+58

#betarades #στοιχημα

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ 03 / 07 / 2022

FIFA: Αλλαγές στους κανονισμούς λόγω κορωνοϊού

grafeia-fifa

H FIFA προχώρησε σε τροποποιήσεις όσον αφορά τα συμβόλαια και τις μεταγραφικές περιόδους και χθες Τρίτη (07/04) ανακοίνωσε τους νέους κανονισμούς. Αλλαγές που θα βοηθήσουν τις ομάδες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της πανδημίας και τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το στοίχημα.

Στην κοινοποίηση των προτάσεων της ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί για την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (07/04/2020) η FIFA όσον αφορά τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και τις μεταγραφικές περιόδους. Δίνοντας παράλληλα, τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση των νομικών συνεπειών του ιού Covid-19.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία ανακοίνωσε την πρόταση της ομάδας εργασίας να ισχύσουν και μετά την 30η Ιουνίου τα συμβόλαια που έληγαν, σε πρωταθλήματα που λόγω της πανδημίας δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο, ενώ παράλληλα, υπογράμμισε πως θα τροποποιηθεί η μεταγραφική περίοδος, λόγω των καθυστερήσεων που θα υπάρξουν στην ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων.
Δεν εισήλθε ωστόσο, σε λεπτομέρειες ως προς το πώς θα αλλάξει το στάτους της μεταγραφικής περιόδου (πιθανότατα μέχρι να υπάρξει επίσημα μία καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της σεζόν), καλώντας τις ομάδες, τους παίκτες και τις ομοσπονδίες να συνεργαστούν για να βρουν δίκαιες λύσεις στα «εργασιακά». Κι επισήμανε παράλληλα, πως σε περίπτωση που δύο πλευρές δεν μπορούν να οδηγηθούν σε συμφωνία, θα «…εξετάζονται όλες οι πτυχές της κάθε κατάστασης με ένα σωστό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών μέτρων για την υποστήριξη ομάδων και παικτών, το αν η αμοιβή πρέπει να αναβληθεί ή να μειωθεί και ποια ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να υπάρχει».

Επί της ουσίας, όπως συμβαίνει και με την UEFA, έτσι και η FIFA δεν μπορεί να αποφασίσει σε απόλυτο βαθμό τι θα γίνει με τα συμβόλαια, τις μειώσεις. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι προτάσεις (recommendations) κι όχι παρεμβάσεις και σ’ αυτό το ζήτημα, οι λύσεις θα πρέπει να δίνονται ανάμεσα σε παίκτες/ομάδες (μέσω συλλογικής σύμβασης) ή όπου χρειάζεται το κράτος.
Όπως ανέφερε πάντως, η ανακοίνωση της παγκόσμιας συνομοσπονδίας «…ελπίζουμε κι αναμένουμε οι προτάσεις μας, να ακολουθηθούν σε όλο τον κόσμο».

Αναλυτικά οι θέσεις και οι προτάσεις της ομάδας εργασίας της FIFA:

Για τα συμβόλαια των παικτών:«Τα συμβόλαια των παικτών τελειώνουν συνήθως όταν ολοκληρωθεί η σεζόν, έχουν ημερομηνία λήξης που συμπίπτει με το τέλος της σεζόν. Με την τρέχουσα αναστολή των αγώνων στις περισσότερες χώρες, είναι πλέον προφανές ότι η τρέχουσα σεζόν δεν θα ολοκληρωθεί τις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Ως εκ τούτου, προτείνεται να παραταθούν τα συμβόλαια μέχρις ότου η περίοδος λήξει σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την αρχική πρόθεση των πλευρών κατά την υπογραφή του συμβολαίου και θα πρέπει επίσης να διατηρεί την αθλητική ακεραιότητα και σταθερότητα. Μια παρόμοια αρχή ισχύει και για τα συμβόλαια που πρέπει να ξεκινήσουν από την έναρξη της νέας περιόδου, δηλαδή η έναρξη ισχύος τους καθυστερεί έως ότου ξεκινήσει η επόμενη σεζόν».

Για τις συμβάσεις εργασίας στο ποδόσφαιρο που δεν μπορούν πλέον να εφαρμοστούν:«Η πανδημία του COVID-19 έχει σαφώς μεγάλη επίδραση στα έσοδα των συλλόγων. Το ποδόσφαιρο, όπως και άλλοι τομείς της οικονομίας, πρέπει να βρει δίκαιες λύσεις προσαρμοσμένες σε αυτές τις συνθήκες, ελπίζοντας στον στόχο της προστασίας των θέσεων εργασίας και της επίτευξης δίκαιης και λογικής ισορροπίας συμφερόντων μεταξύ των παικτών και των συλλόγων. Κατά συνέπεια αυτών, η FIFA ενθαρρύνει ένθερμα τους συλλόγους και τους παίκτες να συνεργαστούν για να βρουν συμφωνίες και λύσεις κατά την περίοδο που αναστέλλεται το ποδόσφαιρο. Παρόλο που εξαρτάται κυρίως από τα ενδιαφερόμενα μέρη σε εθνικό επίπεδο να βρουν λύσεις που να ταιριάζουν στις συνθήκες της χώρας τους, η FIFA συνιστά να εξετάζονται όλες οι πτυχές της κάθε κατάστασης με ένα σωστό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών μέτρων για την υποστήριξη ομάδων και παικτών, το αν η αμοιβή πρέπει να αναβληθεί ή να μειωθεί και ποια ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να υπάρχει.

Εάν οι πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν και, κατά συνέπεια, οι υποθέσεις οδηγούνται στη FIFA, οι παράγοντες που θα εξεταστούν θα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • εάν υπήρξε πραγματική προσπάθεια του συλλόγου να καταλήξει σε συμφωνία με τους παίκτες.
  • ποια είναι η οικονομική κατάσταση του συλλόγου.
  • την αναλογικότητα οποιασδήποτε προσαρμογής στα συμβόλαια των παικτών.
  • τα καθαρά χρήματα των παικτών μετά από οποιαδήποτε προσαρμογή των συμβολαίων
  • το αν οι παίκτες έχουν αντιμετωπιστεί ισόνομα ή όχι.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημήτρης Βασιλάκος
Ο Δημήτρης Βασιλάκος γεννήθηκε το 1985 στη Θεσσαλονίκη, είναι απόφοιτος βρετανικής σχολής ΜΜΕ, με μεταπτυχιακό στο marketing, το οποίο έμεινε στο ράφι, αφού το μυαλό του ήταν στα σπορ και το στοίχημα. Ενεργός στα κουπόνια από το πρώτο που κυκλοφόρησε το Γενάρη του 2000, με αξέχαστες νίκες και αναπόφευκτους “κουβάδες”. Διαβαστερός σε... Διαβάστε Περισσότερα
Δημήτρης Βασιλάκος

Διάβασε επίσης

Betsson Quiz* για τον 1 χρόνο Betsson!

Η Betsson γιορτάζει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της στην Ελλάδα και σας γεμίζει δώρα με ένα ξεχωριστό Quiz*. Απαντώντας...