Πειραματίσου για να βελτιωθείς (Mέρος Α’)

Ανανεώθηκε:
Poker News

Ο επαγγελματίς του CardRunner, Ντέιβ Γουντς εξηγεί στο νέο του άρθρο τη σημασία του να έχετε ποικιλία στο παιχνίδι σας προκειμένου να βελτιωθείτε και να φτάσετε στο πιο υψηλό επίπεδο.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο είναι αυτοί που πειραματίζονται συνεχώς, προσαρμόζουν την τακτική τους στις τάσεις της εποχής και δεν επαναπαύονται ποτέ, παρότι βρίσκονται στην κορυφή.

Διαβάστε παρακάτω τα όσα γράφει ο Γουντς:

Οι παίκτες που μου έμαθαν τα περισσότερα για το παιχνίδι ήταν άνθρωποι που δοκίμαζαν πάντα νέα πράγματα. Ένα τρανό παράδειγμα είναι ο high stakes παίκτης, Κολ Σάουθ. Σε ένα παλιό του βίντεο αναφέρει ότι συνήθιζε να παρακολουθεί τα πιο ακριβά cash games την εποχή που ακόμα έπαιζε $100 NL απλά για να δει τι διαφορετικό έκαναν αυτοί οι παίκτες.

Έπαιρνε ιδέες από plays τους και τα δοκίμαζε με την πρώτη ευκαιρία. Και δεν αναφέρομαι σε μπλόφες με 300BB stacks, αλλά για πιο βασικά πράγματα όπως στοιχειώδεις preflop κινήσεις και λεπτομέρειες σε μικρά pots – με άλλα λόγια, σημεία που εμφανίζονται συχνά σε ένα session και όχι μια φορά το μήνα.

Με το να παρατηρείτε βασικά μοτίβα και να εφαρμόζετε μικροαλλαγές, θα καταφέρετε τις μεγαλυτερες βελτιώσεις στο παιχνίδι σας. Μπορεί λόγου χάρη να έχετε κάποιες ατέλειες στην continuation betting στρατηγική σας ή στο 3-bet και 4-bet παιχνίδι σας.

Aς δούμε όμως δύο συγκεκριμένα σημεία που παρατήρησε ο Κολ Σάουθ στα high stakes παιχνίδια και με τα οποία ξεκίνησε τους πειραματισμούς του:

Button stealing

Αρχικά παρατήρησε ότι κάποιοι παίκτες άνοιγαν κάθε φορά από το button, άσχετα με το τι φύλλα κρατούσαν. Έτσι προσπάθησε να τους μιμηθεί, κατεβαίνοντας στα stakes και ξεκινώντας το stealing από το button σε κάθε ευκαιρία. Μέσα από αυτόν τον πειραματισμό βελτίωσε σημαντικά το παιχνίδι του από τη θέση του dealer.

Προσαρμογή στην προσαρμογή

O Σάουθ είναι γνωστός για την πρωτοπορία του σε κάποιες κινήσεις που πλέον θεωρούνται δεδομένες στο πόκερ, όπως το double barrelling σε scare cards.

Είχε παρατηρήσει λοιπόν ότι παρτίδα με την παρτίδα, δημιουργούνται δυναμικές μεταξύ των παικτών. Για παράδειγμα, ήξερε ότι αν έπαιζε με πολλά preflop 3-bets απέναντι σε έναν αντίπαλο, τότε αυτός θα άρχιζε να απαντάει ορισμένες φορές με 4-bets.

Σκεφτόμενος ένα βήμα παραπέρα, σε εκείνο το σημείο διάλεγε πιο συχνά το call αντί του 3-bet και έπαιζε πολύ πιο επιθετικά postflop. Το καλό timing ήταν μια ικανότητα που απέκτησε καθαρά από τον πειραματισμό.

Πώς να πειραματίζεστε

Με τον όρο αυτό δεν εννοώ να αλλάξετε τελείως το στυλ σας. Εννοώ να είστε εξεταστικοί προς το παιχνίδι σας, δοκιμάζοντας νέα πράγματα και παρατηρώντας την επιρροή τους στους αντιπάλους σας. Πρόκειται για μια βραχυχρόνια συλλογή δεδομένων και παρακάτω σας αναλύω το πώς μπορείτε να την πραγματοποιήσετε:

Μικρές επενδύσεις

Όταν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο, ρίξτε τα stakes. Δεν έχει νόημα να σπαταλήσετε 12 buy-ins για να αντιληφθείτε αν αυτό που προσπαθείτε έχει αποτελέσματα ή όχι. Αν παίζετε $5-$10 τότε μπορείτε να μετακινηθείτε άνετα στο $1-$2. Το επίπεδο θα είναι και εκεί αρκετά ανταγωνιστικό ώστε να μπορείτε να πάρετε αξιόλογο feedback των προσπαθειών σας.

Συλλογή δεδομένων

Η ουσία του πειραματισμού είναι να συλλέγετε δεδομένα, να τα ερμηνεύετε και βάσει των “αποτελεσμάτων” να λαμβάνετε αποφάσεις. Μια τέτοια απόφαση χρειάζεται πολλή χρόνο και μεγάλο όγκο δεδομένων. Στο NLHE έτσι κι αλλιώς, ψάχνουμε για οριακές καταστάσεις ώστε να τις εκμεταλλευτούμε.

Ας υποθέσουμε ότι πραγματεύεστε μια μπλόφα για μικρά pots την οποία δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει. Αυτή μπορεί να απαιτεί ένα lead overbet στο flop απέναντι στον preflop raise. Μη βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά της από ένα μικρό δείγμα δοκιμών. Μην παρασυρθείτε αν στην αρχή δείχνει να δουλεύει αλλά σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα, όχι. Και προπάντως μην το παρακάνετε με την κατάχρηση σε περίπτωση που η κίνηση δεν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέμστα.

Πότε να πειραματιστείτε

Είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε σωστά το άγχος σας και να πραγματοποιείτε “έξυπνες” επενδύσεις στο παιχνίδι σας. Δοκιμάστε νέα πράγματα όταν τα επίπεδα άγχους είναι χαμηλά, λόγου χάρη μετά από ένα winning session ή μια πολύ καλή μέρα στη δουλειά.

Όταν το στρες είναι στα πάνω του από την άλλη, ο πειραματισμός δεν είναι και τελείως απαγορευτικός. Απλά μπορείτε να βρείτε άλλες διεξόδους για κάτι τέτοιο όπως συζητήσεις σε forums ή μελέτη σε βοηθητικά λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιείτε.

Κάποιες αλλαγές στο παιχνίδι σας βέβαια μπορεί να μεταφράζονται σε πολύ πιο high variance στρατηγικές. Προφανώς λοιπόν δεν θα ήταν και η καλύτερη ιδέα να εφαρμόσετε κάτι τέτοιο σε περίοδο που “τρέχετε” 20 buy-ins κάτω από το EV.

Στα συνηθισμένα παιχνίδια

Σας συμβουλεύω να κάνετε mix up το παιχνίδι σας κατά τη διάρκεια παιχνιδιών που θεωρείτε νορμάλ για εσάς. Επιπλέον, αξιολογήστε το ρίσκο που προσθέτετε και αναλόγως αποφασίστε αν θα ήταν συνετό να πέσετε σε stakes ή όχι, έστω κι αν ο πειραματισμός κρατήσει για μισή ή μία ώρα.

Σταματήστε όταν πρέπει

Όταν είστε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα του πειραματισμού σας, μη συνεχίζετε. Για παράδειγμα, δεν είστε ικανοποιημένοι με την preflop τακτική σας. Θεωρείτε ότι όλοι οι άλλοι παίζουν καλύτερα από εσάς και ότι δεν υπάρχουν σημεία για να εκμεταλλευτείτε (σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν ισχύει).

Αλλάζετε κάποια πράγαματα και φτάνετε με τον καιρό σε σημείο να νιώθετε πολύ καλά με το preflop παιχνίδι σας, έχοντας ενδεχομένως αποκτήσει edge απένενατι στον ανταγωνισμό. Πλέον, δε χρειάζεται να συνεχίσετε τους πειραματισμούς, τουλάχιστον όχι στοι ίδιο επίπεδο με πριν. Αντ’ αυτού, βρείτε το επόμενο leak σας και δουλέψτε πάνω σε αυτό.

Γιατί να πειραματιστείτε

Παρακολουθήστε τα high stakes παιχνίδια και προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί οι συμμετέχοντες είναι καλύτεροι από εσάς. Δανειστείτε μερικές από τις κινήσεις τους και εφαρμόστε τες στο δικό σας. Είναι εύκολο να κρίνετε τους άλλους παρακολουθώντας τους όμως η πραγματική δυσκολία έρχεται όταν καλείστε εσείς να αναλάβετε δράση.

Όταν βλέπετε παρτίδες χωρίς να συμμετέχετε, η σκέψεις σας είναι περισσότερο αντικειμενικές, κάτι που βοηθάει τη διαδικασάι της μάθησης.

Εξετάστε τον τρόπο σκέψης των αντιπάλων. Πώς προσαρμόζονται στις συνθήκες και πώς αντιδρούν σε κάτι που συμβαίνει στο τραπέζι. Βάλτες τους εσείς οι ίδιοι σε δύσκολα spots. Όλο αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε πράγματα και για τον εαυτό σας.

Κλείνοντας

Ορισμένοι παίκτες ακολουθούν δέκα ή λιγότερα standard lines. Οι καλοί παίκτες συνηθίζουν να αποκλίνουν από τις “γραμμές” τους με ρυθμό κοντά στις δύο φορές ανά ώρα, κάνοντας κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που θα έκανε ένας mid-stakes παίκτης.

Αυτό προϋποθέτει καλή αίσθηση του πότε τους επιτρέπεται κάτι τέτοιο. για παράδειγμα, υπάρχουν φορές που το 2/3 pot c-bet ή το light 3-bet από το big blind δεν θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέμστα. Οι κορυφαίοι στο παιχνίδι τις περισσότερες φορές θα αναγνωρίσουν με ευκολία αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγή: Pokercity