Ατλέτικο – Ρεάλ: Η πρωτεύουσα φοράει τα καλά της για το “derbi madrileño”

Ανανεώθηκε:
kun aguero vs pepe

Οι αναμετρήσεις ανάμεσα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Ρεάλ Μαδρίτης έχουν πάντα τεράστιο ενδιαφέρον είτε αγωνιστικά είτε για ένα σωρό λόγους εκτός γηπέδου. Το φετινό “derbi madrileño” για το δεύτερο γύρο του ισπανικού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο “Wanda Metropolitano” την Κυριακή στις 17:15, έχει έναν λόγο παραπάνω να είναι σημαντικό. Θα κρίνει εν πολλοίς τον τίτλο!

Όχι οριστικά (πώς θα μπορούσε άλλωστε ενώ απομένουν ακόμα περισσότερες από δέκα αγωνιστικές), αλλά σε μεγάλο βαθμό, αν το πάρουν οι “Ροχιμπλάνκος”. 

Το Betarades με αφορμή το υπ’ αριθμόν 168 ντέρμπι της Μαδρίτης στο πλαίσιο της Πριμέρα Ντιβισιόν, ετοίμασε ένα αφιέρωμα για τη μεγάλη αντιπαλότητα των ομάδων της ισπανικής πρωτεύουσας.

Η Stoiximan προσφέρει τεράστια ποικιλία επιλογών για ποντάρισμα στο μεγάλο ντέρμπι, με το σετ αποδόσεων ισορροπημένο. Η Ατλέτικο πληρώνει στο 2.62 για νικήτρια, ενω η Ρεάλ προσφέρεται στο 2.75. Το να λήξει χωρίς νικητή η αναμέτρηση, πληρώνει στο 3.30.

Σημαντικότερο και από το “clásico”

Για τη Ρεάλ Μαδρίτης ο σημαντικότερος αντίπαλος είναι η Μπαρσελόνα. Είναι η ομάδα που έρχεται δεύτερη στους τίτλους πρωταθλήματος και αυξάνει τον ανταγωνισμό για την κατάκτηση εγχώριων τροπαίων. Είναι η ομάδα με την οποία κονταρίστηκαν ουκ ολίγες φορές για την υπογραφή νέων αστέρων και συνθέτουν ένα ντέρμπι μίσους με κοινωνικο-πολιτικά κριτήρια, το “clásico” που βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως. 

Ωστόσο, εντός συνόρων για τη χώρα της Ιβηρικής, δεν ήταν πάντα έτσι. “Φαίνεται ότι η αντιπαλότητα είναι με τη Μπαρσελόνα, όμως ιστορικά ο αντίπαλός μας ήταν η Ατλέτικο”, είπε πριν από περίπου μια δεκαετία ο Χοσέ Μαρτίνεθ Σάντσεθ, γνωστός και ως “Πίρι”, που φόρεσε με επιτυχία τα “λευκά” της Μαδρίτης. “Το πρώτο που κοιτούσαμε ήταν να τσεκάρουμε στο πρόγραμμα πότε παίζουμε με εκείνους, τα ντέρμπι ήταν μέχρι θανάτου. Υπάρχει κόσμος που προτιμά μια νίκη ενάντια στη Ρεάλ, ακόμα και αν δεν κατακτήσουμε το πρωτάθλημα”, είχε πει με τη σειρά του ο Αδελάρδο Ροδρίγκεθ, που κουβαλά ακόμα και σήμερα το παρατσούκλι “ο θρύλος”. 

“Στα δικά μου χρόνια, ο αντίπαλος ήταν η Ατλέτικο. Αυτή ήταν που θέλαμε να κερδίσουμε με κάθε κόστος, διότι ήταν οι γείτονες. Και το να χάσεις από το γείτονα, σήμαινε ότι την επόμενη μέρα στο γραφείο, στο μπαρ, στο δρόμο, οι οπαδοί τους γελούσαν εις βάρος των δικών μας οπαδών”, ανέφερε για τα “derbi madrileño” ο Αλφρέδο ντι Στέφανο που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία των “Μερένγκες”. “Στην εποχή μου, έπρεπε να κρυφτείς αν είχες χάσει ένα ντέρμπι. Ο κόσμος σε έδειχνε. Το να κερδίσεις τη Ρεάλ ήταν πιο ξεχωριστό, απ’ ό,τι να κερδίσεις οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι”, είπε χαρακτηριστικά ο Αδριάν Εσκουδέρο το 2009, ο οποίος αγωνιζόταν ως επιθετικός στην “Ατλέτι” και διετέλεσε προπονητής της εθνικής ομάδας αργότερα.

Η παράδοση είναι… “λευκή”

Όπως είναι λογικό, δύο από τις ιστορικότερες ομάδες της Ισπανίας, έχουν αναμετρηθεί σε κάθε εγχώρια διοργάνωση. Εκτός αυτών, Ατλέτικο και Ρεάλ έχουν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις στους οπαδούς τους σε σπουδαίες “μάχες” για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη, το Τσάμπιονς Λιγκ. 

Οι “Ροχιμπλάνκος” και οι “Μπλάνκος” έχουν παίξει 288 παιχνίδια από το 1903 και 1902 που ορίζονται τα έτη ίδρυσής τους αντίστοιχα. Σε αυτό τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι αναμετρήσεις για το τοπικό πρωτάθλημα και Κύπελλο. Η Ρεάλ Μαδρίτης κυριαρχεί με 149 νίκες έναντι 71 της Ατλέτικο. Επίσης, 68 ματς έληξαν ισόπαλα. Τα γκολ της Ρεάλ είναι 501 και την Ατλέτικο 360. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι οι “Ροχιμπλάνκος” δεν έχουν σκοράρει στα τελευταία τέσσερα ντέρμπι της Μαδρίτης, σε πρωτάθλημα (3) και Σούπερ Καπ (1) Ισπανίας.

Τελευταία επικράτηση της Ατλέτικο σε επίσημο ματς ήταν τον Αύγουστο του 2018, στον τελικό του Σούπερ Καπ Ευρώπης, που διεξήχθη στο Ταλίν. Τότε, οι “Ροχιμπλάνκος” χρειάστηκαν τον έξτρα χρόνο της παράτασης για να κατακτήσουν το τρόπαιο με σκορ 2-4, έπειτα από το 2-2 της κανονικής διάρκειας. Επίσης, σε ματς 90 λεπτών, η τελευταία νίκη χρονολογείται το Μάιο του 2017, στη ρεβάνς του “Βιθέντε Καλδερόν” για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, με σκορ 2-1. Την πρόκριση τότε, πανηγύρισαν οι “Μερένγκες” χάρη στο 3-0 του “Σαντιάγο Μπερναμπέου”. Όσον αφορά τη Λα Λίγκα, η τελευταία νίκη των παικτών του Σιμεόνε, μας πηγαίνει ακόμα πιο πίσω, το Φεβρουάριο του 2016, όταν το τέρμα του Γκριζμάν στο 53’ “έβαψε”… ερυθρόλευκο το “derbi madrileño” με γηπεδούχο τη Ρεάλ.

Ειδικότερα, για το πρωτάθλημα, οι αναμετρήσεις μεταξύ τους είναι 167. Πάλι φαίνεται η ανωτερότητα της Ρεάλ, καθώς έχει καταγράψει 89 νίκες. Οι ισοπαλίες είναι 39, όσες δηλαδή και οι νίκες που έχει σημειώσει η Ατλέτικο. Τα γκολ των “Μερένγκες” είναι 292 και τον “Κολτσονέρος” 216.

Torres vs ramos & carvajal

Μερένγκες, Κολτσονέρος, Βίκινγκς και Ινδιάνοι

Όλοι αρέσκονται να αποκαλούν τις ομάδες με τα παρατσούκλια τους. Είτε μιλάμε για οπαδούς που ενδεχομένως να χρησιμοποιούν κάποιο από αυτά με μια δόση υποτίμησης, το οποίο μπορεί να συνδέεται με καταγωγή ή ένα ιστορικό γεγονός, είτε μιλάμε για δημοσιογράφους που θέλουν να αποφύγουν τη μονοτονία σε ένα άρθρο ή στον προφορικό λόγο.

Ωστόσο, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να “κοιτάξουμε” πίσω από τα ονόματα που δίνονται κατά καιρούς στις ομάδες και τις ακολουθούν ιστορικά ακόμα και σήμερα. Εκτός από τα κλασικά που αφορούν τα χρώματά τους, δηλαδή “Μπλάνκος” και “Ροχιμπλάνκος”, Ρεάλ και Ατλέτικο αντίστοιχα, έχουν κι άλλα παρατσούκλια. 

Η ομάδα της Ρεάλ αποκαλείται επίσης “Μερένγκες” που σημαίνει μαρέγκα. Το γαλλικό γλυκό ήταν εκείνο που ενέπνευσε τον ραδιοφωνικό παραγωγό Μάτις Πρατς Κανιέτε να της “κολλήσει” το συγκεκριμένο παρατσούκλι. Το μάλλον πιο άγνωστο παρατσούκλι της ομάδας του Ζιντάν, είναι “Βίκινγκς”. Εδώ, οι απόψεις διίστανται για το πώς έμεινε αυτή η ονομασία. Ίσως από την εφημερίδα “The Times” η οποία τη σεζόν 1959-60, μετά την κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου από τη Ρεάλ έγραψε ως τίτλο: Η Ρεάλ Μαδρίτης περιπλανήθηκε στην Ευρώπη όπως έκαναν οι Βίκινγκς πριν από χρόνια, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο δρόμο τους. Στο ρόστερ τότε, υπήρχαν οι σπουδαίοι Φέρεντς Πούσκας και Αλφρέδο ντι Στέφανο. Η δεύτερη εκδοχή, είναι λόγω των πολλών Γερμανών και Δανών παικτών που είχε η ομάδα τη δεκαετία του ‘70.

Εξίσου ενδιαφέρουσες ιστορίες “κρύβουν” και τα παρατσούκλια της Ατλέτικο. Ένα από αυτά είναι “Κολτσονέρος”. Η λέξη “colchón” στα ισπανικά σημαίνει “στρώμα” και μετά τον εμφύλιο πόλεμο τα στρώματα συνήθως καλύπτονταν με ρίγες σε χρώμα κόκκινο και λευκό, όπως και τα χρώματα της Ατλέτικο.

Το δεύτερο και λιγότερο διαδεδομένο είναι “Ινδιάνοι”. Και γι’ αυτό υπάρχουν δύο θεωρίες για το πώς “κόλλησε” στην Ατλέτι. Η πρώτη αφορά τους πολλούς παίκτες από τη Λατινική Αμερική που συνήθιζε να αποκτά η ομάδα, τις δεκαετίες των ‘60 και 70’. Ένας από αυτούς και ο Μεξικανός επιθετικός Ούγο Σάντσες που έκανε καριέρα αρχικά στην Ατλέτικο και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για τη Ρεάλ, όπου πραγματοποίησε σχεδόν διπλάσιες συμμετοχές και σημείωσε πολύ περισσότερα τέρματα. Ο Σάντσες πήρε το παρατσούκλι “Ίντιο” (Ινδιάνος) και το διατήρησε στη μετέπειτα καριέρα του στους “Μερένγκες”.

Η δεύτερη θεωρία “λέει” ότι σχετίζεται με το γεγονός ότι το ιστορικό γήπεδο της Ατλέτικο, το “Βιθέντε Καλδερόν”, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες που διασχίζει τη Μαδρίτη, ακριβώς στο κομμάτι των ινδιάνικων φυλών που έχουν ως σύμβολο τα κόκκινα και άσπρα χρώματα.

Οι τελικοί που “στοιχειώνουν” την Ατλέτικο

Υπάρχουν δεκάδες αναμετρήσεις μεταξύ Ατλέτικο και Ρεάλ, ανεξαρτήτως γηπεδούχου και διοργάνωσης, που μπορεί να μνημονεύσει κανείς. Ωστόσο, περίοπτη θέση στη λίστα των “derbis madrileños” έχουν οι δύο τελικοί Τσάμπιονς Λιγκ το 2014 και το 2016 σε Λισαβόνα και Μιλάνο αντίστοιχα. Δύο τελικοί που έβγαλαν νικήτρια τη Ρεάλ και ακόμα “στοιχειώνουν” τα όνειρα των οπαδών της Ατλέτικο και του “Τσόλο” Σιμεόνε.

Στις 24 Μαΐου το ‘14 στο στάδιο “Ντα Λουζ”, η αρμάδα του Κάρλο Αντσελότι επικράτησε στην παράταση εκείνης του Ντιέγο Σιμεόνε και κατέκτησε το πολυπόθητο 10ο τρόπαιο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της. Η Ατλέτικο προηγήθηκε με τον Γοδίν στο 36’ και η Ρεάλ παρότι άσκησε πολλή πίεση στο δεύτερο μέρος, χρειάστηκε μια κεφαλιά του Ράμος στο 90+3’ για να στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί, οι “Ροχιμπλάνκος” δεν άντεξαν ψυχολογικά, κατέρρεαν λεπτό με λεπτό και οι Μπέιλ, Μαρσέλο και Ρονάλντο με πέναλτι διαμόρφωσαν το τελικό 1-4. Ο Άνχελ Ντι Μαρία ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου.

Στις 28 Μαΐου το 2016, στο στάδιο “Τζουζέπε Μεάτσα”, η Ρεάλ του Ζινεντίν Ζιντάν πια, αντιμετώπισε ως τυπικά γηπεδούχος την Ατλέτικο του Σιμεόνε. Ο Σέρχιο Ράμος φώναξε “παρών” στο 15’ για το 1-0, ο Γκριζμάν έχασε πέναλτι στο 48’ και ο Καράσκο απάντησε στο 79’ με την παράταση ξανά στο “κάδρο”. Ούτε εκεί βγήκε νικητής και χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι. Στη “ρώσικη ρουλέτα” η Ρεάλ δε λάθεψε, σκόραρε και στα πέντε που εκτέλεσε, με καθοριστικό εκείνο του Κριστιάνο για να ξεκινήσουν τα πανηγύρια.

Μοιραίος για την Ατλέτικο, ένας παίκτης που ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής των “Μπλάνκος”, ο Χουάνφραν που έχασε το τέταρτο πέναλτι. Καλύτερος παίκτης του γηπέδου τότε, το ματς που διηύθυνε ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ψηφίστηκε ο Σέρχιο Ράμος.

https://youtu.be/7lO0cyP0Q3c

Η πρωταθλήτρια Ατλέτι και το χατ-τρικ του CR7

Την τελευταία δεκαετία οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά σε προημιτελική και ημιτελική φάση, το 2015 και 2017 αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις η Ρεάλ ήταν εκείνη που προχώρησε στη διοργάνωση, με νίκες εντός έδρας και ισοπαλία ή ήττα στο δεύτερο παιχνίδι. Αξέχαστη έχει μείνει άλλωστε η τρομερή ντρίμπλα του Καρίμ Μπενζεμά σε τρεις παίκτες της Ατλέτικο, που οδήγησε στο 2-1 από τον Ίσκο στο 42’, το Μάιο του 2017.

Εκτός από τις ευρωπαϊκές μάχες ωστόσο, υπήρξαν σημαντικές αναμετρήσεις μεταξύ τους με ξεχωριστή σημασία. Τον Αύγουστο του ‘14, μερικούς μήνες μετά τον τελικό της Λισαβόνας, η Ατλέτικο ως πρωταθλήτρια Ισπανίας, αντιμετώπισε την Κυπελλούχο Ρεάλ σε δύο τελικούς Σούπερ Καπ. Ισοπαλία στο “Μπερναμπέου” και νίκη με σκορ 1-0 στο “Καλδερόν” έδωσαν τον τίτλο στην ομάδα του Σιμεόνε. Το “χρυσό” γκολ σ’ εκείνη την αναμέτρηση, πέτυχε ο Μάριο Μάντζουκιτς στο 2’.

Λίγες ημέρες μετά, το Σεπτέμβριο υπήρξε “derbi madrileño” και για την Πριμέρα Ντιβισιόν, με την Ατλέτικο να έχει πάρει τον “αέρα” της Ρεάλ. Δεύτερη νίκη στη σειρά για τους “Ροχιμπλάνκος”, που άλωσαν το “Μπερναμπέου” με σκορ 1-2 χάρη στα τέρματα των Τιάγκο στο 10’ και Αρντά Τουράν στο 76’. Στο 26’ με εκτέλεση πέναλτι, είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Πορτογάλος ωστόσο, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην αναμέτρηση το Νοέμβριο του 2016, στην έδρα των “Κολτσονέρος”. Ήταν το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι μετά τον τελικό του Μιλάνο για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ρονάλντο έκανε χατ-τρικ με γκολ στο 23’, το 71’ με εκτέλεση πέναλτι και στο 77’ έβαλε τη “σφραγίδα” του στο τελευταίο ντέρμπι της Μαδρίτης που έγινε το “Καλδερόν” για το πρωτάθλημα. 

Ο μεγάλος απών, ρέκορντμαν, Σέρχιο Ράμος

Ο Σέρχιο Ράμος είναι ένας παίκτης που έχει αφήσει το στίγμα του σε ντέρμπι της Μαδρίτης, είτε γιατί ήταν απροσπέλαστος στα μετόπισθεν είτε γιατί καθοδήγησε μαεστρικά τους συμπαίκτες του από την άμυνα με φωνές και οδηγίες είτε γιατί… δε συγκράτησε τα νεύρα του. Ο “καπιτάνο” της Ρεάλ δε θα δώσει το “παρών” στο προσεχές “derbi madrileño” καθώς είναι σε στάδιο αποθεραπείας έπειτα από το χειρουργείο που έκανε στο γόνατο. 

Παρ’ όλα αυτά, δεν αλλάζει το στάτους ότι είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στις αναμετρήσεις με την Ατλέτικο. Μετρά 43 εμφανίσεις και απέχει οκτώ από τον δεύτερο εν ενεργεία ποδοσφαιριστή τη δεδομένη στιγμή, Καρίμ Μπενζεμά, που έχει 35. Για τους “Ροχιμπλάνκος” εκείνος που έχει τις περισσότερες εμπειρίες από μαδριλένικα ντέρμπι είναι ο Κόκε, με 30 συμμετοχές.

Ο Λούκα Μόντριτς έρχεται τρίτος με 28 παιχνίδια στο ενεργητικό του και ακολουθεί ο Μαρσέλο με 26, για τον οποίο είναι αμφίβολο αν θα βρίσκεται στις επιλογές του Ζιντάν ενόψει του κρίσιμου αγώνα.

Όσον αφορά τις all time συμμετοχές, πίσω από τον Σέρχιο Ράμος βρίσκονται άλλοι τέσσερις παίκτες των “Μπλάνκος”. Ο Πάκο Χέντο και ο Μανόλο Σαντσίς μοιράζονται τη δεύτερη θέση με 42 συμμετοχές, ενώ πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται οι Κάρλος Αλόνσο “Σαντιγιάνα” και Μίτσελ Γκονθάλεθ με 36.

Ο γνωστός με το μικρό του όνομα, Μίτσελ, πραγματοποίησε 404 συμμετοχές με την πρώτη ομάδα της Ρεάλ και σκόραρε 97 γκολ, αγωνιζόμενος στη μεσαία γραμμή. Ο 58χρονος Μαδριλένος, κάνει πλέον καριέρα ως προπονητής και πέρασε από τα μέρη μας, για να βρεθεί στο τιμόνι του Ολυμπιακού, τη διετία 2013-15.

Την… “λευκή” σειρά στη λίστα “σπάει” ο Αδελάρδο Ροδρίγκεθ που έχει πραγματοποιήσει 35 συμμετοχές, όσες και οι Μιγκέλ Πορλάν “Τσέντο” και Καρίμ Μπενζεμά.

sergio ramos football player real

Δεν έχει αντίπαλο ο Κριστιάνο

Άλλη μια λίστα που συναντάμε στην κορυφή ποδοσφαιριστή που έγραψε τη δική του ιστορία με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο συνεχίζει να σκοράρει ακατάπαυστα σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά με τη φανέλα της Γιουβέντους πια. Δεν αποτελεί είδηση ότι είναι στην κορυφή μιας λίστας με τα περισσότερα γκολ. O Πορτογάλος σούπερ σταρ πέρασε εννέα σεζόν στη Μαδρίτη και σκόραρε 311 τέρματα. 

Τα 22 από αυτά ήταν απέναντι στους “Κολτσονέρος” σε συνολικά 31 εμφανίσεις. Το συγκεκριμένο ρεκόρ θα κάνει πολλά χρόνια για να καταρριφθεί, καθώς δεν υπάρχει κανείς εν ενεργεία ποδοσφαιριστής κάποιας από τις δύο ομάδες που να πλησιάζει τον Ρονάλντο, ούτε καν με διψήφιο αριθμό τερμάτων. Ο Σέρχιο Ράμος που είναι ο συνδετικός κρίκος της λίστας με συμμετοχές και γκολ, μετρά μόλις 6.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται ο Σαντιάγο Μπερναμπέου (από τον οποίο πήρε το όνομά του το γήπεδο των “Μερένγκες”) και ο Αλφρέδο ντι Στέφανο με 17 τέρματα. Ο Φέρεντς Πούσκας πιο χαμηλά με 15 γκολ, ενώ από πλευράς Ατλέτικο τα περισσότερα έχει πετύχει ο Πάκο Κάμπος, που σκόραρε 12 φορές. Στη σχετική λίστα, συναντάμε επίσης ονόματα όπως του Ραούλ, ο οποίος σημείωσε 11 τέρματα με τη Ρεάλ, αλλά και του Ιβάν Σαμοράνο που χρίστηκε σκόρερ έξι φορές. Ξεχωριστή θέση στις καρδιές των οπαδών της Ατλέτικο έχει ο Λουίς Αραγονές, που πέτυχε 6 γκολ σε ντέρμπι της Μαδρίτης και μεταξύ άλλων θήτευσε ως προπονητής της Εθνικής Ισπανίας.

Το ποδοσφαιρικό κοινό παγκοσμίως αδημονεί για το προσεχές “derbi madrileño”. Για τη Ρεάλ η νίκη είναι μονόδρομος, για την Ατλέτικο μια πρόωρη στέψη. Η Μπαρσελόνα καραδοκεί. Στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν, το ισπανικό πρωτάθλημα συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον.

Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης