Με τον Γκάλη, τον Σπανούλη και τα άλλα παιδιά!

Ανανεώθηκε:
latvia-basketball

«Η φάμπρικα, η φάμπρικα δε σταματά, δουλεύει νύχτα μέρα» λέει το τραγούδι του Λάκη Χαλκιά και αυτό συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση…

Παρομοίως και η φάμπρικα του μπάσκετ δε σταματά, δουλεύει κι αυτή νύχτα μέρα και προτού καλά καλά πέσει η αυλαία του Ολυμπιακών Τουρνουά στο Τόκιο, δώδεκα ομάδες προσπαθούν να ανοίξουν μια χαραμάδα ελπίδας στα παράθυρα με θέα τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία, όπου από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου του 2023 θα διεξαχθεί το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το παιχνίδι εξελίσσεται στη Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Εδώ και τέσσερις ημέρες λοιπόν και μέχρι τις 18 Αυγούστου διεξάγονται σε τέσσερις πόλεις και σε συνθήκες κατά το μάλλον ή ήττον «φούσκας», οι αγώνες της δεύτερης προκριματικής φάσης της Ευρώπης.

Από αυτούς τους τέσσερις ομίλους των pre-qualifiers θα αναδειχθούν οκτώ ομάδες που θα προστεθούν στις 24 οι οποίες βρίσκονται ήδη στην επόμενη φάση και συν τοις άλλοις θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του Eurobasket του 2022.

Στη συνέχεια, αρχής γενομένης από τον προσεχή Νοέμβριο και σε έξι διαδοχικά «παράθυρα» μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2023 θα εξελιχθεί η τρίτη και καθοριστική φάση από την οποία θα προκύψουν οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι αγώνες των τεσσάρων ομίλων του Β’ γύρου των pre-qualifiers φιλοξενούνται στο Ματοσίντος της Πορτογαλίας (Σουηδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία), τη Ρίγα της Λετονίας (Λετονία, Λευκορωσία, Ρουμανία), στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου (Μαυροβούνιο, Δανία, Ισλανδία) και στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας (Βόρεια Μακεδονία, Ελβετία, Σλοβακία).

Σήμερα λοιπόν, στις 19:30 στη Ρίγα, στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής τίθενται αντιμέτωπες για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες η Λετονία και η Ρουμανία.

Στις 7 Αυγούστου, στην πρεμιέρα του Δ’ Ομίλου οι οικοδεσπότες πέτυχαν μια εμφατική νίκη με 108-72 (Ντάιρις Μπέρτανς 15, Λόμαζ 15, Γκραζούλις 15, Ντάβις Μπέρτανς 14- Τόχαταν 17, Ρίτσαρντ 9), ενώ στη δεύτερη αγωνιστική επιβλήθηκαν και της Λευκορωσίας με 92-83. Στη συνέχεια η Λευκορωσία έριξε στο καναβάτσο τη Ρουμανία με 77-72 και σήμερα αρχίζει ο δεύτερος γύρος στο πλαίσιο του οποίου θα διεξαχθούν άλλα τρία ματς.

Πριν από 34 χρόνια, τέτοια εποχή, η Ελλάδα υπέφερε πάλι από τον θανατηφόρο καύσωνα και ζούσε μεγάλες στιγμές, καθώς δυο μήνες νωρίτερα είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κορύφωση μιας συγκλονιστικής πορείας που εγκαινιάσθηκε στις 3 Ιουνίου του 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με αντίπαλο τη Ρουμανία.

Εκείνος ο πρώτος αγώνας της Εθνικής, που μετά από λίγες μέρες θα αναγορευόταν σε «επίσημη αγαπημένη όλων των Ελλήνων» έμοιαζε σαν το πρώτο φλερτ με μια άγνωστη καλλονή!

Ήταν κι αυτό ένα ραντεβού στα τυφλά…

Είχε λείψει η Εθνική από το προηγούμενο Ευρωμπάσκετ (το 1985 στη Γερμανία), κουβάλαγε επίσης το άγχος της πρεμιέρας και την πίεση του κόσμου, αντιμετώπιζε κιόλας έναν αντίπαλο που δεν είχε τίποτε να χάσει και οχυρωνόταν πίσω από δυο…Κύκλωπες (Βινερεάνου, Πόπα), οπότε το μούδιασμα ήταν φυσιολογικό και αναπόδραστο…

Το ξεπέρασε γρήγορα όμως και φορώντας ένδυμα περιπάτου επικράτησε με 109-77 απέναντι στο αγλάισμα της μεγάλης γενιάς των Ρουμάνων που ωστόσο είχαν αρχίσει να σιτεύουν!

Δεν είχε εμφανιστεί εκείνη την εποχή ο… δράκουλας Γκιόργκε Μουρεσάν, τότε κρυβόταν ακόμα στα σπήλαια των Καρπαθίων!

Η ελληνική ομάδα στο μεν πρώτο ημίχρονο πόσο παραγωγική μπορεί να είναι, στο δε δεύτερο τι μπορεί να συμβεί όταν ανοίξει τον ρυθμό και φορέσει την αμυντική πανοπλία της. Στην ανάπαυλα προηγήθηκε με 61-49, στη συνέχεια δέχτηκε με το ζόρι 28 πόντους και το τελικό 109-77 σφράγισε το πρώτο βήμα, έδιωξε το τρακ και ανέβασε τις προσδοκίες του κόσμου, με τον οποίο ανανέωσε το ραντεβού της για το επόμενο βράδυ…

Ο Νίκος Γκάλης με τη γνωστή ταρίφα του (44 πόντοι, 17/27 σουτ), ο Παναγιώτης Φασούλας με double-double (20 πόντοι, 15 ριμπάουντ) και ο Νίκος Φιλίππου (12 πόντοι) έσυραν αυτόν τον πρώτο χορό, την ώρα που ο συχωρεμένος χορογράφος, Κώστας Πολίτης δήλωνε ευχαριστημένος από την εικόνα του μπαλέτου του και επιφυλασσόταν με νόημα μάλιστα, δια τα περαιτέρω…

ΕΛΛΑΔΑ: Γκάλης 44, Σταυρόπουλος, Γιαννάκης 8, Λινάρδος 4, Καμπούρης 6, Καρατζάς 2, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου 12, Φασούλας 20, Ιωάννου 2, Χριστοδούλου 6, Ανδρίτσος 2. Προπονητής: Κώστας Πολίτης
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ερμουράκε 10, Αρντελεάν 5, Ιονέσκου 8, Τσέρνατ 9, Μπρανιστεάνου 14, Νικουλέσκου, Νετολίσκι 5, Πόπα 2, Ντάβιντ 2, Βινερεάνου 12. Προπονητής: Γκιόργκε Νόβακ

Κάποτε με τους Ρουμάνους τρώγαμε τα μουστάκια μας στις αλήστου μνήμης Βαλκανιάδες στις οποίες γνωρίσαμε μερικές από τις μεγάλες φιγούρες της χώρας των Καρπαθίων: τον «Magician» και επί 25 συναπτά έτη αρχηγό της Εθνικής ομάδας Αντρέι Φόμπερτ, τον Χόριε Ντέμιαν, τον Εμιλ Νικουλέσκου, τον Μιχάι Νέντεφ, τον Νταν Νικουλέσκου, τον σπουδαίο ξανθομάλλη σουτέρ Κοστέλ Τσέρνατ, τον Φλορεντίν Ερμουράκε, τον Ρομάν Οψιτάρου, τον Αλεξάντρου Βινερεάνου, τον Πέτρε Μπρανιστεάνου, τον Σορίν Αρντελεάνου και βεβαίως τον ξερακιανό Κονσταντίν Πόπα (2μ.20) και τον «Δράκουλα των Καρπαθίων» Γκιόργκε Μουρεσάν (2μ.31), που πέρασε έξι σεζόν στο ΝΒΑ με τους Γουιζαρντς και τους Νετς και αγωνίσθηκε σε 307 ματς με μέσο όρο 9.8 πόντους, 6.4 ριμπάουντ και μιάμιση τάπα.

Η Ελλάδα και η Ρουμανία συνεχίζουν να έχουν παρτίδες κυρίως σε ό,τι αφορά τα σούρτα-φέρτα παικτών και προπονητών.

Τη διαδρομή από τη Ρουμανία προς την Ελλάδα έχουν διανύσει ο Γεράσιμος Τζάκης (ΠΑΟΚ, Απόλλων Πατρών), ο Ρόμπερτ Ραϊζενμπούχλερ (Περιστέρι, Ιωνικός Νικαίας) και ο Βλαντ-Σορίν Μολντοβεάνου (Ηφαιστος Λήμνου).

Πολλοί περισσότεροι είναι οι Έλληνες που έχουν γίνει εμιγκρέδες στη χώρα του Στέφαν Κόβατς, του («Μαραντόνα των Βαλκανίων») Γκιόργκι Χάτζι, του Ιορντανέσκου, του Ντουμιτράκε, του Ντόρου, του Λούπου, του Σανμαρτεάν, του Ντόμπος, του Ντουμιτρίου, του Λουτσέσκου και των λοιπόν επιφανών Ρουμάνων ποδοσφαιριστών και προπονητών.

Σε ρουμανικές ομάδες έχουν αγωνισθεί μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο Γιώργος Τσιάρας, ο Κώστας Κακαρούδης και πέρυσι η Πηνελόπη Παυλοπούλου, ενώ ως προπονητές εργάσθηκαν εκεί ο Γιάννης Τσιρογιάννης, ο Γιάννης Διαμαντάκος, ο Κύπριος (άλλοτε προπονητής του Ρεθύμνου) Τόνι Κωνσταντινίδης και πλέον ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας, πρωταθλητής Ευρώπης και δευτεραθλητής κόσμου, Μιχάλης Κακιούζης (Κραιόβα).

Απλώς ο Κακιούζης δεν πρόλαβε τον Μαρίνο Ουζουνίδη ο οποίος πριν από λίγες ημέρες αποχώρησε από τον πάγκο της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κραϊόβα…

Από την πλευρά της η Λετονία βρέθηκε απέναντι στην Εθνική στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Eurobasket του 2022 και οι δυο ομάδες μοιράσθηκαν τις νίκες (66-77 και 97-94 στην παράταση) στις «φούσκες» του Σαράγεβο και της Ρίγα στις 27 Νοεμβρίου 2020 και στις 22 Φεβρουαρίου του 2021 αντιστοίχως.

Βεβαίως οι δείκτες του ρολογιού μένουν σταματημένοι σε εκείνο το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2015 και στον αγώνα ανάμεσα στην Εθνική και στη Λετονία, με έπαθλο την πέμπτη θέση και την πρόκριση στο Προολυμπιακό Τουρνουά της επόμενης χρονιάς: τον αγώνα που έμελλε να αποτελέσει το «κύκνειο άσμα» του Βασίλη Σπανούλη!

Ήμασταν όλοι υποψιασμένοι και το ξέραμε, αλλά έτερον εκάτερον: άλλο να το περιμένεις και άλλο να το βλέπεις να συμβαίνει και μάλιστα μπροστά στα μάτια σου και να μοιράζεσαι μαζί του τη συγκίνηση, την ιερότητα της στιγμής, ακόμη και τα δάκρυα που ο ίδιος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει…

Σαράντα οκτώ ώρες νωρίτερα η Εθνική είχε ηττηθεί με 73-71 στον μοιραίο και καταδικαστικό προημιτελικό με την Ισπανία και ο εκτροχιασμός από την πορεία προς την τετράδα και τις παρυφές του βάθρου, έκανε πικρό το «αντίο» του Σπανούλη.

Στράβωσε κιόλας το ματς με τη Λετονία και εκεί που τα ‘χαμε χύμα, βλέπαμε να μας έρχονται και τσουβαλάτα!

Στο 23ο λεπτό οι Λετονοί τρέχοντας ένα απίστευτο σερί 24-0 προηγήθηκαν με διαφορά 17 πόντων (39-56) και τότε επιτέλους αφυπνίσθηκε η ελληνική ομάδα, αντέδρασε, πίεσε στην άμυνα, σκόραρε  και κατάφερε να περάσει μπροστά, προεξάρχοντος του βετεράνου πλέον αρχηγού του Ολυμπιακού, ο οποίος πέτυχε ένα φάουλ-γκολ και έγραψε το 63-61 μετά το οποίο η Εθνική δεν ξανακοίταξε πίσω.

Όταν ήχησε η κόρνα της λήξης αποτυπώθηκε εν μέσω χαρμολύπης το 97-90, με τον Λαρισαίο γκαρντ να έχει 16 πόντους (2/3δ., 2/4τρ., 6/7β.), τέσσερις ασίστ, ένα κλέψιμο, τέσσερα κερδισμένα φάουλ και τέσσερα λάθη σε 30 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.

Η σύνθεση της Εθνικής σε αυτό ματς: Μπουρούσης 20, Ζήσης 12, Σπανούλης 16, Καλάθης 15, Περπέρογλου, Σλούκας 6, Καϊμακόγλου, Κουφός 5, Πρίντεζης 8, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Γ. Αντετοκούνμπο 15. Στον πάγκο βρισκόταν ο Φώτης Κατσικάρης, με συνεργάτες τον Δημήτρη Πρίφτη και τον Θανάση Σκουρτόπουλο.

Παρεμπιπτόντως, στο ρόστερ της Λετονίας φιγούραραν τότε πέντε παίκτες οι οποίοι έχουν αγωνισθεί στο ελληνικό πρωτάθλημα: ο Γιάνις Στρέλνιεκς (Ολυμπιακός), ο Γιάνις Μπλουμς (Παναθηναϊκός), ο Γιάνις Τίμα (Ολυμπιακός), ο Ζάνις Πέινερς (ΠΑΟΚ) και ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις (Ήφαιστος Λήμνου)!

Προγνωστικά στοιχήματος

Στο στοιχηματικό «δια ταύτα» τώρα…

Κρίνοντας από το status των δυο ομάδων και το αποτέλεσμα του αγώνα του περασμένου Σαββάτου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ομάδα από τη χώρα της Βαλτικής προβάλλει ως το μεγάλο και αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη και την πρώτη θέση στον Δ’ όμιλο.

Θα πόνταρα, λοιπόν στη νίκη της Λετονίας μαζί με το over των 168.5 πόντων με απόδοση 1.90, στο over των 169.5 πόντων με απόδοση 2.00, στο εύρος 161-174 πόντων με απόδοση 2.72 και -σε μια τολμηρή επιλογή-στο περιθώριο νίκης 17-20 πόντων με απόδοση 5.90!

Μου κάνουν επίσης κλικ το να βγει πρώτος σκόρερ ο Nτάιρις Μπέρτανς με απόδοση 3.00 και το over των 14.5 πόντων του Ντάβις Μπέρτανς και των 13.5 πόντων του (κατά τρία χρόνια νεαρότερου αδερφού του, πρώην παίκτη των Σπερς και νυν των Γουίζαρντς) Ντάβις Μπέρτανς με απόδοση 3.50.

Το παιχνίδι εξελίσσεται στη Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ