stakes αυτά δεν είναι να κάνετε outplay τους αντιπάλους σας ούτε στο να βρίσκετε +EV spots. Μπορούμε να πούμε μάλιστα ότι το κλειδί βρίσκεται κάπου εντελώς διαφορετικά. Αυτό που θέλετε τελικά είναι να παίρνετε το μέγιστο value από τους σωστούς αντιπάλους όπως επίσης να διαλέγετε εκείνες τις καταστάσεις που προσφέρουν το περισσότερο value.

Πάρτε πρωτοβουλία, έχετε πλεονέκτημα θέσης

Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα επίπεδα προσφέρουν πολλούς κακούς παίκτες και άρα αρκετά επικερδή σημεία. Γιατί να προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε μικρά edges που εμφανίζονται στο παιχνίδι σας (και τα οποία οδηγούν σε υψηλή διακύμανση), όταν μπορείτε να περιμένετε για ευκαιρίες που έρχονται συχνά, οδηγούν σε μεγάλο ρυθμό κέρδους και μειώνουν το variance;

Η βάση της preflop στρατηγικής μας λοιπον ξεκινάει ως εξής:

  • Παίρνοντας την πρωτοβουλία στην παρτίδα
  • Έχοντας position

Πάρτε πρωτοβουλία

Το πόκερ δε συνίσταται στο να έχετε το καλύτερο φύλλο στο showdown. Στην πραγματικότητα, τα χρήματα δεν κερδίζονται πάντα από τον παίκτη με το winning hand.

Πολύ συχνά και οι δύο παίκτες σε ένα pot δεν θα κρατάνε κάτι αξιόλογο και εκεί το πιο λογικό είναι να επικρατήσει ο πιο επιθετικός, δηλαδή αυτός που θα ποντάρει. Συνεπώς, το να παίρνετε την πρωτοβουλία (εννοώντας να είστε αυτός που κάνει bet ή raise αντί για το απλό passive call) μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση του win rate σας.

Έτσι λοιπόν μπορείτε να πάρετε το pot με δύο τρόπους: είτε έχοντας το καλύτερο φύλλο είτε αναγκάζοντας τον αντίπαλο να παέι πάσο.

Το δεύτερο βέβαια είναι πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται. Αν ο αντίπαλος κρατάει κάτι αξιόλογο, δύσκολα θα εγκαταλείψει την παρτίδα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τα micro-stakes. Πώς όμως θα ξέρετε όμως αν και πότε ο villain έχει αυτό το “κάτι”; Η απάντηση είναι ότι παρότι ποτέ δε μπορείτε να είστε σίγουροι, θέλετε σίγουρα να έχετε τις πιθανότητες με το μέρος σας.

Ας εξετάσουμε ένα απλό παράδειγμα στο οποίο ο αντίπαλος πρέπει να παίξει πρώτος. Στην περίπτωση 1, ποντάρει. Στην περίπτωση 2, κάνει check. Σε ποια από τις δύο περιπτώσεις είναι πιθανότερο να έχει ένα αξιόλογο φύλλο;

Στην πρώτη περίπτωση (και κυρίως σε αυτά τα stakes), το ποντάρισμα σημαίνει δύναμη. Αντίστοιχα στη δεύτερη, το check υποδηλώνει αδυναμία. Και όσοι ήδη γνωρίζετε τα παραπάνω, πιθανώς λαμβάνετε υπ’ όψην και τον άλλο σημαντικό παράγοντα: ότι εσείς μιλάτε τελευταίοι.

Παίξτε in position

Το κύριο σημείο εδώ είναι ότι ουσιαστικά είστε ο παίκτης με τις περισσότερες πληροφορίες πριν χρειαστεί να δράσετε. Και εφόσον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το παιχνίδι στα micro-stakes είναι αρκετά ξεκάθαρο και “ειλικρινές”, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την κατάσταση.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τον κανόνα, οι εξαιρέσεις όμως δεν είναι η προέλευση των κερδών σας.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το καλύτερο χέρι δεν είναι πάντα αυτό που κερδίζει. Στο πόκερ, σκοπός σας είναι να σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους σε μια παρτίδα και να προσπαθησετε με όποιον τρόπο μπορείτε να γύρετε την πλάστιγγα των πιθανοτήτων υπέρ σας.

Αυτό ακριβώς πετυχαίνετε με πρωτοβουλία και πλεονέκτημα θέσης. Το να κερδίσετε με το καλύτερο φύλλο είναι σχετικά εύκολο. Πολύ συχνά όμως θα χρειαστεί να δώσετε μάχη για το ot χωρίς κάτι αξιόλογο στο χέρι σας. Ακολουθώντας λοιπόν αυτούς τους δύο απλούς κανόνες, θέτετε υποψηφιότητα για να κερδίσετε πολλά “dead money”.

Τέλος Α’ Μέρους

Πηγή: Pokercity.gr