Πέτερ Σμάιχελ: Ο θηριώδης Δανός που άφησε εποχή στο αγγλικό ποδόσφαιρο

Ανανεώθηκε:
Schmeichel Peter Manchester United

Το μακρινό -σχετικά- 1963, κάπου στα μέσα του Νοέμβρη, σε μια περιοχή κοντά στην Κοπεγχάγη, γεννήθηκε ο μελλοντικά καλύτερος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε στην Premier League, τουλάχιστον περί τα τέλη του 20ου αιώνα κι έπειτα.

Ο λόγος για το Πέτερ Σμάιχελ, ο οποίος έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Δανίας, κατακτώντας νίκες, προσωπικά βραβεία και κορυφαίους τίτλους με τις δύο αυτές ομάδες και όχι μόνο.

Ήταν ένας κίπερ φόβητρο για τους επιθετικούς, οι οποίοι μάλλον θα προτιμούσαν να σουτάρουν από απόσταση, παρά να πλησιάσουν σε τετ-α-τετ με τον θηριώδη Δανό. Με ύψος 191 εκατοστά, θαρρείς και “σκέπαζε” την εστία του με το κορμί του σε έκταση και οι επιτιθέμενοι δεν είχαν τρόπο να περάσουν τη μπάλα προς τα δίχτυα.

Η κίνηση που… εκτόξευσε την καριέρα του, ήταν η υπογραφή συμβολαίου με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παρότι οι σχέσεις τους δεν ήταν ανέκαθεν… ιδανικές! Η απόκτηση του Σμάιχελ ήταν και η απαρχή της κυριαρχίας των “Κόκκινων Διαβόλων” σε εγχώριες και μη διοργανώσεις. Την τελευταία του χρονιά εκεί… σήκωσε και την κούπα με τα “μεγάλα αυτιά”!

Το Betarades με αφορμή… μια επιθυμία συναδέλφου, ξετυλίγει το κουβάρι της τεράστιας καριέρας που έκανε ο 57χρονος πια, Πέτερ Σμάιχελ. Θυμάται τις κορυφαίες στιγμές στην πορεία του από την άσημη Χβιντόρβε στις χαμηλές λίγκες του ποδοσφαίρου της Δανίας στο πρωτάθλημα με τη Μπρόντμπι, αλλά και τις στιγμές δόξας στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το Euro με τη φανέλα της εθνικής ομάδας της χώρας του.

Το Euro 2021 πλησιάζει και η Stoiximan έχει ήδη αποδόσεις για τη μεγάλη διοργάνωση το ερχόμενο καλοκαίρι. Η Δανία δεν είναι φυσικά στα φαβορί για τον τίτλο και προσφέρεται σε απόδοση 75.00 να κάνει την έκπληξη, όπως το 1992! 

Πρωταθλητής με το “καλημέρα”

Ο Πέτερ Σμάιχελ έδειχνε από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ότι θα αφήσει εποχή. Αυτό φάνηκε και από τον αντίκτυπο που είχε στις πρώτες σεζόν της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Αυτές, ήταν κυρίως στη Μπρόντμπι η οποία είναι η μεγάλη αντίπαλος της Κοπεγχάγης στη Superliga. 

Μετά τον υποβιβασμό της Χβιντόρβε, ο Σμάιχελ συνέχισε στην ομάδα και τη βοήθησε το 1986 να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία. Όμως, τότε, το 1987 υπέγραψε στη Μπρόντμπι. Έμεινε τέσσερα χρόνια στην ομάδα που εδρεύει στην πρωτεύουσα της Δανίας και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα. Μάλιστα, στέφθηκε πρωταθλητής μόλις στην πρώτη του σεζόν στη Μπρόντμπι και σηματοδότησε την επιστροφή της στην κορυφή, ύστερα από μία “άγονη” χρονιά. Επίσης, τη σεζόν 1988-89 πήρε και τους δύο εγχώριους τίτλους, πανηγυρίζοντας το νταμπλ. Η Μπρόντμπι είναι η δεύτερη ομάδα στην καριέρα του Πέτερ Σμάιχελ, με την οποία πραγματοποιεί τριψήφιο αριθμό συμμετοχών. Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι αν και τερματοφύλακας, σκόραρε δύο τέρματα.

Ντεμπούτο στην Εθνική και βασικός στο Euro του ‘88

Τα χρόνια του στη Μπρόντμπι ήταν εκείνα που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό εντός των συνόρων, αλλά και εκτός Σκανδιναβίας. Καταξιώθηκε ως ένας ικανότατος τερματοφύλακας και έδειχνε έτοιμος για το βήμα στην εθνική ομάδα της χώρας του. Δεν άργησε να έρθει η πρώτη κλήση, από τον τότε ομοσπονδιακό τεχνικό της Δανίας, τον Γερμανό Σεπ Πιόντεκ.

Στα 24 του χρόνια, ως πρωταθλητής Δανίας, έλαβε την ύψιστη τιμή για έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Το ντεμπούτο του στην εθνική Δανίας το Μάιο του 1987, τον έφερε στις επιλογές του Πιόντεκ ένα χρόνο αργότερα στο Euro που διεξήχθη στη Δυτική Γερμανία. Αρχικά, λογιζόταν ως αναπληρωματικός του Τρουλς Ράσμουσεν, όμως όταν ήρθε η ώρα των επίσημων αναμετρήσεων, ο Σμάιχελ πήρε φανέλα βασικού, στην ήττα της ομάδας του από την Ισπανία με σκορ 3-2. Ακολούθησαν ακόμα δύο ήττες σε ισάριθμα ματς για τη Δανία και φυσιολογικά ο αποκλεισμός.

Το “εισιτήριο” για τη μεγάλη μεταγραφή

Τα πρωταθλήματα με τη Μπρόντμπι έφεραν για τον Πέτερ Σμάιχελ και συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κορυφαία στιγμή για εκείνον εκείνη την εποχή, ήταν το 1991 η πορεία ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Συνολικά, κράτησε επτά φορές ανέπαφη την εστία του, όμως ένα γκολ από τον Ρούντι Φέλερ στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τη Ρόμα, οδήγησε στον αποκλεισμό από τη διοργάνωση, με σκορ 2-1. 

Οι εκπληκτικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε ο Σμάιχελ εκείνη τη χρονιά, τον έφεραν στη δέκατη θέση της λίστας με τους καλύτερους τερματοφύλακες παγκοσμίως, από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS).

Όλος αυτός ο ντόρος που έγινε γύρω από το όνομά του, δεν θα μπορούσε να αφήσει “ασυγκίνητες” τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Πολλές οι προτάσεις στο γραφείο μάνατζερ του παίκτη, ωστόσο, εκείνη που κέρδισε εν τέλει την υπογραφή του ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και αυτή ήταν η απόφαση απ’ όπου ξεκίνησαν όλα…

“Η συμφωνία του αιώνα”…

Το κόστος της μεταγραφής του διεθνούς Δανού κίπερ το καλοκαίρι του 1991, μπορεί να χαρακτηριστεί… μηδαμινό με βάση του τί προσέφερε μετέπειτα ο Σμάιχελ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ίσως, πολύ μικρό και για την πορεία του ως εκείνη τη στιγμή στην καριέρα του.

Οι “Κόκκινοι Διάβολοι” έβγαλαν από τα ταμεία τους 505.000 λίρες, ήτοι 750.000 ευρώ για να πείσουν την ομάδα του Μπρόντμπι να του επιτρέψει να μετακομίσει στο Μάντσεστερ και την Πρέμιερ Λιγκ. Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην έχει άποψη για τη συγκεκριμένη μεταγραφική κίνηση, ο προπονητής της Γιουνάιτεντ, Άλεξ Φέργκιουσον. Ο Σερ Άλεξ δικαιολογημένα χαρακτήρισε την απόκτηση Σμάιχελ, ως τη “συμφωνία του αιώνα”

Πρωτάθλημα 26 χρόνια μετά

Τη πρώτη του σεζόν στο Μάντσεστερ, ο Πέτερ Σμάιχελ είδε την ομάδα του να τερματίζει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. “Παρηγοριά” ωστόσο, αποτέλεσε το Λιγκ Καπ, το οποίο ήταν το πρώτο στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως, η επόμενη σεζόν ήταν ονειρική για τους “Κόκκινους Διαβόλους”, αφού κατέκτησαν την κορυφή στο αγγλικό ποδόσφαιρο, 26 χρόνια αργότερα από το τελευταίο πρωτάθλημα του 1967! Ο Σμάιχελ ήταν ήδη βασικός και αναντικατάστατος για την ομάδα του Φέργκιουσον, πραγματοποιώντας 42 συμμετοχές μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ, κρατώντας ανέπαφη την εστία του 22 φορές. Εκείνο, ήταν επίσης το πρώτο για τον Δανό τερματοφύλακα, από τα συνολικά πέντε που κατέκτησε στην οκταετή θητεία του στο “Ολντ Τράφορντ”.

ferguson Manchester united england

Η κόντρα με τον “Φέργκι” που παραλίγο να τον διώξει

Η σπουδαία καριέρα που πραγματοποίησε ο Πέτερ Σμάιχελ στο Νησί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Ούτε ήταν γεμάτη μονάχα με στιγμές δόξας και διακρίσεις. Είχε και… “αγκάθια” η σχέση του με τον Φέργκιουσον. Μία από τις κόντρες τους, ήταν εκείνη που τον έφερε ένα βήμα πριν από την… “έξοδο” από το “Θέατρο των Ονείρων”! 

Τρία χρόνια μετά τη μεταγραφή του, τον Ιανουάριο του 1994, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε ένα προβάδισμα τριών τερμάτων εναντίον της Λίβερπουλ και το τελικό σκορ ήταν 3-3. Τα νεύρα του Σμάιχελ πολλά και τα λόγια κατά του προπονητή του, πολύ άσχημα. Τον επέκρινε για τις επιλογές του στο συγκεκριμένο παιχνίδι και του χρέωσε το αποτέλεσμα. Ο Σερ Άλεξ είχε αποφασίσει να τον διώξει από την ομάδα και ουσιαστικά “πίστεψα ότι είχα απολυθεί”, αναφέρει στην αυτοβιογραφία του ο Σμάιχελ.

Τελικά, κλήθηκε σε απολογία από τη διοίκηση, ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών του και ο “Φέργκι” τον συγχώρησε, αφού ο Δανός απολογήθηκε επίσης ενώπιον των συμπαικτών του για μια συμπεριφορά που αντιβαίνει την εξουσία του συλλόγου. Για την ιστορία, στο φινάλε της χρονιάς, η Γιουνάιτεντ κατέκτησε ακόμη ένα πρωτάθλημα με βασικό τον Σμάιχελ, καθώς επίσης το FA Cup και το Community Shield.

Η κατηγορία του “ρατσιστή” που δεν αποδείχθηκε

Το 1996 σε μια αναμέτρηση με την Άρσεναλ, ο Σμάιχελ είχε μια αντιπαράθεση με τον επιθετικό των “Κανονιέρηδων”, Ίαν Ράιτ. Οι δυο τους αντάλλαξαν πολλά… “γαλλικά” κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών του αγώνα και στο φινάλε, οδεύοντας προς τα αποδυτήρια ο τσακωμός “φούντωσε”! 

Η αγγλική ομοσπονδία διετέλεσε έρευνα για το περιστατικό και ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμφανίστηκε ως κατηγορούμενος για ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος του αντιπάλου του. Πέρασαν μήνες έρευνας και μάλιστα ο Σμάιχελ συμμετείχε σε καμπάνια της ομοσπονδίας με τίτλο “Κλωτσήστε το ρατσισμό έξω από τα γήπεδα”.

Εν τέλει, δε βρέθηκαν αποδείξεις που να συνηγορούσαν ότι ο Δανός όντως επιτέθηκε με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς κατά του Ίαν Ράιτ.

Το αλησμόνητο φινάλε στους “Κόκκινους Διαβόλους”

Ένας τεράστιος (θα μπορούσε να είναι και κυριολεκτική η έννοια λόγω της σωματοδομής του) τερματοφύλακας όπως ο Πέτερ Σμάιχελ, έπρεπε να έχει ένα αντάξιό του, φινάλε, στην καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και το είχε!

Μετά από οκτώ χρόνια θητείας του εκεί, πραγματοποίησε 292 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Κατέκτησε 15 τρόπαια. Συγκεκριμένα, πήρε πέντε πρωταθλήματα, τρία FA Cup, ένα League Cup, τέσσερα Community Shield, ένα Champions League και ένα Super Cup Ευρώπης. 

Όλα είχαν τη σημασία τους, όλα του πρόσφεραν χαρά και δόξα, όμως εκείνο που αναμφίβολα είναι χαραγμένο με ανεξίτηλα γράμματα στη μνήμη του, είναι το Τσάμπιονς Λιγκ στην τελευταία του χρονιά ως “Κόκκινος Διάβολος”. Τη σεζόν 1998-99 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το ιστορικό treble, δηλαδή πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτό που συνέβη στις 26 Μαΐου του 1999, στο “Καμπ Νόου” της Βαρκελώνης, αποτελεί ακόμα και σήμερα μία από τις κορυφαίες (αν όχι η κορυφαία) ανατροπή σε τελικό στη διοργάνωση. Η Μάντσεστερ αντιμετώπιζε τη Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί πήραν από νωρίς κεφάλι στο σκορ, με τον Μάριο Μπάσλερ μόλις στο 6’ να πετυχαίνει γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Έφτασαν έως τη πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό, αφού η Γιουνάιτεντ κατάφερε κάτι… ασύλληπτο!

Στις καθυστερήσεις του αγώνα, το σκορ ήταν ακόμα στο 0-1. Ο Σμάιχελ είχε… κατασκηνώσει στην αντίπαλη περιοχή, διεκδίκησε την κεφαλιά από κόρνερ στο 90+1’, ο Γκιγκς σούταρε εκτός περιοχής και ο Τέντι Σέριγχαμ ήταν εκεί που έπρεπε για να κάνει το 1-1. Δύο λεπτά αργότερα, στο 90+3’ ο Σέριγχαμ πήρε την κεφαλιά από νέο κόρνερ του Μπέκαμ και ο Σούλσιερ σκόραρε με προβολή για να δώσει το τρόπαιο στη Γιουνάιτεντ. “Highlight” επίσης, οι… τούμπες που έκανε ο Πέτερ Σμάιχελ μπροστά στην εστία του εν είδει… πανηγυρισμού μετά το γκολ!

Το… μαυρισμένο μάτι από τον Ρόι Κιν

Όλα τα παραπάνω λίγο-πολύ είναι γνωστά στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους και λάτρεις της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί, είναι το τί είχε γίνει προτού ξεκινήσει αυτή η τρομερά επιτυχημένη σεζόν για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κατά την περίοδο της προετοιμασίας στην Ασία, το καλοκαίρι του 1998, έλαβε δράση ένα περιστατικό ανάμεσα σε παίκτες των “Κόκκινων Διαβόλων”. Ο Ρόι Κιν ήταν γνωστός για το δυναμισμό του εντός αγωνιστικού χώρου και πολλές φορές επιδιδόταν σε αντιαθλητικά μαρκαρίσματα τα οποία του κόστιζαν αποβολές. Αναμενόμενα, ο οξύθυμος χαρακτήρας του δεν περιοριζόταν μόνο στα γήπεδα.

Όπως αφηγείται ο ίδιος στη αυτοβιογραφία του, ένα βράδυ που η ομάδα βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ, είχε βγει με τον Νίκι Μπατ. Επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο, βρήκαν τον Πέτερ Σμάιχελ στη ρεσεψιόν. Το ένα έφερε το άλλο, ορισμένα… επικίνδυνα αστεία, λίγο το ποτό από πλευράς Ρόι Κιν και οι δύο παίκτες λογομάχησαν. Λίγο αργότερα, ο Σμάιχελ περίμενε το Ιρλανδό μέσο έξω από το δωμάτιό του να… λύσουν τις διαφορές τους. 

Ξεκίνησε ο καυγάς που διήρκησε για περίπου δέκα λεπτά. Την επόμενη μέρα ο Κιν δε θυμόταν πολλά, αλλά έβλεπε τον Σμάιχελ στην πτήση της επιστροφής να φορά διαρκώς γυαλιά

Το… κακό ήταν ότι έπρεπε αμφότεροι να παρευρεθούν στην συνέντευξη τύπου της ομάδας. Εκεί, ο Δανός τερματοφύλακας αποκάλυψε το μαυρισμένο μάτι από τον καυγά με τον Κιν, δικαιολογώντας το ότι δέχτηκε αγκωνιά στη χθεσινή προπόνηση. Αγκωνιά ίσως, αλλά… δεν ήταν στην προπόνηση!

Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση, η διοίκηση της Γιουνάιτεντ έλαβε γνώση του γεγονότος και κάλεσε τους παίκτες σε απολογία. Ο Σμάιχελ πήρε την ευθύνη, λέγοντας ότι εκείνος ήταν που περίμενε τον Κιν έξω από το δωμάτιο. Κι εκεί… ο Κιν τον παραδέχτηκε

“Παρών” στο θαύμα της Δανίας το ‘92

Ο Πέτερ Σμάιχελ εκτός από στιγμές δόξας στο αγγλικό και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με την ομάδα του, τη Γιουνάιτεντ, ήταν πρωταγωνιστής σε μία από τις σπουδαιότερες επιτυχίες της εθνικής Δανίας. Το καλοκαίρι του 1992 η Δανία δεν είχε προκριθεί στο Euro της Σουηδίας. Ωστόσο, η διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας εκείνη τη χρονιά και ο αποκλεισμός της, έφερε τη Δανία από… σπόντα στη διοργάνωση

Η κατάληξη; Οι Σκανδιναβοί κατέκτησαν το πρώτο (και μοναδικό ως τώρα) τρόπαιο ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην ιστορία τους. Η παρέα του Σμάιχελ, αφού απέκλεισε την Ολλανδία στη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό, είχε να αντιμετωπίσει τη Γερμανία στο μεγάλο τελικό του Γκέτεμποργκ

Εκεί, αρχικά ο Γένσεν στο 18’ και στη συνέχεια ο Βίλφορτ στο 78’, σκόραραν και διαμόρφωσαν το τελικό 2-0 υπέρ της Δανίας. Ο Πέτερ Σμάιχελ, όπως και ο Μπρίαν Λάουντρουπ ψηφίστηκαν στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης

Συνολικά πραγματοποίησε 129 συμμετοχές με τη εθνική Δανίας. Επίσης, σκόραρε ένα τέρμα, σε φιλική αναμέτρηση με το Βέλγιο, στο “Πάρκεν” της Κοπεγχάγης. Είχε δώσει προβάδισμα με 2-1 στην ομάδα του, όμως το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-2. 

Σμάιχελ η… συνέχεια!

Το γνωστό ρητό που λέει ότι “το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει”, εφαρμόζεται πλήρως στην περίπτωση πατέρα και γιου Σμάιχελ. Ο Κάσπερ, γιος του θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Πέτερ, αγωνίζεται ως τερματοφύλακας επίσης και μάλιστα ως βασικός εδώ και χρόνια στη Λέστερ. Με τις “Αλεπούδες” ο 34χρονος πια Κάσπερ, έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 2025-16, σ’ ένα επίτευγμα “θαύμα”, όπως ίσως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που κατέκτησε ο πατέρας του με την εθνική Δανίας 24 χρόνια πριν. 

Για την ιστορία, ο Πέτερ δεν ολοκλήρωσε τη σπουδαία καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά στη μισητή συμπολίτισσα Σίτι! Αγωνίστηκε 29 φορές με τη φανέλα των “Σίτιζενς” και αποσύρθηκε το 2003. Νωρίτερα, πέρασε επίσης από Σπόρτινγκ Λισαβόνας και Άστον Βίλα. Στους “Βίλατζερς” πέτυχε ακόμα ένα, από τα συνολικά δέκα τέρματα στην καριέρα του! Η Γιουνάιτεντ που έχει πλέον παράδοση από καλούς τερματοφύλακες, άργησε πολύ να βρει αντάξιο του Σμάιχελ. Πώς να αντικαταστήσεις άλλωστε τον σχεδόν ανίκητο, θηριώδη Δανό κίπερ!

Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης