Aντιμετωπίζοντας τα downswings

Ανανεώθηκε:

www.poker.gr

Tα downswings (η κακή πλευρά της διακύμανσης των αποτελεσμάτων) είναι δυστυχώς ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πόκερ, σε σημείο που το ερώτημα να είναι, όχι αν θα περάσεις σε κάποια φάση μια περίοδο με άσχημα αποτελέσματα, αλλά πότε θα συμβεί αυτό. Παρ’όλα αυτά, με καθαρό μυαλό και καλή διαχείριση κεφαλαίου, μπορείς να διαχειριστείς τα downswings και να εξακολουθείς να βγαίνεις κερδισμένος σε βάθος χρόνου, δεδομένου βέβαια ότι έχεις τις ικανότητες για κάτι τέτοιο.

Tα downswings θα μπορούσαν να οριστούν σαν ένα κακό σερί αποτελεσμάτων για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα, το οποίο έχει αντίκτυπο στο bankroll του παίκτη πόκερ. Όπως είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος κι από τον παραπάνω “ορισμό” μόνο οι κερδοφόροι παίκτες μπορούν να έχουν downswings.

O κύκλος των downswings

O κύκλος των downswings στο πόκερ, λειτουργεί κάπως έτσι: Xάνεις μερικά buy-in, δέχεσαι μερικά badbeat και βρίσκεσαι να κρατάς ΚΚ ακριβώς τη στιγμή που ο αντίπαλος έχει ΑΑ. Μετά από λίγο διαπιστώνεις ότι το bankroll σου έχει δεχτεί ένα μικρό πλήγμα κι αρχίζεις να ανησυχείς. Αυτή η ανησυχία προκαλεί αλλαγές στο (προηγουμένως κερδοφόρο) παιχνίδι σου, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν νεές απώλειες, οι οποίες αλλάζουν εκ νέου το παιχνίδι σου κ.ο.κ.

Κάθε παίκτης βέβαια αντιδρά διαφορετικά όταν αντιμετωπίζει ένα τέτοιο κακό σερί, αλλά υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές οι οποίες τείνουν να επαναλαμβάνονται:

O παίκτης δεν ποντάρει δυνατά τα καλά του χέρια με το φόβο ότι θα ηττηθεί κι έτσι χάνει value κι “αφήνει” τα drawing hands να τον κερδίσουν
Παίζει αρκετά μέτρια φύλλα και κυνηγά draws με την ελπίδα να σταθεί τυχερός.
Γίνεται θύμα του tilt και κυριολεκτικά σκορπάει τα chips του.

Πως να τα αντιμετωπίσεις

Το να αναγνωρίσεις ότι βρίσκεσαι στην κακή πλευρά της διακύμανσης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας προκειμένου να αντιμετωπίσεις τέτοια άσχημα σερί. Αν δεν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου για να αναγνωρίσεις την κατάσταση, δύσκολα θα πάρεις και τις ανάλογες αποφάσεις προκειμένου να βγεις από αυτή.

Επίσης κάθε παίκτης θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι η διακύμανση στο πόκερ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι περισσότεροι νέοι παίκτες, δεν μπορούν να διανοηθούν “πως γίνεται να παίζω καλά και να χάνω συνέχεια”. Κι όμως, γίνεται.

Μερικές από τις πλέον δοκιμασμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των downswings:

Kάνε ένα διάλλειμα. Το να αποφύγεις τα τραπέζια του πόκερ για μερικές ημέρες, μπορεί να “ξελαμπικάρει” το κεφάλι σου και να σου επιτρέψει να δεις τα πράγματα από απόσταση. Το να συνειδητοποιήσεις ότι το “αυτά δε γίνονται, έλεος, OMG #*(&$Q*&#” προκλήθηκε από κακή τύχη αλλά κι από μερικά λάθη που εσύ έκανες, θα σε βοηθήσει ιδιαίτερα όταν επιστρέψεις στη “μάχη”.

Ξόδεψε χρόνο αναλύοντας το παιχνίδι σου. Η ανάλυση πρέπει να αποτελεί μέρος της “ρουτίνας” σου ως παίκτη, είτε περνάς κάποιο κακό σερί είτε όχι. Όταν βέβαια το downswing σε έχει αρπάξει από το λαιμό, είναι ακόμη πιο σημαντικό να μελετάς τα λάθη σου, να συζητάς παρτίδες και να προσπαθείς να βελτιωθείς γενικότερα.
Άλλαξε παραστάσεις. Ο ψυχολογικός παράγοντας πάντα παίζει σημαντικό ρόλο. Άλλαξε site για λίγο, παίξε σε πολύ χαμηλότερα stakes ώστε να μειώσεις το άγχος και να αυξήσεις τη χαρά του παιχνιδιού. Μόλις αρχίσεις και πάλι να χαίρεσαι το παιχνίδι, οι νίκες θα επιστρέψουν αυτόματα…

Σε συνεργασία με το