Αξιολόγηση μεταγραφών: Ποιοι ενισχύθηκαν και ποιοι πάτωσαν;
Η μεταγραφική περίοδος σχεδόν έφτασε στο τέλος της. Το ελληνικό Πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει και έχουμε μια αρχική εικόνα για την κάθε ομάδα και το πώς αυτή ενισχύθηκε. Κάποιοι επέλεξαν μαζικές μεταγραφές κι αποχωρήσεις, πράγμα που συμβαίνει συχνά με τις ομάδες «μιας χρήσης», αυτές που ονομάζω έτσι καθώς χτίζονται με συμβόλαια μιας χρονιάς ή/και δανεισμούς. Άλλοι πήγαν μετριοπαθώς και στοχευμένα, να φτιάξουν τις αδυναμίες τους και να εμποτιστούν με ποιότητα, μη χάνοντας βασικά γρανάζια, ενώ υπάρχουν και ομάδες που βγαίνουν ζημιωμένες καθώς έχασαν παίκτες και δεν κατάφεραν να τους αντικαταστήσουν ούτε σε ποιότητα αλλά ούτε και σε αριθμούς.
Αυτό το οποίο επέλεξα να κάνω για να κατηγοριοποιήσω τις ομάδες και να τις αξιολογήσω, είναι να δω εάν αρχικά το ρόστερ τους ενισχύθηκε ποιοτικά, άρα δηλαδή πήρε παίκτες που ανεβάζουν επίπεδο την ομάδα τους, ανεβάζουν το στάτους της, την καθιστούν πιο ανταγωνιστική. Στη συνέχεια, έπρεπε να κοιτάξω και το ποιους παίκτες έχασαν στο μεταγραφικό παζάρι για να δω εάν κατάφεραν να τους αντικαταστήσουν επάξια (ή καλύτερα). Τρίτον, στην αξιολόγησή μου έπαιξε ρόλο και η στρατηγική μεταγραφών: εάν δω μια ομάδα να κάνει 15 μεταγραφές, όσο ποιοτικές κι αν είναι, γίνεται κατανοητό πως μιλάμε για μια νέα ομάδα που θα χρειαστεί χρόνο για να δέσει. Εάν, δε, οι μεταγραφές αυτές είναι με ενός έτους συμβόλαια, τότε μιλάμε ξεκάθαρα για στρατηγική ομάδας «μιας χρήσης», που ποτέ δεν είναι οιωνός για κάτι καλό ή μακροπρόθεσμο. Ξεκινάω από τη θέση 14 για να φτάσω στην 1.
🔹14. Αστέρας Τρίπολης
Πολλές και σπουδαίες αποχωρήσεις για τον Αστέρα, χωρίς να τις έχει αναπληρώσει. Εάν εξαιρέσουν τον Κέβιν Σόνι, που τον ξέρουμε καλά και έχει αποδείξει την αξία του, αλλά και τον Βασίλη Μάντζη που βγάζει το ψωμί του ανά τα χρόνια προσπαθώντας να σώσει ομάδες με τα πολύτιμα γκολ του, ο Αστέρας δεν ενισχύθηκε ποιοτικά, ενώ έχασε παίκτες όπως οι Ιγκλέσιας, Μπαράλες (σημαίες που και στα αποδυτήρια είχαν έρεισμα και ηγετική συμπεριφορά) αλλά και οι Ριέρα, Τιλίκα, Γκαρντάφσκι που ήταν σημαντικοί πυλώνες. Έχασε πάνω από 10 παίκτες και τους αναπλήρωσε με μια επτάδα ελεύθερων ή δανεικών, δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη και σίγουρα δεν απέκτησε «ενέσεις» ποιότητας για να μπορέσει κάποιος να πει πως ο Αστέρας ενισχύθηκε. Προσωπική άποψη, θαρρώ πως θα κινδυνέψει φέτος.
🔹13. Κηφισιά
Την ώρα που μιλάμε, 13 αποχώρησαν και 17 έχουν έρθει στην ομάδα του Γιάννη Αναστασίου. Με άλλον προπονητή και φιλοσοφία ανέβηκε πέρσι, με άλλον προπονητή, φιλοσοφία και παίκτες καλείται να βγάλει τη χρονιά φέτος. Και ναι, πήρε και καλούς ποδοσφαιριστές, όπως ο Οζέγκοβιτς, ο Ιπαλίμπο, ο Μποτία, και γνώστες της κατηγορίας σαν τον Νίνη, τον Αντούνες, τον Κρίστινσον. Το μεγάλο θέμα και ερώτημα είναι, ιδίως για μια ομάδα που θέλει να σωθεί, πότε και πόσο γρήγορα θα βρουν συνοχή όλοι αυτοί οι 17 νεοφερμένοι για να μπορέσουν να αποδώσουν και να μείνουν τελικά; Σίγουρα, έχει πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παικτών η φετινή Κηφισιά. Ακόμα κι αν πέσει, οι παίκτες της θα βρουν συμβόλαια στη μεγάλη κατηγορία. Το θέμα είναι εάν μπορεί να φανεί ανταγωνιστική μια τόσο νέα ομάδα.
👉 Βρες κάθε μέρα στο Betarades.gr τα πιο δυνατά προγνωστικά ποδοσφαίρου
🔹12. Παναιτωλικός
Διπλός ο λόγος που ο Παναιτωλικός είναι τόσο χαμηλά: έφυγαν παίκτες που ήταν βασικοί και σημαντικοί, κι αντικαταστάθηκαν κυρίως από δανεικούς ή ελεύθερους με μικρής διάρκειας συμβόλαια. Νταγκό, Μόρσεϊ, Αποστολάκης, Χουχούμης, Ντίας, Κολοβός, Ανέστης αποτελούν παρελθόν και δεν μπορούμε να πούμε πως η ποιότητα ιδίως των πλάγιων μπακ ήταν τεράστια, απλώς αποκτήθηκαν παίκτες στοιχήματα (Ντουάρτε, Τορεχόν) και μένει να δούμε εάν θα κουμπώσουν και θα βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Μεγάλη μεταγραφή ο πολύ καλός στόπερ Μάριος Οικονόμου που αναμένω πως θα είναι ηγέτης της άμυνας, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει μεσοεπιθετική ποιότητα που με σιγουριά μπορούμε να πούμε πως θα αντικαταστήσει τους προϋπάρχοντες.
🔹11. Ατρόμητος
Εδώ δεν τίθεται θέμα «ένεσης ποιότητας» αλλά πρόβλημα όπως της Κηφισιάς: 10 ήρθαν και 13 έφυγαν και σίγουρα ο Ατρόμητος δεν έκανε καλή περσινή χρονιά και ήθελε ξεσκαρτάρισμα, όμως είναι κατανοητό πως όσο καλοί και να είναι όσοι ήρθαν, σαν σύνολο θα τους πάρει χρόνο για να λειτουργήσουν! Υπάρχουν καλοί παίκτες στην είσοδο, όπως ο Αγκιμπού, ο Ντιρκς, ο Γιουμπιτάνα, δηλαδή μεσοεπιθετικά, όπως κάθε χρόνο, ο Ατρόμητος έχει λύσεις (κι ας του έφυγαν Κλωναρίδης, Κιάρτανσον, Ροτάριου), όμως αμυντικά έχασε Μαυρομμάτη, Χατζηισαΐα, Στρούγγη, Γιαννιώτη και τους αντικατέστησε με έμπειρους μεν, όχι με κάτι σπουδαίο στην καριέρα τους δε, αμυντικούς που δεν γνωρίζουν και το πρωτάθλημα (Ιμερέκοφ, Ασεβέδο) οπότε μένει να δούμε εάν όλο αυτό θα λειτουργήσει.
🔹10. ΠΑΟΚ
Την ώρα που μιλάμε, δεν υπάρχει φίλαθλος του ΠΑΟΚ που να μην θέλει κι άλλες μεταγραφές για την ομάδα του. Ήταν δεδομένο πως από τη στιγμή που το συμβόλαιο πολλών παικτών που ήταν καταλυτικοί τα προηγούμενα χρόνια για τις επιτυχίες της ομάδας, έληγε, θα γινόταν προσπάθεια για παίκτες με μεγάλο ταβάνι για να μπορέσουν να αντικατασταθούν. Μπορεί να πήρε πολύ καλό παίκτη στα μπακ (Μπάμπα) ενώ και οι Εκόνγκ-Οζντόεφ-Σαματά είναι δεδομένα χρήσιμοι παίκτες με ποιότητα, όμως μεσοεπιθετικά ο ΠΑΟΚ χρειάζεται και άλλες ενισχύσεις και σίγουρα δεν έχει αναπληρώσει τα μεγάλα κενά των Αουγκούστο, Καντουρί, Μπίσεσβαρ (σε βάθος χρόνου, όχι βάσει της περσινής τους σεζόν) και δεδομένα δεν του λείπει μόνο ποιότητα αλλά και παίκτες για να έχει βάθος στο ρόστερ του!
🔹9. Πανσερραϊκός
Δεν ήταν για τόσο ψηλά ο Πανσερραϊκός αλλά έχει μια μεγάλη διαφορά με τις άλλες ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή: δεν έδιωξε πολλούς παίκτες του ρόστερ! Βέβαια, πήρε πολλούς αλλά είναι όντως ποιοτικοί και αναβαθμίζουν το ρόστερ της ομάδας. Αυτό φυσικά δεν λέει και πολλά για το πού θα καταλήξει η χρονιά των «Λιονταριών» αλλά όσοι ήρθαν, είναι παίκτες σε καλή ποδοσφαιρική ηλικία αλλά και με συμμετοχές σε Εθνικές αλλά και σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Ο Μπέργκστρεμ, ο Άλεκσιτς, ο Μορέιρα, ο Ντανκερλούι είναι παίκτες «Σουπερλιγκάτοι» πέρα ως πέρα και εάν προσαρμοστούν θα βοηθήσουν τα μέγιστα, ενώ και ο Ουεντραόγκο, ο Τομάς, ο Χατζηστραβός είναι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές, δοκιμασμένοι στη δεύτερη κατηγορία, σε πολύ καλή ηλικία για να «λάμψουν» στην πρώτη! Η συνοχή είναι φυσικά τρελό θέμα, αλλά εάν βλέπεις παίκτες που πριν 2-3 χρόνια έπαιζαν Conference League ή έχουν συμμετοχές στην Εθνική Σερβίας, είναι κατανοητό πως το επίπεδο της ομάδας έχει ανέβει από πέρσι.
🔹8. ΠΑΣ Γιάννινα
Ο ΠΑΣ είναι σε αυτή τη θέση στην αξιολόγηση διότι κάθε χρόνο πετυχαίνει να έχει σταθερότητα δίχως να χρειαστεί τρελές κινήσεις, μαζικές αποχωρήσεις και μεταγραφές ή μονοετή συμβόλαια. Έχει κορμό που τον βοηθά να είναι έτοιμος στην πρώτη αγωνιστική κάθε χρόνο για να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορεί. Οι Τσαούσης και Τζίμας από τον ΠΑΟΚ θα βοηθήσουν πολύ αν και δανεικοί, πλην του Πήλιου δεν έχασε κάποιον παίκτη που λόγιζε για βασικό, πήρε και τους Γκάρο και Μπεγκάλα που ενδεχομένως να τον κάνουν πιο ελκυστικό στο μάτι εάν πιάσουν. Και με τους ίδιους 11 να έπαιζε με πέρσι πάντως, ο ΠΑΣ είναι αξιόμαχος κι αυτό σημαίνει πως κινείται σωστά και έξυπνα μακροπρόθεσμα.
🔹7. Βόλος
Ενέσεις ποιότητας με σταθερότητα και χωρίς πολλά-πολλά για μια ομάδα με εξαιρετικό σκάουτινγκ που μπορεί στα πόδια του Μραζ να έχει ήδη βρει καλύτερο παίκτη του Οζέγκοβιτς. Τρουιγέ, Γκλάβσιτς και Κόμπα αναμένω να λάμψουν, δεν έχασε παίκτες με μεγάλη βαρύτητα από το ρόστερ του αλλά κυρίως παίκτες ρολίστες. Ο Βόλος έχει πάντοτε τον τρόπο να παίρνει παίκτες με λογική και δίχως να κάνει τρελά ανοίγματα, αποδεδειγμένα έχει εξαιρετικό τμήμα σκάουτινγκ ή ο κύριος Μπράτσος τα κάνει όλα μόνος του. Όπως και να έχει, το ρόστερ του φαίνεται καλύτερο από το περσινό!
🔹6. Άρης
Βέλεθ, Μοντόγια, Μορόν, Κάρλσον, Ζιλ, Ματαρίτα, Φεράρι…Ατελείωτη η λίστα και πολύ, πολύ ποιοτική. Δεν τελειώνουν οι φετινές μεταγραφές στον Άρη αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μπει φρένο. Άκρως ποιοτικό το ρόστερ που στήθηκε φέτος αλλά κατά τη γνώμη μου για να στρωθεί, πρέπει να παίξουν όλοι αυτοί μαζί δίχως καμία απαίτηση. Εάν πάλι ο Άρης βάλει ψηλά τον πήχυ από την πρώτη μέρα επειδή έδωσε λεφτά και έφτιαξε ανταγωνιστική ομάδα, δίχως να καταλαβαίνει πως χρειάζεται χρόνος για να γίνει ομάδα όλο αυτό το μάζεμα πολύ καλών παικτών, τότε του χρόνου πάλι θα αποσυντεθεί και θα μιλάμε ξανά για ξήλωμα και στήσιμο από την αρχή.
🔹5. ΟΦΗ
Λαμπρόπουλος, Καρώ κι Αμπάντα δένουν στα μετόπισθεν, Κουτεντάκης και Ριέρα είναι εξαιρετικές προσθήκες στο κέντρο, μπροστά ίσως χρειαστούν άλλον έναν παίκτη, πάντως ο ΟΦΗ έκανε ένα παζάρι όπου ενισχύθηκε όπου πονούσε και δεν έχασε τίποτα απ’ όσα τον κάνουν δυνατό: εν ολίγοις ο Νταμπράουσκας έφτιαξε το ρόστερ που ήθελε με λίγες μα χειρουργικές κινήσεις. Άψογο παζάρι δίχως καν να χρειαστεί το μεγάλο όνομα!
🔹4. Λαμία
Ο ορισμός της αναβάθμισης του ρόστερ. Καρλίτος, Λόνγκο (με θητεία στην Ίντερ), Τσιλιανίδης, Μουλά και γενικά μεσοεπιθετικά η Λαμία έβαλε φωτιά στο παζάρι, ανεβάζοντας κατά κόρον το επίπεδό της! Έχασε παίκτες κυρίως μεγάλους σε ηλικία όμως ο Βόκολος αποφάσισε πως τα ρέστα του θα τα βάλει για να φτιάξει μια ομάδα καλύτερη επιθετικά και όχι για να την εντάξει στις ομάδες που περιμένουν στο δικό τους τρίτο και υποφέρουν για ολόκληρη τη σεζόν! Η Λαμία από φαβορί για υποβιβασμό, με τέτοιο ρόστερ πλέον φαίνεται πως μπορεί άνετα να βάλει 5-6 ομάδες κάτω της.
👉 Εδώ βλέπεις αναλυτικά το πρόγραμμα Σούπερ Λιγκ για την επόμενη και για… όλες τις αγωνιστικές!
🔹3. ΑΕΚ
Και μόνο με την αγορά του Πινέδα η ΑΕΚ εξασφάλισε ένα τεράστιο γρανάζι στο κέντρο της και ίσως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα. Επίσης, με Πόνσε και Πιζάρο ενισχύθηκε κι άλλο μεσοεπιθετικά. Δεν ήθελε πολλά η ομάδα του Αλμέιδα για να παραμείνει πολύ ψηλά ποιοτικά, απλώς δεν ξέρω εάν και με Ευρώπη, οι μεσοαμυντικοί που έχει της αρκούν τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Εξαιρετική ομάδα σίγουρα με μπόλικη μεσοεπιθετική ποιότητα και μεγάλο βάθος στις θέσεις από τα δεκάρια και μπροστά. Ήρεμο παζάρι που ξαναλέω το εξασφάλισε η απόκτηση του Πινέδα.
🔹2. Ολυμπιακός
Θα έμπαινε στην κορυφή λόγω κινήσεων, δεν μπαίνει λόγω των πολλών «πάρε-δώσε». Παρ’ όλα αυτά μιλάμε για μια ομάδα που βάσει και του κορμού που είχε, τώρα γίνεται άμεσα contender τίτλου. Κράτησε σημαντικά κομμάτια του ρόστερ, έδιωξε όσους δεν μπόρεσαν να υπηρετήσουν το ρόλο τους, πήρε μέχρι και wonderkid. Ο Χέσε είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος και μιλάμε για ποδοσφαιριστή που σε λίγα χρόνια ίσως κυνηγάει Τσάμπιονς Λιγκ. Σκάρπα, Ελ Καμπί, Αλεξανδρόπουλος, Πορόζο, Φρέιρε είναι παίκτες που και θα βοηθήσουν σε αυτά που θέλει ο προπονητής αλλά είναι και άκρως ποιοτικοί ποδοσφαιριστές. Τα δύο αριστερά μπακ που ακούγεται πως θέλει (Ρίτσαρντς και Ορτέγκα) είναι πάρα πολύ καλοί ποδοσφαιριστές για το Πρωτάθλημά μας. Γενικά ο Ολυμπιακός πάσχιζε πολύ στο μεσοεπιθετικό του παιχνίδι αλλά και σε ενέργεια και ευρηματικότητα, και με τους παίκτες που πήρε τα έχει πλέον όλα αυτά συν πολύ πιο ενεργητικό press ψηλά, πράγμα που θέλει ο προπονητής του.
🔹1. Παναθηναϊκός
Ήθελε δύο καλύτερα στόπερ από Σάρλια-Πούγγουρα και πήρε Γεντβάι και Πάλμερ Μπράουν. Ήθελε εξάρι για αντικαταστάτη του Ρούμπεν και πήρε παίκτη ίσως καλύτερό του (Αράο, αν και δεν πιστεύω πως θα έχει την επίδραση που έχει ο Ισπανός στην ομάδα του). Ήθελε οκτάρι καλύτερο του Κουρμπέλη και πήρε παίκτη με συμμετοχές στην Εθνική Ολλανδίας (Βιλένα). Ήθελε δεκάρι και πήρε ίσως το καλύτερο στο πρωτάθλημα (Τζούρισιτς). Ταυτόχρονα δεν έχασε κανέναν πλην Κουρμπέλη παίκτη που θεωρούσε βασικό. Όλοι όσοι έφυγαν αντικαταστάθηκαν από καλύτερους (ούτε καν ισοδύναμους!) ποδοσφαιριστές. Masterclass στις μεταγραφές ως τώρα, ο Παναθηναϊκός πέρσι έγινε contender λόγω συνοχής και ετοιμότητας από την πρώτη μέρα, φέτος είναι contender καθώς έχει το ρόστερ για να παλέψει για τίτλο.
👉 Ό,τι κι αν ψάχνεις για το στοίχημα υπάρχει σίγουρα στους Betarades:
✍️ Προγνωστικά στοιχήματος
⚽️ Αναλύσεις Αγώνων
✅ Στοιχηματικές εταιρίες
📊 Πάμε Στοίχημα Κουπόνι
📆 Πρόγραμμα Σούπερ Λιγκ
🎥 Betarades YouTube
🎙️ Betarades Podcast
🏀 Pick ‘n’ Popa
🎁 Προσφορές* χωρίς κατάθεση
♥️ Casino live
*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ