Φρανκ Λάμπαρντ: Από πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, σε χειρότερος προπονητής

Ανανεώθηκε:
Lampard Chelsea

Ο Φρανκ Λάμπαρντ δεν είναι πια προπονητής της αγαπημένης του Τσέλσι. Η διοίκηση των “Μπλε” πήρε την απόφαση να απολύσει τον 42χρονο τεχνικό, λόγω της κακής πορείας της ομάδας στη φετινή αγωνιστική περίοδο.

“Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για το κλαμπ, καθώς διατηρώ εξαιρετική σχέση με τον Λάμπαρντ και τρέφω μεγάλο σεβασμό για εκείνον”, δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Δεν είναι ποτέ καλή στιγμή να χωρίσουν οι δρόμοι με έναν από τους θρύλους της ομάδας, όπως ο Φρανκ, όμως ύστερα από αρκετή σκέψη και προβληματισμό, αποφασίστηκε ότι μία αλλαγή, θα βοηθήσει την ομάδα να βελτιώσει τις εμφανίσεις της και τα αποτελέσματά της στη σεζόν”, συμπλήρωσε η ανακοίνωση της διοίκησης. 

Με αυτά τα λόγια, η Τσέλσι αποχαιρετά τον αγαπημένο της “Φράνκι” από την τεχνική ηγεσία, όμως εκείνος παραμένει ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της.

Η Τσέλσι υπό τις οδηγίες του Τόμας Τούχελ πια, καλείται να αντιδράσει και να ανέβει θέσεις στην κατάταξη. Η Stoiximan πάντως, τη δίνει ως έβδομο φαβορί για την κατάκτηση της φετινής Πρέμιερ Λιγκ.

Το Betarades με αφορμή τη μικρή προπονητική καριέρα του Λάμπαρντ στους “Μπλε” του Λονδίνου, θυμάται την ένδοξη πορεία ενός από τους κορυφαίους μέσους που πέρασαν στις αρχές του 21ου αιώνα από τα αγγλικά γήπεδα και συνέδεσαν το όνομά τους με την αναγέννηση της Τσέλσι. Αριθμοί, τρόπαια και… ιστορίες για το πώς από πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας, μετατράπηκε σε έναν από τους χειρότερους προπονητές που βρέθηκαν στον πάγκο της. Επίσης, προκύπτει ένα κοινό με τον… Γουέιν Ρούνεϊ, έναν ποδοσφαιριστή που έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ήταν συμπαίκτης του Λάμπαρντ στην Εθνική Αγγλίας.

Το “κύκνειο άσμα” του στην τεχνική ηγεσία, ήταν η νίκη επί της Λούτον (24/01) με σκορ 3-1 στο “Στάμφορντ Μπριτζ”, για το FA Cup που έφερε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Φυσικά, δεν ήταν αρκετό για να ανατρέψει τα κακώς κείμενα, αφού άφησε την Τσέλσι στην ένατη θέση της βαθμολογίας της Πρέμιερ Λιγκ, με 8 νίκες, 5 ισοπαλίες και 6 ήττες. 

Ήταν 4 Ιουλίου το 2019 όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψή του στην Τσέλσι, ως αντικαταστάτης του Μαουρίτσιο Σάρι. “Είμαι πολύ περήφανος που επιστρέφω ως πρώτος προπονητής. Όλοι ξέρουν την αγάπη μου για το σύλλογο. Είμαι εδώ για να δουλέψω σκληρά και να φέρω μεγαλύτερες επιτυχίες στην ομάδα”, είχε πει τότε ο “Φράνκι”. Τετριμμένα λόγια προπονητών θα σκεφτεί κανείς, όμως είναι δεδομένο ότι ο 42χρονος Λάμπαρντ, τα εννοούσε στο ακέραιο για την αγαπημένη του ομάδα. Ονειρευόταν να γευτεί τη χαρά ορισμένων από τις επιτυχίες που βίωσε ως ποδοσφαιριστής στο “Στάμφορντ Μπριτζ”. 18 μήνες αργότερα… δεν πλησίασε καν σε αυτές!

Το παρ’ ολίγον “έπος” με τη Ντέρμπι και η κατασκοπεία

Παρακαταθήκη για τη δουλειά του στην Τσέλσι, ήταν η πρώτη του παρουσία ως head coach, στη Ντέρμπι Κάουντι. Ομάδα της Τσάμπιονσιπ τα “Κριάρια”, που επί ημερών Λάμπαρντ, έφτασαν μια “ανάσα” από την άνοδό τους στην Πρέμιερ Λιγκ. Προτού έρθει το φινάλε της σεζόν, έχει να υπερηφανεύεται την πρώτη του μεγάλη επιτυχία ως προπονητής. Το Σεπτέμβριο του 2018, απέκλεισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ζοζέ Μουρίνιο και μάλιστα στο “Ολντ Τράφορντ”, για τον 3ο γύρο του Carabao Cup (Λιγκ Καπ), στη διαδικασία των πέναλτι.

Ο Μάτα είχε ανοίξει το σκορ στο 3’, όμως οι Γουίλσον και Μάριοτ έκαναν την ανατροπή με γκολ στο 67’ και το 85’ αντίστοιχα, για τη Ντέρμπι. Ο Φελαϊνί στο 90+5’ (2-2) έσωσε προσωρινά έναν… προδιαγεγραμμένο αποκλεισμό για τους “Κόκκινους Διαβόλους”. Το… απίθανο είναι ότι στην επόμενη φάση, τον Οκτώβριο του 2018, η Ντέρμπι του Λάμπαρντ αποκλείστηκε από την Τσέλσι με ήττα 3-2 στο “Στάμφορντ Μπριτζ”. Όλα τα γκολ τότε, σημειώθηκαν έως το 41’ του πρώτου ημιχρόνου! 

Στο τέλος της πρώτης του σεζόν με τη Ντέρμπι, τερμάτισε στην έκτη θέση και κατάφερε να μπει στα πλέι οφ ανόδου. Ανέτρεψε το 0-1 του πρώτου αγώνα με τη Λιντς και επικράτησε με 2-4 στη ρεβάνς του “Έλαντ Ρόουντ” παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό. Απείχε 90 λεπτά από την Πρέμιερ Λιγκ στο πρώτο του βήμα ως προπονητής. Δεν τα κατάφερε! Ήττα από την Άστον Βίλα με 2-1 στο “Γουέμπλεϊ” και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η θητεία του στα “Κριάρια”, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να πει “όχι” στο ενδεχόμενο να… υπηρετήσει ξανά, ως πιστός στρατιώτης, την Τσέλσι.

Ένα περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας κατά τη θητεία του Λάμπαρντ στη Ντέρμπι Κάουντι, ήταν η υπόθεση κατασκοπείας από τους ανθρώπους της Λιντς. Στο μεταξύ τους παιχνίδι του δεύτερου γύρου, τα “Παγώνια” επικράτησαν με 2-0 εντός έδρας. Ωστόσο, ο Λάμπαρντ επέκρινε στη συνέντευξη τύπου, την επιλογή του Μπιέλσα να στείλει άτομο στο προπονητικό κέντρο της Ντέρμπι να κατασκοπεύσει την τακτική και τα πλάνα του αντιπάλου για τον αγώνα. Το εν λόγω συμβάν παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μαρσέλο Μπιέλσα!

Από τη Ντέρμπι Κάουντι προκύπτει και το κοινό με τον Γουέιν Ρούνεϊ, ενός παίκτη αντίστοιχου βεληνεκούς με τον Λάμπαρντ της Τσέλσι, αλλά για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 35χρονος πλέον Ρούνεϊ, αποφάσισε να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα και να αναλάβει τις τύχες της Ντέρμπι που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Τσάμπιονσιπ. Όταν απολύθηκε από τα “Κριάρια” ο Φίλιπ Κοκού στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, ο Ρούνεϊ ανέλαβε ως προσωρινός παίκτης-προπονητής.

Ωστόσο αποφασίστηκε από κοινού με τη διοίκηση να αποσυρθεί οριστικά από την ενεργό δράση και να υπογράψει συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2023. Κάτι αντίστοιχο με ό,τι έπραξε ο Βενσάν Κομπανί με την βελγική Άντερλεχτ. Έτσι, γίνεται η πρώτη ομάδα του Άγγλου πρώην επιθετικού, στην προπονητική του καριέρα, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Φρανκ Λάμπαρντ. 

Ο “εφιάλτης” στο Μάντσεστερ ήταν η αρχή του κακού

Από την Τσάμπιονσιπ, μια χαρά τα πήγε κόντρα στη Γιουνάιτεντ όταν επισκέφτηκε το Μάντσεστερ. Όταν όμως πήρε την “προαγωγή” για την Τσέλσι, τον περίμενε μια… ανώμαλη προσγείωση. Τον Αύγουστο του 2019, είχε το δύσκολο έργο να ντεμπουτάρει στο “Ολντ Τράφορντ”, για μια δουλειά που ήδη αρκετοί τον περίμεναν στη γωνία για να αποτύχει. Η Τσέλσι υπέστη συντριβή με σκορ 4-0. Ο Ράσφορντ με πέναλτι στο 18’ έκανε το 1-0 του ημιχρόνου, όμως ένα δίλεπτο από το 65’ έως το 67’ έφερε ακόμα δύο γκολ για τη Γιουνάιτεντ (Μαρσιάλ, Ράσφορντ) και το ματς “στράβωσε” για τα καλά. Το “κερασάκι στην τούρτα” έβαλε ο Τζέιμς στο 81’ και ο “εφιάλτης” είχε σάρκα και οστά για τον Φρανκ Λάμπαρντ.

Ήταν η μεγαλύτερη ήττα προπονητή της Τσέλσι σε ντεμπούτο, από το 1978 κι έπειτα, όταν ο Ντάνι Μπλάντσφλαουερ έχασε με 7-2 από τη Μιντλεσμπρο. Ούτε στο δεύτερο παιχνίδι του νίκησε! 1-1 με τη Λέστερ στο Λονδίνο. Στα επόμενα δεκατρία ματς του πρωταθλήματος, έχασε από Λίβερπουλ (1-2), έχασε από τη Μάντσεστερ Σίτι (2-1), έχασε και το μίνι ντέρμπι του Λονδίνου από τη Γουέστ Χαμ (0-1) στις 30 Νοεμβρίου. Όμως η συνέχεια έφερε σταδιακά, ορισμένη βελτίωση. 

Τα 0 σεντς που έγιναν περισσότερα από 200 εκ. λίρες 

Όταν ανέλαβε την Τσέλσι, ήξερε ότι ήταν μια δύσκολη συγκυρία για την ομάδα. Η τιμωρία από την UEFA είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση μεταγραφών. Συνεπώς, έπρεπε να βρει λύσεις εκ των έσω. Δανεικοί που επέστρεψαν και μια… ενδελεχής έρευνα στο υλικό των ακαδημιών ήταν το μοναδικό πράγμα που μπορούσε να κάνει. “Είμαι ενθουσιασμένος με τη “σοδειά” των νέων ποδοσφαιριστών, ιδίως παρακολουθώντας την τρομερή δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στις ακαδημίες”, ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις. Τί άλλο θα μπορούσε να πει άλλωστε;

Πρώτη και καλύτερη “μεταγραφή” ήταν ο Μέισον Μάουντ, τον οποίο ο Λάμπαρντ χρησιμοποίησε 38 φορές στη Ντέρμπι Κάουντι (όλες ως βασικό) την προηγούμενη σεζόν, που βρισκόταν εκεί δανεικός. Ο 22χρονος πια Άγγλος μέσος είναι διεθνής με την Εθνική Αγγλίας και ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ των “Μπλε” του Λονδίνου. Ίσως να “έβλεπε” τον εαυτό του ως ποδοσφαιριστή μέσα από τον box-to-box Μάουντ. Ο δεξιός μπακ Ρις Τζέιμς και ο επιθετικός Τάμι Έιμπραχαμ ήταν από τις αποκαλύψεις της πρώτης σεζόν του Λάμπαρντ στην Τσέλσι. Ο παλιός γνώριμος, στόπερ, Κερτ Ζουμά και ο εξτρέμ Κάλουμ Χάντσον-Οντόι ακολούθησαν αφήνοντας τα διαπιστευτήριά τους. Ο Κρίστιαν Πούλισικ επίσης ήταν μια σημαντική προσθήκη (είχε μείνει δανεικός στη Ντόρτμουντ μετά την αγορά του) και αποτέλεσε έναν από τους πρωταγωνιστές της πορείας της ομάδας.

Με αυτούς κατά κύριο λόγο ως “νέους” και τους Καντέ, Κόβατσιτς, Ζορζίνιο, Ζιρού η Τσέλσι με διαρκή βελτίωση στη σεζόν, τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 66 πόντους. Απολογισμός 20 νίκες, 6 ισοπαλίες και 12 ήττες. Καθόλου άσχημα, όμως τη φετινή περίοδο, οι προσδοκίες ανέβηκαν κατακόρυφα. Καθοριστικός παράγοντας το… ρεκόρ μεταγραφών το καλοκαίρι του 2020. Τα 0 σεντς της πρώτης σεζόν, εκτοξεύθηκαν σε πάνω από 200 εκ λίρες την επόμενη. 

Ο 10ος και… χειρότερος του Αμπράμοβιτς 

Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι ανέκαθεν ήταν… ανοιχτοχέρης και ειδικά τα πρώτα χρόνια του στην ομάδα, όταν ανέλαβε το 2003, ξόδεψε αρκετά χρήματα σε μεταγραφές. Το περασμένο καλοκαίρι, απέκτησε σχεδόν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην Ευρώπη. Τίμο Βέρνερ, Κάι Χάβερτς, Χακίμ Ζίγες, Μπεν Τσίλγουελ έκαναν άπαντες στο “στρατόπεδο” της Τσέλσι να ελπίζουν ότι μπορούν οι “Μπλε” να κάνουν πρωταθλητισμό. Απέκτησε επίσης τον έμπειρο Τιάγκο Σίλβα και τον κίπερ Έντουαρ Μεντί, αφού ο Κέπα Αριθαμπαλάγα δεν έπεισε. Πλήρωσε πάνω από 200 εκ. λίρες. Περισσότερα και από τις 186 εκ. λίρες τη σεζόν 2017-18. Όλα αυτά για τα μάτια του Φρανκ Λάμπαρντ. Τον 10ο προπονητή που υπογράφει ο Ρώσος μεγιστάνας.

Μετά από 18 μήνες στον πάγκο της Τσέλσι, ο Λάμπαρντ διατηρεί το χειρότερο μέσο όρο πόντων ανά αγώνα στην Πρέμιερ Λιγκ, επί εποχής Αμπράμοβιτς, με μόλις 1.67. Από πάνω του βρίσκεται ακόμα και ο Αντρέ Βίλας-Μπόας, με τον Πορτογάλο να έχει μέσο όρο 1.70. Πρώτος και καλύτερος ο Άβρααμ Γκραντ με 2.31, αφήνοντας στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας τον “Special One”, Ζοζέ Μουρίνιο (νυν τεχνικό της Τότεναμ) με 2.19.

Από τους πιο επιτυχημένους (κυρίως με την πρώτη του σεζόν) είναι ο Αντόνιο Κόντε που τώρα κοουτσάρει την Ίντερ, αποχωρώντας με μέσο όρο πόντων ανά αγώνα 2.14 στην Πρέμιερ Λιγκ. Κάρλο Αντσελότι, Ράφα Μπενίτεθ, Μαουρίτσιο Σάρι, Ρομπέρτο Ντι Ματέο και Κλαούντιο Ρανιέρι μερικά από τα υπόλοιπα ονόματα της λίστας. Το γεγονός ωστόσο, ότι είχαν υψηλότερο μέσο όρο, δεν τους έκανε αυτόματα και επιτυχημένους. Αρκετοί από αυτούς, “χαιρέτησαν” το Λονδίνο και την Τσέλσι προτού ολοκληρωθεί το συμβόλαιό τους, λαμβάνοντας φυσικά γενναία αποζημίωση από τη διοίκηση των “Μπλε”. Συγκεκριμένα, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει πληρώσει 110 εκ. λίρες για να διώξει προπονητές, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ακόμα, το ύψος της αποζημίωσης προς τον Λάμπαρντ ώστε να λύσει το τριετές συμβόλαιο που είχε υπογράψει. 

Για την ιστορία, ο “Φράνκι” έκλεισε τη θητεία του στην Τσέλσι με ποσοστό επιτυχίας 52.4% σε όλες τις διοργανώσεις σε 84 αγώνες. Ο απολογισμός “έγραψε” 44 νίκες, 17 ισοπαλίες και 23 ήττες.

“Οι άνθρωποι μιλάνε για πρότζεκτ και όραμα. Δεν υπάρχουν. Πρέπει να νικάς ή θα αντικατασταθείς. Σέβομαι την επιλογή της Τσέλσι, όμως ο κόσμος μας είναι να νικάμε όσο περισσότερο γίνεται”, είπε για την απόλυση Λάμπαρντ, ο Πεπ Γκουαρδιόλα.

“Είναι μεγάλο παιδί με ισχυρή προσωπικότητα. Είμαι σίγουρος ότι θα επανέλθει όταν εκείνος το αποφασίσει και η καριέρα του θα πάει καλά” ανέφερε για τον άλλοτε παίκτη του, ο Ζοζέ Μουρίνιο

“Ξέρω τί σήμαινε για εκείνον το κλαμπ. Κοιτάζοντας το νεανικό ρόστερ που διαχειριζόταν, χρειάζονται χρόνο. Δεν του δόθηκε αυτός ο χρόνος. Είχε το θάρρος να μην επιλέξει τον εύκολο δρόμο στην καριέρα του. Είχε εξαιρετική πορεία στη Ντέρμπι”, δήλωσε με τη σειρά του ο Μπρένταν Ρότζερς.

Κάπως έτσι το κεφάλαιο του Λάμπαρντ ως προπονητής της Τσέλσι, έκλεισε. Προς το παρόν…

Ο μέσος που δε σταματούσε να σκοράρει

Το κεφάλαιο Λάμπαρντ ως παίκτης της Τσέλσι έκλεισε -οριστικά- τον Ιούνιο του 2014. Ίσως όχι με τον καλύτερο τρόπο, αφού άφησε την αγαπημένη του ομάδα (που δεν τον υπολόγιζε) για τη Μάντσεστερ Σίτι και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την καριέρα του στο MLS και τη Νιου Γιορκ Σίτι, στα 36 του χρόνια. 

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δε μπορεί να ρίξει τον “Φράνκι” από το “βάθρο” με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του συλλόγου. Σίγουρα αποτελεί τον καλύτερο μέσο που φόρεσε τη φανέλα της Τσέλσι τον 21ο αιώνα και είναι από τις περιπτώσεις που οι αριθμοί “λένε” την αλήθεια. 

Συμπλήρωσε 13 σεζόν στο “Στάμφορντ Μπριτζ” και πραγματοποίησε 648 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Διατηρεί τα πρωτεία στο σκοράρισμα, με 211 γκολ, όντας ο παίκτης με τα περισσότερα τέρματα στην ιστορία των “Μπλε”. Απίθανο νούμερο αν αναλογιστεί κανείς ότι αγωνιζόταν ως μέσος. Φυσικά, δεν είναι δυνατό να ξεχαστούν τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στη Μπόλτον τον Απρίλιο του 2005.

Υπό τις οδηγίες του Ζοζέ Μουρίνιο, η Τσέλσι ήθελε τη νίκη για να κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ, έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια. Ο Λάμπαρντ δήλωσε “παρών” στον “τελικό”, σκόραρε δις και πανηγύρισε το πρώτο πρωτάθλημα στην καριέρα του. Τη σεζόν εκείνη πραγματοποίησε 38 συμμετοχές και πέτυχε 13 γκολ. Δεύτερη συνεχή χρονιά που έβαλε 10 ή περισσότερα. Από τότε, ακολούθησαν άλλες 8 σερί και έφτασε τις 10 διαδοχικές που σημειώνει διψήφιο αριθμό τερμάτων.

Αποκορύφωμα η σεζόν 2009-10 όταν πέτυχε 22 γκολ σε 36 εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ και οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος στην ιστορία της και τρίτο για εκείνον στην καριέρα του. Διψήφιο αριθμό γκολ είχε και στην τελευταία του χρονιά, στο MLS, με 12 σε 19 αγωνες, φορώντας τη φανέλα της Νιου Γιορκ Σίτι. Συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους μεγαλύτερους σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος και είναι 5ος στη λίστα με τους παίκτες που έβαλαν πάνω από 100 γκολ, μετρώντας 177. Δύο περισσότερα από τον σπουδαίο Τιερί Ανρί, που έβαλε 175 σε 258 συμμετοχές με την Άρσεναλ. 

Στην πρώτη θέση δεν είναι άλλος από τον τεράστιο Άλαν Σίρερ που αριθμεί 260, σημειώνοντας 100 και πάνω με δύο διαφορετικές ομάδες (Μπλάκμπερν, Νιουκάστλ). 

Μεταξύ άλλων, ο Λάμπαρντ κατέκτησε τέσσερα Κύπελλα Αγγλίας, δύο Λιγκ Καπ και ισάριθμα Κομιούνιτι Σιλντ. Όμως, τα τρόπαια που “σημάδεψαν” την καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, είναι το Τσάμπιονς Λιγκ του 2012 και το Γιουρόπα Λιγκ του 2013.

Η κούπα με τα “μεγάλα αυτιά” και το σερί Γιουρόπα

Τη σεζόν 2011-12 η Τσέλσι κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Μονάχου, όπου αντιμετώπισε τη… γηπεδούχο Μπάγερν. Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο στο τιμόνι των “Μπλε”, ο Γιουπ Χάινκες στην άκρη του πάγκου των Βαυαρών. Ο Τόμας Μιούλερ σκόραρε στο 83’ και ο καλύτερος παίκτης του ματς από την UEFA, Ντιντιέ Ντρογκμπά, απάντησε στο 88’. Η Τσέλσι επικράτησε στα πέναλτι με 4-3, με τον Λάμπαρντ να ευστοχεί στην τρίτη εκτέλεση και αργότερα ως αρχηγός (εν τη απουσία του Τζον Τέρι) σήκωσε την κούπα με τα “μεγάλα αυτιά”!

Ένα χρόνο μετά, η ομάδα δεν κατάφερε να διακριθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και… υποβιβάστηκε στο Γιουρόπα Λιγκ. Στις 15 Μαΐου, η Μπενφίκα υποδέχτηκε την Τσέλσι στο “Άμστερνταμ Αρένα” (μετέπειτα “Γιόχαν Κράιφ Αρένα”) και επικράτησε με σκορ 1-2. Ο Φερνάντο Τόρες στο 60’ έκανε το 0-1, όμως χρειάστηκε το τέρμα του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς στο 90+3’ για να κατακτήσει και αυτό το τρόπαιο η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ.

Φυσικά, στα επιτεύγματα του 42χρονου πια Λάμπαρντ δεν αναφέρουμε εκείνα με την εθνική Αγγλίας (πάνω από 100 συμμετοχές) και τις εμφανίσεις του σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Κύπελλο, κρατώντας τα σημαντικά της ιδιαίτερης σχέσης του με την Τσέλσι.

Κι όλα αυτά για… 11 εκ. λίρες! Τόσα κόστισε στην Τσέλσι όταν τον αγόρασε το 2001 από τη Γουέστ Χαμ.

Ο Φρανκ Λάμπαρντ ίσως ήταν “άγουρος” ακόμα για την Τσέλσι και ενδεχομένως να ήταν καλύτερο να μείνει στη Ντέρμπι Κάουντι ή να επιλέξει μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, που δεν έχει την πίεση του πρωταθλητισμού. Όμως, ήταν αδύνατο να αρνηθεί την πρόκληση της αγαπημένης του ομάδας. Ίσως το έντονο συναισθηματικό δέσιμο με το σύλλογο να τον έκανε κι εκείνον ανυπόμονο να τη δει ψηλά. Ίσως να τον οδήγησε σε λάθος αποφάσεις ή επιλογές. Το σίγουρο είναι ότι δεν “κάηκε” ο κόουτς Λάμπαρντ και δεν αποκλείεται στο μέλλον να έχει και δεύτερη ευκαιρία στους “Μπλε”

Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης