Poker Strategy: Απομόνωσε τον στόχο σου

Ανανεώθηκε:

Όποιος έχει παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ με λιοντάρια να κυνηγάνε, θα έχει παρατηρήσει ότι τα λιοντάρια δεν τρέχουν απλά προς το κοπάδι με τα βουβάλια, ελπίζοντας να σταθούν τυχερά και να πέσουν πάνω στο καλύτερο… γεύμα. Τα λιοντάρια σχεδόν πάντα προσπαθούν να απομονώσουν τη λεία τους και στοχεύουν στο θήραμα που έχει τις λιγότερες πιθανότητες να σηκωθεί και να φύγει μετά το πρώτο χτύπημα. Ποτέ δεν θα επιτεθούν στο πιο μεγάλο και πιο δυνατό βουβάλι του κοπαδιού.

Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα και για το πόκερ, όπου πρέπει πολλές φορές να απομονώνεις τον αδύναμο αντίπαλο του τραπεζιού, για να βλέπεις μόνο εσύ μαζί του το flop. Το isolation play (*isolation: απομόνωση) γίνεται όταν ο «στόχος» έχει ήδη μπει στην παρτίδα και εσύ κάνεις raise, για να οδηγήσεις τους υπόλοιπους παίκτες σε πάσο. Προφανώς θεωρούμε ότι κρατάς κάτι αρκετά καλό για να το κάνεις αυτό και ιδανικά, «μιλάς» μετά τον αντίπαλό σου.

Όταν προσπαθείς να απομονώσεις έναν αντίπαλο, ο ιδανικός «στόχος» είναι αυτός που παίζει παθητικά (passive) και άρα είναι αδύναμος παίκτης. Αν το κάνεις σε παίκτη που παίζει tight-aggressive, είναι πολύ πιο πιθανό να βρεθείς εσύ στη θέση του θηράματος και αυτός στη θέση του λιονταριού. Ακόμα κι αν ο αντίπαλος είναι loose-aggressive και μπαίνει στις παρτίδες συχνά με raise, ένα preflop reraise, δεν είναι κακή επιλογή, αλλά ποτέ μην το κάνεις σε tight-aggressive παίκτες, αν δεν κρατάς κάποιο από τα κορυφαία φύλλα.

Οι tight-aggressive παίκτες, είναι πολύ πιθανό να έχουν τα φύλλα που δεν θέλεις να έχουν και γενικά οι επιθετικοί παίκτες κάνουν πιο δύσκολο το έργο σου. Ο καλύτερος στόχος για isolation play είναι αυτός που κάνει call πολύ συχνά, και άρα το μέσο όρο του εύρους φύλλων με τα οποία παίζει, είναι αρκετά χειρότερο από τα φύλλα που επιλέγεις να παίξεις εσύ. Αυτό σημαίνει απλά, ότι είναι πολύ πιο πιθανό τα δικά σου καλά φύλλά με τα οποία αποφασίζεις να κάνεις raise, να είναι πολύ «μπροστά» από αυτά που κρατάει ο συγκεκριμένος αντίπαλος. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τέτοιοι παίκτες να βρεις, ειδικά στο διαδίκτυο και είναι διατεθειμένοι να κάνουν call σε κάθε raise ή reraise σου.

Στα τουρνουά, ιδανικοί στόχοι για isolation play, είναι και οι παίκτες που έχουν μείνει με λίγες μάρκες. Έχουν ανάγκη να γυρίσουν την κατάσταση σύντομα, διαφορετικά θα τους «φάνε» τα blinds και τα antes, κι έτσι πρέπει να κάνουν κάποια κίνηση ακόμα και με μέτρια φύλλα στα χέρια τους.

Σε συνεργασία με το