* 38η αγωνιστική (τελευταία).
* G/G & over 2,5 οι 4/5 τελευταίες αναμετρήσεις τους.
* Στον πρώτο γύρο: Ρεάλ Σοσιεδάδ-Εσπανιόλ 2-2 (24/08).
* Η Εσπανιόλ έχει μια πολύ μακρινή πιθανότητα για να βγει στο Κόνφερενς Λιγκ, μόνο με νίκη και πολλαπλή ισοβαθμία στους 48 βαθμούς, η οποία να της δίνει την έβδομη θέση ή με νίκη με πολλά γκολ και ισοβαθμία μόνο με τη Χετάφε, την οποία όμως θα πρέπει να ξεπεράσει και στη διαφορά τερμάτων (Χετάφε -7, Εσπανιόλ -12).
* Αδιάφορη βαθμολογικά η Ρεάλ Σοσιεδάδ.
ΕΣΠΑΝΙΟΛ
Προηγούμενο ματς: Νίκησε με 2-1 εκτός έδρας την Οσασούνα, με τα γκολ των Ρομέρο (7’) και Κίκε Γκαρθία (53’), είχε ισοφαριστεί προσωρινά από τον Βίκτορ Μουνιόθ (49’).
Ήταν να μην κάνει την αρχή ξανά η Εσπανιόλ, μετά την πρώτη νίκη για το 2026 επί της Αθλέτικ Μπιλμπάο (2-0), ακολούθησε δεύτερη κολλητά, αυτή τη φορά εκτός έδρας. Το εντυπωσιακό είναι πως της αρκούσε και η ισοπαλία με την Οσασούνα, αποτέλεσμα που θα εξασφάλιζε για αμφότερες παραμονή στην κατηγορία, όμως δεν συμβιβάστηκε, ήθελε τη νίκη και τα κατάφερε.
Ρεαλιστικά ελπίδες να παίξει στο επόμενο Κόνφερενς Λιγκ δεν έχει, πρέπει να γίνουν τρομερά πράγματα για να συμβεί κάτι τέτοιο. Το να κλείσει όμως τη σεζόν με μια συγκομιδή κοντά στους 50 βαθμούς έχει τη σημασία του, ιδίως από τη στιγμή που έκλεισε τον πρώτο γύρο με κάτι λιγότερο από 40…
Στόχος το 2/2 εντός κόντρα στην αδιάφορη Ρεάλ Σοσιεδάδ σε ένα παιχνίδι που είναι σαφές πως θα πρόκειται για το τελευταίο πάρα πολλών, ενδεχομένως και του κόουτς, Μανόλο Γκονθάλεθ, ο οποίος πάντως ακόμα απολαμβάνει της εκτίμησης του κόσμου. Ωστόσο ο νέος αθλητικός διευθυντής Μόντσι ανέλαβε για να αλλάξει τα πάντα και μεταξύ αυτών δεν αποκλείεται να είναι και ο Γκονθάλεθ.
Τιμωρημένος ξανά ο χαφ Λοθάνο.
Στατιστικά
* Σύνολο 2 ή 3 γκολ είχαν τα 4 τελευταία παιχνίδια της.
* N/G & under 2,5 τα 3 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της.
ΡΕΑΛ ΣΟΣΙΕΔΑΔ
Προηγούμενο ματς: Ήττα με 3-4 εντός έδρας από τη Βαλένθια σε ματς με πολλαπλές ανατροπές. Προηγήθηκε με τον Μουνιόθ (3’), το γύρισε η αντίπαλος με Χάβι Γκέρα (8’) και Ντούρο (22’), έκανε η ίδια ανατροπή από το αυτογκόλ του Τάρεγα (60’) και γκολ του Όσκαρσον (63’), δέχτηκε δύο γκολ από Γκίδο Ροντρίγκες (89’) και Χάβι Γκέρα (90’+3). Με παίκτη περισσότερο από το 70’ λόγω αποβολής του στόπερ της αντιπάλου, Τσέμερτ.
Το πιο εντυπωσιακό παιχνίδι της αγωνιστικής έγινε στο Σαν Σεμπαστιάν, η ήττα είναι αποτέλεσμα που την αδικεί κατάφορα. Για ισοπαλία ήταν το παιχνίδι, δεν μπόρεσε να κρατήσει το αποτέλεσμα με παίκτη παραπάνω, διότι η Βαλένθια δεν έπαιζε μόνο για την εξασφάλιση της παραμονής, αλλά και για να διατηρήσει τις ελπίδες της να βγει στο Κόνφερενς Λιγκ.
Η ίδια έχει εξασφαλισμένη από καιρό τη θέση στη league phase του Γιουρόπα Λιγκ ως κυπελλούχος, γι’ αυτό και έκτοτε έχει παρουσιάσει ένα πρόσωπο απαθές για τα αποτελέσματα. Πολύ πιθανόν να συμβεί το ίδιο και στη Βαρκελώνη, βγάζουν και κούραση οι παίκτες του Ματαράτσο, αφού μέσα στο 2026, ως τον τελικό που έγινε μέσα Απριλίου, ακολουθούσαν εξωφρενικούς ρυθμούς με σερί παιχνίδια.
Κλείνει τη σεζόν περισσότερο με τη σκέψη να μην προκαλέσει “ζημία” σε παίκτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, έστω και όχι πολύ σοβαρά ή κάποιους που θα αγωνιστούν στο Μουντιάλ που ακολουθεί, όλα αυτά προηγούνται σε σημασία του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και τέθηκε εκτός ο χαφ Γκοροτσατέγι, ο οποίος έχασε τις προηγούμενες προπονήσεις περισσότερο για προληπτικούς λόγους.
Στατιστικά
* Χωρίς νίκη στα 7 τελευταία, ηττήθηκε στα 3.
* G/G τα 4/5 τελευταία παιχνίδια της, τα 3 με over 2,5.