+25

#betarades #στοιχημα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ 05 / 07 / 2022

Poker Strategy: Υπάρχει λόγος που λέγεται “No Limit”

Ο Αλεξάντερ “assassinato” Φιτστζέραλντ είναι επαγγελματίας παίκτης πόκερ από τα 18 του χρόνια. Πολύ κερδισμένος από cash games, SNGs και τουρνουά, ο Άλεξ έχει συγεκντρώσει πάνω από $1.000.000 σε κέρδη από τουρνουά στην Ασία, την Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Β.Αμερική.

Έχει γίνει γνωστός τόσο για τις ικανότητές του στα τραπέζια, όσο και για τη διάθεσή του να βοηθήσει νέους επαγγελματίες παίκτες να εξελίξουν το παιχνίδι τους. Σε παλαιότερο άρθρο του, το οποίο είχε αναδημοσιευθεί από το PokerCity.gr, έγραψε για τη σημασία του HUD και των στατιστικών που προσφέρει.

Το τεύχος του Ιανουαρίου 2013, του περιοδικού Bluff Europe φιλοξενεί το πιο πρόσφατο άρθρο του “assassinato”, στο οποίο μιλάει για μερικά από τα πιο συνήθη λάθη που βλέπει να γίνονται από τους μαθητές του.

“Θέτω τις παρακάτω ερωτήσεις τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα στους μαθητές μου. Ας δούμε αν ξέρετε τις απαντήσεις. Αν όχι, τότε αφήνετε πολλά χρήματα στα τραπέζια.

Ερώτηση 1: Εάν ποντάρετε 1/2 του pot, για μπλόφα (χάνουμε αμέσως αν δεχθούμε το call), τι ποσοστό των φορών πρέπει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο ποντάρισμα για να είναι επικερδές;

Ξέρετε την απάντηση; Μόλις θέσω το παραπάνω ερώτημα στους μαθητές μου, συνήθως ακολουθώ με την επόμενη ερώτηση.

Ερώτηση 2: Αν ποντάρετε ολόκληρο το μέγεθος του pot για μπλόφα, τι ποσοστό των φορών πρέπει να λειτουργήσει το ποντάρισμα για να είναι επικερδής η κίνηση;

Εάν διαβάζετε ακόμη και δεν έχετε σκεφθεί τις απαντήσεις, προσέξτε γιατί χρειάζεται να επαναπροσδιορίσετε το NLHE παιχνίδι σας. Πολλοί άνθρωποι ξέρουν την απάντηση στην πρώτη ερώτηση γιατί την διάβασαν στο βιβλίο “Harrington on Hold’em” και έχει επαναδιατυπωθεί αρκετές φορές από τότε. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς σοβαρούς μαθητές που έχω δεν μπορούν να απαντήσουν και τις δύο αυτές ερωτήσεις χωρίς να σταματήσουν να το σκεφθούν. Ένας, που έχει βγάλει μερικά εκατομμύρια από το πόκερ, παραδέχθηκε ότι δεν είχε ιδέα. Ακόμη λιγότεροι όμως γνωρίζουν την απάντηση στην τελευταία ερώτηση που θέτω.

Ερώτηση 3: Αν ποντάρετε δύο φορές το μέγεθος του pot για μπλόφα, τι ποσοστό των φορών πρέπει να πετύχει για να είναι επικερδής η κίνηση;

ΓΡΗΓΟΡΑ. Μην προσπαθείτε να κάνετε τα μαθηματικά. Απλά νιώστε το. Εάν δείτε κάποιον να ποντάρει $2000 σε ένα pot $1000 στο river σε ένα cash game, πόσο συχνά πρέπει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη κίνηση για να έχετε κέρδος;

Αυτές είναι οι απαντήσεις:

– Όταν ποντάρετε το 1/2 του pot το ποντάρισμά σας χρειάζεται να δουλέψει το 33% των φορών.

– Όταν ποντάρετε ολόκληρο το μέγεθος του pot το ποντάρισμά σας χρειάζεται να δουλέψει το 50% των φορών.

– Όταν ποντάρετε δύο φορές το μέγεθος του pot το ποντάρισμά σας χρειάζεται να δουλέψει το 66% των φορών, για να έχετε κέρδος.

Σκεφτείτε το. 66%. Αυτό δεν μου φαινόταν αρκετό όταν το πρωτο άκουσα. Πίστευα ότι ένα τεράστιο ποντάρισμα σαν το παραπάνω, έπρεπε να δουλέψει τουλάχιστον 75% αν όχι 80% για να είναι επικερδές.

Εάν χρειάζεται μόνο να δουλέψει 2 στις 3 φορές, γιατί δεν αφαρμόζεται συχνότερα; Για να μπορέσω να αμυνθώ απέναντι σε ένα τέτοιο bet, θα πρέπει να κάνω call ή raise με το 34% των φύλλων μου. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ συνήθως δεν κάνω call ή raise 1 στις 3 φορές όταν ο αντίπαλός μου ποντάρει δύο φορές το μέγεθος του pot.

Ξέρετε πώς να εφαρμόσετε τα μαθηματικά για να καταλήξετε στους παραπάνω αριθμούς; Αυτό είναι προφανές όταν το κάνετε μερικές φορές, αλλά όχι εξαρχής. Το παράδειγμα που δίνω στους μαθητές μου πιο συχνά είναι ότι στρίβουμε ένα νόμισμα για $100. Εάν κερδίσουν, παίρνουν $100 από εμένα. Εάν κερδίσω, παίρνω $100 από αυτούς.

Ξέρουν, ενστικτωδώς ότι πρέπει να κερδίσουν 50% των φορών. Μου το εξηγούν. Τους λέω ότι το ένστικτο δεν πρόκειται να τους καθοδηγήσει στις πιο δύσκολες αποφάσεις στο πόκερ, εκτός αν έκανα λάθος και το όνομά τους είναι Τομ Ντουάν. Τους ρωτάω να μου αποδείξουν σε ένα κομπιουτεράκι γιατί κερδίζουν το 50% των φορών.

“Λοιπόν”, αρχίζουν “βάζοντας 100, ρισκάρεις $100 για να κερδίσεις $100 έτσι…”, πατούν το πλήκτρο της διαίρεσης και γράφουν το 100. Μετά παγώνουν. Ξέρουν ότι έχουν κάνει λάθος. 100/100=1. Προφανώς δεν χρειάζεται να κερδίσουν 100% των φορών για να είναι break even.

O τρόπος με τον οποίο βρίσκετε το πόσο συχνά ένα ποντάρισμά σας χρειάζεται να πετύχει για να είστε break even (χωρίς απώλεια ή κέρδος) είναι απλός. Διαιρείτε το μέγεθος του ποντάρισματος με το μέγεθος του pot. Eάν ποντάρετε για καθαρή μπλόφα, τότε ο τύπος διαμορφώνεται ως εξής: Μέγεθος πονταρίσματος/ Μέγεθος pot όταν ο αντίπαλος πάει πάσο. Εάν παίζετε κορώνα/γράμματα με ένα νόμισμα μαζί μου για $100, διαρείτε το 100 με το μέγεθος του pot ανάμεσά μας, που είναι 200 (100+100). Έτσι έχετε το σωστό ποσοστό, 100/200=0.50=50%

Εάν ποντάρετε $100 σε ένα pot $100 τα μαθηματικά είναι ακριβώς τα ίδια. Το 100 διαρείται με το 200 του pot που θα κερδίσετε όταν ο αντίπαλός σας πάει πάσο. Όταν παίζετε, προφανώς δεν έχετε χρόνο να βάλετε όλους τους αριθμούς στο κομπιουτεράκι.

Γι’αυτό βάζω τους μαθητές μου να απομνημονέυουν τρία ποσοστά. Το 33% που χρειαζόμαστε να πετύχει, όταν ποντάρουμε το 1/2 του pot. To 50% για ένα pot sized bet και το 66% που χρειαζόμαστε να πετύχει όταν ποντάρουμε 2 φορές το μέγεθος του pot.

Αν ξέρουμε αυτούς τους τρείς αριθμούς, μπορούμε να υπολογίσουμε στο περίπου όταν κάνουμε ένα ποντάρισμα που δεν έχουμε απομνημονέυσει. Ας πούμε ότι ποντάρετε 1,5 φορά τo pot. Tι ποσοστό των φορών πιστεύετε ότι πρέπει να δουλέψει;

Βρήκατε την απάντησή σας. Αν μαντέψατε 58% επειδή βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στο 50% (ποντάρισμα μεγέθους του pot) και 66% (δύο φορές το pot), έχετε πέσει έξω κατά μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες (2%). Η σωστή απάντηση είναι 60%.

Είδατε πόσο κοντά πέσατε; Πολλοί από εσάς πιθανότατα δεν θα βρισκόσταν καν κοντά στο σωστό ποσοστό πριν αρχίσετε να διαβάζετε αυτό το άρθρο. Αυτός ο υπολογισμός, ο οποίος μοιάζει με εκείνον που χρησιμοποιούμε για να βρούμε τι equity έχουμε όταν κρατάμε ένα drawing hand, δεν είναι ακριβής, αλλά σας δίνει μία πολύ καλή ιδέα.

Σκεφτείτε αυτό. Πόσο συχνά γνωρίζετε αν ένας αντίπαλος κάνει pot control ή θέλει να κάνει check/raise; Πόσοι από εσάς έχετε σκεφτεί ένα ποντάρισμα 1,5 φορά το pot. Oι περισσότεροι πιθανότατα δεν το έχετε σκεφθεί γιατί δεν γίνεται συχνά στο σύγχρονο περιβάλλον του NLHE. Εάν το πραγματοποιούσατε και σας έπιαναν είμαι σίγουρος ότι θα δεχόσασταν μερικά περίεργα βλέματα.

Ωστόσο, πιστεύετε ότι ο αντίπαλός σας, κάνει το call 40% των φορών όταν ποντάρετε 1,5x pot; Oι περισσότεροι παίζουν τόσο συντηρητικά, που δεν κάνουν call ούτε καν κοντά στο συγκεκριμένο ποσοστό. Φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουν και με το πιθανό σχέδιο τους για check/raise ως μπλόφα.

Μπορείτε να συνδυάζετε τους αριθμούς 30-50-66 για να βρίσκετε στο περίπου το σωστό ποσοστό κάθε φορά. Ας πούμε ότι κρατάτε    στο cutoff και ο αντίπαλός σας κάνει call από το button. Τα blinds πάνε πάσο. Το board δείχνει     . Εσείς κάνετε το cbet με δύο overcards, gutshot straight draw και backdoor flush draw. O αντίπαλός σας κάνει call.

To turn είναι . Με εκνευρίζει απίστευτα όταν βλέπω μαθητές μου να κάνουν check εδώ και να εύχονται να πάει η παρτίδα σε showdown. Ξεχάστε ότι έχετε outs όσα… η μισή τράπουλα και κοιτάξτε πόσο αποδοτικό είναι το ποντάρισμά σας εδώ. Εάν ποντάρετε 1/2 pot, η κίνηση αυτή, ως καθαρή μπλόφα, πρέπει να δουλέψει 33% των φορών. Ωστόσο, μετρήστε και τα outs που έχετε. Αν δεν μετρήσετε ως outs τις Ντάμες και τους Βαλέδες, ακόμη και αν είναι overcards στο flop, σας απομένουν 9 κούπες και 6 φύλλα για κέντα που σας δίνουν ένα πολύ ισχυρό χέρι.

Χρησιμοποιήστε το κόλπο για να βρείτε πόσo equity έχετε. Θα “χτυπήσετε” το draw σας περίπου 30% στο river. To bet στο turn θα πρέπει να δουλέψει το 33% των φορών για να είναι επικερδές. Μάλιστα σε ένα επιπρόσθετο 30% όπως είδαμε, το river θα σας δώσει ένα φύλλο που ενδεχομένως να κερδίζει. Κάντε τα μαθηματικά. Το ποντάρισμά σας στο turn χρειάζεται να δουλέψει ΜΟΛΙΣ ΤΟ 3% ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ για να είναι κερδοφόρο. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να βάλετε περσσότερα χρήματα στο pot, όταν “χτυπήσετε” στο river. Οι παραπάνω αριθμοί, είναι στο περίπου, αλλά σας δίνουν μία καλύτερη ιδέα του τι συμβαίνει. Είναι απλά ένα σύντομο κόλπο για να χρησιμοποιείτε άμεσα και πάνω στην κρίσιμη ώρα, σχεδιάζοντας της επίθεσή σας.

Εάν ο αντίπαλός σας πάει πάσο τρείς στις δέκα φορές, στο παράδειγμά μας, το ποντάρισμά μας είναι απίστευτα επικερδές.

Δεν είναι εύκολο να το καταλάβετε αμέσως, ωστόσο αυτή η λογική είναι εκείνη που έχτισε τα θεμέλια του… Bellagio στο Λας Βέγκας! Λειτουργείτε όπως το live καζίνο όταν παίζετε πόκερ απέναντι σε άλλους παίκτες. Τους προσφέρετε πονταρίσματα, τα οποία θα πληρώσουν περισσότερες φορές από αυτές που πρέπει ή θα πάνε πάσο τις λάθος φορές και με τη λάθος συχνότητα. Εάν δεν ξέρουμε τα μαθηματικά πίσω από τα πονταρίσματα που προσφέρουμε στους άλλους παίκτες, δεν μεγιστοποιούμε το κέρδος μας.

Τα παραπάνω μαθηματικά -στο περίπου- δεν ισχύουν εάν ο αντίπαλός σας, σας κάνει raise συχνά, ωστόσο από την εμπειρία μου, αυτό δεν είναι σύνηθες. Τα forums του 2+2 έχουν μάθει σε όλους, “ΟΜGZ, μετέτρεψες το χέρι σου σε μπλόφα, πρέπει να είσαι άσχετος”! Όλοι έχουν το συνήθειο να κάνουν call με τα περισσότερα από τα μέτρια χέρια τους και θα έχουν ένα οριακό χέρι τις περισσότερες φορές. Συνεπώς, πυροβολήστε!

Ξέροντας αυτό που εμείς ξέρουμε τώρα, βλέπετε γιατί το να ποντάρετε το turn και να τα παρατάτε στο river είναι τόσο επικερδές; Συχνά με ένα combo draw, το ποντάρισμα στο turn δεν χρειάζεται να δουλέψει πολύ συχνά. Στο river δεν έχετε τo drawing equity που έχετε στο turn για να υποστηρίξετε τo bluffing equity.

Eπιπρόσθετα, οι άνθρωποι θέλουν πολύ περισσότερο να κάνουν call στο river από ότι στο turn. Γνωρίζουν ότι δεν θα ακολουθήσει άλλο ποντάρισμα και ότι θα δουν τα φύλλα σας αμέσως μόλις κάνουν call. Γι’αυτό τον λόγο δεν καταλαβαίνω αυτό που λένε πολλοί: “αφού ποντάραμε στο turn, πρέπει να ποντάρουμε και στο river”.

Θα μπορούσα να συνεχίσω με 10.000 παραδείγματα, στα οποία η γνώση για το πόσο συχνά χρειάζεται να δουλέψει η μπλόφα μας, γίνεται απίστευτα επικερδής, αλλά θα πρέπει να βρείτε αυτές τις περιπτώσεις μόνοι σας. Ή μπορείτε να με προσλάβετε για να σας τα διδάξω (είδατε πόσο ωραία το έθεσα); Όπως και να’χει, σας εύχομαι καλή τύχη. Χρησιμοποιήστε τα μαθηματικά που μάθατε σε αυτό το άρθρο για να αναλύετε καλύτερα τις παρτίδες σας, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά το παιχνίδι σας”.

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το 

Διάβασε επίσης

Poker News

Στρατηγική: Διαλύστε τα micro-stakes

Το PokerListings.com συνεργάστηκε με τον σπεσιαλίστα των micro-stakes, Νέιθαν “BlackRain79” Ουίλιαμς και μαζί παρουσιάζουν τον απόλυτο οδηγό για να...
Poker News

Βελτιώσου στο short-handed παιχνίδι

Ο Ντέιβ Γουντς του PokerPlayer.co.uk προσεγγίζει στο νέο του άρθρο την ενδεδειγμένη στρατηγική για τα short-handed παιχνίδια. Πού πρέπει...