Spread Betting – Τι είναι

Θεωρία Στοιχήματος

Spread Βetting

Το Spread Betting είναι ένας ταχέως μεταβαλλόμενος και ευέλικτος τρόπος στις συναλλαγές των χρηματοπιστωτικών αγορών χωρίς να “κρατάει” τις υποκείμενες επενδύσεις άμεσα. Θα προσπαθήσω με όσο πιο απλά λόγια να σας εξηγήσω τι είναι το Spread Betting και πως μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο. Δεν είναι μία απλή διαδικασία και ουσιαστικά ξεφεύγουμε από τη γνωστή νοοτροπία του γνωστού στοιχήματος καθώς είναι κάτι που έχει να κάνει με τις αγορές και όχι με τις αποδόσεις αγώνων αν και εφαρμόζεται κατά κάποιον τρόπο και εκεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Κάποιες ιστοσελίδες στο χώρο του στοιχήματος έχουν προσθέσει κάτι σαν Spread Betting (Spread Trading) αλλά σίγουρα αποτελεί μία μικρογραφία του. Στο λοιπόν, σε μία αγορά πέρα από την κατεύθυνση που μεταβάλλεται για παράδειγμα ένας δείκτης (π.χ ο FTSE (footsie) 100) παίρνοντας μία θέση στην αγορά μπορείτε να αποκομίσετε κέρδη σε περίπτωση επαλήθευσης της εκτίμησης σας για την κίνηση της αγοράς. Ουσιαστικά το spread είναι ένα εύρος τιμών π.χ από -2.5 έως +2.5. Εάν επιλέξετε θέση “Long” για την προσφερόμενη τιμή, τα κέρδη σας θα αυξηθούν αν υπάρξει αύξηση της τιμής αυτής. Αντίστοιχα εάν επιλέξετε θέση “short” τα κέρδη σας θα αυξηθούν σε κάθε ενδεχόμενη πτώση. Στο Spread Betting απαιτείται να καταθέσετε μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής αξίας της θέσης σας, συνήθως από 10-20% αναλόγως την αγορά. Για παράδειγμα εάν θέλετε να “ποντάρετε” ένα εκατομμύριο ευρώ σε ένα spread μπορείτε να μπείτε με 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση όπου η αγορά “πέσει” κάτω από το spread τότε χάνεται τις 100.000 ευρώ και ‘αποσύρεστε’ από την αγορά.

Η κορυφαία εταιρία στοιχημάτων στον πλανήτη
bet365-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210‍9237777, Παίξτε Υπεύθυνα

Η τοποθέτηση ενός Spread Bet σας δίνει άμεση πρόσβαση στις κινήσεις των τιμών των χρηματοοικονομικών αγορών σε όλο τον κόσμο προσφέροντας σας την ευκαιρία να κάνετε συναλλαγές διαφόρων ειδών στην Ευρώπη τις ΗΠΑ και τις ανατολικές χώρες από έναν μόνο λογαριασμό.

Το Spread Betting προσφέρει επίσης φορολογικά πλεονεκτήματα έναντι των άμεσων επενδύσεων καθώς είναι ελεύθερη από το τέλος χαρτοσήμου και από τη φορολογική επιβάρυνση.

Ωστόσο αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι έχει υψηλό επίπεδο κινδύνου για το κεφάλαιό σας και υπάρχουν περιπτώσεις που μπορείτε να χάσετε πέραν του κεφαλαίου σας για αυτό και δεν είναι κατάλληλο για όλους τους επενδυτές.Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να κάνετε Spread Bet σε Μετοχές, Δείκτες, Νομίσματα, Πολύτιμα Μέταλλα και εμπορεύματα (Χρυσός, Άργυρος, Καφές) μέχρι σε Ομόλογα και Επιτόκια.

Σχετικά με το Spread Trading τώρα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εμπεριέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι το Trading μετοχών. Σημειώνω ότι το trading δεν πρέπει να επιλέγεται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο καθώς για να εμπλακούν θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους του περιθωρίου του Trading (Υψηλός βαθμός μόχλευσης). Μία μικρή κίνηση των τιμών προς όφελος σας μπορεί να οδηγήσει σε μία υψηλή απόδοση για τα χρήματα που είναι διαθέσιμα αλλά μία εξίσου μικρή μεταβολή της τιμής εναντίον σας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες. Γενικώς οι τιμές μπορεί να κινηθούν αρκετά γρήγορα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.