Poker Pro (Άρθρο 54): Live Poker

Ανανεώθηκε:

Xριστούγεννα έχουμε και με τί άλλο θα μπορούσε να ασχοληθεί ο Poker Pro παρά με το live poker και κάποιες “συμβουλές” που θα σας βοηθήσουν αν όχι να κερδίσετε, τουλάχιστον να μην είστε το “θύμα” που όλοι αναζητάμε στο τραπέζι!
Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι ταυτισμένες με πολλά πράγματα που δεν αφορούν εμάς και ένα που μας αφορά: το σπιτικό πόκερ. Χωρίς dealer, με μια τσόχα πάνω στην τραπεζαρία που μονίμως θα χρειάζεται ίσιωμα, με πειράγματα και γέλια σε κάθε παρτίδα. Σε συνέχεια λοιπόν του περσινού άρθρου Poker Pro #14: Πόκερ L!VE παραθέτω σήμερα μερικές συμπληρωματικές συμβουλές για το live παιχνίδι πόκερ στο σπίτι. Όλες οι παρακάτω συμβουλές εφαρμόζονται όταν αντίπαλοί σας είναι ερασιτέχνες παίκτες. Οι επαγγελματίες θα συμπεριφερθούν πολλές φορές αντίστροφα και θα σας μπερδέψουν.
-Όταν κάποιος αντίπαλός κοιτάζει τα κοινά φύλλα προσπαθήστε να δείτε σε ποια φύλλα κοιτάζει. Αυτά είναι που τον ενδιαφέρουν. Αν λοιπόν εσείς έχετε ζευγαρώσει τον ρήγα από το χέρι σας και βλέπετε τον αντίπαλό σας να μένει για λίγο με το βλέμμα καρφωμένο πάνω στον άσσο που έχει ανοίξει, καλά θα κάνετε να πάτε πάσο στο ποντάρισμα του.
-Όταν κάποιος παίκτης κοιτάζει τα κοινά φύλλα που μόλις άνοιξαν και αμέσως μετά κοιτάξει τις μάρκες του, έχει κάτι καλό. Είναι αντανακλαστική αντίδραση και πρέπει να την εμπιστεύεστε, εκτός αν παίζετε με πολύ έμπειρους παίκτες.
-Εάν την ώρα που πάτε να ποντάρετε με μέτριο φύλλο, κάποιος από τους παίκτες που «μιλάει» μετά από εσάς δείχνει προσποιητή αδιαφορία για την παρτίδα, ετοιμαστείτε να δεχτείτε re-raise.
-Τα γρήγορα call συνήθως σημαίνουν αδυναμία (μέτρια φύλλα), αλλά παράλληλα και διάθεση να συνεχίσουν τα call μέχρι το τέλος. Ο παίκτης που τα κάνει, είναι πολύ πιθανό να έχει χάσει την ψυχραιμία του, ή να πιστεύει ότι τον μπλοφάρουν.
-Πολλές φορές (και πάντα ανάλογα με το στυλ του κάθε παίκτη), αυτός που έχει καλό φύλλο, δεν πετάει τις μάρκες του μέσα στο ποτ, αλλά τις σπρώχνει σιγά σιγά. Σαν να μην θέλει να τρομάξει τους αντιπάλους του.
-Παρατηρήστε τον τρόπο που τακτοποιούν οι παίκτες τις μάρκες τους. Αν είναι «ακατάστατοι», το πιο πιθανό είναι να αντιστοιχεί αυτό το στυλ και στο παιχνίδι τους: επιθετικό στυλ με πολλές μπλόφες. Αν είναι τακτοποιημένες οι μάρκες σε ίσιες στοίβες ανά αξία, τότε ο παίκτης αυτός είναι μάλλον tight και προσεκτικός στα πονταρίσματά του.
-Εάν έχετε την επιλογή θέσης στο τραπέζι που θα καθίσετε και δεν γνωρίζετε κανέναν παίκτη, επιλέξτε να καθίσετε μετά από τον παίκτη με τα περισσότερα χρήματα. Έτσι αυξάνετε τις πιθανότητες να κερδίσετε μεγάλα ποτ. Εάν γνωρίζετε τους παίκτες, επιλέξτε την θέση μετά από τον πλέον επιθετικό αντίπαλό σας. «Μιλώντας» μετά από τον επιθετικό παίκτη, έχετε την ευκαιρία να κερδίσετε μεγάλα ποτ όταν έχετε καλό φύλλο ή και να γλιτώσετε μερικά άστοχα πονταρίσματα με καλά folds. Και στις δύο περιπτώσεις, μεγιστοποιείτε το πλεονέκτημα της θέσης στη σειρά πονταρίσματος.
-Όταν κάποιος τρέμει την ώρα που πιάνει τις μάρκες του για να ποντάρει, το πιθανότερο είναι ότι ΔΕΝ μπλοφάρει. Πολλοί διαφωνούν με αυτό και υποστηρίζουν ότι το τρέμουλο στο χέρι είναι σημάδι άγχους και άρα αυτό σημαίνει μπλόφα. Όταν όμως κάποιος κάνει μπλόφα (παρατηρήστε και τον εαυτό σας), οι παλμοί του δεν ανεβαίνουν την στιγμή που ποντάρει, αλλά τις στιγμές που περιμένει να δει αν θα πάνε πάσο οι αντίπαλοί του. Αυτός που έχει ανεβασμένους καρδιακούς παλμούς την ώρα που ποντάρει, έχει καλό φύλλο. Ο παίκτης που μπλοφάρει, αγχώνεται την ώρα της αναμονής (μέχρι το call ή fold των αντιπάλων του) και εκεί είναι που μπορείτε να τον πιάσετε. Ενώ ο παίκτης που έχει καλό φύλλο, αγχώνεται την ώρα του πονταρίσματος και είναι ήρεμος κατά την διάρκεια της αναμονής.
– Προσέξτε! Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ίδια ακριβώς συμπεριφορά από τον ίδιο παίκτη, μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία εμφανίζεται. Παράδειγμα: ο παίκτης που «πιάνει» πολύ καλό φύλλο, παθαίνει κάτι σαν αγκύλωση την στιγμή που διαπιστώνει την δύναμη του φύλλου του. Μένει για μερικά δευτερόλεπτα ακίνητος. Την ίδια ακριβώς «απότομη ακινησία» μπορεί να παρουσιάσει ένας παίκτης που έχει ποντάρει μπλοφάροντας, είναι πεπεισμένος ότι η μπλόφα του θα πιάσει, αλλά ξαφνικά βλέπει έναν αντίπαλο να ετοιμάζεται να κάνει call.
Όλες οι παραπάνω συμβουλές ισχύουν μόνο αν περιγράφουν διαφορετική συμπεριφορά από την κανονική. Αν για παράδειγμα ένας παίκτης έχει ένα μόνιμο τρέμουλο στο χέρι του, δεν μπορείτε να εφαρμόσετε την συμβουλή που λέει ότι ο παίκτης που τρέμει την ώρα που ποντάρει, έχει πιθανότατα καλό φύλλο.
Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες υγεία πάνω απ’ όλα, καλές γιορτές και καλά κέρδη για το 2010.