Με ημι-αυτόματο οφσάιντ το Μουντιάλ 2022 (video)

Ανανεώθηκε:
ημιαυτοματο οφσαιντ

Η FIFA ανακοίνωσε ότι τα παιχνίδια του Μουντιάλ 2022 θα διεξαχθούν με τη χρήση της τεχνολογίας του ημι-αυτόματου οφσάιντ, η οποία θα βοηθήσει στην ταχύτερη και ακριβέστερη λήψη αποφάσεων από πλευρά της διαιτητικής ομάδας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία αποτελεί μία από τις βελτιώσεις του VAR, χρησιμοποιεί 12 κάμερες οι οποίες είναι τοποθετημένες κάτω από την οροφή του γηπέδου. Αυτές καταγράφουν την μπάλα και έως και 29 σημεία δεδομένων για κάθε παίκτη, 50 φορές το δευτερόλεπτο, υπολογίζοντας την ακριβή θέση τους στο γήπεδο.

Interwetten, το Στοίχημα είναι το άθλημά μας! 21+
interwetten-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Τα δεδομένα που συλλέγονται, περιλαμβάνουν όλα τα μέλη του σώματος και τα άκρα από τα οποία εξαρτάται αν ένας ποδοσφαιριστής βρίσκεται σε θέση οφσάιντ. Παράλληλα, ένας αισθητήρας είναι τοποθετημένος μέσα στην μπάλα, στο κέντρο της, και θα στέλνει δεδομένα 500 φορές το δευτερόλεπτο, επιτρέποντας τον εξαιρετικά ακριβή εντοπισμό της θέσης από την οποία δόθηκε η τελική πάσα.

Δες το Μουντιαλ Προγραμμα για να είσαι από τώρα… έτοιμος!

Ημι-αυτόματο οφσάιντ: Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις

Ο συνδυασμός όλων των διαθέσιμων δεδομένων και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στέλνει αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις για τα οφσάιντ στους διαιτητές στην αίθουσα του VAR, όποτε η μπάλα καταλήγει σε παίκτη που βρίσκεται σε αντικανονική θέση. Πριν να ενημερωθεί ο 1ος διαιτητής του αγώνα, οι υπεύθυνοι του VAR επικυρώνουν την προτεινόμενη απόφαση ελέγχοντας χειροκίνητα το αυτόματα επιλεγμένο σημείο λακτίσματος και τη γραμμή του οφσάιντ που δημιουργείται αυτόματα. Η τελευταία βασίζεται στις υπολογισμένες θέσεις των άκρων των παικτών. Η διαδικασία δεν διαρκεί περισσότερα από ελάχιστα δευτερόλεπτα και σημαίνει ότι οι αποφάσεις μπορούν να ληφθούν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η τεχνολογία ελέγχθηκε σε πολλά test events, αλλά και σε πραγματικές συνθήκες σε διάφορα τουρνουά της FIFA, ανάμεσά τους το FIFA Arab Cup 2021 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων 2021.

Video: Πως λειτουργεί το ημι-αυτόματο οφσάιντ

Παρακολουθήστε σε αυτό το βίντεο πως λειτουργεί η τεχνολογία για το ημι-αυτόματο οφσάιντ!