Α’ Χιλής: Preview της σεζόν 2020

Ανανεώθηκε:
Χιλή Πριμέρα

Η αυλαία του 104ου πρωταθλήματος της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου της Χιλής (Primera Chile) ανοίγει την Παρασκευή (24/1, 23:30) με την αναμέτρηση της Έβερτον με την Ουνιβερσιδάδ Κονσεπσιόν στο “Sausalito”.

Η περσινή διοργάνωση ολοκληρώθηκε άκομψα, καθώς η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε την διακοπή της στα μέσα Οκτώβρη, κι ενώ υπήρχαν ακόμα έξι αγωνιστικές, λόγω των διαδηλώσεων στη χώρα που είχαν τραγικό απολογισμό περισσότερους από 22 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε για 14η φορά στην ιστορία της και δεύτερη συνεχόμενη η Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Μετά από σχετική απόφαση καμία ομάδα δεν υποβιβάστηκε στη χαμηλότερη κατηγορία, από την οποία κέρδισε την άνοδό της η Σαντιάγκο Γουόντερερς (σ.σ. επιστρέφει μετά από δύο σεζόν). Τα ξημερώματα της Παρασκευής (24/1) θα γίνει γνωστή και η δεύτερη ομάδα μέσω των πλέι οφ προβιβασμού ανάμεσα σε Λα Σερένα και Τεμούκο.

H Primera Division Χιλής παίζει στην Interwetten
interwetten-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σύστημα διεξαγωγής

Το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος αλλάζει μόνο για φέτος: Υπάρχει αύξηση των ομάδων από 16 σε 18 ομάδες, οι οποίες παίζουν εντός και εκτός έδρας μεταξύ τους σε ένα πρόγραμμα 34ων αγωνιστικών. Οι δύο πρώτες θα κερδίσουν το εισιτήριο για τους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες 2021, ενώ η τρίτη για τον 2ο προκριματικό γύρο αυτού. Αυτές από την 4η μέχρι την 7η θέση θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στον 1ο προκριματικό γύρο του Κόπα Σουνταμερικάνα 2021. Παράλληλα, θα υποβιβαστούν συνολικά τρεις ομάδες

Τα φαβορί

Η κάτοχος του τίτλου τα τελευταία δύο χρόνια, Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα, αποτελεί το πρώτο φαβορί για κατάκτηση και του φετινού πρωταθλήματος. Αναμένεται να δώσει μεγάλη μάχη με την Κόλο Κόλο η οποία ενισχύθηκε σημαντικά στο μεταγραφικό παζάρι, αποκτώντας από την Σαν Λορέντζο τον Μπλάντι (ΕΠ) έναντι 900.000 ευρώ. Πολλές αλλαγές είχαμε στο ρόστερ της Παλεστίνο, η οποία φαντάζει ικανή να ανταγωνιστεί τις δύο πρώτες.

Όπως πέρσι, έτσι και φέτος αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη για τις θέσεις που οδηγούν στις διεθνείς διοργανώσεις της σεζόν 2021. Όσον αφορά την παραμονή, υπάρχουν πολλές ομάδες που θα παλέψουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για αυτή. Μεταξύ αυτών η νεοφερμένη Σαντιάγκο Γουόντερερς, αλλά και οι Κομπρεσάλ, Αντοφαγκάστα, Ικίκε και Κούρικο Ουνίδο.

Οι αλλαγές στους πάγκους

Επτά αλλαγές είχαμε στους πάγκους των ομάδων πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος. Ο Μάρκο Αντόνιο Φιγκερόα αποτέλεσε παρελθόν από την Ο’ Χίγκινς, τη θέση του οποίου πήρε ο Πατρίτσιο Γκραφ που αποχώρησε από την Κοκίμπο Ουνίδο. Η διοίκηση της Κούρικο Ουνίδο έλυσε τη συνεργασία της με τον Ούγκο Βίλτσες, δίνοντας το χρίσμα στον Νικολάς Λαρκαμόν. Από την πρωταθλήτρια Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα αποχώρησε ο Γκουστάβο Κιντέρος που μετακόμισε στην μεξικανική Τιχουάνα. Τη θέση του πήρε ο Αριέλ Χολάν.

Ο Βάλτερ Κογιέτε παραιτήθηκε από την Ουνιόν Εσπανιόλα, αντικαταστάτης του είναι ο Χουάν Πάμπλο Βοϊβόντα. Δεν ανανεώθηκε η συνεργασία της Ουνιβερσιδάδ Κονσεπσιόν με τον Φραντσίσκο Μποζάν, ο οποίος έδωσε τη θέση του στον Εντουάρντο Ασεβέδο. Στην Κοκίμπο Ουνίδο συνεχίζει ο Ζερμάν Κορένγκια. Τέλος, Αουντάξ Ιταλιάνο και Χουάν Χοσέ Ριμπέρα έλυσαν τη συνεργασία τους, με τον Φρανσίσκο Μενεγκίνι να αντικαθιστά τον τελευταίο.

H Primera Division Χιλής παίζει στην Interwetten
interwetten-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι σημαντικότερες μεταγραφές

Όνομα Ηλικία Θέση Από Προς Κόστος
Νικολάς Μπλάντι 29 ΕΠ Σαν Λορέντζο Κόλο Κόλο 1.000.000 €
Ιγκνάσιο Χεραλδίνο 24 ΕΠ Αουντάξ Ιταλιάνο Άτλας 2.700.000 €
Γκαστόν Γκουρουσεάγκα 24 ΤΕ Πενιαρόλ Παλεστίνο Δανεικός
Ματίας Φερνάντεζ 33 ΜΕ Νεκάξα Κόλο Κόλο Ελεύθερος
Κάρλος Λόμπος 22 ΜΕ Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα Έβερτον Ελεύθερος
Έντσον Πουτς 33 ΜΕ Πατσούκα Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα 360.000 €
Αλέξις Μαρτίν Αρίας 27 ΤΕ Χιμνάσια Ουνιόν Λα Καλέρα Ελεύθερος
Αουγκούστο Μπατάγια 23 ΤΕ Ρίβερ Πλέιτ Ο’ Χίγκινς Δανεικός
Κριστιάν Παλάσιος 29 ΕΠ Πουέμπλα Ουνιόν Εσπανιόλα Δανεικός
Σέζαρ Φουέντες 26 ΜΕ Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα Κόλο Κόλο Ελεύθερος

Οι ομάδες

Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα: Είχε σταθερή πορεία από το ξεκίνημα της σεζόν, πάτησε στην κορυφή της βαθμολογίας στην 8η αγωνιστική και έκτοτε δεν έπεσε από αυτή. Και φέτος αποτελεί το μεγάλο φαβορί για κατάκτηση του τίτλου.

Κόλο Κόλο: Δεν ξεκίνησε καλά το πρωτάθλημα την περασμένη σεζόν, έμεινε πίσω στη βαθμολογία, ωστόσο κατάφερε να εξασφαλίσει τη 2η θέση που της έδωσε το εισιτήριο για τους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες 2020. Αποτελεί εκ των φαβορί για κατάκτηση της πρωτιάς φέτος (σ.σ. μετράει συνολικά 32 πρωταθλήματα, το τελευταίο το 2017).

Παλεστίνο: Ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της από τη μέση του πρωταθλήματος, καταφέρνοντας να φτάσει στην 3η θέση που της έδωσε το εισιτήριο για τον 2ο προκριματικό γύρο του Κόπα Λιμπερταδόρες 2020. Φαντάζει δύσκολο να διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Ουνιόν Καλέρα: Μπήκε δυνατά στο πρωτάθλημα, προς τη μέση αυτού έκανε αγωνιστική κοιλιά, τερματίζοντας, τελικά, στην 4η θέση. Και φέτος θα παλέψει για την έξοδό της στις διεθνείς διοργανώσεις του 2021.

Κοκίμπο Ουνίδο: Αποτέλεσε μακράν την έκπληξη του πρωταθλήματος, εκμεταλλευόμενη την έδρα της κατάφερε να εξασφαλίσει μία θέση στο Κόπα Σουνταμερικάνα 2020 αν και νεοφερμένη στη μεγάλη κατηγορία. Πρώτος στόχος της αποτελεί, και πάλι, η παραμονή σε αυτή.

Ουατσιπάτο: Είχε μέτρια πορεία σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, από τη 18η αγωνιστική κι έπειτα ανέβασε ρυθμούς εξασφαλίζοντας την έξοδό της στο Κόπα Σουνταμερικάνα 2020. Ο στόχος της δεν αλλάζει και φέτος.

Αουντάξ Ιταλιάνο: Δεν ξεκίνησε καλά τη σεζόν, ανέβασε στροφές από την 9η αγωνιστική, σκαρφάλωσε μέχρι τη 2η θέση τέσσερις πριν την διακοπή του πρωταθλήματος και τελικά τερμάτισε 7η. Πρώτος στόχος της αποτελεί η έξοδος στις διεθνείς διοργανώσεις για το 2021.

Ο’ Χίγκινς: Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν πάλεψε για την έξοδό της στις διεθνείς διοργανώσεις, κάτι που θα κατάφερνε αν το πρωτάθλημα ολοκληρωνόταν μία αγωνιστική νωρίτερα. Υστερούσε στην εξαπλή (!!) ισοβαθμία στους 34 βαθμούς, ολοκληρώνοντας μία θέση πίσω από την πρώτη 7αδα. Φέτος θέλει να εκπληρώσει τον περσινό στόχο της.

Ουνιόν Εσπανιόλα: Μπήκε στο πρωτάθλημα με πατημένο γκάζι, άρχισε την καθοδική πορεία της από τα μέσα αυτού, στις τελευταίες αγωνιστικές κινήθηκε στην μετριότητα και κατέκτησε την 9η θέση. Στόχος της αποτελεί η είσοδό της στην πρώτη 7αδα.

Κομπρεσάλ: Εκμεταλλευόμενη σε μεγάλο βαθμό την έδρα της (7-3-3), η έτερη νεοφερμένη Κομπρεσάλ κατάφερε να πανηγυρίσει την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία, ανεβάζοντας κατακόρυφα ρυθμούς από τα μέσα του πρωταθλήματος. Ο στόχος της δεν αλλάζει για φέτος.

Έβερτον: Έδειξε πως μπορεί να διεκδικήσει μία θέση στις διεθνείς διοργανώσεις, από τη 10η αγωνιστική κι έπειτα μπήκε σε περιπέτειες και τη μάχη για παραμονή. Συγκέντρωσε συνολικά 29 βαθμούς τερματίζοντας στην 11η θέση. Θέλει να πετύχει κάτι καλύτερο φέτος.

Αντοφαγκάστα: Απογοητευτική ήταν η πορεία της στο περσινό πρωτάθλημα, πανηγύρισε μόλις επτά νίκες σε 24 αγωνιστικές και τελικά τερμάτισε λίγο πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Θέτει ως πρωταρχικό στόχο την γρήγορη παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

Κούρικο Ουνίδο: Από πολλά σκαμπανεβάσματα χαρακτηρίστηκε η περσινή πορεία της στο πρωτάθλημα, ολοκλήρωσε αυτό μόλις δύο βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Στοχεύει σε μία εύκολη παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

Ικίκε: Από το ξεκίνημα της σεζόν πάλεψε για την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία, γλίτωσε από μεγάλες περιπέτειες λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος. Στόχος της αποτελεί η παραμονή.

Ουνιβερσιδάδ Τσίλε: Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η πορεία της σε σχέση με τη σεζόν 2018. Πριν δύο χρόνια πάλεψε για την κατάκτηση του τίτλου, πέρσι για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η διακοπή του πρωταθλήματος της επέτρεψε να πάρει βαθιά ανάσα, το γεγονός πως τερμάτισε στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας δεν είχε αρνητικές συνέπειες. Στόχος της είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς μιλάμε για μία ομάδα που έχει κατακτήσει 18 πρωταθλήματα.

Ουνιβερσιδάδ Κονσεπσιόν: Κόλλησε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας από την 15η αγωνιστική κι έπειτα, την ώρα που δύο χρόνια νωρίτερα τερμάτισε 2η και στο -3 από την πρωταθλήτρια Ουνιβερσιδάδ Κατόλικα. Η διακοπή και η απόφαση να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα την έσωσε από γερό κάζο. Θέλει να βρει και πάλι τα πατήματά της, επιστρέφοντας στη διεκδίκηση της εξόδου στις διεθνείς διοργανώσεις.

Σαντιάγκο Γουόντερερς: Πραγματοποιώντας σπουδαία πορεία, έχοντας απολογισμό 13-7-7 (40-26 τα γκολ), τερμάτισε στην κορυφή της δεύτερης κατηγορίας (σ.σ. διακόπηκε, επίσης, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της) εξασφαλίζοντας, παράλληλα, την απευθείας άνοδο στην Primera Chile μετά από δύο σεζόν. Πρώτος στόχος της αποτελεί η παραμονή σε αυτή.

H Primera Division Χιλής παίζει στην Interwetten
interwetten-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ