Το κριτήριο Kelly

Ανανεώθηκε:
κριτήριο kelly στοίχημα

Το στοίχημα δεν είναι μια απλή υπόθεση. Απαιτεί μελέτη, αφοσίωση και υπομονή. Για έναν παίχτη που σέβεται τον εαυτό του, η απόφαση για το πώς θα μοιράσει το ποσό που διαθέτει για ποντάρισμα ανά στοίχημα είναι από τις πιο δύσκολες, όσο και κρίσιμες, αποφάσεις. Υπάρχουν αρκετοί μαθηματικοί κανόνες που μπορεί να εμπιστευτεί, μια απ’ τις πιο διαδεδομένες των οποίων είναι το κριτήριο Kelly. Η λειτουργία του εν λόγω μαθηματικού τύπου είναι απλή και ουσιαστικά υπολογίζει τι ποσοστό από τη συνολικό μπάτζετ που έχει να διαθέτει ένας παίκτης πρέπει να πονταριστεί.

Πρόκειται για μέθοδο που στηρίζεται στην ευστοχία εκτίμησης του κάθε παίκτη και στις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι Στοιχηματικές Εταιρίες. Με λίγα λόγια, υποδεικνύει στον παίκτη να στοιχηματίζει ένα ποσοστό του κεφαλαίου σε ένα σημείο αναλόγως με το αν θεωρεί πως οι πιθανότητες επαλήθευσης του είναι μεγαλύτερες από αυτές που δίνει ο Bookmaker (Value Bet). Κατά πολλούς είναι μια εξαιρετική μέθοδος στοιχήματος μιας και αφορά το value betting, ενώ απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε παίκτες με καλές εκτιμήσεις στον ορισμό των πιθανοτήτων.

Παίξτε στις νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα (Κλικ εδώ)

Το κριτήριο αυτό συνοψίζεται στον τύπο που ακολουθεί:

P= W (απόδοση+1)-1/απόδοση

Δηλαδή όπου: P= το ποσοστό των χρημάτων που πρέπει να στοιχηματίζει ο παίκτης στον αγώνα από το συνολικό του κεφάλαιο, W= πιθανότητα νίκης, τι πιθανότητες δίνει στο σημείο που στοιχηματίζει. Απόδοση= η απόδοση που δίνει ο μπούκ στο σημείο που θέλει να ποντάρουμε.

Παράδειγμα

Μια απόδοση 2.00 έχει πιθανότητες επαλήθευσης 50% . Στην περίπτωση που ο παίκτης κρίνει πως το συγκεκριμένο σημείο έχει πάνω από 50% ποσοστό επαλήθευσης τότε με το κριτήριο Kelly μπορεί να βρει το ποσοστό κάβας που θα ποντάρει. Έτσι αν ένα στοίχημα δίνει το «διπλό» σε απόδοση 2,00 και 50% πιθανότητες από τον μπουκ να επαληθευτεί, η εκτίμηση του παίκτη δίνει 55% ποσοστό να επαληθευτεί, τότε θα εφαρμόσει το παρακάτω κριτήριο P= W (απόδοση+1)-1/απόδοση= 2,00 Χ(55%-45%)/2,00=10%, κάτι που σημαίνει πώς να ποντάρει το 10% του κεφαλαίου του. Όπως γίνεται αντιληπτό, το κριτήριο Κelly στηρίζεται στο value betting, ενώ η τακτική αυτή ενισχύει τις πιθανότητες κέρδους των παικτών που έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα υποτιμημένα από τις ιστοσελίδες στοιχηματισμού σημεία.

Παίξτε στις νόμιμες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα (Κλικ εδώ)