Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Ντέρμπι βγαλμένο από την “καρδιά” της Αθήνας

Ανανεώθηκε:
athinaiko ntermpi panathinaikos vs aek

“Πράσινοι” εναντίον “Κιτρινόμαυρων” ή αλλιώς Παναθηναϊκός εναντίον ΑΕΚ. Το Αθηναϊκό ντέρμπι “έρχεται” την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 19:30 και το Betarades ετοίμασε ένα αφιέρωμα για την αντιπαλότητα των δύο μεγαλύτερων ομάδων της Αθήνας, στην ιστορία της ελληνικής Σούπερ Λιγκ.

Μπορεί για τον Παναθηναϊκό, ο… μισητός αντίπαλος να είναι ο Ολυμπιακός, με τον οποίο συνθέτουν και το μεγαλύτερο ελληνικό ντέρμπι, όμως με την ΑΕΚ κάνει την έννοια ντέρμπι κυριολεκτική, αφού αμφότερες εδρεύουν στην Αθήνα.

Η Stoiximan προσφέρει τεράστια ποικιλία επιλογών για ποντάρισμα στο μεγάλο ντέρμπι, με το σετ αποδόσεων ισορροπημένο. Ο Παναθηναϊκός προσφέρεται για νικητής στο 2.75 και η ΑΕΚ στο 2.65. Το να λήξει χωρίς νικητή η αναμέτρηση, πληρώνει στο 3.25.

Στην “καρδιά” της πόλης

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ιδρύθηκαν με διαφορά δεκάξι ετών, με το “Τριφύλλι” πρώτο, το 1908. Η Ένωση συστάθηκε ως ομάδα το 1924, από Κωνσταντινουπολίτες που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα ως πρόσφυγες. Ο Παναθηναϊκός αντίθετα, θεωρείται μια κατ’ εξοχήν ομάδα της αστικής τάξης.

Κοινό στοιχείο για τους δύο αντιπάλους, το κέντρο της πόλης. Εκεί έγιναν οι πρώτες συναντήσεις, οι αρχικές συζητήσεις, έπεσαν οι ιδέες στο τραπέζι για την ίδρυση των δύο συλλόγων. Λίγα χιλιόμετρα χωρίζουν άλλωστε τις ιστορικές έδρες και των δύο.

Η ΑΕΚ περιμένει την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου γηπέδου της, του “Αγιά Σοφιά” (ή OPAP Arena) και για την ώρα χρησιμοποιεί ως έδρα το ΟΑΚΑ, στο Μαρούσι. Ωστόσο, η καρδιά της ομάδας συνεχίζει να χτυπά στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που στις 9 Νοεμβρίου το 1930 διεξήχθη το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος για το “Δικέφαλο”, με νίκη μάλιστα εναντίον του Αθηναϊκού με σκορ 3-0.

Λίγο νοτιότερα, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην περιοχή των Αμπελοκήπων, η πόλη “χρωματίζεται” πράσινη και συναντάμε το “Απόστολος Νικολαΐδης”, όπου δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια του ο Παναθηναϊκός για το υπόλοιπο της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Τόσο κοντά που θαρρείς φαίνεται το ένα από τις εξέδρες του άλλου (εντάξει, αυτό σημειώστε το ως… “ποιητική αδεία” που λένε και στη λογοτεχνία).

Η απόσταση εν πάση περιπτώσει είναι λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι θα μπορούσε ακόμα και να την περπατήσει κάποιος.

Περισσότερες νίκες ο Παναθηναϊκός

Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης και των δύο ομάδων, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες αναμετρήσεις που μπορεί να μνημονεύσει κανείς είτε γιατί έκριναν τίτλο, είτε γιατί υπήρξαν όμορφα γκολ είτε γιατί απλά ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι, με πάθος, ένταση, συγκινήσεις.

Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί όπως είναι λογικό σε κάθε διοργάνωση που έχει θεσπιστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Από τα πρώτα χρόνια που δημιουργήθηκε το πρωτάθλημα Ελλάδας, ταυτόχρονα με το πρωτάθλημα Αθήνας οι ομάδες είχαν διαδοχικές κόντρες. Επίσης, έχουν δώσει αμέτρητες μάχες στο Κύπελλο, ακόμα και σε μπαράζ για την κατάκτηση του πανελλήνιου τότε πρωταθλήματος.

Από το 2007-08 που θεσπίστηκαν τα πλέι οφ στο πρωτάθλημα, έχουν αναμετρηθεί άλλες 14 φορές, ενώ έχουν παίξει και για το θεσμό του Σούπερ Καπ, περί τα τέλη της δεκαετίας του ‘80’ και έως τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Ακόμη, έχουν ματαιωθεί αναμετρήσεις για διάφορους λόγους στο παρελθόν.

Έχουν καταγραφεί 236 ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ σε όλες τις διοργανώσεις. Το “Τριφύλλι” υπερτερεί σε νίκες αφού έχει σημειώσει 92 έναντι 71 της Ένωσης. 73 αναμετρήσεις έληξαν ισόπαλες. Μοναδικός θεσμός που η ΑΕΚ δεν έχει σημειώσει νίκη έναντι του Παναθηναϊκού είναι το Σούπερ Καπ, που πλέον δεν υφίσταται. Δύο νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες για τους “Πράσινους” σε τέσσερα παιχνίδια, όμως κατέκτησε τρεις τίτλους, αφού ο ένας κατέληξε στους “Κιτρινόμαυρους” έπειτα από τη διαδικασία των πέναλτι.

Να σημειωθεί δε στο σημείο αυτό, ότι 12 αγώνες συνολικά έχουν διεξαχθεί με ουδέτερο γήπεδο. Συγκεκριμένα, 5 τελικοί Κυπέλλου (1948, 1949, 1994, 1995, 1997), 4 Σούπερ Καπ (1989, 1993, 1994, 1996), 2 αγώνες μπαράζ για την ανάδειξη πρωταθλητή (1960, 1963) και 1 αγώνας μπαράζ για την τρίτη θέση της βαθμολογίας (1980).

leoforos panathinaikos

Η προϊστορία στη “Λεωφόρο”

Είναι γνωστό ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της Αθήνας, χρησιμοποιούσαν ως έδρα από κοινού το ΟΑΚΑ. Ουσιαστικά, με αυτούς τους όρους ξεκίνησαν και τη φετινή αγωνιστική περίοδο, όπου έγινε και το παιχνίδι του πρώτου γύρου μεταξύ τους. Τότε, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με σκορ 1-2 (τυπικά γηπεδούχος η ΑΕΚ) με τα γκολ των Μακέντα, Κουρμπέλη από το πρώτο μέρος, ενώ ο “Δικέφαλος” μείωσε με τον Ολιβέιρα στα τελευταία λεπτά. 

Σ’ αυτή την ενότητα του αφιερώματος θα εστιάσουμε στα Αθηναϊκά ντέρμπι που διεξήχθησαν στο “Απόστολος Νικολαΐδης”, τη φυσική έδρα του Παναθηναϊκού. Εκεί, σε επίπεδο πρωταθλήματος, από τη σεζόν 1930-31 όταν “μπήκαν” και οι δύο ομάδες στη διοργάνωση, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν διασταυρώσει τα “ξίφη” τους στη “Λεωφόρο” 50 φορές. 47 από αυτές στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και 3 στο πλαίσιο των πλέι οφ.

Προσθέστε εδώ, άλλες 10 αναμετρήσεις για το θεσμό του Κυπέλλου. Από τις 50 φορές που έπαιξαν στην έδρα του Παναθηναϊκού, το “Τριφύλλι” σημείωσε 23 νίκες, ενώ η ΑΕΚ μόλις 8. Ωστόσο, 19 παιχνίδι έληξαν δίχως νικητή. Η παράδοση για την Ένωση είναι καλή σε επίπεδο Κυπέλλου στο “Απόστολος Νικολαΐδης”, αφού έχει υποστεί ήττα μόλις δύο φορές σε δέκα αγώνες. Έξι αγώνες έληξαν ισόπαλοι και κρίθηκαν στην παράταση, ενώ δύο νίκες έχουν σημειώσει οι “Κιτρινόμαυροι”. 

Η τελευταία “κιτρινόμαυρη” νίκη στη Λεωφόρο

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, από τις αρχές του 21ου αιώνα δηλαδή, η ΑΕΚ έχει πανηγυρίσει μόλις δύο νίκες με την έδρα του Παναθηναϊκού να είναι η “Λεωφόρος”. Η πιο πρόσφατη από αυτές, το Φεβρουάριο του 2005, με σκορ 1-3, για το θεσμό του Κυπέλλου. Οι δύο ομάδες είχαν αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς έπειτα από το 1-1 του πρώτου ματς στο ΟΑΚΑ και ήθελαν να σφραγίσουν την πρόκρισή τους στα προημιτελικά. Οι φιλοξενούμενοι τότε, ήταν καλύτεροι και πιο ουσιαστικοί, πέτυχαν δύο πολύ ωραία γκολ στο δεύτερο μέρος και υπέταξαν τους “Πράσινους”, πανηγυρίζοντας στο τέλος με τους οπαδούς τους που βρέθηκαν στην εξέδρα.

Ξέρετε, ήταν τότε, τα… παλιά χρόνια (όχι και τόσο εδώ που τα λέμε, αλλά φαντάζουν τόσο μακρινές οι εικόνες πια) που υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων στα γήπεδα. “Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις”, που γράφει και ο Διονύσιος Σολωμός, στον “Ύμνον Εις την Ελευθερίαν”.

Βέβαια, ως γνωστόν, σπάνια έλειπαν τα έκτροπα και οι συμπλοκές μεταξύ οπαδών κατά τις μετακινήσεις τους, επομένως είναι απολύτως λογικό το μέτρο της απαγόρευσης. 

Εν πάσει περιπτώσει, για να επανέλθουμε στα καθαρά ποδοσφαιρικά, η δεύτερη επικράτηση της Ένωσης στο “Απόστολος Νικολαΐδης” και ουσιαστικά η τελευταία που έκανε στο πρωτάθλημα, ήταν το Μάιο του 2001, με σκορ 0-1. Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι στο πλαίσιο του πρωταθλήματος (χωρίς πλέι οφ), έχει αποσπάσει τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες, την τριετία 2015 έως 2018.

Ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα και των δύο

Κατά καιρούς υπήρξαν πολλά σκαμπανεβάσματα στην πορεία των δύο ομάδων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άλλοτε ο Παναθηναϊκός ήταν πιο πάνω από την ΑΕΚ και αποτελούσε… πιο ελκυστικό προορισμό για έναν ποδοσφαιριστή, άλλοτε συνέβαινε το αντίθετο και παίκτες επέλεξαν την ΑΕΚ για να ανέβουν επίπεδο στην καριέρα τους. 

Συνεπώς, συναντάμε μια μακροσκελή λίστα με το “πάρε-δώσε” ανάμεσα στις δύο ομάδες. Από τους Δομάζο, Σαραβάκο, Δώνη μέχρι τους Κατσουράνη, Κυργιάκο, Μπασινά και εσχάτως Κολοβέτσιο, Χουλτ, Ινσούα, οι οποίοι πήγαν από τον Παναθηναϊκό στην ΑΕΚ ή έκαναν το αντίθετο δρομολόγιο. 

Ο “Στρατηγός” Μίμης Δομάζος, που παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους επιτελικους μέσους του ελληνικού ποδοσφαίρου, έπειτα από μια λαμπρή καριέρα με το “Τριφύλλι”, όπου σημείωσε 490 συμμετοχές και 134 γκολ, αποχώρησε για το “Δικέφαλο”. Τη διετία 1978-80 φόρεσε τα κιτρινόμαυρα και πραγματοποίησε 34 εμφανίσεις σκοράροντας 5 φορές, προτού επιστρέψει στον Παναθηναϊκό για να κλείσει την καριέρα του.

Κάτι ανάλογο έπραξε και ένας άλλος σπουδαίος φορ που έγραψε ιστορία στα ελληνικά γήπεδα, ο Δημήτρης Σαραβάκος. Συμπλήρωσε δέκα χρόνια στην πρώτη του θητεία στους “Πράσινους”, καταγράφοντας 252 συμμετοχές και 125 τέρματα. Στη συνέχεια αποχώρησε για την ΑΕΚ, όπου σε δύο σεζόν έπαιξε 47 αγώνες και πέτυχε 21 γκολ, πριν γυρίσει στον Παναθηναϊκό στη “δύση” της καριέρας του.

Σ’ αυτό το σημείο της λίστας “τρυπώνει” και το όνομα του Τάσου Μητρόπουλου. Ο 63χρονος πια, πρώην επιθετικός χαφ, συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία του Ολυμπιακού, όμως κατόπιν φόρεσε τη φανέλα και των δύο ομάδων της Αθήνας, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού. Μόλις δύο συμμετοχές με το “Τριφύλλι” ωστόσο και 56 με την Ένωση.

Αφήνουμε -προς το παρόν- επιθετικούς και μέσους, για έναν αμυντικό, το Γιάννη Καλιτζάκη.  Μια δεκαετία στον Παναθηναϊκό ήταν αρκετή για να κατακτήσει αρκετά τρόπαια, σημειώνοντας 260 συμμετοχές και 15 γκολ. Το 1997 αποφάσισε ότι έφτασε στο τέλος της η “πράσινη” θητεία του και μεταγράφηκε ΑΕΚ για να συμπληρώσει στην καριέρα του 76 εμφανίσεις και 1 γκολ.

Δημήτρης Μάρκος και Κώστας Κατσουράνης ανήκουν σε διαφορετικές γενιές ποδοσφαιριστών. Όμως κατέγραψαν ανάλογη πορεία με σημείο αναφοράς τρεις ελληνικές ομάδες και ενδιάμεσα έκαναν καριέρα στο εξωτερικό. Ο Μάρκος την πενταετία 1992-97 αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, με παρά μία, 100 συμμετοχές και 13 τέρματα. Εφαλτήριο για (αποτυχημένη εν τέλει) μεταγραφή στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα για την Καλαμάτα και στη συνέχεια την ΑΕΚ. 49 εμφανίσεις και 3 γκολ με την Ένωση τις σεζόν 1998-2000, ενώ αγωνίστηκε και στον ΠΑΟΚ, όπου ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Σ’ αυτές τις τρεις ελληνικές ομάδες αγωνίστηκε και ο Κατσουράνης, που άφησε το στίγμα του σε ΑΕΚ πρωτίστως και Παναθηναϊκό μετέπειτα. Με το “Δικέφαλο” πραγματοποίησε πάνω από 100 συμμετοχές ενώ στο Παναθηναϊκό σταμάτησε στις 88. Με το “Τριφύλλι” κατέκτησε και το νταμπλ τη σεζόν 2009-10. Ο ΠΑΟΚ ήρθε και για εκείνον τελευταίος (από τις τρεις) στην πλούσια και γεμάτη εμπειρίες από τα Αθηναϊκά ντέρμπι, καριέρα του.

Κοινό παρελθόν σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, έχει και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο 34χρονος πια μεσοεπιθετικός βέβαια, δε σταμάτησε εκεί και φόρεσε επίσης της φανέλες του Ολυμπιακού, του Ατρόμητου, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του από τον ΠΑΟΚ. Στο “Τριφύλλι” έμεινε τέσσερα χρόνια και έφτασε τις 89 συμμετοχές με 15 γκολ. Στην ΑΕΚ αγωνίστηκε από το 2016 έως το 2018 σημειώνοντας 12 τέρματα σε 57 εμφανίσεις.

Στη σχετική λίστα μπαίνουν επίσης οι Άγγελος Μπασινάς και Σωτήρης Κυργιάκος. Αμφότεροι συνυπήρξαν στο Παναθηναϊκό, στην Εθνική Ελλάδας, όμως πήραν από κοινού την απόφαση να φορέσουν τη φανέλα της ΑΕΚ τη σεζόν 2008-09. Ο Μπασινάς αγωνίστηκε μόλις 14 φορές με τα κιτρινόμαυρα, ενώ ο Κυργιάκος 20.

Ο Βίκτωρας Κλωναρίδης βρίσκεται πλέον στην Κύπρο και τον ΑΠΟΕΛ, όπου ακολούθησε τον Μαρίνο Ουζουνίδη με τον οποίο συνεργάστηκε τόσο στον Παναθηναϊκό όσο και στην ΑΕΚ μετέπειτα. Ο γεννημένος στο Βέλγιο, Έλληνας ακραίος επιθετικός ξεκίνησε από την ΑΕΚ, με την οποία πέτυχε 19 γκολ σε 59 εμφανίσεις την τετραετία 2009-13. Ο Παναθηναϊκός προέκυψε για τρία χρόνια από το 2013 έως το 2016 με το “κοντέρ” να γράφει 76 συμμετοχές και 26 τέρματα. Μετά από έναν δανεισμό στον Παναθηναϊκό (από τη Λανς) ήρθε στην ΑΕΚ του Ουζουνίδη για να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ και να προσθέσει άλλα 9 γκολ σε 49 εμφανίσεις.

Γιώργος Κουτρουμπής ο επόμενος, καθώς ύστερα από μία σεζόν στην ΑΕΚ (2012-13) όπου άφησε τα διαπιστευτήριά του, επέλεξε τον Παναθηναϊκό και σε διάστημα πέντε ετών πλησίασε τον τριψήφιο αριθμό συμμετοχών, σταματώντας στις 93 (σκόραρε και 2 φορές).  

Οι πιο… σύγχρονοι της λίστας με δρομολόγιο “Παναθηναϊκός-ΑΕΚ”, είναι οι Νίκλας Χουλτ και Εμάνουελ Ινσούα. Αμφότεροι αμυντικοί, αγωνίζονται στο αριστερό άκρο της άμυνας και άφησαν τον Παναθηναϊκό για την ΑΕΚ, με το επιπλέον κίνητρο της συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Σουηδός μετά από δύο σεζόν σε κάθε μία από τις ομάδες, αγωνίζεται πλέον στο Αννόβερο στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας. Ο Αργεντίνος άφησε την Αθήνα έπειτα από 3.5 χρόνια (τρία ως “Πράσινος”) για το Μπουένος Άιρες, ώστε να φορέσει τη φανέλα της Αλδοσίβι.

Ο τελευταίος δε που έκανε το δρομολόγιο “ΑΕΚ-Παναθηναϊκός” είναι ο νυν ποδοσφαιριστής της τουρκικής Καϊσέρισπορ, Δημήτρης Κολοβέτσιος. Ο κεντρικός αμυντικός αποφάσισε να αφήσει την ΑΕΚ το 2017, ύστερα από τρία χρόνια με το “Δικέφαλο” στο στήθος. Πραγματοποίησε 66 συμμετοχές και σκόραρε μόλις μία φορά. Αγωνίστηκε άλλα τρία χρόνια με το “Τριφύλλι” στο στήθος και κατέγραψε 74 εμφανίσεις με 3 τέρματα. Μάλιστα, ήταν εκείνος που το Νοέμβριο του 2019 έκρινε το νικητή στο Αθηναϊκό ντέρμπι στο 88’, ολοκληρώνοντας την ανατροπή για τον Παναθηναϊκό (3-2). Δεν πανηγύρισε το γκολ! 

Το κεφάλαιο Νίκος Λυμπερόπουλος

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Νίκος Λυμπερόπουλος. Διότι κατάφερε μεν να αγωνιστεί και στις δύο ομάδες, σημειώνοντας δε τριψήφιο αριθμό συμμετοχών και συνολικά τα 156 από τα 219 γκολ της καριέρας του. Επίσης, ο Νίκος Λυμπερόπουλος είναι ένας από τους λίγους που έκαναν το συγκεκριμένο δρομολόγιο και αγαπήθηκε εξίσου πολύ από τους οπαδούς των δύο ομάδων.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη μάχη της υπογραφής του το 1996 και τον έντυσε στα πράσινα. Εκείνος ανταπέδωσε την εμπιστοσύνη στο “Τριφύλλι”, έμεινε για επτά χρόνια και σκόραρε 72 τέρματα σε 185 συμμετοχές. Το 2003 αποχώρησε από την Παιανία με προορισμό την Ένωση, όπου σε διάστημα πενταετίας πέτυχε 66 γκολ σε 142 εμφανίσεις με την “κιτρινόμαυρη” φανέλα. Κατόπιν ήρθε η Άιντραχτ και η θητεία του στη Φρανκφούρτη διήρκησε δύο χρόνια. Η ΑΕΚ το “αγκάλιασε” ξανά το 2010 κι εκείνος έκλεισε την καριέρα του στο “Δικέφαλο” δύο χρόνια μετά, προσθέτοντας 18 γκολ σε 53 συμμετοχές. 

*Ο υπογράφων του άρθρου, παρεμπιπτόντως, δηλώνει μεγάλος φαν του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, από την περίοδο που ο γεννημένος στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, επιθετικός, έκανε πράγματα και θαύματα με τη φανέλα της “Μαύρης Θύελλας”!

Οι συνδετικοί κρίκοι των πάγκων

Εκτός από τα “πάρε-δώσε” σε παίκτες, οι δύο ομάδες έχουν και ονόματα προπονητών με κοινή θητεία. Οι Φέρεντς Πούσκας, Χέλμουτ Σενέκοβιτς και Γιάτσεκ Γκμοχ κάθισαν στην άκρη του πάγκου σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, όμως ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Ο επόμενος που το έκανε, είναι ο Φερνάντο Σάντος. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει αγαπηθεί όσο λίγοι και ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδος.

Στον Παναθηναϊκό ουσιαστικά, είχε ένα αποτυχημένο πέρασμα το 2002, καθώς έπειτα από τέσσερις μήνες και σειρά αποτυχημένων αποτελεσμάτων, οι δύο πλευρές έλυσαν τη συνεργασία τους. Την προηγούμενη σεζόν, 2001-02 ήταν στην ΑΕΚ, στην οποία επέστρεψε τη διετία 2004-06 έπειτα από το πέρασμά του από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Να σημειωθεί ότι ο μοναδικός του τίτλος ως προπονητής στο ελληνικό πρωτάθλημα, ήταν το Κύπελλο με την Ένωση στην πρώτη του θητεία, όταν και κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό νικών έως τώρα, με 74.51%.

Ο επόμενος συνδετικός κρίκος της αλυσίδας των προπονητών μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, είναι ο Μαρίνος Ουζουνίδης (νυν της ρουμάνικης Κραϊόβα). Ο 52χρονος που αγωνιζόταν ως αμυντικός ως ποδοσφαιριστής, ανέβαλε τις τύχες του “Τριφυλλιού”  το 2016, σε μια ομολογουμένως δύσκολη περίοδο με οικονομικά προβλήματα και χαμηλό μπάτζετ.

Κράτησε σε καλό επίπεδο την ομάδα για δύο χρόνια και αυτό του έδωσε την ευκαιρία να κοουτσάρει την ΑΕΚ το 2018-19, η οποία αγωνίστηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν ολοκλήρωσε σεζόν στο “Δικέφαλο” και το Φεβρουάριο του 2019 αποχώρησε. 

Οι… τέσσερις θητείες του Δώνη

Το όνομα του Γιώργου Δώνη έρχεται να ολοκληρώσει αμφότερες τις παραπάνω λίστες. Διότι αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, ενώ ανέλαβε και τις δύο ως προπονητής αργότερα.

Ως παίκτης φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού για οκτώ χρόνια, από το 1988 έως το 1996, με δανεισμούς ενδιάμεσα, όμως συμπλήρωσε 107 συμμετοχές και σκόραρε 31 φορές. Στην ΑΕΚ πήρε την απόφαση να πάει το 1997, όταν επέστρεψε από τα ξένα και τη θητεία του στη Μπλάκμπερν. Στη μία σεζόν που έμεινε στην Ένωση κατέγραψε 30 εμφανίσεις και 2 γκολ. 

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε το 2002 από τον Ηλυσιακό. Ύστερα ήρθε η Λάρισα και κατάκτηση του Κυπέλλου το 2007 κόντρα στον Παναθηναϊκό με σκορ 2-1. Η ΑΕΚ του έδωσε την ευκαιρία να αναλάβει ομάδα πρωταθλητισμού το 2008, όμως έπειτα από έξι μήνες και κακή πορεία της ομάδας, αποτέλεσε παρελθόν.

Μετά από πέντε διαφορετικές ομάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να τον φέρει στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Έπειτα από δύο χρόνια στους “Πράσινους”, αποχώρησε το καλοκαίρι του 2020.

Πλέον στους δύο πάγκους βρίσκονται ο Λάζλο Μπόλονι και ο Μανόλο Χιμένεθ και η μεταξύ τους “κόντρα” προμηνύεται αμφίρροπη, όπως και των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Η διαφορά τους είναι στο “τρίποντο” με την ΑΕΚ να προπορεύεται και στόχος εκατέρωθεν είναι ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Το Αθηναϊκό ντέρμπι στη “Λεωφόρο” για το δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος… στα προσεχώς!

Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης