Poker Strategy: Μπλοφάρουμε σε multi-way pots;

Ανανεώθηκε:

Ο επαγγελματίας των Ηigh Stakes Σάιμον “Rhymenoceros” Χέμσγουορθ παρουσίαζει μία στρατηγική για την επικερδή αντιμετώπιση των mutli-way pots σε cash games.

Στο Α’ μέρος του άρθρου, ο “Rhymenoceros” αναφέρθηκε στον βασικό κανόνα που διέπει τα multi-way pots, την αξία του να γνωρίζεις τον αντίπαλο αλλά και τη σημαντικότητα του μεγέθους του stack. Στο Β’ μέρος, ασχολείται με τη δυνατότητα μπλόφας σε pot με περισσότερους αντιπάλους.

Διαβάστε αναλυτικά το Β’ μέρος του ενδιαφέροντος άρθρου:

Μπλοφάροντας

Αν και η κοινή γνώση που αφορά το πόκερ, θα υποδείκνυε ότι το να μπλοφάρεις όταν βρίσκονται πολλοί αντίπαλοι στο pot, είναι μία κακή ιδέα, υπάρχουν ακόμη κάποια καλά σημεία για να συμβεί. Το πιο τυπικό αυτών, είναι όταν έχεις την πρωτοβουλία στο ποντάρισμα πριν το flop. Ας πούμε ότι έχει γίνει ένα raise και ένα call, πριν κάνεις squeeze με Q-8 suited από τα blinds και οι δύο αντίπαλοι κάνουν call.

Το αν πρέπει ή όχι να κάνεις c-bet σε αυτή την περιπτωση, εξαρτάται από τη σύνθεση του board. Iδανικά, ψάχνουμε για flop που πετυχαίνουμε καλά, όπως με top pair, trips, combo draws με Q-8 suited, αλλά δυστυχώς το να χτυπήσουμε το flop στο hold’em, παραδόξως είναι πολύ δύσκολο. Έτσι, αυτό που πραγματικά θέλουμε, είναι ένα flop που δεν χτυπάει το range των αντιπάλων μας. Τέτοια flops είναι για παράδειγμα τα 3-3-7 ή Τ-4-4 rainbow.

Σε κατάσταση σαν αυτή, είναι πολύ δύσκολο οι δύο callers να έχουν overpairs (ή οποιουδήποτε είδους ζεύγη σε αυτά τα flops) και αν και μπορεί να υποπτευθούν ότι είμαστε κι εμείς αδύναμοι, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν από το να πάνε πάσο. Στην πραγματικότητα το ότι το pot είναι multi-way, μπορεί να λειτουργήσει υπερ μας, καθώς όταν κάνουμε το c-bet, το άτομο που “μιλάει” μετά από εμάς έχει να σκεφτεί ακόμη έναν παίκτη που θα “μιλήσει” με τη σειρά του στη συνέχεια. Κατά συνέπεια, σε μία τέτοια περίπτωση, ένα χέρι όπως το 8-8 μετατρέπεται σε πάσο, ενώ κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν σε ένα heads-up pot.

Η μπλόφα όταν δεν έχεις την πρωτοβουλία στο ποντάρισμα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Συνήθως απαιτεί το να προσποιηθείς ότι έχεις ένα πολύ δυνατό χέρι και να προσπαθήσεις να κάνεις τους αντιπάλους, να πάνε πάσο φύλλα, που στην πραγματικότητα δεν θέλουν να πάνε πάσο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τακτική εφαρμόζεται όλο και συχνότερα στα σημερινά παιχνίδια, αφού οι regulars συνεχώς προσπαθούν μέσω levelling wars να υπερισχύσουν των επίσης regulars, αντιπάλων τους.

Για να χρησιμποιήσουμε το παραπάνω παράδειγμα ξανά, ένας από τους δύο callers, μπορεί να κάνει float στο flop με ένα χέρι όπως το A-J (το οποίο είναι το καλύτερο σε αυτό το σημείο, ωστόσο ο αντίπαλος δεν το γνωρίζει). Με το floating μπορεί ο αντίπαλος να “βρει” έναν Α ή J στο turn, που πιθανότατα θα είναι αρκετός για να του δώσει στην παρτίδα σε showdown ή θα μπορέσει να πραγματοποίησε μπλόφα στη συνέχεια της παρτίδας. Το call σε mutli-way pot, δηλώνει σαφώς μεγαλύτερη δύναμη από ότι σε ένα heads-up pot. Μπλόφες σαν την παραπάνω λειτουργούν καλύτερα με deeper stacks, όπου υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για ελιγμούς. Επίσης προαπαιτούν το να ξέρεις καλά τον αντίπαλο και το ότι μπορεί να πάει πάσο πολύ καλά χέρια. Ωστόσο, είναι βασικό να προχωράς με προσοχή, καθώς οι περισσότεροι παίκτες σιχαίνονται το πάσο!

Semi-bluffing

Tα drawing hands σε multi-way pots μπορούν να αποδειχθούν αρκετά επικερδή αν παιχτούν σωστά. Τα pot odds μας θα είναι συχνά με το μέρος μας σε multi-way pots γιατί το μέγεθος του pot θα είναι γενικά μεγαλύτερο και τα implied odds επίσης μεγαλύτερα, αφού υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει κάποιος αντίπαλος κάτι που δεν θέλει να πάει πάσο.

Αν έχουμε 7h-8h σε ένα 3-way flop με Jh-Th-3c και υπάρχει ένα ποντάρισμα και call πριν από εμάς, ένα raise βάζει τους αντιπάλους μας σε δύσκολη θέση. J-T και 3-3 είναι και τα δύο, πιθανά χέρια για τους αντιπάλους και θα τα έπαιζαν με τον ίδιο τρόπο, αλλά τι κάνει ο αντίπαλος με Α-J σε αυτό το σημείο;

Μπορεί να κάνει call και να παίξει εκτός θέσης και να δει πολλά άσχημα, για το χέρι του, φύλλα στο turn. Mπορεί να κάνει all-in και πιθανότατα να δεχθεί call από ένα χέρι που βρίσκεται πολύ μπροστά του. Ή μπορεί να κάνει fold, κάτι που φαντάζει αρκετά tight. Ως raiser, με 7h-8h σε εκείνο το σημείο, είτε κερδίζουμε ένα pot χωρίς showdown, είτε τζογάρουμε με αρκετά καλό equity. Και οι δύο περιπτώσεις είναι καλές. Οι semi-bluffs μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρά όπλα σε multi-way pots και η αξιοποίησή τους γίνεται καλύτερα με επιθετικότητα.

Συχνά λάθη

Πολλά από τα λάθη που γίνονται σε multi-way pots είναι γνωστά, καθώς συμβαίνουν συνεχώς από άπειρους πάικτες. Αυτά περιλαμβάνουν το παίξιμο κακών χεριών όπως το Κ-Τ πριν το flop, ή μετά το flop, περιλαμβάνουν την υπερεκτίμηση αδύναμων χεριών όπως top pair, ή το παθητικό “κυνήγι” των draws. Aλλά και οι regulars κάνουν λάθη.

Ένα που βλεπώ αρκετά συχνά, είναι το 3-bet ή το squeeze με το πλεονέκτημα της θέσης, με χέρια που έχουν πολύ καλό value postflop σε multi-way pots. Για παράδειγμα, ένας regular μπορεί να κάνει raise από αρχική θέση, ένας αδύναμος παίκτης κάνει call από το cut-off και είναι η σειρά ενός άλλου regular να “μιλήσει” από το button με 9-Τs. Πολλοί regulars, θα κάνουν squeeze εδώ, και θεωρώ ότι είναι λάθος.

Για μένα, θα ήταν καλύτερο να κάνουν call με αυτό το χέρι και να παίξουν με deeper stacks μετά το flop, με το πλεονέκτημα θέσης, με φύλλα που μπορούν να “χτυπήσουν” καλά αρκετά flops. Eίναι σημαντικό να αναγνωρίσεις γιατί κάνεις squeeze με ένα χέρι, από το να το κάνεις μόλις βλέπεις κάτι… όμορφο και να κάνεις raise μόνο και μόνο γι’αυτό.

Eπίλογος

Επειδή τα multi-way pots συμβαίνουν σπανιότερα από τα heads-up (τουλάχιστον στα online cash games) θα εξασκηθείς πολύ λιγότερο σε αυτά και ως εκ τούτου, θα υπάρχουν πολύ λιγότερα “standard” σημεία. Το κλειδί είναι να προσπαθήσεις να αναλύσεις όσο περισσότερο μπορείς τις πληροφορίες που έχεις (ιστορικό, reads, stack sizes) και μετά ανα απόφασίσεις λογικά, ποιά είναι η καλύτερη στρατηγική. Αυτό είναι προφανώς πολύ ευκολότερο στα λόγια, ωστόσο είναι κάτι που οι καλύτεροι παίκτες καταφέρνουν να πετύχουν.

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο

Σε συνεργασία με το