Poker Pro (Άρθρο 51ο): Ο Ηλίας και η αρκούδα

Ανανεώθηκε:

Ένα αλληγορικό και αρκετά ουσιαστικό τρόπο επέλεξε σήμερα ο Poker Pro για να περάσει τα μηνύματά-συμβουλές του στους παίκτες που ξεκινάνε να παίζουν online poker και δεν ξέρουν σε τι τραπέζι (όριο) να παίξουν…

Βαρέθηκα, ειλικρινά βαρέθηκα να ακούω παραπονεμένους παίκτες για το πόσο «χάλια» παίζουν οι «τυχεροί» αντίπαλοί τους. Για το πόσο «στημένο» είναι το online πόκερ. Για το πόσο άτυχοι είναι οι ίδιοι και για τα χιλιάδες δολάρια που έχουν χάσει στο online πόκερ. Και ξέρετε γιατί βαρέθηκα; Γιατί όταν τους ρωτάω «ποιό βιβλίο έχεις διαβάσει για το πόκερ;», η απάντηση είναι πάντα η ίδια: «κανένα». Δεν μπορώ να καταλάβω, τι κάνει τον μέσο Έλληνα να πιστεύει, ότι επειδή του έμαθε πόκερ ο μπαμπάκας του όταν ήταν μικρός, θα μπει στο online πόκερ και θα «τσακίσει τα καημένα τα αμερικανάκια που δεν ξέρουν την τύφλα τους».

Το πόκερ κύριοι είναι παιχνίδι. Όποιος θέλει να κερδίζει στα παιχνίδια καλό είναι να διαβάσει ότι υπάρχει γύρω απ’ αυτό. Και για να το κάνει κάποιος αυτό, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει στον εαυτό του κάτι πολύ δύσκολο για τον μέσο Έλληνα: ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΑ!

Ας αναλύσουμε μαζί τα πρώτα βήματα στο online πόκερ, όπως τα ακολούθησε ένας φίλος μου, ο οποίος πιστεύω αντιπροσωπεύει αρκετά τον μέσο Έλληνα παίκτη.

Ο Ηλίας λοιπόν, είναι φίλος από παιδική ηλικία, με τον οποίο από τα χρόνια της εφηβείας παίζω αρκετή πόκα. Ο Ηλίας είναι αρκετά καλός στην πόκα και γενικά είναι και αρκετά τυχερός, όπως ο ίδιος παραδέχεται. Βλέποντας από εμένα ότι μπορεί να υπάρξει κέρδος παίζοντας online πόκερ, μπήκε στον πειρασμό να γραφτεί κι αυτός και να παίξει. Στην αρχή δυσκολεύτηκε να ξεπεράσει τις κλασσικές Ελληνικές φοβίες για τα γνωστά «και που είναι τα χρήματά μου τώρα, ποιος τα έχει, και αν μου κλέψουν την πιστωτική τι θα γίνει» κτλ. Αφού λοιπόν ξεπεράσαμε τις «παιδικές φοβίες του παίκτη», μπήκε και άρχισε να προπονείται στα εικονικά χρήματα (play money). Εκεί κέρδιζε σταθερά και άρχισε να αισθάνεται ότι μπορεί να κερδίσει όποτε θέλει. Αυτό ήταν. Ο Ηλίας, μετά από 2-3 μήνες παιχνιδιού με εικονικά χρήματα στις λίγες ελεύθερες ώρες του, νιώθει πλέον έτοιμος να αρχίσει να παίζει με πραγματικά χρήματα. Πριν καν με ρωτήσει λοιπόν 5 πράγματα για τα βασικά, πριν καν ανοίξει οποιοδήποτε άρθρο (για βιβλίο ούτε συζήτηση) που να μιλάει για πόκερ, πριν καταλάβει καλά καλά τι είναι το maximum buy in σε ένα τραπέζι cash No limit, είχε βάλει στο site 200 ευρώ, είχε κάτσει σε τραπέζι Texas Hold’ em No Limit $1/$2 και είχε αρχίσει να παίζει. Το ότι έχασε τα 200 ευρώ εν ριπή οφθαλμού, το θεωρώ περιττό και μόνο που το αναφέρω. Όταν συναντηθήκαμε, του μίλησα λίγο για το «σωστό» πόκερ, για τα βιβλία και για τα μαθηματικά που εμπλέκονται σε αυτό το παιχνίδι. Του εξήγησα τους όρους που δεν ήξερε και τι περίπου συμβαίνει στα cash games που αυτός ήθελε να παίξει. Μετά από συζήτηση μίας ώρας, ο Ηλίας θεώρησε τον εαυτό του έτοιμο να ριχτεί και πάλι στη μάχη. Την επόμενη μέρα άκουγα τις κατάρες για το online πόκερ, όπως τις ανέφερα στην πρώτη παράγραφο του παρόντος άρθρου.

Τα λάθη σ’ αυτά τα «πρώτα βήματα» του Ηλία είναι πάρα πολλά. Αυτό όμως στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι η επιλογή του τραπεζιού που έκανε, όταν πρωτο-μπήκε στο site για να παίξει. Είχε καταθέσει 200 ευρώ, που ήταν περίπου 280 δολάρια και πήγε και έκατσε σε τραπέζι $1/$2, όπου το maximum buy-in είναι $200.

Αυτό το λάθος το κάνουν οι περισσότεροι αρχάριοι, να μην καταλαβαίνουν δηλαδή, τα πραγματικά ποσά των τραπεζιών που κάθονται να παίξουν. Βλέπουν «$1/$2» και σκέφτονται: «1-2 δολαριάκια μωρέ, δεν είναι και πολλά, ας κάτσω εδώ…». Νομίζουν ότι οι άλλοι στο ίντερνετ παίζουν όπως οι φίλοι τους τις πέμπτες που μαζεύονται στο υπόγειο του «ψηλού». «Τι κι αν το ποτ είναι $60, εγώ θα ποντάρω $4», τρώνε μετά το re-raise all in $200 από τον μάγκα τον Νορβηγό και ψάχνονται…

Για να παίξει κάποιος σε ένα τραπέζι cash game στο No Limit θα πρέπει στο bankroll του να έχει διαθέσιμα τουλάχιστον 40 φορές το maximum buy-in του τραπεζιού. Για παράδειγμα, σε ένα τραπέζι No Limit $0,5/$1, ο παίκτης που επιθυμεί να κάτσει με ασφάλεια, θα πρέπει να έχει διαθέσιμα τουλάχιστον $4000 στο bankroll του! Ναι, τέσσερις χιλιάδες δολάρια είναι το ασφαλές bankroll για τραπέζι No Limit $0,5/$1. Μην σας φαίνεται υπερβολικό. Τόσο είναι ή και παραπάνω, αφού κάποιοι μιλάνε για τουλάχιστον 60 φορές το max. buy-in, και μέχρι 100.

Όταν λοιπόν φίλε Ηλία, πας και κάθεσαι σε τραπέζι του πόκερ με όριο τα $200, και έχεις διαθέσιμα για να παίξεις όλα κι όλα $280, είναι σαν να μπαίνεις στην σπηλιά της αρκούδας, κρατώντας στο χέρι σου για όπλο, ένα μπούτι από ψητό κοτόπουλο…

Αγαπητέ αρχάριε παίκτη, στο ίντερνετ υπάρχουν επαγγελματίες παίκτες πόκερ! Ευτυχώς για σένα και για όλους εμάς, οι επαγγελματίες είναι λίγοι και οι περισσότεροι «εργάζονται» σε μεγάλα όρια ($1/$2 – $2/$4 και πάνω). Πρέπει να καταλάβεις όμως, ότι οι περισσότεροι παίκτες στο διαδίκτυο, ξέρουν περισσότερα πράγματα από εσένα γύρω από το πόκερ. Δεν πρόκειται να τους κερδίσεις επειδή νομίζεις ότι είσαι καλός. Και όταν λέμε ότι ξέρουν περισσότερα πράγματα από εσένα, εννοούμε ότι έχουν πλεονέκτημα απέναντί σου. Είναι σαν να παίζεις κορώνα-γράμματα με κάποιον, και όποτε χάνεις να του δίνεις 100 ευρώ, ενώ όποτε κερδίζεις να σου δίνει 80 ευρώ. Τόσο μεγάλο είναι το πλεονέκτημα τους απέναντί σου και ίσως ακόμα μεγαλύτερο. Ακόμα και στο κορώνα-γράμματα, η τύχη παίζει τον ρόλο της. Αν όμως δεχτείς το στοίχημα που ανέφερα επειδή απλά πιστεύεις ότι είσαι τυχερός, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγεις κερδισμένος μετά από 100 στριψίματα απλά και μόνο με την τύχη σου. Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι θα έχεις χάσει.

Καλύτερος παίκτης στο πόκερ δεν γίνεσαι βρίζοντας τους αντιπάλους σου. Καλύτερος παίκτης θα γίνεις αν αρχίσεις να μελετάς, να διαβάζεις, να συζητάς, να ρωτάς, να μαθαίνεις, να παρατηρείς, να προπονείσαι. Δεν σου απαγορεύει κανείς να πιστεύεις στον εαυτό σου και καλά κάνεις και πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις χρήματα από το πόκερ. Μην αφήνεις όμως τον εγωισμό σου να περιορίζει τις ικανότητές σου.

Σκοπός αυτού του μακρόσυρτου άρθρου, δεν είναι να αποτρέψει κανέναν από το να παίξει πόκερ στο διαδίκτυο (και να ήθελα, σιγά μην τα κατάφερνα). Σκοπός του είναι να κάνει κατανοητή τη σημασία της σοβαρής αντιμετώπισης του παιχνιδιού. Την σημασία της μελέτης και του ψαξίματος. Την σημασία της γνώσης που οι περισσότεροι νομίζουν ότι την έχουν, αλλά τελικά… λίγοι την χρησιμοποιούν και κερδίζουν. Εσύ σε ποια κατηγορία ανήκεις; Η επιλογή είναι δικιά σου.

Poker Pro