Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρσελόνα: Περισσότερο από ένα… ντέρμπι!

Ανανεώθηκε:
barcelona vs real madrid la liga

Μιλώντας για ντέρμπι, ο καθένας μπορεί να έχει ένα διαφορετικό ζευγάρι ομάδων στο μυαλό του. Όταν γίνεται αναφορά σε ένα ντέρμπι “μίσους”, πάλι, ενδεχομένως, να έρχονται άλλες χώρες και ομάδες ως πρώτη σκέψη για τον καθένα. Όμως, όταν χρησιμοποιείται η λέξη “Κλάσικο”, τότε όλοι μνημονεύουμε το ματς Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρσελόνα.

Βέβαια, ο όρος “Κλάσικο” χρησιμοποιείται σε όλη την υφήλιο, για να περιγράψει ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δύο “αιώνιους” αντιπάλους. Ανάμεσα σε ομάδες που το πρώτο πράγμα που κοιτούν και “σημαδεύουν” στο καλεντάρι, είναι η ημερομηνία εκείνου του μεταξύ τους ματς. Είτε πρόκειται για συλλόγους της ίδιας πόλης με τη λέξη ντέρμπι να έχει κυριολεκτική σημασία, είτε πρόκειται για τις παραδοσιακά μεγαλύτερες ομάδες ενός πρωταθλήματος.

Εκείνου του παιχνιδιού που θέλουν να νικήσουν πάση θυσία, ανεξαρτήτως αγωνιστικού ή βαθμολογικού ενδιαφέροντος. Όταν δε, συνδυάζονται και τα δύο προηγούμενα, τότε μιλάμε μια “μάχη” που δε θέλει να χάσει κανείς οπαδός του ποδοσφαίρου.

Αυτά τα στοιχεία σπάνια λείπουν από τις αναμετρήσεις της Μπαρσελόνα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Εκτός αυτού, πρόκειται για δύο ομάδες που πρωταγωνιστούν και στο ευρωπαϊκό στερέωμα με αρκετές κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ την τελευταία δεκαετία. Συνεπώς, αποτελούν πόλο έλξης και ενδεχομένως “όνειρο” για κάθε ανερχόμενο “αστέρι” ή ακόμα και ήδη καταξιωμένους ποδοσφαιριστές, να φορέσουν τη φανέλα της μιας ή της άλλης. Κάποιοι στο παρελθόν, το έκαναν και με τις δύο ομάδες.

Το Betarades παρουσιάζει τη στατιστική, “μιλάει” με αριθμούς, αναδεικνύει τους κορυφαίους και θυμάται στιγμές των “Κλάσικο” που “σημάδεψαν” την ιστορία των “Μπλάνκος” και των “Μπλαουγράνα”.

Η φετινή Πριμέρα Ντιβισιόν εξελίσσεται αμφίρροπα και η τριάδα Ατλέτικο, Μπαρσελόνα, Ρεάλ μάχονται για τον τίτλο. Η Stoiximan προσφέρει πληθώρα επιλογών για ποντάρισμα στο νικητή της διοργάνωσης, όπως και σε ειδικά στοιχήματα παικτών ή ομάδων.

Η κόντρα ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρσελόνα, παραδοσιακά, δεν περιορίζεται σε αμιγώς ποδοσφαιρικούς και αγωνιστικούς παράγοντες. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλά που χωρίζουν τις δύο ομάδες τόσο σε κοινωνικό όσο και πολιτικό επίπεδο. Η Ρεάλ εκπροσωπεί την πρωτεύουσα της Ισπανίας και η Μπαρσελόνα την Καταλονία, η οποία επιχείρησε να αποσπαστεί από την υπόλοιπη χώρα στο παρελθόν και να θεωρηθεί ανεξάρτητο κράτος.

Σχεδόν ισορροπία στις νίκες

Η στατιστική δε λέει πάντα την αλήθεια“, ακούγεται ως έκφραση, συνήθως, απ’ όσους ασχολούνται με τους αριθμούς. Ή μήπως τη λέει κάποιες φορές;

Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρσελόνα έχουν φτάσει στο ύψιστο επίπεδο την κόντρα τους. Έχουν φυσικά τα σκαμπανεβάσματά τους ανά διαστήματα και μία από τις δύο έχει το πάνω χέρι στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, όμως συνολικά ισορροπούν σ’ ένα τεντωμένο σχοινί. 

Έχουν αναμετρηθεί 245 φορές σε επίσημους αγώνες στην ιστορία τους. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πανηγυρίσει 97 νίκες και η Μπαρσελόνα 96. Επίσης, 52 παιχνίδια έληξαν χωρίς νικητή. Συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα, τα μεταξύ τους παιχνίδια είναι 181. Οι “Μερένγκες” έχουν σημειώσει 74 νίκες και η “Μπάρτσα” 72, ενώ 35 ματς ήταν ισοπαλίες. Αν και κατά καιρούς κάποια από τις δύο έχει πετύχει ευρείας έκτασης νίκες έναντι της άλλης και τα γκολ μεταξύ τους, είναι πολύ κοντά σε αριθμό. Ειδικότερα, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει πετύχει δύο περισσότερα και έχει 291, ενώ η Μπαρσελόνα έχει σκοράρει 289 τέρματα. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη σε “Κλάσικο”, είναι το 11-1 της Ρεάλ Μαδρίτης, για το Κύπελλο τον Ιούνιο του 1943. 

Σ’ αυτά τα παιχνίδια μπορούν να προστεθούν και 33 ανεπίσημες αναμετρήσεις, όπου εκεί υπερτερεί ξεκάθαρα η καταλανική ομάδα. 19 νίκες για τη Μπαρσελόνα, 10 ισοπαλίες και μόλις 4 νίκες για τη Ρεάλ Μαδρίτης.

barcelona football player messi

Οι… φευγάτοι κατέχουν τα ρεκόρ

Τα προηγούμενα χρόνια εκτός από την αναμέτρηση καθαρά μεταξύ των δύο ομάδων, τους αριθμούς που προέκυπταν μετά από αυτές για τους λάτρεις της στατιστικής, υπήρχε πάντα και μια άτυπη κόντρα μεταξύ του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος άφησε την Ισπανία για τη Γιουβέντους το καλοκαίρι του ‘18 και ο Αργεντινός… παίζει μπάλα μόνος του με τα ρεκόρ!

Όχι όμως σε όλες τις κατηγορίες, αφού το αντίπαλο δέος στα “Κλάσικο” είναι πλέον ο “Καπιτάνο” των Μαδριλένων, Σέρχιο Ράμος. Κοινό στοιχείο των δύο παικτών που ηγούνται στις δύο σημαντικότερες κατηγορίες (συμμετοχές, γκολ) των ντέρμπι; Ότι είναι… φευγάτοι από τις ομάδες τους, μιας και τα συμβόλαιά τους ολοκληρώνονται το προσεχές καλοκαίρι. Τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο για κανέναν από τους δύο ακόμα και δεν αποκλείεται να γίνει ανατροπή των δεδομένων και να μείνουν εν τέλει στην Ιβηρική.

Ο Σέρχιο Ράμος είναι εκείνος που κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών στα “Κλάσικο”, με 45. Ο Λιονέλ Μέσι ακολουθεί με μία λιγότερη, στις 44. Στην τρίτη θέση συναντάμε τον σπουδαίο Τσάβι Ερνάντεθ που μεγαλούργησε με τους Καταλανούς και πλέον κοουτσάρει την Αλ Σαντ, στο Κατάρ. Ο Ισπανός μέσος μοιράζεται τη θέση των 42 συμμετοχών, με τους Μανουέλ Σαντσίς και Φρανθίσκο Χέντο. Στην τέταρτη θέση με 39 εμφανίσεις βρίσκεται ο Σέρχιο Μπουσκέτς, ενώ ακόμα δύο εν ενεργεία ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων είναι στη σχετική λίστα. Ο Ζεράρδ Πικέ με 37 συμμετοχές και ο Καρίμ Μπενζεμά με 35.

Ο Λιονέλ Μέσι κατέχει με τη σειρά του το ρεκόρ που αφορά το… στοιχείο του. Τα γκολ! Έχει σκοράρει 26 φορές σε παιχνίδια εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης, τα 18 από αυτά στο πρωτάθλημα και τα 6 για το ισπανικό Σούπερ Καπ. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο σπουδαίος Αλφρέδο Ντι Στέφανο που έχουν πετύχει 18 τέρματα. Ακολουθεί ο Ραούλ Γκονθάλεθ με 15 γκολ. Στη λίστα βρίσκεται και ο Καρίμ Μπενζεμά, αλλά πολύ μακριά από τους πρωτοπόρους, με εννέα γκολ. 

Φυσικά, ο Λιονέλ Μέσι δε θα μπορούσε να μην ηγείται και στην άλλη σχετική των γκολ λίστα, που είναι οι ασίστ. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ έχει μοιράσει 14 ασίστ σε “Κλάσικο”, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. 

Όπου… ρεκόρ και δίπλα η φωτογραφία του Μέσι, δεν αποτελεί δα και είδηση, όμως αξίζει να αναφερθεί ότι ο Λέο έχει πετύχει δύο φορές στην καριέρα του χατ-τρικ εναντίον των “Μερένγκες”. Η πρώτη ήταν το Μάρτιο του 2007 στο “Καμπ Νόου”, όπου το τελικό σκορ ήταν 3-3 και η δεύτερη το Μάρτιο του 2017 στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, όταν εκείνο το… χορταστικό ματς έληξε 3-4 υπέρ των “Μπλαουγράνα”.

Δύο χατ-τρικ σε επίσημα “Κλάσικο” έχουν πετύχει επίσης ο σπουδαίος Φέρεντς Πούσκας, ο Χάιμε Λαθκάνο και ο Σαντιάγο Μπερναμπέου, αλλά σε… πολύ μακρινές εποχές. Όλοι τους το κατάφεραν για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης. Τέλος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι εκείνος με τα περισσότερα σερί “Κλάσικο” που πετυχαίνει γκολ. Ο μοναδικός που έχει σκοράρει σε 6 διαδοχικά ματς με τη Μπαρσελόνα, πετυχαίνοντας συνολικά επτά τέρματα. Το πρώτο, στο ματς Κυπέλλου τη σεζόν 2011-12 και το τελευταίο εξ αυτών, για το πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν, 2012-13.

https://youtu.be/Klgehwt6sLc

“Calma” ο CR7, έδειξε τη φανέλα ο Μεσι-ας

Υπάρχουν δεκάδες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων που μπορεί να μνημονεύσει κανείς. Αναμετρήσεις που άφησαν κάτι στην ιστορία, εκτός από τη σημασία που είχαν για την πορεία της μιας ή της άλλης στην εκάστοτε διοργάνωση. Δύο από αυτές την τελευταία δεκαετία, χάρισαν στο κοινό στιγμές που μπορεί να δείχνει ο ένας αντίπαλος στον άλλο για να τον πικάρει. Μάλιστα σε αυτές, πρωταγωνιστούν οι ποδοσφαιριστές είδωλα για τους “Μερένγκες” και τους “Μπλαουγράνα”, Ρονάλντο και Μέσι αντίστοιχα. 

Τον Απρίλιο του 2012, η Ρεάλ Μαδρίτης επισκέφτηκε το “Καμπ Νόου” και πήρε μια πολύ σημαντική νίκη επί της “Μπάρτσα” με σκορ 1-2. Ο Κεντίρα έκανε το 0-1 στο 17’, όμως ο Σάντσες ισοφάρισε στο 71’. Δύο λεπτά αργότερα ο Ρονάλντο νίκησε τον Βίκτορ Βαλδές και έκανε το 1-2, ζητώντας από τους οπαδούς των γηπεδούχων να… ηρεμήσουν, με το γνωστό “calma” που φαίνεται να λέει. Ήταν μια μεγάλη νίκη για τους “Μπλάνκος” οι οποίοι στο φινάλε της περιόδου κατέκτησαν το 32ο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.

Πέντε χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2017, ήταν σειρά του Μέσι να κάνει τους οπαδούς της Ρεάλ να… “σωπάσουν”! Σ’ ένα απίθανο σε εξέλιξη παιχνίδι για το δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, οι Καταλανοί “άλωσαν” το “Σαντιάγο Μπερναμπέου” με σκορ 2-3. Ο Καζεμίρο στο 28’ και ο Μέσι στο 33’ έκαναν το 1-1 του ημιχρόνου. Στο 73’ ο Ράκιτιτς σκόραρε για το 1-2, αλλά ο Χάμες Ροδρίγκες απάντησε στο 85’. Τελικά, στο 90+2’ ο Λέο Μέσι σκόραρε εκ νέου, έδωσε τη νίκη στους “Μπλαουγράνα” και σταμάτησε μπροστά στους οπαδούς των “Μπλάνκος” για να δείξει τη φανέλα με το νούμερο 10. Ωστόσο και εκείνο το πρωτάθλημα κατέληξε στη Μαδρίτη, αφού η “Μπάρτσα” δεν κατάφερε να καλύψει τη διαφορά της από την κορυφή. 

Ο “προδότης” Λουίς Φίγκο

Οι δύο ομάδες είναι αναμφίβολα στο Top 5 των πιο ελκυστικών προορισμών για έναν ποδοσφαιριστή, ανεξαρτήτως της αγωνιστικής κατάστασης που βρίσκονται. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρόκειται για δύο συλλόγους που είναι “καταδικασμένοι” να πρωταγωνιστούν στο ισπανικό και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

Αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να φορέσουν τη φανέλα και των δύο αντιπάλων του “Κλάσικο”. Κάποιοι το έκαναν σε βάθος χρόνων και αφότου είχαν ενδιάμεσους σταθμούς. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος… “προδότης” ήταν ο Λουίς Φίγκο. Ο Πορτογάλος μέσος άφησε τη Μπαρσελόνα για τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2000, όταν ο Φλορεντίνο Πέρεθ κέρδισε τις εκλογές και έγινε ο νέος πρόεδρος των “Μερένγκες”.

Ο Πέρεθ προσέγγισε τον Φίγκο, ενώ εκείνος αγωνιζόταν ήδη μια πενταετία στους Καταλανούς. Τον έπεισε για τη μεταγραφή του στη Ρεάλ και υπέγραψαν προσύμφωνο, που έγραφε ότι αν ο Πέρεθ κερδίσει τις εκλογές θα μετακομίσει στη Μαδρίτη. Για να σπάσει τη συμφωνία, έπρεπε να πληρώσει 30 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ντόρος που δημιουργήθηκε όταν ο Πέρεθ ανακοίνωνε ότι έχει συμφωνήσει με τον Φίγκο ήταν μεγάλος και ο μέσος της “Μπάρτσα”, έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα και δήλωνε ότι είναι ψεύδη και δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τους “Μπλαουγράνα”. Είπε μάλιστα ότι θα είναι στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας στις 24 Ιουλίου το 2000. Τελικά, εκείνη την ημέρα ήταν στη Μαδρίτη για την παρουσίασή του από τη Ρεάλ, δίπλα στον Αλφρέδο Ντι Στέφανο. 

Από τότε, σε κάθε “Κλάσικο” αποτελούσε το “κόκκινο πανί” για τους οπαδούς της Μπαρσελόνα, με αποκορύφωμα το… κεφάλι γουρουνιού που του πέταξαν στο “Καμπ Νόου”, ενώ είχε βρεθεί στη γωνία για την εκτέλεση ενός κόρνερ. Για την ιστορία, ο Πορτογάλος αγωνίστηκε 164 φορές με τη Ρεάλ Μαδρίτης και σκόραρε 37 γκολ σε πέντε χρόνια. Τα προηγούμενα πέντε στη Βαρκελώνη, έκανε 172 εμφανίσεις και σημείωσε 30 τέρματα.

Το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Μαδρίτη και τούμπαλιν έκαναν αρκετοί ποδοσφαιριστές εκτός του Φίγκο. Λίγοι όμως, το έκαναν απευθείας. Ένας από αυτούς ήταν ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της “Φούρια Ρόχα”, Λουίς Ενρίκε, ο οποίος άφησε τη Ρεάλ έπειτα από μια πενταετία το 1996, για τη Μπαρσελόνα. Στους “Μπλαουγράνα” έπαιξε οκτώ χρόνια και στη συνέχεια έκλεισε την καριέρα του. Πραγματοποίησε 207 συμμετοχές και πέτυχε 73 γκολ.

Την αντίθετη διαδρομή έκανε ο Μίκαελ Λάουντρουπ. Ο Δανός μέσος ύστερα από πέντε χρόνια στα “Μπλαουγράνα”, επέλεξε τη Ρεάλ ως τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Έμεινε εκεί δύο σεζόν και έπαιξε σε 62 αναμετρήσεις, σημειώνοντας 12 γκολ. Στη Μπαρσελόνα είχε τριπλάσιες σχεδόν συμμετοχές και γκολ.

real madrid manager zinedine zidane

Η επίδραση του “Ζιζού”

Εκτός από τους ποδοσφαιριστές των ρεκόρ ή εκείνους που κατά καιρούς αποδεικνύονται καθοριστικοί για την έκβαση των “Κλάσικο”, μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν αναμφίβολα οι προπονητές. Παλαιότερα, τη δική του επίδραση στη Μπαρσελόνα συνολικά και κατά συνέπεια τα ντέρμπι με τη Ρεάλ Μαδρίτης, είχε ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Σε θέση ισχύος τη δεδομένη στιγμή σε αυτόν τον τομέα, δείχνουν οι “Μερένγκες”, που έχουν στην άκρη του πάγκου τον Ζινεντίν Ζιντάν

Ο Γάλλος πρώην μέσος έχει παίξει ως ποδοσφαιριστής ουκ ολίγα “Κλάσικο” στην καριέρα του. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ανέλαβε τα ηνία της Ρεάλ, διατηρώντας έως τώρα μια καλή παράδοση εναντίον των “Μπλαουγράνα”. Έχει ηττηθεί μόλις δύο φορές από τη “Μπάρτσα” σε σύνολο 10 αγώνων. Συγκεκριμένα, έχει επικρατήσει στα μισά, τα 5, ενώ σε 3 ματς πήρε το βαθμό της ισοπαλίας. Φυσικά, σε αυτά τα παιχνίδια έχει και καλύτερο ρεκόρ τερμάτων, με 17 υπέρ και 12 κατά. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης του “Ζιζού” μπορεί να μην εντυπωσιάζει, όμως είναι μια άκρως αποτελεσματική και “κυνική” ομάδα στα μεγάλα παιχνίδια και όπως δηλώνουν οι παραπάνω αριθμοί και στα ντέρμπι με τη μεγάλη της αντίπαλο, τη Μπαρσελόνα. 

Για την ιστορία, ο τεχνικός των “Μερένγκες” ήταν παρών σε 21 “Κλάσικο”. Έντεκα ως ποδοσφαιριστής, δέκα ως προπονητής. Το ντεμπούτο του ήταν το Νοέμβριο του 2001, στη Μαδρίτη, όπου η Ρεάλ επικράτησε με σκορ 2-0 και τα γκολ πέτυχαν τότε, οι Φερνάντο Μοριέντες και Λουίς Φίγκο. Το πρώτο γκολ του Ζιντάν ήρθε το Μάρτιο του 2002, στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου, στο “Καμπ Νόου”, ότα σκόραρε για το 0-1 του ημιχρόνου. Στο δεύτερο, ο Τσάβι, ισοφάρισε και παράλληλα διαμόρφωσε το τελικό 1-1.

Σημείωσε συνολικά τρία τέρματα εναντίον της Μπαρσελόνα. Το σημαντικότερο ωστόσο, ήταν τον Απρίλιο του 2002, στη Βαρκελώνη. Η Ρεάλ Μαδρίτης περνούσε θριαμβευτικά από το “Καμπ Νόου” με σκορ 0-2 στο πρώτο ματς των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο “Ζιζού” άνοιξε το δρόμο για την ομάδα του με το 0-1, για να ακολουθήσει το δεύτερο γκολ από τον ΜακΜάναμαν. Οι “Μερένγκες” εξασφάλισαν την πρόκριση στον τελικό μετά το 1-1 της Μαδρίτης κόντρα στους Καταλανούς.

Εκεί, ο Ζιντάν ήταν καθοριστικός και με ένα… ασύλληπτο βολέ στην κίνηση έπειτα από σέντρα του Ρομπέρτο Κάρλος, διαμόρφωσε το τελικό 1-2 με αντίπαλο τη Λεβερκούζεν και χάρισε το ένατο Τσάμπιονς Λιγκ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Προτού επιστρέψει ως βοηθός του Αντσελότι το ‘14 για το πολυπόθητο δέκατο τρόπαιο! Η… συνέχεια είναι γνωστή!

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης περιμένει με ανυπομονησία κάθε χρόνο τις “μάχες” ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρσελόνα, οι οποίες ανέκαθεν προσφέρουν θέαμα και μεγάλες συγκινήσεις. Ακόμα και όταν δεν είναι καθοριστικές για την έκβαση κάποιου τίτλου ή πρόκρισης. Φανταστείτε τι συμβαίνει ότι το βαθμολογικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Όπως το προσεχές! Προσδεθείτε… για ακόμα ένα σπουδαίο “Κλάσικο” ανάμεσα σε Μαδριλένους και Καταλανούς.

Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης