Poker Pro (Άρθρο 59ο): Table Image

Ανανεώθηκε:

Μετά από λίγη ώρα στο ίδιο τραπέζι, αποκτούμε μία εικόνα για το στυλ παιχνιδιού του εκάστοτε αντιπάλου μας. Αυτή η «εικόνα» που έχουμε για τους αντιπάλους μας, περιγράφεται στην αγγλική ορολογία ως «table image».
Table image έχουμε όλοι στο τραπέζι του πόκερ και αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για τα αποτελέσματα των κινήσεών μας. Καθορίζει πόση ανταπόκριση θα έχουμε στα πονταρίσματά μας και μπορεί να οδηγήσει τους αντιπάλους μας σε μεγάλα λάθη, είτε αυτά είναι κάποιο call είτε κάποιο πάσο.
Η πιο γενική διάκριση του table image είναι μεταξύ των tight παικτών και αυτών που χαρακτηρίζονται ως loose. Ας δούμε μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε κατηγορίας:
Tight table image
Όταν έχουμε δώσει στους αντιπάλους μας την εικόνα του tight παίκτη, μπορούμε να «περάσουμε» πιο εύκολα και μερικές μπλόφες παραπάνω. Όλοι μας οι αντίπαλοι (ή τουλάχιστον αυτοί που παρακολουθούν το τραπέζι προσεκτικά), πιστεύουν ότι παίζουμε μόνο όταν έχουμε κάτι καλό. Όταν για παράδειγμα βρίσκεστε σε ένα τουρνουά και προσπαθείτε να «κλέψετε» τα blinds, αυτό που θα σας βοηθήσει αν το πετύχετε είναι το image του tight παίκτη. Τότε το raise σας θα γίνει πιο εύκολα «πιστευτό» και δεν θα θέλει κάποιος να σας κοντράρει, αν δεν κρατάει κάτι πολύ δυνατό.
Τα μειονεκτήματα παίκτη με αυτό το image, είναι βασικά δύο:
– Δεν παίρνει εύκολα μεγάλα πονταρίσματα από τους αντιπάλους, όταν έχει πολύ καλά φύλλα.
– Γίνετε αρκετά προβλέψιμος ο τρόπος παιχνιδιού.
Loose table image
Από την άλλη πλευρά, αυτός που έχει image loose παίκτη, μπερδεύει τους αντιπάλους του και τα raise του μπορεί να σημαίνουν οτιδήποτε. Όταν βλέπουμε κάποιον αντίπαλο να μπαίνει σε πολλά ποτ και να κάνει πολλά call και raise, δημιουργούμε στο μυαλό μας την εικόνα του παίκτη που παίζει πολλά φύλλα και συνήθως γεννάται μέσα μας η επιθυμία να εμπλακούμε σε ποτ αντίπαλοι με τον συγκεκριμένο παίκτη. Αυτός που έχει loose table image γίνεται εύκολα στόχος για τους αντιπάλους του και αυτό θα φέρει και πιο συχνά, μεγάλα ποτ όταν αυτός ο παίκτης είναι μέσα στις παρτίδες. Έτσι, ο loose παίκτης θα καταφέρει να «πληρωθεί» γερά όταν έχει καλά φύλλα και συγχρόνως θα καταφέρνει να μπερδεύει τους αντιπάλους του, που δεν θα μπορούν εύκολα να κάνουν κάποιο read γι αυτόν.
Τα μειονεκτήματα του παίκτη με loose table image φυσικά και υπάρχουν και είναι τα εξής:
-Η εμπλοκή σε πολλά ποτ, αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα λάθους
– Τα συχνά ρίσκα αυξάνουν τον κίνδυνο μιας μεγάλης ήττας
– Οι μπλόφες «περνάνε» πολύ δύσκολα και αντιμετωπίζει συχνά κινήσεις «re-steal».
Ένα παράδειγμα
Σε ένα τουρνουά που έπαιξα πρόσφατα, είχαμε φτάσει στο final table και είχα δύο θέσεις δεξιά μου έναν παίκτη για τον οποίο έχω την εικόνα του πολύ tight παίκτη. Τα blinds είχαν γίνει αρκετά μεγάλα, ώστε να αξίζουν μια απόπειρα για steal. Όταν ήμουν στην θέση του big blind με stack ίσο με 20 big blinds, όλοι πήγαν πάσο εκτός από τον tight παίκτη στο button, ο οποίος έπαιξε τα ρέστα του έχοντας το μισό από το δικό μου stack . Το small blind πήγε πάσο, κι εγώ έκανα call με Α-9. Ο αντίπαλός μου άνοιξε 7-9 και όταν έχασε, με ρώτησε γιατί έκανα ένα τόσο loose call την ώρα που γνωριζόμαστε και ξέρω ότι είναι πολύ tight παίκτης. Του απάντησα ότι η θέση του button είναι θέση που όταν κάνει raise δύσκολα θα γίνει «πιστευτό» και επιπλέον, αν ο συγκεκριμένος παίκτης είχε όντος κάτι καλό, δεν θα το έπαιζε με ρέστα ίσα με 10 big blinds. Τα μόνα φύλλα που θα δικαιολογούσα να έπαιζε έτσι και να μην είχα τα σωστά odds για call, θα ήταν ΑJ, ΑΤ. Αν είχε οποιοδήποτε ζεύγος μικρότερο από 9, είχα τα σωστά odds για να κάνω call και αν είχε μεγαλύτερο ζεύγος από 9, δεν θα το έπαιζε με ρέστα σε καμία περίπτωση.
Σε αυτό το παράδειγμα βλέπουμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την σκέψη ενός παίκτη, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει προς όφελός του, το table image που έχει προβάλει. Αντίστροφα, όταν ένας αντίπαλος, που προβάλει image loose παίκτη, αρχίσει ξαφνικά σε μια παρτίδα να κάνει check και call αντί για τα συνηθισμένα bet και raise, τότε θα πρέπει να φοβάστε και να μη συνεχίσετε στην παρτίδα αν δεν έχετε κάτι πολύ καλό (και… όχι, το top pair δεν είναι κάτι πολύ καλό).
Εν ολίγοις, αυτό που θα πρέπει να παρατηρείτε είναι οι απότομες αλλαγές της συμπεριφοράς των αντιπάλων σας και όχι να παρασύρεστε από την γενική εικόνα που έχετε για αυτούς.
Το ιδανικό είναι να προβάλετε ένα tight table image, ενώ στην πραγματικότητα παίζετε κάπου ανάμεσα σε loose και tight, αλλά πάντα αρκετά aggressive. Για να το καταφέρετε αυτό θα πρέπει, σε κάθε showdown που φτάνετε, χάσετε κερδίσετε, να δείχνετε καλά φύλλα που άξιζαν το ποντάρισμα που κάνατε με αυτά.
Χρειάζεστε πολλά περισσότερα από απλά μερικά καλά φύλλα για να βγείτε κερδισμένοι από το πόκερ. Χρησιμοποιώντας την ψυχολογία του table image στο παιχνίδι σας, θα διαπιστώσετε ότι πολλές φορές τα φύλλα που κρατάτε δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.
(Για τις βασικές περιγραφές των διαφορετικών στυλ παιχνιδιού «loose» και «tight», μπορείτε να ανατρέξετε στα άρθρα Poker Pro #28: Τύποι παικτών Μέρος Α και Poker Pro #29: Τύποι παικτών Μέρος Β)

Poker Pro