Α’ Βραζιλίας: Preview της σεζόν 2020

Ανανεώθηκε:
Βραζιλία Serie A

Πρεμιέρα το Σάββατο για το πρωτάθλημα Βραζιλίας. Ένα πρωτάθλημα που αρέσει ιδιαιτέρως σε όσους ασχολούνται με το στοίχημα. Φυσικά η διεξαγωγή του θα γίνει σε άδεια γήπεδα και συνολικότερα με όλους τους περιορισμούς που ισχύουν σε όλο τον πλανήτη, αλλά το γεγονός είναι ότι η χώρα θα αρχίσει και πάλι να εξάγει το πολύτιμο προϊόν της. Και μάλιστα με ένα πρωτάθλημα που αναμένεται να είναι από τα πιο συναρπαστικά των τελευταίων ετών. Δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας που θα διεκδικήσουν τον τίτλο, αλλά και το ότι οι περισσότερες ομάδες έχουν δυναμώσει προκειμένου να καταφέρουν να πετύχουν τον σκοπό τους. Και φυσικά αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι η Red Bull αποφάσισε να «εισβάλλει» και στη Λατινική Αμερική και να θέσει υπό τη χορηγία της τη νεοφώτιστη Μπραγκαντίνο με σκοπό να την οδηγήσει ψηλά. Από τα ενδιαφέροντα «πειράματα» της σεζόν.

Η Α’ Βραζιλίας παίζει στον Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σύστημα διεξαγωγής

Με τις ήδη γνωστές συνθήκες θα διεξαχθεί και το φετινό πρωτάθλημα. Οι 20 ομάδες θα αγωνιστούν σε δύο γύρους, άρα 38 αγωνιστικές. Η μόνη διαφοροποίηση με το παρελθόν είναι ότι οι υποχρεώσεις θα τελειώσουν τον Φεβρουάριο, καθώς στο καλεντάρι του πρωταθλήματος δεν ήταν δυνατόν να χωρέσουν και οι 38 αγωνιστικές μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στη διάθεση των είκοσι ομάδων υπάρχουν 13 διαθέσιμα εισιτήρια που οδηγούν σε διεθνείς διοργάνώσεις. Από αυτά τα 7 οδηγούν σε συμμετοχή στο Κόπα Λιμπερταδόρες και 6 σε έξοδο στο Κόπα Σαουνταμερικάνα. Υπό προϋποθέσεις – κατάκτηση ενός ή και των δύο διεθνών τίτλων από βραζιλιάνικη ομάδα – οι θέσεις αυτές μπορεί να γίνουν 15. Και με δεδομένο ότι οι τέσσερις τελευταίοι υποβιβάζονται, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο συναρπαστικό αναμένεται να είναι και το φετινό πρωτάθλήμα.

Μεταγραφικό παζάρι

Συνήθως στη Βραζιλία τα εντυπωσιακά ποσά ακούγονται όταν ένας παίκτης μιας ομάδας της χώρας περνάει τον Ατλαντικό και ενισχύει μια άλλη από τις μεγάλες ευρωπαϊκές Λίγκες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του 18χρονου μέσου Ρεϊνιέρ, ο οποίος αφού στέφθηκε πρωταθλητής με τη Φλαμέγκο αναχωρεί για τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα ταμεία της πρωταθλήτριας με 30 εκατομμύρια ευρώ. Ή η πώληση του 22χρονου μέσου Πεντρίνιο στην Μπενφίκα έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν ενισχύονται οι ομάδες, προσελκύοντας μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της Λατινικής Αμερικής που οι «πτήσεις» τους δεν έχουν καταγραφεί ακόμα από ευρωπαϊκά ραντάρ. Όπως η περίπτωση του 32χρονου Αργεντινού επιθετικού Χερμάν Κάνο που «έφτιαξε» το όνομά του στην Κολομβία πετυχαίνοντας 75 γκολ σε 97 αγώνες, και για 2,6 εκατομμύρια ευρώ η Πατσούκα παραχώρησε τα δικαιώματά του στη Βάσκο Ντα Γκάμα. Πάντως και στις μεταγραφές πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Φλαμέγκο που με την άνεση των 30 εκατομμυρίων από τη Μαδρίτη, δεν δίστασε να ξοδέψει 7 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον επιθετικό Μισέλ Ντελγκάδο από την Γκοϊάς και άλλα 7,5 για τον αμυντικό της Ατλέτικο Παραναένσε, Λέο Περέιρα.

ΦΛΑΜΕΝΓΚΟ

Προέρχεται από μια ονειρική χρονιά. Τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Κατέκτησε τον τίτλο στην Βραζιλία μετά από δέκα χρόνια, και μάλιστα εμφατικά αφήνοντας πίσω τους αντιπάλους της με 16 πόντους. Συνέχισε τις επιτυχίες κερδίζοντας την Ρίβερ Πλέιτ με 2-1 κατακτώντας έτσι τον τίτλο της πρωταθλήτριας Νοτίου Αμερικής. Βρέθηκε έτσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και μόνο στον τελικό της διοργάνωσης υποτάχθηκε στην ανωτερότητα της Λίβερπουλ (έχασε στην παράταση με 1-0). Μόνο στο Κύπελλο Βραζιλίας αποκλείστηκε στα προημιτελικά.

Στην φετινή περίοδο θα ήθελε να διατηρήσει τα κεκτημένα. Αλλά… θα πρέπει να το κάνει χωρίς τον προπονητή που την οδήγησε στις επιτυχίες, καθώς ο Πορτογάλος Ζεσούς θα βρίσκεται στον πάγκο της Μπενφίκα. Στην θέση του θα βρεθεί ο μάλλον άπειρος Ισπανός Ντομενέκ Τορέντ. Στο μεταγραφικό κομμάτι, προχώρησε στην απόκτηση του επιθετικού Μισέλ Ντελγκάδο (Γκοϊάς) και των αμυντικών Λέο Περέϊρα (Ατλ. Παραναένσε) και Γκουστάβο Ενρίκε (Σάντος). Στο ρόστερ της νέας χρονιάς θα υπάρχουν επίσης ως δανεικοί ο 23χρονος επιθετικός Πέδρο (Φιορεντίνα) και ο 23χρονος μέσος Τιάγκο Μάσια (Λιλ). Ο νέος προπονητής δεν θα υπολογίζει τον 18χρονο μέσο Ρεινιέρ που πλέον ανήκει στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και τους αμυντικούς Ροντόλφο και Πάμπλο Μαρί ως δανεικός στην Αρσεναλ. Από τα φαβορί εντός και εκτός συνόρων, αρκεί ο Τορέντ να ανταποκριθεί στην πίεση του πάγκου και να καταφέρει να «δέσει» την ομάδα νωρίς.

ΣΑΝΤΟΣ

Τερμάτισε δεύτερη μεν, ισόβαθμη με την Παλμέιρας, αλλά στην ουσία ποτέ δεν κατάφερε να δείξει ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Επίσης αποκλείστηκε νωρίς τόσο από το Κύπελλο Βραζιλίας όσο και από το Κόπα Λιμπερταδόρες. Και έτσι κατέγραψε ακόμη μια μέτρια χρονιά.

Στον πάγκο της θα βρίσκεται ο 74χρονος Πορτογάλος Ζεσουάλδο Φερέιρα, ο οπο ίος τα τέσσερα τελευταία χρόνια συμπλήρωνε ένσημα στην Αλ Σαντ του Κατάρ. Ο Φερέιρα παίρνει την θέση του Αργεντίνου Σαμπαόλι που θα συνεχίσει στην Μινέιρο. Χωρίς μεγάλες κινήσεις στο μευταγραφικό παζάρι και μόνο το όνομα του Αργεντινού αμυντικού Νογκέρα (Πονφεραντίνα) ξεχωρίζει. Αποχώρησαν με δανεισμό ο Περουβιανός μεσοεπιθετικός Κουέβα, και αποδεσμεύτηκαν μεταξύ άλλων οι Ντερλίς Γκονσάλες, Φελίπε Αγκιλάρ, ο διεθνής Κοσταρικανός επιθετικός Μπράιαν Ρουίς και ο αμυντικός Γκουστάβο Ενρίκε. Σε ότι αφορά τους φετινούς της στόχους, είναι δύσκολο να έχει μεγάλες βλέψεις. Με δεδομένη την αποδυνάμωση της αυτό που θα έχει στο νου της είναι να τερματίσει δεύτερη και να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες.

ΠΑΛΜΕΪΡΑΣ

Με δεδομένη την ξεκάθαρη ανωτερότητα της Φλαμένγκο η κατάκτηση – σε ισοβαθμία με τη Σάντος της δεύτερη θέσης (τυπικά τρίτης) μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία. Δεν είχε ανάλογη πορεία σε Κύπελλο Βραζιλίας και Κόπα Λιμπερταδόρες, καθώς έμεινε εκτός στην φάση των «8» και στις δύο διοργανώσεις.
Την τύχη της φέτος θα έχει στα χέρια του ο έμπειρος προπονητής Βαλντερέι Λουξεμβούργο. Ο 68χρονος τεχνικός μπορεί να μην είδε το ρόστερ της ομάδα να αλλάζει δραματικά, αλλά αυτό μάλλον θα τον βοηθήσει στο έργο του. Αποκτήθηκε ο Ουρουγουανός αμυντικός Βίνια, ενώ δεν θα συνεχίσουν ο επιθετικός Ντουντού που δόθηκε δανεικός στην Αλ Ντουχάιλ και ο αμυντικός Βίκτορ Λουίς που παραχωρήθηκε στην Μποταφόγκο. Με βλέψεις για το παραπάνω φέτος – δηλαδή την κατάκτηση του τίτλου – με κύριο όπλο της την ομοιογένεια της ομάδας και την διαχείριση του Λουξεμβούργο.

ΓΚΡΕΜΙΟ

Αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολο να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, από την διοίκηση της ομάδας τέθηκε ως στόχος η διάκριση εκτός συνόρων και η κατάκτηση του Κυπέλλου. Αποκλείστηκε και από τις δύο διοργανώσεις στα ημιτελικά και τελικά ως μόνη επιτυχία για την προηγούμενη χρονιά μπορεί να καταγραφεί η κατάκτηση της τέταρτης θέσης και το εισιτήριο για τους ομίλους του Κόπα Λιμπερταδόρες που αυτή σημαίνει.

Στον πάγκο της θα συνεχίσει ο 57χρονος Ρενάτο Γκαούτσο, ο οποίος είναι και κάτοχος του τίτλου του μακροβιότερου προπονητή της κατηγορίας καθώς συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια σε αυτή τη θέση. Αποκτήθηκαν ο μέσος Λούκας Σίλβα(Κρουζέιρο), τον τερματοφύλακα Βαντερλέι της Σάντος, τον επιθετικό Ντιέγκο Σόουζα (Σάο Πάουλο) και τον παλιό διεθνή επιθετικό Τιάγκο Νιέβες που έμεινε ελεύθερος από την Κρουζέιρο. Αποχώρησε ο 35χρονος επιθετικός Ντιέγκο Ταρντέλι. Να κινηθούν πιο ρεαλιστικά σε επίπεδο στόχων θέλουν για αυτή τη χρονιά. Έτσι αποφάσισαν να κυνηγήσουν το πρωτάθλημα. Ένα ποιοτικό ρόστερ που ενισχύθηκε με στοχευμένες και ποιοτικές προσθήκες μπορεί να τα καταφέρει.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΠΑΡΑΝΑΕΝΣΕ

Ονειρική χρονιά για την Ατλέτικο. Κατάκτησε για πρώτη φορά το Κύπελλο Βραζιλίας και κατάφερε να περάσει την φάση των ομίλων στο Κόπα Λιμπερταδόρες (αποκλείστηκε στην φάση των «16»). Στο πρωτάθλημα πήρε την πέμπτη θέση και μάλλον είναι ευχαριστημένη και με αυτή.

Ο 40χρονος τεχνικός της Τιάγκο Νούνες, και αρχιτέκτονας της περυσινής επιτυχίας εξαργυρώνει την επιτυχία του και θα συνεχίσει την καριέρα του στον πάγκο της Κορίνθιανς. Την θέση του θα πάρει ο 58χρονος Ντοριβάλ Ζούνιορ, που στο παρελθόν πέρασε από «μεγάλους» πάγκους, αλλά κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της από την ανεργία και αυτό ίσως προβληματίσει. Απέκτησε τους κολομβιανούς Φελίπε Αγκιλάρ (Σάντος) και Αλβαράδο (Γουότφονρντ), επίσης απέκτησε με τη μορφή δανεισμού από την Κορίνθιανς τον μέσο Ρίτσαρντ. Θα συνεχίσει χωρίς τον αμυντικό Λέο Περέιρα που πουλήθηκε στην πρωταθλήτρια Φλαμένγκο και τον μέσο Εβερτον Φελίπε που θα συνεχίσει στην Ατλέτικο Γκοϊανιένσε. Μεγάλο ερωτηματικό για τη φετινή σεζόν, καθώς πρόκειται για μια ομάδα που παρουσιάζεται σταθερή τα τελευταία χρόνια, αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί ο προπονητής της.

ΣΑΟ ΠΑΟΥΛΟ

Ξεκίνησε την περυσινή σεζόν έχοντας ως στόχο να κερδίσει την συμμετοχή της στο Κόπα Λιμπερταδόρες και τα κατάφερε κατακτώντας την έκτη θέση και έτσι φέτος θα έχει και διεθνείς διοργανώσεις στο καλεντάρι της. Δεν τα κατάφερε όμως στο Λιμπερταδόρες της προηγούμενης περιόδου καθώς έμεινε εκτός ομίλων από την άσημη περουβιανή Μπινασιονάλ. Δεν τα κατάφερε και στο Κύπελλο που έμεινε στην φάση των «16».

Συνεχίζει στον πάγκο της ο Φερνάντο Ντινίς. Ο 46χρονος τεχνικός θα συνεχίσει να διαχειρίζεται ένα νεανικό ρόστερ και επιτυχία θα θεωρηθεί κάθε τι περισσότερο από ότι κέρδισε την περασμένη σεζόν. Δεν θα συνεχίσει ο 20χρονος επιθετικός Άντονι που πέρασε τον Ατλαντικό για τον Άγιαξ, αλλά προχώρησε σε προσθήκες νέων ταλαντούχων παικτών όπως τον περουβιανό Γκαλεάνο που θα κληθεί να καλύψει το κενό του Άντονι και να σηκώσει μεγάλο μέρος από την επιθετική λειτουργία της ομάδας.

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Μόνη της αναλαμπή σε μια μάλλον μέτρια χρονιά η παρουσία της στους τελικούς Κυπέλλου. Και εκεί απογοήτευσε καθώς έχασε τον τίτλο με δύο ήττες από την Ατλέτικο Παραναένσε. Στο Κόπα Λιμπερταδόρες απλώς πέρασε στους ομίλους και στο πρωτάθλημα τερμάτισε έβδομη, εξασφαλίζοντας απλώς την συμμετοχή στο φετινό Κόπα Λιμπερταδόρες.

Ο 45χρονος Αργεντινός Εδουάρδο Κουντέτ, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της χώρας του με την Ρασίνγκ ανέλαβε τις τύχες της Ιντερνασιονάλ. Έφερε τον συμπατριώτη του δεξιό μπακ Σαράβια ως δανεικό από την Πόρτο και τον επίσης Αργεντινό μέσο Μούστο επίσης με την μορφή δανεισμού (Ουέσκα). Απέκτησε επίσης τους μέσους Μποσκίγια (Μονακό) και Τιάγκο Γκαγιάρδο. Δεν θα συνεχίσουν στην ομάδα ο επιθετικός Γουέλινγκτον Σίλβα, ο επίσης επιθετικός Σόμπις και ο αμυντικός Κλάους, ενώ παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στην Μπαϊα ο αμυντικός Ζέκα. Θεωρητικά ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν και με έμπειρο προπονητή στο τιμόνι. Μένει να αποδειχτεί στο χορτάρι βέβαια.

Η Α’ Βραζιλίας παίζει στον Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΚΟΡΙΝΘΙΑΝΣ

Λογικά δεν θέλει να κρατήσει πολλά από την περασμένη σεζόν. Η όγδοη θέση δεν ικανοποίησε κανέναν και ο αποκλεισμός στα ημιτελικά του Κόπα Σαουνταμερικάνα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακριβώς ως επιτυχία. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε στους «16» από την Φλαμένγκο.

Η σχεδόν καταστροφική σεζόν που προηγήθηκε έκανε τους πάντες στην ομάδα να σκέφτονται διαφορετικά το μέλλον τους. Έτσι προσέλαβαν τον 40χρονο τεχνικό Τιάγκο Νούνες, που έρχεται έχοντας ως παρακαταθήκη την κατάκτηση με την Ατλέτικο Παραναένσε του Κόπα Σαουνταμερικάνα και του Κυπέλου Βραζιλίας. Ο φέρελπις προπονητής θα ενισχυθεί με τον Κολομβιανό αμυντικό χαφ Βίκτορ Καντίγιο και τον συμπατριώτη του εξτρέμ Γιόνι Γκονσάλες, (με δανεισμό από Μπενφίκα), ενώ επέστρεψε από τον δανεισμό του ο αμυντικός Σίντκλει. Πωλήθηκε ο 22χρονος μέσος Πεντρίνιο στην Μπενφίκα, ενώ αποχώρησαν επίσης ο επιθετικός Γκουστάβο ντα Σίλβα και ο επιθετικός Κλάισον. Μια ομάδα ππου δείχνει ότι βρίσκεται σε φάση ανοικοδόμησης και όχι διεκδίκησης. Θεωρείται σίγουρα ότι θα πάει πιο ψηλά από πέρυσι, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να μπει σε διεκδίκηση τίτλου.

ΦΟΡΤΑΛΕΣΑ

Από τις εκπλήξεις, καθώς αν και νεοφώτιστη κατάφερε και πλασαρίστηκε ψηλά – τερμάτισε στην ένατη θέση – και έτσι κέρδισε μια συμμετοχή στο Κόπα Σαουνταμερικάνα. Στο Κύπελλο είχε την ατυχία και πέτυχε στην φάση των «16» την μετέπειτα κάτοχο Ατλέτικο Παραναένσε και δεν κατάφερε να συνεχίσει.
Ο 47χρονος προπονητής Ροζέριο Σένι πιστώθηκε την ανέλπιστα καλή πορεία της περυσινής σεζόν και συνεχίζει. Προσθήκη στο ρόστερ αποτελεί ο επιθετικός Νταβίντ, ενώ με τη μορφή δανεισμού απέκτησε τον μέσο Μισέλ Φερέιρα από την Γκρέμιο και τον 20χρονο αμυντικό Μάντσον από την Κορίνθιανς. Αποχώρησε ο Ουρουγουανός μέσος Σαντιάγκο Ρομέρο και ο επιθετικός Φρανσίσκο Μορέιρα. Όσο για τους στόχους κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Σίγουρα θα καταφέρει να προβληματίσει τις θεωρούμενες παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, αλλά αν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τις επιδόσεις της περυσινής χρονιάς… δύσκολο.

ΓΚΟΪΑΣ

Άλλη μια πρωτάρα που κατάφερε και αναρριχήθηκε και αντί να παλέψει για την παραμονή στο τέλος βρέθηκε με εισιτήριο για το Κόπα Σαουνταμερικάνα. Πήρε τη δέκατη θέση στο πρωτάθλημα, δεν κατάφερε όμως να κάνει κάτι αξιόλογο και στο Κύπελλο που αποκλείστηκε νωρίς από ομάδα δεύτερης κατηγορίας.
Προπονητής παραμένει ο 54χρονος Νέι Φράνκο, καθώς η δουλειά του εκτιμήθηκε από τους διοικούντες τον σύλλογο. Και η διοίκηση φρόντισε να του κάνει πιο εύκολο το έργο αποκτώντας Αργεντινό επιθετικό Βιγιάλβα, τον 23χρονο διεθνή Περουβιανό Κεβέδο από την Αλιάνσα Λίμα και τον Μάικ από την Ατλέτικο Γκοϊανιένσε. Αποχώρησε ο επιθετικός Μικάελ Ντελγκάδο (Φλαμένγκο), ο μέσος Λέο Σένα (Ατλέτικο Μινέιρο) και ο Ουρουγουανός επιθετικός Μπαρσία που αγωνίστηκε ως δανεικός. Οι μεταγραφικές κινήσεις έδειξαν ότι θέλουν να σταθεροποιηθούν ψηλά και να κάνουν βήματα εμπρός. Όχι ακριβώς εύκολο, αλλά σίγουρα μέσα στις δυνατότητές της αν συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο.

ΜΠΑΪΑ

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη η περυσινή χρονιά. Από τη μια η ενδέκατη θέση της έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στο Κόπα Σαουνταμερικάνα, από την άλλη στο Κύπελλο έφτασε στα προημιτελικά όπου και αποκλείστηκε. Αλλά και στο Σαουνταμερικάνα δεν κατάφερε κάτι αξιόλογο, αποκλειόμενη από τον πρώτο γύρο.
Συνεχίζει έχοντας τον 45χρονο Ρόζερ Μασάδο στον πάγκο της. Από το μεταγραφικό παζάρι απέκτησε τον επιθετικό Κλάισον (Κορίνθιανς), τον μέσο Ροντριγκίνιο (Κρουζέιρο), τον επιθετικό Ρόσι με τη μορφή δανεισμούαπό την κινέζικη Σενζέν και τον αμυντικό Ζέκα επίσης ως δανεικό από την Ιντερνασιονάλ. Παραχώρησε τον Γκουστάβο στη νοτιοκορεάτικη Ιντσεον Γιουνάιτεντ έναντι 30 εκ. Ευρώ. Επίσης, αποχώρησε ο αμυντικός Ζιοβάνι για την Κρουζέιρο. Επίσης ένα από τα ερωτηματικά της σεζόν, καθώς μπορεί να βρεθεί από τη διεκδίκηση ενός εισιτηρίου για το Κόπα Σαουνταμερικάνα μέχρι τη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.

ΒΑΣΚΟ ΝΤΑ ΓΚΑΜΑ

Δεν κατάφερε σε καμιά στιγμή της σεζόν να πείσει ότι αξίζει κάτι παραπάνω. Φυσιολογικά τερμάτισε στην δωδέκατη θέση, ενώ και στο Κύπελλο συνάντησε στην τέταρτη φάση την Σάντος και δεν κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση έχοντας μια νίκη και μια ήττα.
Στο τιμόνι της θα βρεθεί ο άπειρος τεχνικός Ραμόν Μενέσες. Ο 48χρονος θα βρεθεί για πρώτη φορά με την ευθύνη ομάδας πρώτης κατηγορίας και το ερώτημα είναι το πώς θα ανταποκριθεί σε αυτό το βάρος. Έκπληξη αποτέλεσε η απόκτηση του Αργεντινού επιθετικού Χερμάν Κάνο, (στην Κολομβία πέτυχε 75 γκολ σε 97 παιχνίδια), και τον επίσης Αργεντινό επιθετικό Μαρτίν Μπενίτες με τη μορφή δανεισμού από την Ινντεπεντιέντε. Τελείωσε τον δανεισμό του και αποχώρησε ο μέσος Ρίτσαρντ και ο επιθετικός Ρόσι. Παραχωρήθηκε στην Ατλέτικο Μινέιρο ο 21χρονος, ενώ αποχώρησε και ο Παραγουανός αμυντικός Ραούλ Κάσερες. Ενισχυμένη επιθετικά, αλλά με πολλά ερωτήματα τόσο σε ότι αφορά το χτίσιμο του ρόστερ όσο και στο πόσο μπορεί να «δέσει» την ομάδα ένας άπειρος τεχνικός.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΙΝΕΪΡΟ

Τερμάτισε στην 13η θέση στο πρωτάθλημα και αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από το Κύπελλο. Στο Κόπα Λιμπερταδόρες κατάφερε και κέρδισε την τρίτη θέση στον όμιλο, υποβιβάστηκε στο Κόπα Λιμπερταδόρες και κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Φιλόδοξη εν όψει της νέας σεζόν. Με αυτή την λογική ανέθεσε την τεχνική ηγεσία στον Χόρχε Σαμπαόλι που κατέκτησε τη δεύτερη θέση της περυσινή σεζόν με την Σάντος. Με εντυπωσιακή παρουσία στην μεταγραφική σεζόν καθώς απέκτησε καταβάλλοντας 2.9 εκατομμύρια ευρώ τον 21χρονο επιθετικό Μαρόνι (Βάσκο ντα Γκάμα), τον μέσο Λέο Σένα(Ατλέτικο Μινέιρο), τον 23χρονο μέσο Αλαν (Φλουμινένσε) και τον διεθνή Βενεζουελάνο μέσο Σαραβίνο (Σολτ Λέικ Σίτι), τον 35χρονο επιθετικό Ντιέγκο Ταρντέλι), τον 21χρονο διεθνή Εκουαδοριανό μέσο Αλαν Φράνκο(Ιντεπεντιέντε ντελ Βάγιε) και τον διεθνή Παραγουανό κεντρικό αμυντικό Τζούνιορ Αλόνσο(Λιλ). Έχασε τον διεθνή Κολομβιανό Τσαρά που αποχώρησε για το MLS και το Πόρτλαντ, τον Ουρουγουανού επιθετικού Τεράνς που παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Πενιαρόλ, του 20χρονου επιθετικού Αλεράντρο (Μπραγκαντίνο), και του Αργεντινού επιθετικού Ντι Σάντο (Σαν Λορένσο), του αμυντικού Πάτρικ (Σπορτ Ρεσίφε) και του 22χρονου τερματοφύλακα Κλέιτον (Μπραγκαντίνο). Πολλές προσθήκες και πολλές αποχωρήσεις. Όσο πιο γρήγορα την κάνει ομάδα ο Σαμπαόλι τόσο πιο σύντομα θα ξέρουμε τι πρόκειται να διεκδικήσει.

ΦΛΟΥΜΙΝΕΝΣΕ

Πορεία που σίγουρα δεν ταιριάζει στο όνομα και την ιστορία της. Το πλασάρισμα στην 14η θέση, ακόμα και αν τελικά πήρε μια συμμετοχή στο Κόπα Σουνταμερικάνα, αλλά και ο αποκλεισμός στην φάση των «16» στο Κύπελλο σίγουρα δεν ικανοποίησαν κανέναν.

Για να μην υπάρξει επανάληψη της περσινής πορείας η διοίκηση κινήθηκε δυναμικά. Προσέλαβε στην τεχνική ηγεσία τον 43χρονος Ονταϊρ Χέλμαν και προχώρησε σε σημαντικές προσθήκες. Όπως τον 36χρονο διεθνή επιθετικό Φρεντ (Κρουζέιρο), τον 21χρονο Περουβιανό επιθετικό Πατσέκο (Αλιάνσα Λίμα) και τον 23χρονο Ουρουγουανό επιθετικό Αραούχο (Ράσινγκ Μοντεβιδέο). Επίσης, ολοκλήρωσε τον δανεισμό του και επέστρεψε ο επιθετικός Γουέλινγκτον Σίλβα. Παραχωρήθηκε στην Μπενφίκα ο Κολομβιανός εξτρέμ Γιόνι Γκονσάλες, και ο 23χρονος μέσος Αλαν. Λογικά δεν θα επαναλάβει την περυσινή πορεία. Θα κινηθεί ψηλότερα. Μένει να μάθουμε που.

ΜΠΟΤΑΦΟΓΚΟ

Σε όποια διοργάνωση και αν αγωνίστηκε απογοήτευσε. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 15η θέση και ίσως η μόνη της επιτυχία ήταν που δεν κινδύνεψε ποτέ ουσιαστικά με υποβιβασμό. Στο Κύπελλο κατάφερε και δεν ξεπέρασε το εμπόδιο μιας ομάδας τρίτης κατηγορίας και έτσι έμεινε στον τρίτο γύρο.
Η θλιβερή περσινή εικόνα θορύβησε. Έτσι ο 61χρονος τεχνικός Πάουλο Αουτουόρι καλείται να δημιουργήσει εκ νέου μια πιο «κανονική» ομάδα. Ο Ιάπωνας μέσος Χόντα (Βίτεσε), ξεχωρίζει από τις κινήσεις ενίσχυσης. Επίσης αποκτήθηκαν ο Ουρουγουανός αμυντικός Μπαραντέγκι (Μοντεβιδέο Γουόντερερς), ο 20χρονος Περουβιανός μέσος Λεκάρος (Κούσκο), ο διεθνής Εκουαδοριανός μέσος Κορτές (Εμελέκ Γκουαγιακίλ), ο διεθνής Ιβοριανός μέσος Καλού (Χέρτα Βερολίνου), ο επιθετικός Πέδρο Ραούλ (Ατλέτικο Γκοϊανιένσε) και ως δανεικός ο αμυντικός Βίκτορ Λουίς (Παλμέιρας). Αποχώρησαν ο Χιλιανός μέσος Βαλένσια και ο μέσος Αλεξ Σαντάνα. Δείχνει δύσκολα να καταφέρει να επαναλάβει μια τόσο κακή χρονιά. Θα πάει σίγουρα καλύτερα. Όχι και τόσο καλύτερα όμως.

ΣΕΑΡΑ

Παρατάχθηκε στο πρωτάθλημα με ένα και μοναδικό σκοπό. Να παραμείνει. Και αφού το πέτυχε μπορεί να θεωρήσει ως άκρως επιτυχημένη την παρουσία της. Ακόμα και αν στο Κύπελλο αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από την σαφώς ανώτερη Κορίνθιανς.

Ο άπειρος 54χρονος τεχνικός Γκούτο Φερέιρα που ποτέ δεν έχει ξανακαθίσει σε πάγκο ομάδας πρώτης κατηγορίας έχει αναλάβει για τη νέα σεζόν. Απέκτησε με την μορφή δανεισμού τον επιθετικό Ροντρίγκο Γκόμες (Σάντος) ενώ απέκτησε με μεταγραφή τον επιθετικό Σόμπις (Ιντερνασιονάλ), τον αμυντικό Κλάους (Ιντερνασιονάλ) και τον 42χρονο τερματοφύλακα Πρας (Παλμέιρας). Αποχώρησαν ο μέσος Τιάγκο Γκαγιάρδο, ο αμυντικός Βάλντο(Σιμιζού) και αμυντικός Ζοάο Λούκας(Κρουζέιρο). Θέλει να παραμείνει στην κατηγορία και να σταθεροποιηθεί. Αλλά και πάλι θα παλέψει για την σωτηρία της. Λογικά θα τα καταφέρει.

ΜΠΡΑΓΚΑΝΤΙΝΟ

Πρωταθλήτρια και με άνεση της δεύτερης κατηγορίας κατέκτησε αυτό που ήθελε περισσότερο. Την παρουσία στους κορυφαίους της χώρας. Δεν κατάφερε να κερδίσει συμμετοχή στο Κύπελλο, αλλά προφανώς ουδόλως την απασχόλησε καθώς έτσι έμεινε απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο την τεχνική ευθύνη φέρει ο 41χρονος Φελίπε Κονσεϊσάο. Ενισχύθηκε σημαντικά αποκτώντας τον μέσο Τόνι Αντερσον (Γκρέμιο), τον 20χρονο επιθετικό Αλεράντρο (Ατλέτικο Μινέιρο), τον 21χρονο αμυντικό Βέβερτον (Κρουζέιρο) και τον 22χρονο τερματοφύλακα Κλέιτον (Ατλέτικο Μινέιρο). Απέκτησε επίσης με τη μορφή δανεισμού τον μέσο Ματέους Ζέσους (Κορίνθιανς), τον 19χρονο αμυντικό Κάνδιδο (Λειψία) και τον 20χρονο Αργεντινό μέσο Κουέγιο (Ατλέτικο Τουκουμάν). Ενισχύοντας το ρόστερ της έδειξε ότι σαφής της φιλοδοξία δεν είναι απλώς να παραμείνει, αλλά να τερματίσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Ως φιλοδοξία σεβαστή, αλλά μέχρι να δοκιμαστεί στις δύσκολες συνθήκες της κατηγορίας θα διατηρήσουμε επιφυλάξεις.

ΣΠΟΡΤ ΡΕΣΙΦΕ

Κατάφερε να τερματίσει δεύτερη στο πρωτάθλημα της δεύτερη κατηγορίας και να καταφέρει να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία, και έτσι η παρένθεση ήταν η μικρότερη δυνατή. Στο Κύπελλο αποκλείστηκε μόλις στον πρώτο γύρο, αλλά δεν φάνηκε να την ενοχλεί καθόλου καθώς στόχος ήταν η επιστροφή στα σαλόνια.
Την ευθύνη της νέας προσπάθειας στην μεγάλη κατηγορία έχει ένας πρώην παίκτης της. Ο άγουρος προπονητικά 38χρονος Ντανιέλ Παουλίστα ενίσχυσε την ομάδα του με τον Ουρουγουανό επιθετικό Μπαρσία (Νασιονάλ), τον Αργεντινό μέσο Τζόναταν Γκόμες (Σάο Πάουλο) και τον έμπειρο αμυντικό Πάτρικ (Ατλέτικο Μινέιρο). Αποχώρησαν ο επιθετικός Ιουρί (δανεικός από την Ατλέτικο Μινέιρο) και τον 21χρονο επιθετικό Ζουνίνιο Πιαουϊένσε που παραχωρήθηκε ως δανεικός στην Γκουαρανί ντε Καμπίνας. Στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα μια θέση στο Κόπα Σαουνταμερικάνα είναι πολύ κοντά με μια θέση που οδηγεί σε υποβιβασμό. Η Ρεσίφε θέλει να διεκδικήσει το πρώτο, αλλά οι πολλές – αν και ποιοτικές – προσθήκες σε συνδυασμό με την απειρία του προπονητή της δεν μας δίνουν δικαίωμα να αισιοδοξούμε.

ΚΟΡΙΤΙΜΠΑ

Όπως και οι άλλες δύο νεοφώτιστες κατέβηκαν στο πρωτάθλημα με μοναδικό σκοπό να κερδίσουν την άνοδο. Και κάπως έτσι αποκλείστηκε στο Κύπελλο από ομάδα τέταρτης κατηγορίας στον πρώτο γύρο. Ουδόλως την απασχόλησε καθώς η τρίτη θέση που κατέκτησε την έστειλε εκεί που ήθελε. Στην πρώτη κατηγορία μετά από απουσία δύο ετών.

Στο τιμόνι της θα βρίσκεται ο 38χρονος Εντουάρντο Μπαρόκα. Απέκτησε με τη μορφή δανεισμού τον αμυντικό Νάταν Σίλβα (Ατλέτικο Μινέιρο), τον επιθετικό Γκαμπριέλ (Φλαμένγκο), τον επιθετικό Σασά (Κρουζέιρο) ενώ απέκτησε ως ελεύθερο τον έμπειρο αμυντικό Ροντόλφο. Αποχώρησε ως δανεικός ο μέσος Βίκτορ Καρβάγιο (Ζιλ Βισέντε). Από τα μεγάλα φαβορί για να υποβιβαστεί. Αν δεν συμβεί θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΓΚΟΪΑΝΙΕΝΣΕ

Αγχώθηκε, πολέμησε και τελικά κατάφερε την τελευταία στιγμή να καταλάβει την τέταρτη και τελευταία θέση που οδηγούσε στην άνοδο στα «μεγάλα σαλόνια». Στο Κύπελλο δεν κατάφερε να προχωρήσει ιδιαίτερα και υποτάχθηκε στην ανωτερότητα της Σάντος στον τρίτο γύρο.

Την προσπάθεια για παραμονή θα την δώσει ο 53χρονος Βάγκνερ Μανσίνι. Χωρίς μεταγραφές παρά μόνο με δανεικούς ενισχύθηκε. Έτσι θα έχει στο ρόστερ της τον 22χρονο διεθνή Βολιβιανός μέσος Ενρι Βάκα (Δε Στρόνγκεστ), ο μέσος Εβερτον Φελίπε (Σάο Πάουλο) και ο επιθετικός Ιουρί (Ατλέτικο Μινέιρο). Αποχώρησε ο επιθετικός Μάικ και ο επιθετικός Πέδρο Ραούλ για την Μποταφόγκο. Δεν ενισχύθηκε και μάλλον διατηρεί το επίπεδο ομάδας δεύτερης κατηγορίας. Εκεί που αναμένεται να επιστρέψει.

Η Α’ Βραζιλίας παίζει στον Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ