Ολλανδία: Έρευνα δείχνει ταχεία αύξηση εθισμού στα τυχερά παιχνίδια

Ανανεώθηκε:
ολλανδια εθσμος τυχερα παιχνιδια
Photo Credits: Jason Wells / Alamy Stock Photo

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί στην Ολλανδία, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια παρουσιάζει τεράστια και ταχεία αύξηση.

ΔΙΠΛΟ ΔΩΡΟ* 🎁 ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ!
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το LADIS καλύπτοντας το ποσοστό κατάχρησης διαφόρων ουσιών, καθώς και το πρόβλημα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια, για την περίοδο μεταξύ 2018 και 2023.

Κατηγοριοποιώντας τα επίπεδα εθισμού με βάση την αιτία και το ποσοστό στον πληθυσμό, η LADIS διαπίστωσε ότι τα τυχερά παιχνίδια κατέχουν την πέμπτη θέση όσον αφορά την προβληματική συμπεριφορά, καταλαμβάνοντας το 3,8% των Ολλανδών πολιτών.  Πρώτο είναι το αλκοόλ με 44,9%, ακολουθούμενο από την κάνναβη (15,3%), την κοκαΐνη (12,3%) και την κατάχρηση οπιούχων (11,8%).

Παρόλα αυτά, το 2023 ο προβληματικός τζόγος είχε μακράν τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης σε ετήσια βάση σε σύγκριση με όλες τις άλλες κατηγορίες, κάνοντας άλμα κατά 24,2% σε σύγκριση με τους αριθμούς του 2022.

“Η αύξηση αυτή είναι επίσης ορατή μεταξύ των κέντρων απέξαρτησης που παρείχαν στοιχεία καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου”, σχολίασε η LADIS. Με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν από τα κέντρα απεξάρτησης για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια, το 54% των ατόμων που ζήτησαν υποστήριξη έχουν δώσει και στο παρελθόν τη μάχη της απεξάρτησης, ενώ το 46% εισήχθησαν για πρώτη φορά σε θεραπεία.

Αν χωριστούν ανά φύλο, η συντριπτική πλειοψηφία (88%) είναι άνδρες, ενώ το 75% είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών. Συνολικά 17% δήλωσαν ότι είναι κάτω των 25 ετών. Επιπλέον, το 44% των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθισμού στον τζόγο έχει διαπιστωθεί ότι έχουν επίσης διαταραχή κατάχρησης ουσιών, με τον αλκοολισμό (44%) να είναι ο πιο διαδεδομένος μεταξύ των προβληματικών παικτών. Στο υπόλοιπο 56% των περιπτώσεων δεν διαπιστώθηκε καμία δευτερογενής διαταραχή.

Από όλα τα είδη τυχερών παιχνιδιών, τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση της δραστηριότητας των πελατών μεταξύ 2018 και 2023. Ο τομέας αναπτύχθηκε με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς από το 2021, όταν ξεκίνησε μια νέα ρυθμιζόμενη αγορά βάσει του νόμου περί τυχερών παιχνιδιών.