Poker Strategy: Τζάμπα… μάρκες

Ανανεώθηκε:

Στο πόκερ, σκοπός μας είναι πάντα να παίρνουμε μέγιστο κέρδος όταν έχουμε το καλύτερο φύλλο και να μειώνουμε στο ελάχιστο τις απώλειές μας όταν κρατάμε τον χειρότερο συνδυασμό. Στην ιδανική περίπτωση, θα κερδίζαμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσό με τα καλά μας φύλλα και θα πηγαίναμε πάντα πάσο την κατάλληλη στιγμή, όταν δεν είμαστε το φαβορί (και δεν έχουμε τα σωστά pot odds) για να κερδίσουμε μια παρτίδα.

Πολλοί νέοι παίκτες – και πολλές φορές αρκετά έμπειροι – κάνουν το λάθος, να αφήνουν τις μάρκες τους να “γλιστρήσουν” από τα χέρια τους. Χαρίζουν δηλαδή μάρκες στους αντιπάλους για ένα σωρό λόγους. Το θέμα με αυτές τις “διαρροές” chips, είναι ότι μπορεί να είναι μικρές και ανεπαίσθητες πολλές φορές, αλλά σε σύνολο και σε βάθος χρόνου, δημιουργούν μια “μαύρη τρύπα” στο παιχνίδι μας και ροκανίζουν σιγά σιγά το stack μας.

Οι πιο συχνές “διαρροές” chips, οι τρόποι με τους οποίους πολλές φορές χάνουμε τις πολύτιμες μάρκες μας, είναι οι παρακάτω:

Παίζεις πολλές παρτίδες.

Το βασικότερο λάθος των περισσοτέρων παικτών. Βλέπουν πολλά flop με τη λογική “κι αν σου κάτσει” αγνοώντας έννοιες όπως pot odds και θέση πονταρίσματος. Επειδή το ποσό που επενδύει κάποιος κάθε φορά, είναι συχνά μικρό, η ανεπαίσθητη μείωση στο stack μας, δεν μας προβληματίζει – κακώς. Προκειμένου να βελτιώσει κάποιος αυτή τη διαρροή, μπορεί να ελέγξει μέσω βοηθητικών προγραμμάτων, το ποσοστό των flops που “βλέπει”. Αν αυτό είναι μεγαλύτερο από 30% θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των φύλλων που παίζει σημαντικά. Οι περισσότεροι tight aggresive παίκτες βλέπουν περίπου το 20% των flops.

Κάνεις call όταν είναι πολύ πιθανό να μην είσαι το φαβορί στην παρτίδα.

Όταν κάποιος είναι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του, μπορεί να εντοπίσει ποιοι είναι οι tight παίκτες. Με αυτή τη γνώση, γνωρίζει πότε δεν πρέπει να κάνει call απέναντι σε έναν τέτοιο παίκτη, κρατώντας για παράδειγμα bottom pair. Πολλοί παίκτες κάνουν τέτοια call, με την ελπίδα ο tight αντίπαλος τους να μπλοφάρει. Μην “κυνηγάς” τις πιθανότητες σου όταν ο αντίπαλός σου δείχνει σημαντική δύναμη κι ακόμη περισσότερο, τα pot odds δεν σου το επιτρέπουν.

“Κυνηγώντας” τον δεύτερο καλύτερο συνδυασμό.

Mια ακόμη σημαντική διαρροή, στο παιχνίδι πολλών παικτών, είναι το “κυνήγι” του δεύτερου καλύτερου συνδυασμού. Για παράδειγμα, το να ψάχνει κάποιος ένα από τα 8 outs του για να συμπληρώσει το straight του, ενώ υπάρχει flush draw στο board, είναι μια ενέργεια που κοστίζει σε chips σε βάθος χρόνου. Παίζε τα καλύτερα φύλλα σου και τα καλύτερα draws, αλλιώς πήγαινε πάσο.

Δεν δίνεις βάρος στα pot odds.

Τα pot odds είναι μια από τις σημαντικότερες έννοιες στο πόκερ. Παρ’όλα αυτά, πολλοί παίκτες αγνοούν τη σημασία τους και απλά ελπίζουν να φανούν τυχεροί και να έρθει η κέντα-σφήνα που ψάχνουν. Κάθε απόφαση που παίρνουμε στο πόκερ, έχει θετική (+ΕV) ή αρνητική (-ΕV) ενδεχόμενη αξία σε βάθος χρόνου. Φρόντισε οι αποφάσεις σου αυτές να μην επηρεάζονται από σκέψεις του στυλ “θα βγάλω την κέντα και θα πάρω κεφάλια”, γιατί συνήθως το δικό σου κεφάλι είναι αυτό που κινδυνεύει.

Μείνε συγκεντρωμένος στο παιχνίδι.

Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ακόμη και για έμπειρους, κερδισμένους παίκτες. Όταν παίζεις σε 4 τουρνουά, έχεις ανοικτά 3 παράθυρα msn, ενώ ταυτόχρονα βλέπεις και το Σεβίλλη – Οσασούνα για να κλείσεις τριάδα με τον άσσο, αφήνεις χρήσιμες πληροφορίες πίσω σου. Εφόσον δεν είναι η σειρά σου να δράσεις, δώσε σημασία στο τι κάνουν οι αντίπαλοί σου, κράτα σημειώσεις για τον τρόπο παιχνιδιού τους και προσπάθησε να έχεις την προσοχή σου στραμμένη στο τραπέζι.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις που κοστίζουν ακριβά σε chips, στο παιχνίδι μας. Φρόντιζε να μελετάς κάθε σου κίνηση, να μένεις συγκεντρωμένος και να μην λειτουργείς με τη λογική “δε βαριέσαι, ας καρφώσω κι ένα τουρνουά”. Γίνε “τσιγγούνης” με τις μάρκες σου και μην τις ξοδεύεις άσκοπα ή σε περιπτώσεις που όλες οι ενδείξεις σε κάνουν να πιστεύεις ότι πιθανότατα χάνεις.

Σε συνεργασία με το