+23

#betarades #στοιχημα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ 01 / 07 / 2022

Θεωρία στοιχήματος: Πως ποντάρουμε στο ΜΜΑ;

Θεωρία στοιχήματος

Στοίχημα δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο. Φυσικά και το ποδόσφαιρο είναι ο “βασιλιάς” των σπορ και με αυτό (σχεδόν) όλοι ξεκίνησαν το στοίχημα, όμως το ίντερνετ αυξάνει τις δυνατότητες ενημέρωσης και κατά συνέπεια τις επιλογές για ποντάρισμα. Στην Ελλάδα το ΜΜΑ σίγουρα δεν αποτελεί μία από τις δημοφιλείς ενασχολήσεις, όμως στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο πλανήτη οι Mixed Martial Arts αυξάνουν τη βάση φιλάθλων τους και προσελκύουν ολοένα και περισσότερους παίκτες στοιχήματος.

Βασιλιάς της σκηνής των πολεμικών τεχνών είναι το UFC, το οποίο δραστηριοποιείται από το 1993 και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Εκεί διεξάγονται οι κορυφαίοι αγώνες του αθλήματος, με μαχητές που ανήκουν στην ελίτ και έχουν βιογραφικά στα οποία μπορεί να βασιστεί κανείς για να ποντάρει, ενώ οι αγώνες μεταδίδονται και από την ελληνική τηλεόραση, άρα μπορούμε να έχουμε καλύτερη άποψη.

Αποφεύγουμε τις μικρές αποδόσεις

Βασικός κανόνας για κάποιον που ξεκινά να παίξει στοίχημα σε αγώνες ΜΜΑ είναι η αποφυγή των μικρών αποδόσεων. Και όταν μιλάμε για μικρές αποδόσεις μιλάμε για κάτω του 1.60. Σε τέτοιες τιμές δεν υπάρχει αξία καθώς στο συγκεκριμένο άθλημα τα πάντα μπορούν να κριθούν με ένα χτύπημα. Ακόμη και το μεγαλύτερο αουτσάιντερ μπορεί να ρίξει στο καναβάτσο το μεγάλο φαβορί. Αρκεί μία γροθιά ή ένα λάκτισμα με το πόδι για να τελειώσει ο αγώνας. Δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ που το μεγάλο φαβορί μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση ακόμη κι αν βρεθεί με δύο γκολ ή 20 πόντους πίσω αντίστοιχα. Στο ΜΜΑ ένα χτύπημα μπορεί να τελειώσει τον αγώνα ακαριαία.

Στις περιπτώσεις που εκτιμούμε ότι το φαβορί θα επικρατήσει, έχουμε τη δυνατότητα να ποντάρουμε στον τρόπο ή χρόνο νίκης. Οι δύο βασικές επιλογές είναι η νίκη με stoppage (ΚΟ/ΤΚΟ/Submission) ή νίκη σε απόφαση. Όταν το φαβορί είναι επιθετικός μαχητής και έχει τη δύναμη να τελειώσει τον αγώνα πριν το τελικό καμπανάκι επιλέγουμε το ΚΟ/ΤΚΟ. Όταν όμως το φαβορί δεν έχει τάση σε νοκ άουτ ή sumbissions και αγωνίζεται με κάποιον ανθεκτικό αντίπαλο, που μπορεί να αντέξει στα χτυπήματα επιλέγουμε τη νίκη με απόφαση, σημείο το οποίο συνήθως προσφέρεται σε αρκετά υψηλές αποδόσεις.

Ακόμη πιο εξειδικευμένο ποντάρισμα στην προκειμένη υπόθεση είναι αυτό με τους γύρους. Στο UFC οι αγώνες διαρκούν τρεις γύρους των 5 λεπτών και τα Main Events πέντε γύρους. Στο σενάριο λοιπόν με το μεγάλο φαβορί συνήθως βρίσκουμε αξία στη νίκη από τον πρώτο γύρο ή το Over 1.5 γύρος, ανάλογα με τα στοιχεία και τη φόρμα των αθλητών.

Δίνουμε σημασία στα ματσαρίσματα

Εκεί που προκύπτει πραγματική στοιχηματική αξία στο στοίχημα ΜΜΑ είναι τα ματσαρίσματα μεταξύ των αθλητών. Σε αγώνες ΜΜΑ συμμετέχουν μαχητές διαφορετικών πολεμικών τεχνών, με τα δικά τους στοιχεία η κάθε μία. Πάλη, muay thai, kick boxing, box, jiu jitsu, sambo κ.α. Η κάθε τέχνη έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα απέναντι στις άλλες και κατά συνέπεια οι αθλητές που την εφαρμόζουν. Στη σύγχρονη ΜΜΑ σκηνή οι περισσότεροι μαχητές είναι πλήρεις και επιδίδονται σε όλες τις τέχνες, όμως σίγουρα υπερέχουν σε κάποιες και υστερούν σε άλλες. Εκεί προκύπτουν και τα ματσαρίσματα. Μπορεί για παράδειγμα ένας μαχητής να έχει καταγράψει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό με σερί νικών, αλλά να μην έχει δοκιμαστεί απέναντι σε κάποια συγκεκριμένη τέχνη, στην οποία δεν ματσάρει καλά. Ένας υποδεέστερος συνολικά μαχητής που εξειδικεύεται στην πάλη (wrestling), μπορεί να επικρατήσει ενός ανώτερου αντιπάλου που δεν διαθέτει καλή takedown άμυνα και να προσφέρει στοιχηματική ευκαιρία. Αντιστοίχως το ίδιο μπορεί να συμβεί με το jiu jitsu κ.ο.κ.

Παρακολουθούμε τα weigh-ins

Οι αγώνες ΜΜΑ χωρίζονται, όπως και το μποξ, σε κατηγορίες κιλών. Στο ΜΜΑ όμως τα κιλά παίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο, αφού ο σωματικός όγκος παίζει τεράστια σημασία. Οι μαχητές ΜΜΑ δεν αγωνίζονται ποτέ στα κανονικά κιλά τους. Επιδίδονται σε εξαντλητικές δίαιτες για μέρες πριν τους αγώνες τους ώστε να πιάσουν τα όρια και να αγωνιστούν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα κιλά με στόχο να έχουν πλεονέκτημα όγκου την ημέρα του αγώνα. Η τελευταία εβδομάδα της προετοιμασίας των μαχητών είναι που γίνεται η μεγάλη προσπάθεια να χαθούν τα κιλά και αυτή η διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί πολύ επίπονη. Η διαχείριση της δίαιτας είναι πολύ σημαντική στην έκβαση του αγώνα, καθώς οι μαχητές έχουν μία ημέρα για να ξαναδυναμώσουν, να ενυδατωθούν και να ετοιμαστούν για τη μάχη. Στα weigh-ins, στο τελικό ζύγισμα δηλαδή, μπορούμε να δούμε σε τι φυσική κατάσταση είναι ο κάθε αθλητής. Πόσο καλά διαχειρίστηκε τη δίαιτά του, πόσο αδυνατισμένος είναι στο πρόσωπο, πόσο χλωμός και πόσο ευδιάθετος δείχνει. Όλα αυτά τα στοιχεία είναι δείγμα για το πόση ένταση, έκρηξη, αντοχή θα έχει στη μάχη. Δείγμα και όχι απόδειξη. Δείγμα όμως σημαντικό το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με τα στοιχεία του κάθε αθλητή για να οδηγηθούμε σε σωστό ποντάρισμα.

Διάβασε επίσης

Θεωρία στοιχήματος

Πώς παίζω στοίχημα στο ίντερνετ

Ολοένα και πιο δημοφιλές γίνεται το στοίχημα στο ίντερνετ παγκοσμίως, όπως φυσικά και στην Ελλάδα. Όμως, αρκετοί είναι εκείνοι...
τι ειναι το sure bet

Sure Bet: Τι είναι και τι σημαίνει

Το Sure Bet είναι ένας τρόπος στοιχηματισμού ο οποίος σας επιτρέπει να φτάσετε στη νίκη εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές που...