*Νοκ-άουτ παιχνίδι για τη φάση των «16» του Μουντιάλ. Σε περίπτωση ισοπαλίας, ακολουθεί παράταση κι αν χρειαστεί πέναλτι.

*Οι δύο χώρες αναμετρώνται για πρώτη φορά σε Μουντιάλ. Έχουν παίξει δύο φιλικά, το πιο πρόσφατο το 1972 (1-1), το προηγούμενο το 1966 (3-0 νίκη για Πορτογαλία).

*Ο Λουίς Σουάρες έχει σκοράρει 7 γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ με την Ουρουγουάη. Βρήκε δίχτυα δύο φορές στη μοναδική συμμετοχή του σε νοκ-άουτ αγώνα της φάσης των «16», το 2010 εναντίον της Νότιας Κορέας.

*H Ουρουγουάη δεν έχει νίκη κόντρα σε ευρωπαϊκή χώρα σε νοκ-άουτ φάση Μουντιάλ μετά το 1970.

*Η Ουρουγουάη έχει χάσει τους 3/4 νοκ-άουτ αγώνες φάσης των «16», δε βρήκε δίχτυα σε καμία απ’ αυτές τις ήττες.

*Όλα τα γκολ της Ουρουγουάης στο Μουντιάλ της Ρωσίας έχουν σημειωθεί από στατικές φάσεις! Τρία από κόρνερ, ένα από απευθείας φάουλ, ένα από εκτέλεση φάουλ.

*Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει σκοράρει σε νοκ-άουτ παιχνίδια Μουντιάλ (συνολικά 424 λεπτά)!

*Εξαιρεθέντων των αγώνων που κρίθηκαν στα πέναλτι, η Πορτογαλία έχει χάσει μόλις μια φορά στα τελευταία 17 παιχνίδια σε μεγάλα τουρνουά (8-8-1), στο Μουντιάλ 2014 απ’ τη Γερμανία (0-4).

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Είχε την τύχη να συμμετέχει στον πιο εύκολο όμιλο του Μουντιάλ, τα βρήκε «σκούρα» στην πρεμιέρα με την Αίγυπτο (1-0 στο 89’), έπαιξε όσο χρειάστηκε εναντίον της Σαουδικής Αραβίας (1-0), έβγαλε την ποιότητα της στο τελευταίο ματς με τη Ρωσία. Αυτή είναι η Ουρουγουάη, μια ομάδα που σε καμία περίπτωση δε ξεσηκώνει τα πλήθη, όμως έχει χαρακτήρα και σοβαρότητα, παίζει πλέον με την ταυτότητα που της έχει προσδώσει ο πολύπειρος Όσκαρ Ταμπάρες, που βρίσκεται για 12 έτη στην άκρη του πάγκου της. Ήταν η μοναδική ομάδα του τουρνουά που δε δέχτηκε γκολ στη φάση των ομίλων, σκόραρε μόνο από στατικές φάσεις, μπορεί να χαρακτηριστεί λιγάκι… νερόβραστη, αλλά δεν αρνείται ουδείς ότι είναι ουσιαστική.

Αυτή είναι η πέμπτη φορά σε Μουντιάλ που η «σελέστε» προκρίνεται απ’ τον όμιλο χωρίς να έχει δεχτεί γκολ, η τελευταία εκ των οποίων το 2010. Πρόκειται για καλό οιωνό, αφού σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις κατόρθωσε να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά, στις δύο πρώτες (1930, 1950) κατέκτησε το τρόπαιο! Ο Ταμπάρες ξέρει ότι απέναντι του τίθεται μια επίσης αποτελεσματική ομάδα, μ’ έναν πανέξυπνο προπονητή, όπως είναι ο Φερνάντο Σάντος, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Είναι πρωταθλητές Ευρώπης και αυτό τα λέει όλα. Έχουμε προετοιμαστεί πολύ καλά, κάναμε καλές εμφανίσεις και πηγαίνουμε με το ηθικό ψηλά. Ξέρουμε ότι τα πράγματα δε θα είναι απλά, αλλά γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε».

Μόνιμο θέμα συζήτησης το μαρκάρισμα του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο πολύπειρος κόουτς της Ουρουγουάης είπε: «Δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να τον σταματήσει μόνος του. Πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά και να περιορίσουμε αυτά που κάνει. Πάντως, δε θα χάσω και τον.. ύπνο μου. Δεν έχουμε εμμονή με τον Ρονάλντο». Πήρε περισσότερα πράγματα απ’ τον Σουάρες η «σελέστε», καθώς ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα βρήκε δίχτυα δύο φορές και ήταν μέσα στις φάσεις, ακόμη ψάχνει τον καλό εαυτό του ο Καβάνι. Έτοιμος είναι ο στόπερ Χιμένες, που έχασε το τελευταίο ματς με τη Ρωσία, ωστόσο σήμερα θα είναι βασικός. Πάει για 4-4-2 ο Ταμπάρες.

Προηγούμενο ματς: Νίκη 3-0 για την Ουρουγουάη κόντρα στη Ρωσία.

Στατιστικό: Από 7/8 NG έρχεται η Ουρουγουάη ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης (δες το στην Winmasters).

https://www.youtube.com/watch?v=kQa51_AB1g0

Το Ουρουγουάη – Πορτογαλία παίζει στην Winmasters
winmasters app
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δείτε τα Προγνωστικά Μουντιάλ (Κλικ Εδώ)

*Η Πορτογαλία είναι αήττητη στα τελευταία 10 ματς Μουντιάλ με μη ευρωπαϊκές χώρες (5-5-0).

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Το 2016 πήρε την πρόκριση απ’ τον όμιλο με 3/3 ισοπαλίες και όλοι ξέρουμε την ευτυχή κατάληξη. Φέτος, η Πορτογαλία έκανε μια νίκη και δύο ισοπαλίες, προκρίθηκε ασθμαίνοντας, αφού ήρθε για ακόμη μια φορά κατάφατσα μ’ έναν ντροπιαστικό αποκλεισμό. Έπαιζε για δύο αποτελέσματα κόντρα στο Ιράν, προηγήθηκε στο φινάλε του ημιχρόνου με το απίθανο γκολ του Κουαρέσμα, θα μπορούσε να «τελειώσει» το ματς με το πέναλτι στο 53’, όμως ο Ρονάλντο νικήθηκε απ’ τον γκολκίπερ Μπεϊρανβάντ. Οι Ίβηρες ίδρωσαν, αγχώθηκαν, πιέστηκαν, ισοφαρίστηκαν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και στην αμέσως επόμενη φάση είδαν τον… Χάρο με τα μάτια τους, αφού το Ιράν έχασε κλασική ευκαιρία για την ανατροπή.

Ήταν μια ακόμη απόδειξη ότι η φετινή Πορτογαλία είναι περισσότερο «soft» σε σχέση με το 2016, χαρακτηριστικό είναι ότι δέχτηκε 4 γκολ σε τρία ματς, αν υπήρχε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, η εστία τους θα έπρεπε να παραβιαστεί και απ’ το Μαρόκο. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής 36 τελικές προσπάθειες σε δύο ματς, οι 11 εκ των οποίων εντός της εστίας της (!), είχε μόλις 39% κατοχή εναντίον της Ισπανίας, την έχασε και εναντίον του Μαρόκου (53%). Ο Κριστιάνο Ρονάλντο την οδηγεί με τέσσερα γκολ, αποτελεί τον μοναδικό λόγο που η χώρα της Ιβηρικής πήρε την πρόκριση στους «16», οι επιδόσεις του (όχι οι αγκωνιές) έχουν «κρύψει» τις αδυναμίες της.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος πηγαίνει στο νοκ-άουτ ματς με την Ουρουγουάη ως αουτσάιντερ, ο άλλοτε κόουτς της Ελλάδας είπε: «Πρόκειται για μια κλασική ομάδα της Λατινικής Αμερικής. Δεν παρουσίασε αυτό το αμυντικό πρόσωπο μόνο στο Μουντιάλ, αλλά σε όλο το 2018. Είναι μια σπουδαία ομάδα, μ’ έναν προπονητή που βρίσκεται εκεί 12 χρόνια και ξέρει τι θέλει από ένα ματς. Είμαι πεπεισμένος για τις ικανότητες των παικτών μου, πιστεύω ότι θα περάσουμε». Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Πορτογαλία οφείλει να ανεβάσει επίπεδο την αμυντική της προσήλωση, αφού επιθετικά βρίσκει πάντα τις λύσεις.

Αντιμετώπισε τραυματισμό ο Γκερέιρο, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα κόντρα στο Ιράν, ίσως τον αντικαταστήσει στην ενδεκάδα ο Μάριο Ρουί, πιθανότητες έχει και ο Ρικάρντο Περέιρα, παρότι είναι δεξιός μπακ. Αμφιβολίες υπάρχουν για την ετοιμότητα του Γουίλιαμ Καρβάλιο, ωστόσο ο Σάντος μάλλον θα ρισκάρει τη συμμετοχή του, καθότι είναι ο μοναδικός αυθεντικός «κόφτης» στη μεσαία γραμμή. Επιστρέφει στην ενδεκάδα ο Γκεδές, αφού ο Αντρέ Σίλβα απογοήτευσε κόντρα στο Ιράν.

Προηγούμενο ματς: Ισοπαλία 1-1 για την Πορτογαλία κόντρα στο Ιράν.

Στατιστικό: Από 5/8 Over 2.5 έρχεται η Πορτογαλία.

Αριστοτέλης Σαββίδης